Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

an3czka napisał(a):

Co do szczurów i wiewiórów (jaki rym hihihi) - instynkt się odzywa. Myślę, że psinie byłoby milej potropić np. liska:cool3:

Liskow niestey w parku nie mamy :lol:

• Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

PARSONRK napisał(a):
Ale mozecie tropić np: koty...

Z kotami to ten wariat chce sie akurat bawic - pozostalosc ze szczeniecych czasow - w kennelu akurat bylo sporo kotow, z ktorymi maluchy dokazywaly radosnie. Tak wiec, jesli nawet biegnie do kota, to w celu... :calus:

Posted

Gdzies to w jamnikach siedzi. Pamietam, ze jak dojezdzalismy na miejsce, gdzie odbywaly sie konkursy norowcow, nasza suka nie przestawala szczekac nawet na moment jeszcze w samochodzie. Choc mi zawsze bylo zal tego zdezorientowanego lisa w sztucznej norze...

Posted

Nie, nie :) nora jest sztuczna, lis oddzielony od psa i juz nie dopuszcza sie do 'zwarcia'. Zadaniem psa jest oszczekiwanie i okazanie pasji. Poza tym watpie czy chcialby sie zaprzyjaznic :) zapach, ujadanie innych psow i atmosfera pelna napiecia, jamniki szaleja!

Posted

malku napisał(a):
Nie, nie :) nora jest sztuczna, lis oddzielony od psa i juz nie dopuszcza sie do 'zwarcia'. Zadaniem psa jest oszczekiwanie i okazanie pasji. Poza tym watpie czy chcialby sie zaprzyjaznic :) zapach, ujadanie innych psow i atmosfera pelna napiecia, jamniki szaleja!

O! No sami widzicie, jaka jestem :p
To, co napisales brzmi calkiem fajnie :lol: Moze nam sie uda!

Posted

malku napisał(a):
nora jest taka siecia tunelikow z zastawkami. Dzialaj, dzialaj, powodzenia! :) (Ale ja i tak wysylam mnostwo cieplych mysli do liskow)

Ale już nie spróbujecie, bo wszystkie nory są odwołane ( TOZ sie czepił ) i najprawdopodobniej już nory nie bedzie .:roll:

Posted

hmm... tez ciekawe, bo sa konkursy o wiele bardziej, ze tak powiem - inwazyjne. Ale w koncu trzymalam kciuki za lisy, choc te z nory do lasu nie wroca, a pojda na futra pewnie...

Posted

malku napisał(a):
hmm... tez ciekawe, bo sa konkursy o wiele bardziej, ze tak powiem - inwazyjne. Ale w koncu trzymalam kciuki za lisy, choc te z nory do lasu nie wroca, a pojda na futra pewnie...

Lisów w lasach jest zbyt dużo i lepiej nie wypuszczeć kolejnych :angryy:

Posted

duzo jest, fakt, bo nie ma polowan na nie, ale rownoczesnie zauwazylam, ze w moich okolicach wraz z wieksza iloscia lisow:
a) jest mniej kotow (a te wybijaly ptactwo wrecz maniakalnie)
b) o dziwo, taki paradoks, pojawily sie kroliki, ktorych prawie nie bylo przez ostatnie 15 lat

Posted

aaa, no i koty wybijaly nietoperki z czasie ich zimowania. Dzieki lisom ukrocono troche ten proceder, tym bardziej, ze u nas w Poznaniu dziala program ochrony nietoperzy.

Posted

malku napisał(a):
aaa, no i koty wybijaly nietoperki z czasie ich zimowania. Dzieki lisom ukrocono troche ten proceder, tym bardziej, ze u nas w Poznaniu dziala program ochrony nietoperzy.

Ja tam bym wolała, żeby nie było kotów dzikich i lisów w takich ilościach.......

• 2 weeks later...
Posted

Czy wiadmo wam coś na temat konkursów pracy dla dzikarzy czy też takowym szkoleniu? Od 2 miesięcy jestem właścicielką dość nietypowej rasy - Hokkaido-Ken (japoński pieś myśliwski - używany głównie na niedźwiedzie). W Japonii z tego co wiem konkursy pracy dla tej rasy są organizowane przy użyciu niedźwiedzi. W Polsce tylko dziki wchodzą w rachubę, niestety nie znalazłam w Polskim Związku Łowieckim informacji o szkoleniach dla dzikarzy i konkursach, a chciałabym by pies rozwijał się prawidłowo także pod kątem swojego oryginalnego przeznaczenia.

Posted

Witaj Hayne.

Czyżby Kiba miał się sprawdzać w łowiectwie zamiast w zaprzęgu?.

Jak wolisz :lol:

Co do konkursów i szkolenia. W PZŁ nic ci teraz nie powiedzą , bo myśleli o konkursach. A te ustalane są w styczniu i ogłaszane w lutym w "Łowcu Polskim" a potem na forach myśliwskich.

Co do szkolenia dzikarzy.
Kilkudniowy kurs jest co roku organizowany właściwie dla naszych psów czyli gończych polskich i ogarów polskich w Przechlewku przez oddział łowiecki w Słupsku. Odbywa się w II poł. maja.
Można popytać - czy przyjmą. Oczywiscie część psów jest pierwszy raz , ale najczęściej to już psy , które znają dziki bądź z polowania (jako podrostki - nie polujace), bądź z zagrody dziczej.
To taki kurs bardziej utrwalający, ale popytać możesz waldilas_psy@poczta.onet.pl - to do Waldka Feculaka.

Poza tym zapraszam na forum łowieckie

http://www.lowiecki.pl/forum/list.php?f=13

Nad tematami jest pasek . m.in. Szukaj - wpisz łajka (bo polują u nas łajki, karele, elkhundy) wyskoczą 2 strony tematów. Jest tam i temat dzikarze.

Nie wiem - czy masz w planach szczególne wydatki na Kibę, ale ja bym pomyślała o szkoleniu go przez zawodowego menera. Ew. przy pomocy osoby w tym doświadczonej. Zajrzyj na łowiecki. Jest tam kilku posiadaczy szpiców polujacych, jak i myśliwi z twoich okolic. Powinni pomóc.

Ja szukając odpowiedniego menera jestem skłonna pojechać dalej niż niektórzy. Ale ja mam plan , cel i cholernie długą drogę do niego. Nieźle usianą głazami.

Posted

Dzięki, za informacje.

W tej chwili psiak jest jeszcze małym (no i trochę okrągłym :) ) szczeniakiem, i właśnie teraz mam trochę czasu na przemyślenie, co dalej. Jest tak energiczny, że chcę się z nim czymś zająć. Zgodnie z opisem przeznaczenia rasy mogłoby to być szkolenie z polowania (ale w naturze to one polują w składzie człowiek + 2 hokki, często pies i suka), mi podoba się agility, hodowca sugeruje PT. Wszystkim się nie zajmę :) Muszę wybrać coś co nam najbardziej odpowiada pod kątem charakterów, finansów i casu. Dlatego zbieram dokładne informacje na temat wyżej wymienionych szkoleń, żeby móc podjąć decyzję.

Posted

musia napisał(a):

Ja szukając odpowiedniego menera jestem skłonna pojechać dalej niż niektórzy. Ale ja mam plan , cel i cholernie długą drogę do niego. Nieźle usianą głazami.

Zdradzisz co to za plan? ;)