Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tolinka, czy aby napewno chciałaś psa?
To co najbardziej cieszy nas czyli właścicieli psów " ogromna miłość do nas" dla Ciebie jest najbardziej męczące!!!!!!
Co do sterylki to ostatnio udowodniono że psy po niej krucej żyją. Ale jeżeli wiesz że jej nie będziesz w stanie upilnować to może mądra decyzja.

• Replies 94
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Chcialam psa i to bardzo.
Nie jest męczace gdyby Tilla byla jakas udreka dla mnie to bym nie troszczyla sie o nia,nie dbala,nie dowiadywala sie co moge jeszcze dla niej zrobic.Uwielbiam ja i wszystko bym dla niej zrobila choc zdazaja sie takie sytuacje ze jej czulosc do mnie naprawde jest meczaca,ciagłe lizanie,byc ciagle obslinionym przez psa.
A gdzie mozna o tym przeczytac ze udowodniono to ze po sterylce psy zyja krocej?Tille jestem wstanie upilnowac i napewno nigdy bym nie zrobila takiej glupoty ze ona ma cieczke a ja ja puszczam samopas.

Posted

Tolinka napisał(a):
Dziekuje za odpowiedz,teraz sie waham czy Tillusie wysterylizowac.

Tollinka bardzo dobrze robisz, ze sie dowiadujesz.Po to wlasnie jest forum aby pomagac sobie nawzajem a nie sie szykanowac.Kazdy z nas kiedys zaczynal i mial podobne lub tez i gorsze problemy niz ty niektorych jednak po prostu denerwuje fakt, ze psy sa nadal traktowane jako przedmioty a nie zywe stworzenia i mimo iz juz wiele na ten temat sie mowi istnieja nadal ludzie ,ktorzy kupuaj sobie psa i mysla, ze on sie po prostu sam soba zajmie i wychowa.To ze powinno byc inaczej jest jane dla kazdego hodowcy i kazdy sprzedajc szczenie ma nadzieje, ze trafi on do ludzi , ktorzy wiedza jak postepowac z zywym stworzeniem, realia jednak sa inne.

Co do sterylki- sa tego przeciwnicy i zwolennicy, proponuje poczytac sobie o tym temacie tutaj na forum w dziale weterynaria- chirurgia , jednak w twoim przypadku namawialabym ciebie stanowczo na sterylke.

I jeszcze cos musiasz byc swiadoma tego, ze charakter tetetek rozni sie od charakteru innych ras psow.Rasy tybetanskie maja cos w rodzaju osobowosci, ktora najkrocej mozna opisac jako 1/3 psa, 1/3 kota i 1/3 czlowieka. jesli jestes zaiteresowana to moge ci jeszcze cos wiecej na ten temat napisac teraz jednak lece juz bo sie spoznie do pracy.;)

Posted

Ki-wi bardzo dziekuje za odpowiedz.
Zgodze sie z toba ze jest masa ludzi ktora bierze pod swoj dach zwierzatko a puzniej jest ono traktowane przdmiotowo,ja do tej grupy ludzi nie naleze.Dlugo sie zastanawialam zanim wzielismy Tillusie,a teraz kiedy jest juz z nami wkladam cale serce w jej wychowanie,opieke i nie wyobrazam sobie aby jej nie bylo z nami.

O sterylce jeszcze poczytam,chce dokonac wlasciwego wyboru,nie chce puzniej zalowac ze podjelam taka a nie inna decyzje.

Bardzo chetnie dowiem sie wiecej na ten temat,ze bede wdzieczna jak bedziesz miala czas i napiszesz.

Posted

mam przed soba gazetę mój pies z marca i pisze w niej wyraźnie ze zabieg sterylizacji wykonany w 3-4 MIESIACU zycia powoduje nieprawidlowy rozwój psa , choroby , wieksze ryzyko wystapienia dysplazji i krotsze zycie , ale lekarka ktora pisala ten artykuł nie zgadza sie ze stwierdzeniem żeby sterylizacja skracala zycie jeśli jest wykonana przed 5 rokiem zycia suki kiedy jest mloda i zdrowa . Najważniejsze zeby osiągnęła przewidywaną dla rasy masę ciała - masę dorosłego psa . Czyli nie sterylizujemy małych szczeniat ! Sterylizujemy podczas ciszy hormonalnej czyli 60 dni po ostatniej cieczce i miesiac przed spodziewana nastepna rują . Najlepiej sterylizować przed pierwsza cieczka . Pisze tez w zaletach( oprócz ochrony przed schorzeniami ukladu rozrodczego ) ze sterylizacja często ( nie zawsze ) wycisza nadpobudliwe zwierzeta , staja się spokojniejsze .
Wady - narkoza niesie ryzyko
- moze pojawić sie nietrzymanie moczu
- moze pojawić się otylość .
Decyzja nalezy do ciebie .
Ja sama sterylizowalam sunię nowoczesną malo inwazyjnametoda ( maly szewek 2 cm ) i tylko z tego mojego niewielkiego doswiadczenia moge powiedziec ze jeśli zrobie to drugi raz to bedzie to metoda tradycyjna , czyli z duzym cięciem ponieważ przy tak malym dojsciu nie zawsze usuwa sie cale jajowody . Moja suka po sterylce miala nadal reguralne cieczki , chociaz byly bardzo skape i nie bylo wabienia samcow . Po prostu jakiś strzępek jajowodu nadal produkował hormony .

Posted

Bardzo dziekuje za opisanie tego artykulu,bardzo duzo mi pomugl.
Jak oduczyc psa niszczycielstwa?Bo Tilla niszczy doslownie wszystko.
I jak oduczyc szczekania?

Posted

moze zajrzyj tutaj
http://www.wesolalapka.pl/porady.html
http://pies.onet.pl/13,1,42,zofia_mrzewinska,porady,ekspert.html
Moje psy oduczam szczekania w ten sposób - kiedy zaczyna szczekać mówię szzzzzzzzzzz nie wiem co w tym jest ale ten dźwiek psa zaciekawia i na chwile zamyka paszcze , wtedy natychmiast dostaje smakolyk . Ale to dziala wtedy kiedy ja jestem przy psie . kiedy banda z jazgotem biegnie do drzwi bo akurat usłysza ze ktos chce wejsc wtedy wołam " do mnie " - to jest komenda która czesto trenuje w domu ,nawet z dorosłymi juz psami w domu bo potem sprawdza sie na spacerach . Psy przybiegają , siadaja i dostaja smakołyk . Powiem tak ja juz mam psy kilkuletnie i cały czas talerzyk z suszonym mieskiem i serkiem stoi na szafce bo ja powtarzam z psami świczenia codziennie . U mnie pies zanim dostanie jeśc musi usiąść przed pełna miska , posiedziec chwile i dopiero na moja komende moze zaczac jeść . W ten sposób uczę posłuszeństwa kazdego dnia .

Posted

Dziekuje za linki,czytam je od deski do deski.
robilam takie szzzzzzzzzz,i ponosilam palec do gory to Tilla mysli ze sie chce z nia bawic,dostaje przy tym glupawki i szczeka ale na mnie.

Posted

Wydaje mi sie , ze powinnas jak najszybciej udac sie do jakiegos czlowieka ,ktory poprowadzi cie przy wychowywaniu twojej ´suni.To co sie czyta nie zawsze mozna przemienic w czyn a przy wychowaniu psa szalenie wazny jest odpowiedni czas i na pochwale i na kare ( kara moze byc mowienie bardzo niskim glosem lub kompletne lekcewazenie psa nigdy,ale to nigdy podniesienie reki na psa).Nie czekaj z tym za dlugo aby pewne zachowania Tilii nie utrwalily sie bo zawsze trudniej jest czegos oduczyc. Chciala ci napisac o charakterze TT i zaczelam pisac ale tak sie rozpisalam ( i jeszcze nie jestem gotowa), ze jeszcze nie wstawilam.Jak sobie to przeczytasz moze latwiej ci bedzie zrozmiec twojego psa,ale i tak powinnas udac sie do szkoleniowca najlepiej do takiego,ktory umie psa pouzytywnie zmotywowac do dziala i pokaze ci jak postepowac z takimi psami, ktore sa dosc niezalezne i maja wlasne zdanie.

Posted

Ki-wi dziekuje bardzo,napewno poczytam.A chcialam sie zapytac ciebie mialas mi napisac o zachowaniu TT,ze 1/3 psa,1/3 kota 1/3 czlowieka bardzo chetnie bym sie czegos wiecej dowiedziala,prosze jezeli bedziesz miala tylko czas i checi to napisz.
Pozdrawiam.

Posted

Wporzadku bede czekala cierpliwie
Czytalam o tej szkole dla psow,niestety na dzien dzisiejszy nie jest mnie stac zeby wylozyc 350zl,ze bede musiala wiecej pracy wlozyc w jej wychowanie

Posted

I nici ze sterylki Tilla ma cieczke,tak jak wtedy zauwazylam to byly pierwsze objawy,teraz jest na maxa,doslownie wszedzie.U nas w bloku jest pies,az sie boje pomyslec co bedzie sie dzialo jak wyczuje.

Posted

Z twoja sunia nie powinno sie nic dziac, gorzej sprawa ma sie z psem tak naprawde to on bedzie bardzo cierpial.
Niestety wiem cos o tym bo sama mam samca a na okolo same sunie, ktore to jedna po drugiej maja cieczke (pies wyczuwa goraca suke na odleglosc 5 km.!) i bardzo cierpi bo chce a nie moze a hormony pracuja na wysokich obrotach co moze powodowac powiekszenie prostaty a w efekcie bol.Do tego zmienia sie jego zachowanie potrafi nie jesc,nie spac ciagle chodzac po mieszkaniu i popiskujac w nocy wyc, drapac w drzwi i okna.Wskakiwac na czlowieka jak spi i siagac z niego mkoldre bo che wyjsc i koniec a jak juz jest na dworze to biegnie jak zahibnotyzowany z nosem przy zimie zapominajac nawet, ze ma sie zalatwic.Potrafi to trwac ze dwa tygodnie po czym gdy nastepna suka ma cieczke powtarza sie.
Jesli chodzi o ciebie to teraz twoim zadaniem jest nie spuszczac malej z oka i przezczekac ten okres.

Tollika o opisie nie zapomnialam ;) ale pracuje wlasnie nad wlasna stronka i tam bedzie wszystko dokladnie opisane:)

Posted

w sklepie zoologicznym dostane takie preparaty odstraszajace amantow? A jak popsikam Tille ta woda z octem to nic jej sie nie stanie?Nie podtruje sie?

Ki-wi to czekam cierpliwie aby przeczytac na twojej stronce o TT,nie ukrywam ze nie moge sie doczekac.

Posted

wszystko dostaniesz w sklepie zoologicznym . woda z octem spryskaj przed wyjsciem na spacer i dodatkowo kupnym preparatem ,
( woda z octem tylko okolice ogona - nic jej nie bedzie ) . Moja sasiadka myła tez drzwi z zewnatrz i próg woda z octem zeby psy nie wyczuly ze w domu jest suka z cieczka .

Posted

Wyczytalam dzis ze pierwsza cieczka jest bezowolucyjna to prawda?Z Tilla chodze normalnie nie ma zadnych akcji,oczywiscie na smyczy.Wedlug mojego rozumienia to psy nie czuja,jezeli faktycznie ta cieczka nie ma zadnej owulacji.
Rodzice bardzo dziekuje za odpowiedz.Tyle rad mi udzielilas ze chyba by mi kwiatow nie starczylo jakbym miala za to wszystko tobie podziekowac.

Posted

Tolinka tak jak juz Ula napsala, zajdzie i przy pierwszej cieczce .Wlasnie to mam tutaj , kolezanka ma sunie , sunia pierwsza cieszka i juz sie oszczenila.Tak wiec bardzo uwazaj.Stronka bedzie pracuje ,ale ze ze mnie nie taki spec komputerowy a i cos trzeba napsac na tej stronce wiec jeszcze jestem w trakcie kratywnego tworzenia;)