Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zadzwonila do mnie osoba z Radomia, zaangazowana w pomoc bezdomnym zwierzeto. Zalamana, zdenerwowana aj jestem poprostu wsciekla!:angryy:

Otoz, 1 stycznia do schroniska trafila sunia. Sunia miala dwie obrozki!!!
Sunia miala bielmo na oczkach, moze cos widziala moze nie, ale dosc dobrze znosila schronisko, byla poprostu wzruszajaca.

Ta osoba wiedzial, ze po pierwsze sunia musi miec opiekuna-dwie obrozki, wiec zaczela go szukac-dala ogloszenie. Dwa, znalazla juz dla suni domek tymczasowy,zeby po 15 dniach kwarantanny sunie zabrac.
SZOK-w czwartek a wiec po 5 dniach-sunia zniknele ze schroniska. Po nitce do klebka okazalo sie ze p.wet schroniskowa SUNIE USMIERCILA!!!:angryy:

Nie tylko ta sunie, usmiercila tez jakos starsza afganke:angryy:

Jakie, ile, psow jeszcze usmiercila i ile usmierca tak naprawde to narazie nie wiadomo. Skoro bezkarnie uspila ta sunie, prawdopodobnie czyjegos psa, to pytam co tam sie dzieje w tym schronisku???

Jak lekarz weterynarii, moze robic cos takiego-czego go uczono na uczelni, do czego sie ZOBOWIAZYWAŁ podejmujac sie wykonywania takiego własnie zawodu?

• Replies 380
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Niestety w "naszym" schronisku tak jest.. Myślalam, ze tylko poprzedni wet nie ratowal ziwerzat tylko je usmiercal ale cos, widac jest inaczej.... smutne to i trzeba cos zrobic. Ja jestem za zmniejszeniem przepelnienia w schronisku (niby na tle innych 150 zwierzat to nie duzo ale jednak!) poprzez adopcje.
Radomskie psiaki można adoptować wirtualnie. Musze sie jeszcze skontaktować z Anią-tygrysiczką co i jak i info wędruje na stronke schroniska.

Posted

Wcale tak nie jest!!!!!!!!!Zastanówcie się co piszecie zanim skrzwdzicie lekarza który i tak robi więcej niż do niego należy!poza tym usypiane sa jeśli już psy w cięzkim stanie jak ta afganka, która robiła po siebie wskutek porażen,lub stare ijednoczesnie chore!!!!pozatym lekarz nie usypia zwierząt dla przyjemności tylko aby im skrócic cierpienie, to do niego nalezy decyzja o eutanazji, takie ma prawo i nikt spoza zawodu nie ma prawa się w to mieszac.:angryy: pewnie, lepiej zeby słabsze i chore psy były zagryzane przez zdrowe-tak jest bardziej humanitarnie według was???????????chyba lepiej zeby nie cierpiały inie zdychały wskutek ran?gdzie maja byc trzymane?schronisko jest przepełnione!!!a Gucio-wielki "znawca" naszego schroniska powinien wiedziec ile dla zwierzaków robi pani doktor!!!

Posted

chciałam jeszcze dodac ze tego nas własnie uczą-jak podejmowac decyzję o skróceniu cierpienia zwierzętom!!!ciekawe swoją drogą dlaczego nikt nie pisze o innych schroniskach gdzie są usypiane zdrowe psy,nieważne-młode czy stare?A radomskie schronisko do nich nie należy-decyzja o eutanazji podejmowana jest w ostatecznosci,dlaczego nikt nie pisze o dziesiątkach psów wyleczonych przez pania doktor?o tym,że czasem przyjeżdza po godzinach dawac psom kroplówki?a panie z TOZ w Radomiu skoro tak bardzo lubią jeździc po róznych lekarzach same najwyraźniej też potrezbuja konsultacji, ale psychiatry!!!a Arka powinna byc pozwana do sądu za szkalowanie i pomówienia-tyle mam do powiedzenia!!!!!!!

Posted

Mogę,ponieważ znam to schronisko,znam pracowników i wiem co nieco o funkcjonowaniu tej instytucji.Mogę z cała odpowiedzialnościa powiedziec ze żaden zdrowy pies nie został nigdy uspiony przez schroniskową panią doktor. Pozatym, ze załatwia masę leków ,karmy, środków pielęgnacyjnych dla zwierzaków, jest CUDOWNYM lekarzem o wielkim sercu.Problemem sa panie z towarzystwa którym się chyba za dużo wydaje,a lekarz nie jest cudotwórcą niestety. Otóż panie za wszelka cenę chciały utrzymac przy życiu niefunkcjonującego po wypadku psa- mieszańca afgankę która nie kontrolowała nawet funkcji fizjologicznych, którego każdy normalny lekarz humanitarnie poddałby eutanazji to raz, dwa-nie dały uspić starego, owszem-niewidomego i głuchego psa ale z zaawansoawnym zespołem sercowo-płucnym który dodatkowo miał wysłuchana poważną wadę serca.Przykro mi dlatego że to nie sztuka kogos ocenic,szkoda tylko że się nie docenia pozostałej częsci pracy dla dobra zwierząt.A panie nie maja niestety wiedzy z zakresu medycyny weterynaryjnej i nie jest w ich kompetencji oceniac który pies ma szanse wyzdrowiec a który jest skazany na śmierc w meczarniach wcześniej czy później a tylko utrudniaja lekarzowi pracę!!

Posted

W sumie jeśli pies cierpi i może zostać zagryziony przez inne psy to eutanazja ma sens, chociaż osobiście zawsze o wszystkie psiaki walczę do końca... Nie znam sytuacji w tym schronisku dlatego może więcej opini ?

Posted

Mysia_Zabrze napisał(a):
W sumie jeśli pies cierpi i może zostać zagryziony przez inne psy to eutanazja ma sens, chociaż osobiście zawsze o wszystkie psiaki walczę do końca... Nie znam sytuacji w tym schronisku dlatego może więcej opini ?

dlaczego eutanazja ma sens gdy podejrzewamy, że pies może zostać zagryziony przez inne psy? nie rozumiem
według mnie sens wtedy ma przeniesienie go tam gdzie nie zostanie zagryziony

Posted

Poniewaz schronisko jest przepełnione i nie ma możliwości pomieścic wszystkie umierajace lub cięzko chore psy w osobnych boksach!!!czy to tak trudno zrozumiec?W schronisku jest prawie 500 zwierząt, to nie jest zadna cholerna klinika!a zdrowe psy i tak walcza między sobą o miejsce!:angryy:

Posted

Ja rozumiem, że schroniska sa przepełnione, ale albo bawimy się w filantropię i tym niechcianym pomagamy albo kasujemy wszystkie psy i przy takiej olityce wysoiłek każdego człowieka tutaj może spokojnie "iść na marne". Nie wiem zawsze byłam zdania, że do kasacji nadaja się psy bez szans na "resocjalizację" lub chore psychicznie:angryy:

Posted

Atrox napisał(a):
Poniewaz schronisko jest przepełnione i nie ma możliwości pomieścic wszystkie umierajace lub cięzko chore psy w osobnych boksach!!!czy to tak trudno zrozumiec?W schronisku jest prawie 500 zwierząt, to nie jest zadna cholerna klinika!a zdrowe psy i tak walcza między sobą o miejsce!:angryy:

to walczmy o to, żeby były odpowiedniej wielkości, odpowiednio zbudowane (patrz Kokoszki - 6 mln zł i co ?) z odpowiednim personelem i zarządzaniem
walczmy o sterylizację i kastracje suk i psów
i uczmy to pokolenie, które wchodzi w życie odpowiedniego stosunku do zwierząt i odpowiedzialności za ten świat, na którym żyjemy
tak ajk pisała Msand - tylko niektóre sytuacje usprawiedliwiają eutanazję

Posted

Atrox-ja wiem, ze nie jestem czesto w schronisku, ale umierz mi [b]staram się COŚ robić dla zwierzaków w NECIE![b] (patrz: http://radom.fora.pl oraz str schroniska, coprawda nieaktualizowana, ale obicuje poprawe, jak tylko odwiedze schronisko, oraz wątki psów radomskich TU na TYM forum!, akcja OBROŻA dająca rezultaty http://obroza.oz.pl ! a takze namawiam narazie tylko na forum [z racji wieku] do zbudowania małego przytuliska w okolicach Białobrzeg ABY ODCIĄZYĆ RADOMSKIE SCHRONISKO! ) wiec prosze Cie nie oceniaj mnie na podstawie jednego posta KTÓREGO NAPISAŁAM NA PODSTAWIE POSTU ARKI (notabene b. wazna osoba w ratowaniu psich istnien p. Aniela Roehr nie wiem czy Ci to wiadomo) i raportu HYCEL 2004! W temacie o akcji "obroża" na forum amstaff.civ udzieliła sie jedna osoba, i napisala ze POPRZEDNI WET MASOWO usypiał psy. A pani Małgosia B. jest wetem godnym polecenia! Naprawia szkody po poprzednim wecie, zaczela sterylki! Osobiscie nigdy z Nią nie rozmawiałam, słyszałam i widziałam ją tylko dnia 4 lipca ok godziny 15 kiedy to byłam w schronisku z darami (możesz sparwdzić w księdze wpisów, moje imie i nazwisko:Klaudia Małuj, byłam wtedy z koleżanką Sylwią O. przyniosłyśmy zabawki, obroze, kaganiec i chyba 30 żóltych plastykowych misek pedigree - psize, nie po to zeby sie pochwalic, tylko zebys zauważył/a ze nie jestem osobą fikcyjną, ktora tylko siedzi i papla!!)

Myślalam, ze tylko poprzedni wet nie ratowal ziwerzat tylko je usmiercal ale cos, widac jest inaczej.... smutne to i trzeba cos zrobic. Ja jestem za zmniejszeniem przepelnienia w schronisku (niby na tle innych 150 zwierzat to nie duzo ale jednak!) poprzez adopcje

Napisalam, ze wiem toz wlasnego doswiadczenia?! Myslalam ze TYLKO POPRZEDNI WET i nie podejrzewalam o to panią Małgosie! I że trzeba cos zrobic z PRZEPEŁNIENIEM SCHRONISKA!!!

Więc grzecznie Cie prosze-nie atakuj mnie, nie wiedzac nic o mnie-w przeciwnienstwie do Ciebie, NIE JESTEM OSOBĄ ANONIMOWĄ. Na tym forum jest mój DOKŁADNY adres oraz nr moich komóre. Imie i nazwisko kilka linijek wyzej.

pzdr
Klaudia M.

Posted

[quote name='Atrox']Wcale tak nie jest!!!!!!!!!Zastanówcie się co piszecie zanim skrzwdzicie lekarza który i tak robi więcej niż do niego należy!poza tym usypiane sa jeśli już psy w cięzkim stanie jak ta afganka, która robiła po siebie wskutek porażen,lub stare ijednoczesnie chore!!!!pozatym lekarz nie usypia zwierząt dla przyjemności tylko aby im skrócic cierpienie, to do niego nalezy decyzja o eutanazji, takie ma prawo i nikt spoza zawodu nie ma prawa się w to mieszac.:angryy: pewnie, lepiej zeby słabsze i chore psy były zagryzane przez zdrowe-tak jest bardziej humanitarnie według was???????????chyba lepiej zeby nie cierpiały inie zdychały wskutek ran?gdzie maja byc trzymane?schronisko jest przepełnione!!!a Gucio-wielki "znawca" naszego schroniska powinien wiedziec ile dla zwierzaków robi pani doktor!!!

Po pierwsze, lek. wet. ma prawo podjac decyzje o eutanzji zwierzecia w schronisku, natychmiastowa, o ile to zwierze jest cierpiace, nieuleczalnie chore!!

Inne decyzje, o eutanazji sa PRZESTEPSTWEM!!
Poza tym to jest schronisko MIEJSKIE a nie prywatny folwark pani wet, ona nie jest stworca swiata aby bawila sie w Boga.

Dwa, z pieniedzy podatnikow, naszych, milosnikow zwierzat, ma TAM PRACE, wiec wiecej pokory prosze, w stosunku do nas i respektowania prawa.
I nie ma prawa ZADEN wet w schronisku, jednoosobowo, podejmowac decyzji, kiedy nie jest to konieczne, natychmiast, decyzji o eutanazji nie mowiac o USMIERCENIU zwierzecia!! Takie rzady, to we wlasnej, prywatnej lecznicy.

A tak dokladnie, odnosnie tej suczki co tylko BYLA W SCHRONIKU PIEC DNI, to ta sprawa tak szybko sie nie zakonczy.

Schronisko-czy mu sie podoba czy nie, MA USTAWOWY obowiazek aby kazde zwierze przechodzilo kwarantanne 15 dni!! Wynika to z ustawy o zwalczaniu chorob zakaznych, chociazby.

A co bedzie, jak sie jutro ktos zglosi,ze WLASNIE ta suczak go pogryzla???

Natomiast, z ustawy o ochronie zwierzat, poki co, USMIERCANIE ZDROWYCH ZWIERZAT jest ZABRONIONE!!

I nie pisz mi o przepelnieniu, o zagryzaniu sie psow......

Czy tylko z samego Radomia psy trafiaja do schroniska?

Posted

Coś widzę, że dyskusja, choć bardzo gorąca, bo temat "eutanazji" wzbudza wiele emocji, zdryfowała, a o ile sie nie mylę chodziło o to:
dlaczego przed upływem terminu kwarantanny (chyba jakoś okreslonym ustawowo?) pies, który prawdopodobnie po prostu się zgubił został uśpiony? Czy rzeczywiście był umierający?
Wiem, (bo sama aktualnie poszukuję mojego zaginionego psa) że to nasza- opiekunów wina, gdy pies się zgubi lub ucieknie, bo to my powinnismy zapewnić im opiekę i bezpieczeństwo,
wiem też jakie są realia schronisk- odwiedziłam ich sporo w ciagu ostatnich tygodni, ale włos mi się jeży na myśl, że opiekun może nawet "nie dostać szansy" na odszukanie swojego pupila. Po prostu zwierzak zniknie z powierzchni ziemi i ślad wszelki po nim też... :-( :-( :-(

Posted

[quote name='irma']to walczmy o to, żeby były odpowiedniej wielkości, odpowiednio zbudowane (patrz Kokoszki - 6 mln zł i co ?) z odpowiednim personelem i zarządzaniem
walczmy o sterylizację i kastracje suk i psów
i uczmy to pokolenie, które wchodzi w życie odpowiedniego stosunku do zwierząt i odpowiedzialności za ten świat, na którym żyjemy
tak ajk pisała Msand - tylko niektóre sytuacje usprawiedliwiają eutanazję

Wlasnie, dokladnie tak, jak irma to ujela.

Posted

[quote name='Gucio']Niestety w "naszym" schronisku tak jest..
Sorry,czytac to ja jeszcze umiem- w naszym schronisku tak jest-tak zdaje się napisałas.A schronisko oprócz psów to także ludzie, ich praca, i zaangażowanie.Pozatym ja Cie nie atakuję i wiem kim jesteś,widziłam Twój wpis w książce.Szkoda tylko że wcześniej nie broniłas wetki, tylko dopiero jak ja zareagowałam na te pomówienia arki.ale szkoda chyba mojego czasu na jałowe dyskusje, i tak wszyscy wiedzą lepiej jak widzę co się dzieje w schronisku w Radomiu.

Posted

Atrox napisał(a):
dwa-nie dały uspić starego, owszem-niewidomego i głuchego psa ale z zaawansoawnym zespołem sercowo-płucnym który dodatkowo miał wysłuchana poważną wadę serca.

Czy to mowa o tej suczce, ktora byla TYLKO 5 dni w schronisku?

A tak w ogole-czy 'wysluchany' zespol sercowo-plucy byl potwierdzony badaniami ekg,z konsultowany ze specjalistami, co do dalszych rokowań?

Ludzie, z wadami serca tez zyja i zyja dlugo i umieraja zupelnie z innych powodow, to tak na marginesie.

Posted

Swoją drogą a'props eutanazji- co z psami zupełnie nierokującymi na przyszłość, dzikimi, agresywnymi, które mają przed sobą perspektywę kilku(czasami nawet kilkunastu) lat w schronisku, dopóki nie zdechną na jakieś choróbsko, nie zamarzną lub nie zginą zagryzione przez inne psy, wcześniej zagryzając kilka innych? Bo w "naszym" schronisku jest kilka takich psów! I szczerze powiem, że w ich przypadku żałuję, że polskie prawo jest takie, a nie inne... Że nie żyjemy w USA, gdzie każdy pies nie nadający się do adopcji jest po prostu usypiany (choć, z drugiej strony, tam to już panuje "lekka" przesada). Z drugiej strony ja nie usypiam psów, o ile nie jestem pewna, że to dla ukrócenia cierpień (np. zaawansowane nowotwory), a nawet wtedy zwalam to na męża. Ale jest i inna strona medalu- jak ja nie uśpię zdrowego psa, który znudził się właścicielom, to oni pójdą z nim albo do weta, który zrobi to taniej, bo pawulonikiem (a to, że pies umiera w cierpieniach, to się nie liczy), albo sąsiad za pół litra wódki da mu w łeb i tyle. Albo, co najgorsze, wywiozą go gdzieś do lasu :angryy: U mnie przynajmniej uśpienie jest dla psa tak bezbolesne, na ile to możliwe. Naprawdę mam poważny z tym problem!

Posted

Artox-a moze łaskawie przedstawisz sie kim jestes?
A dopiero po Twoim poscie dowiedzialam sie ze jednak wetka jest NIEWINNA wiec wybacz, ja mowie na podstawie FAKTOW ktore mi PODSUNIETO :)

Chociaz jednak nie bede broniła wetki-bo skoro sunka nie wyglądała na cierpiącą to z jakiej paki ktos moze decydowac o jej zyciu? :mad: A mzoe gdby pani M. miała wade serca to doktor zastosował by pawulon? Hę?

Nie atakujesz mnie? To dlazego nazwalas mnie wielkim znawca? Co o mnie wiesz? To co napisałam? Ja wiem o Tobie tylko to: nik Atrox, kobieta, odwiedza schronisko, pani Małgosi B. . Nic konkretnego prawda?

Czemu w schroniskach nie pracują osoby z powołania dla zwierząt a tacy, ktorzy szukaja roboty? No masakra co sie na tym swiecie dzieje :shake:

Posted

Klinicyście czasem wystarczy do diagnozy tylko dobry stetoskop.A co do wyglądu psa z wadą serca to laikowi na pierwszy rzut oka wszystko wyda się ok.to raz, a dwa nie uważam zeby przedstawianie się na forum było konieczne do tego zeby wyrazic swoja opinię,i nie mam takiej potrzeby,:lol:
A niby z kim lekarz ma się konsultowac z "wybitnymi znawcami weterynarii" z TOZ hehehe ubaw po pachy normalnie

Posted

Jak czytam posta arki to mnie krew zalewa. Proponuje pani udać się do psychiatry. Jakby arka była ślepa, głucha i sparaliżowana i co tam jeszcze nie wiem, to też bym czekal żeby ją uśpić 15 dni, a nawet byłbym barzdiej ludzki i poczekał dodatkowe 15. Jeszcze bym jej respirator podłączył żeby się dłuzej męczyła. :diabloti:
Jeśli chodzi o 6 mln.na schronisko kokoszki to tam kasa poszła do kieszeni a nie na schronisko - "Polskie przetargi".
Popieram eutanazje w przypadkach krytycznych i uważam że tylko lekarz ma prawo wydawać decyzje i nie musi się z nikim konsultować, tak jak lekarz zwykły, prawnik, ...i wiele, wiele innych, a i 'arka' :lol:
Ponadto uważam że grono ludzi nie ma pojęcia o czym pisze i lepiej niech idą spać bo dobranocka dawno się skończyła - gucio.
A i jeszcze : ostatnio czytałem na forum o wspaniałej pani która zbierała kase na transport i coś tam a w efekcie zrobiła wszystkich w ....
To tylko potwierdza wspaniałe intencje dobrodusznych ludzi..
PS: Ciekawe ile arka zarabia na tej dobroczynności - organizacje nonprofitową prowadzi- Jezu nie moge, mój brzuch....:lol:
Pozdrawiam.:evil_lol: