Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Sajko napisał(a):
tego nie pamiętam, bo gdzieś mi się obiło o uszy ograniczenie że może mieć max 2 błedy, ale nie pamiętam, czy przy ustanawianiu najszybszego czasu uczy w innym momencie (bo przewodniczący odczytywał nam tekst poprawek, a ja wzrokowiec jestem).

Bo to jeszcze zależy, czy mówimy o kwalifikacjach do drużyny, czy do biegów indywidualnych :diabloti:.

Na moja sklerotyczną pamięć (też wolę mieć kartkę przed oczami i spokojnie przeczytać), to granica 5 lub 6s dotyczyła kwalifikacji do drużyny i wtedy przebieg miał być bezbłędny. Za to przy kwalifikacjach do indywidualnych miały być nie więcej niż 2 błędy i za każdą sekundę straty do najszybszego -1pt. W każdym razie uzasadnienie było takie, że w drużynie bardziej liczą się bezbłędne biegi a jeśli w indywidualnym chcemy osiągnąć "wyżyny" to musimy stawiać na psy superszybkie, które JEŚLI akurat na MS będą bezbłędne, to mają szansę na dobre miejsce. :p

Ale naprawdę, dopóki nie dostaniemy tego na piśmie, to te wszystkie warunki trudno wymienić... :roll:

• Replies 273
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Sajko napisał(a):
czekaj tatka latka:evil_lol: (przepraszam, wyrwało mi się;))

Bardzo śmieszne, bardzo:mad:
:evil_lol:

Ale dobrze, że to inni będą testować nowe zasady:eviltong:

Posted

Sajko napisał(a):
Aby się zakwalifikować musisz mieć 25pkt, i raz mieć na czysto agility i raz jumping (ma być rozegranych 6 zawodów, więc mają być 2 biegi czyste na 12)

dorotak napisał(a):
W każdym razie uzasadnienie było takie, że w drużynie bardziej liczą się bezbłędne biegi a jeśli w indywidualnym chcemy osiągnąć "wyżyny" to musimy stawiać na psy superszybkie, które JEŚLI akurat na MS będą bezbłędne, to mają szansę na dobre miejsce.

Ciekawe czy powyższe zasady zostały dopasowane do krajowych superszybkich psów czy światowych?
2 na 12 to ok. 16% skuteczności trochę mało jak na MŚ.

Posted

A czy ta zmiana regulaminu Agility FCI na krajowy miała być w tym punkcie?

Lokaty przyznaje się uwzględniając:
1 Punkty karne łącznie (za tor przeszkód i czas)
2 W przypadku równej liczby punktów karnych łącznie, wyższą lokatę
otrzymuje pies, który miał mniej punktów karnych za pokonanie toru
przeszkód.
3 W przypadku tej samej liczby punktów karnych łącznie i punktów
karnych za pokonanie toru przeszkód, wyższą lokatę otrzymuje pies szybszy

Bo to jest w sytuacji nowych zasad bardzo kłopotliwy fragment regulaminu FCI. Moze jednak spróbowac go zmienić i zasady by grały.

Tylko sie zastanawiam, czy na M Swiata docenia te nasze zmiany i beda wyjątkowo promowac psy szybkie z błędami. Moze jakis mały bonusik. Bo jak nie, to statystycznie nic sie nie zmieni w naszej sytuacji, a nawet pogorszy. No chyba ze sie sami wyatujemy z powodu kontuzji, jak psy zaczna fruwac po strefówkach na zawodach. Ale za to w jakim stylu nałapia kontuzji. Chyba dobrze aby przed zawodami zaopatrzeć się w telefon do dobrego weta. Ot tak na wszelki wypadek. :shake:

Posted

[quote name='LALUNA']A czy ta zmiana regulaminu Agility FCI na krajowy miała być w tym punkcie?

Nie, nie - ta uwaga była (mam wrażenie) ogólna. Po prostu dobrze sformułowany krajowy regulamin, w którym zawarte byłyby np. właśnie zasady kwalifikacji na MS czy zasady zdobywania Championatu Agility, mógłby być jednym, jasnym dokumentem. A tak mamy regulamin plus stosik (docelowo) komunikatów, z których niektóre mogą być ze sobą sprzeczne ;)

No, ale musimy mieć stosik komunikatów i tyle. Swoją drogą jak się popatrzy ile tu jeszcze będzie do zmiany, to może i lepiej. Zawsze łatwiej zmienić komunikat niż regulamin :diabloti:

Swoją drogą - zauważyliście, że pojawił się nowy komunikat GKSP (a właściwie Zbiór zasad organizowania i przeprowadzania imprez sportów kynologicznych – egzaminów, zawodów i testów psychicznych [SIZE=2]we wszystkich dyscyplinach.)?

[quote name='LALUNA'] Tylko sie zastanawiam, czy na M Swiata docenia te nasze zmiany

Jak tylko przeczytają, to na pewno się zachwycą :evil_lol:

Aha - jeszcze jedna wiadomość z zebrania. Napiszę, zanim Robull mnie uprzedzi (bo to właściwie jego kwestia :cool3:). Otóż Podkomisja jest przekonana, że świetnie działa i jesteśmy z niej bardzo zadowoleni i nie mamy żadnych zastrzeżeń albowiem... nie wpłynęło do niej żadne pismo, że jest inaczej. :lol: :lol: :lol:

Posted

Otóż Podkomisja jest przekonana, że świetnie działa i jesteśmy z niej bardzo zadowoleni i nie mamy żadnych zastrzeżeń albowiem... nie wpłynęło do niej żadne pismo, że jest inaczej

Bo zajęci bylismy obliczaniem skomplkowanych wzorów które nam sie ciągle zmieniały, ze nasze energia poszła w innym kierunku, a teraz mamy nawet dwa wzory do indywidualnego i drużynowego i jakos wczoraj znowu nerwowo szukałam kalkulatora.
Ale skoro trzeba pismo :razz:
Ja tylko z podziwu nie mogę wyjsć jak mozna dawac za wytyczne szybkie psy z błędami, które czas mogą robić fruwajac z samej góry strefówek. Chyba to się troche kłóci z bezpiecznym sportem. A był taki hałas o to gdy chcielismy w 0 biegac od 15 miesiecy. A teraz nagle okazuje się ze bezpieczeństwo jest najmniej ważne.

Posted

[quote name='dorotak']

Swoją drogą - zauważyliście, że pojawił się nowy komunikat GKSP (a właściwie Zbiór zasad organizowania i przeprowadzania imprez sportów kynologicznych – egzaminów, zawodów i testów psychicznych [SIZE=2]we wszystkich dyscyplinach.)?

Jak tylko przeczytają, to na pewno się zachwycą :evil_lol:

No właśnie przeczytałam i się zachwyciłam...:angryy::mad:

Tzn chodzi mi o fragment:
3.1 Kierownik Egzaminu/Zawodów

Za organizacyjną część egzaminu/zawodów odpowiedzialny jest Kierownik. Działa on z upoważnienia Zarządu Oddziału i/lub Oddziałowej Komisji Szkolenia Psów i przed nimi odpowiada za organizację imprezy. Przeprowadza on i nadzoruje prace niezbędne do przygotowania i przeprowadzenia imprezy. Musi on zapewnić prawidłowy jej przebieg i być do dyspozycji pracującego sędziego.
Kierownik nie może na tej imprezie występować ani jako właściciel, ani przewodnik psa, chyba że odpowiednie regulaminy stanowią inaczej..

Radziłabym Naszej Komisji szybko skorzystać z "furtki":
"chyba że odpowiednie regulaminy stanowią inaczej..." bo inaczej będziemy mieli guzik nie zawody agility w Polsce... no bo kto je faktycznie robi jak nie zawodnicy????
A przynajmniej w JG.... zawodów więcej nie będzie, bo u nas nikt zawodów nie zrobi, a ja nie będę organizować zawodów, tylko po to aby sobie popatrzyć jak biegają inne psy bo....
(niech każdy sobie dopowie...)
Pozdrawiam
CHI -jedoosobowa + 2 psy Sekcja Agility przy O/ZKwP

Posted

dorotak napisał(a):
Za to przy kwalifikacjach do indywidualnych miały być nie więcej niż 2 błędy i za każdą sekundę straty do najszybszego -1pt. W każdym razie uzasadnienie było takie, że w drużynie bardziej liczą się bezbłędne biegi a jeśli w indywidualnym chcemy osiągnąć "wyżyny" to musimy stawiać na psy superszybkie, które JEŚLI akurat na MS będą bezbłędne, to mają szansę na dobre miejsce. :p

Mnie bardzo martwi wymóg, że aby zdobyć kwalifikację psu wystarczą zaledwie 2 czyste przebiegi na 12 - bo planuje się 6 dni kwalifikacyjnych. Daje to statystycznie 1 czysty przebieg na 6. A że na MŚ pies biega maksymalnie 4 razy, więc statystycznie ma ogromne szanse na zero czystych przebiegów na tej imprezie.

Poza tym wydaje mi się, że lepiej by nam się dyskutowało, gdyby każdy z nas mógł mieć w ręce treść tego regulaminu. W tej chwili każdy z nas opiera się na zawodnej pamięci i tak naprawdę dokładnie wszystkich szczegółów nie znamy, nie pamiętamy.

Posted

CHI napisał(a):

A przynajmniej w JG.... zawodów więcej nie będzie

No, koleżanko, tylko bez takich mi tu :mad:. Zrobiłaś dobry początek i czekamy na jeszcze :lol:.

Posted

Mokka
to naciskaj na podkomisję agility:mad:, coby szybo zmieniała ten nieżyciowy fragment, bo do 14 grudnia musze wiedzeć czy mogę startowac na własnych zawodach :angryy:

Posted

ja jestem ciekawa KIEDY pojawi się oficjalnie komunikat z zasadami kwalifikacji - bo mamy już koniec listopada a zdaje sięw styczniu mają być zawody kwalifikacyjne...

a druga sprawa to to, że wg nowych zasad, tak naprawdę konkretne zasady będą znane PO danym dniu kwalifikacji (po przebiegu wszystkich psów) - czyli jeździmy "w ciemno"?

ps.
żeby nie było - ja mam inne priorytety niż MSA2008 :lol:

no i przypominam treść komunikatu 1/2007 GKSP

Przypominamy, że impreza o charakterze ogólnopolskim, n. p. włączona do konkurencji o Puchar Polski, musi być dobrze rozpropagowana. Biuletyn informacyjny należy rozesłać do wszystkich oddziałów i do potencjalnych uczestników zwykłą pocztą.

Posted

uu...
w zasadach... pojawiło się

Zgodnie z uchwałą GKSP zabrania się zawodnikom występować w strojach reklamujących prywatne zakłady szkolenia psów na imprezach organizowanych przez Związek Kynologiczny

wcześniej zdaje się była mowa to MP czy PP a teraz to już na wszystkich?

ale to cieszy
Biuletyn informacyjny o imprezach ogólnopolskich powinien być rozesłany do wszystkich oddziałów Związku również zwykłą pocztą. Organizator powinien powiadomić o zawodach uczestników poprzednich imprez.

Posted

Kierownik nie może na tej imprezie występować ani jako właściciel, ani przewodnik psa, chyba że odpowiednie regulaminy stanowią inaczej..

CHI, a co Ty myslalas? Zawsze mozesz sfalszowac wyniki fotokomorki tak, ze Blondyn bedzie szybszy od Maca czy Cira ... :evil_lol:

Posted

Kierownikiem zawodów zrobimy jakiegoś Pana X, który w dniu zawodów się rozchoruje ....
i kłopot z głowy

i jak zwykle w Polsce głupie przepisy zmuszają nas do kombinowania, a wszyscy się dziwią że Polacy to taki zaradny naród. Władze nas dobrze szkolą:evil_lol:

Posted

Mokka napisał(a):
Mnie bardzo martwi wymóg, że aby zdobyć kwalifikację psu wystarczą zaledwie 2 czyste przebiegi na 12 - bo planuje się 6 dni kwalifikacyjnych. Daje to statystycznie 1 czysty przebieg na 6. A że na MŚ pies biega maksymalnie 4 razy, więc statystycznie ma ogromne szanse na zero czystych przebiegów na tej imprezie.

Statystycznie trzeba będzie obowiązkowo wysłać psa na trzy imprezy o raandze światowej aby ukończył na czysto dwa przebiegi i uplasował się w pierwszej 15... jednego dnia
Trzeba dokonać zmiany w regulaminie : pies jeździ na MŚ dopóki nie osiągnie statystycznego minimum:diabloti:

Posted

IraKa napisał(a):
Kierownikiem zawodów zrobimy jakiegoś Pana X, który w dniu zawodów się rozchoruje ....
i kłopot z głowy

Wiesz, długo robiłam za murzyna...i w życiu i w pracy... I przestało mnie to bawić...
Na MŚ się nie łapię, do Czech mam kamieniem rzucić, ćwiczyc mam na czym...
Jeśli coś robię, to po to aby się bawić, żeby było fajnie - bo życie jest takie krótkie, a nie po to aby mieć problemy czy kombinować...

• 2 months later...
  • 9 months later...
Posted

Komunikat nr 3/2008

Wszystkich zainteresowanych rozwojem agility w Polsce zapraszam na zebranie 29.11.2008 o godzinie 11.30 w Łodzi. Zebranie odbędzie się w oddziale łódzkim ZKwP przy al. Kościuszki 47. Zachęcam do parkowania na okolicznych parkingach strzeżonych.
Omówione zostaną sprawy związane z organizacją zawodów, regulaminów i rozwoju agility.
Zebranie jest organizowane przez Podkomisję Agility. Obserwatorem z ramienia Głównej Komisji Szkolenia Psów będzie Przewodniczący GKSP Janusz Rurarz.
Proszę o zadeklarowanie ewentualnej chęci przybycia na adres poczty elektronicznej leszekkalisz@wp.pl, szkola@szkoladlapsow.pl, telefonicznie 0 601 75 88 44, 071 373 68 53 lub członkom Podkomisji Agility.
Uprzejmie proszę oddziały ZKwP o wydelegowanie swoich przedstawicieli na koszt oddziałów.

Przewodniczący Podkomisji Agility

Leszek Kalisz

• 2 weeks later...
Posted

Krótkie sprawozdanie (takie może bardziej formalne, jak się zbiorę i napiszę :diabloti:, pojawi się na stronie Główna Komisja Szkolenia Psów).

Omówione kwestie:
1. sprawozdanie z zebrania komisji agility FCI w Helsinkach w poniedziałek po MŚ.
2. Omówienie zasad kwalifikacji do MŚ (podobne jak w zeszłym roku - najważniejsze różnice to wydłużenie czasu odniesienia dla psów ze small i medium do 7 sekund w stosunku do najszybszego psa, mniejsza wymagana ilość punktów do drużyny, do kwalifikacji indywidualnych liczą się wyłącznie czyste biegi). Regulamin nie został jeszcze zatwierdzony przez GKSP, jak tylko to nastąpi, zostanie opublikowany na stonie. Pierwsze zawody kwalifikacyjne 7-8. lutego 2009 Złotoryja (hala), 28-29.03. Łąck (hala lub trawa w zależności od pogody), maj Bydgoszcz - czekamy na dokładny termin.
3. Omówienie nowych zasad rozgrywania PPA - są na stronie Główna Komisja Szkolenia Psów, trzeba wejść w Komisja, Regulaminy organizacyjne (w skrócie: ujednolicono zasady pucharowe dla wszystkich dyscyplin w ten sposób, że mają się liczyć trzy najlepsze starty).
4. Protokoły elektroniczne z zawodów.
5. Komunikacja podkomisji z zawodnikami: propozycja wprowadzenia newslettera na stronę GKSP z powiadomieniem o nowych komunikatach.
Jednocześnie Podkomisja przypomina: na stronie są podane nasze adresy mailowe. Jesli ktoś ma jakieś wnioski, propozycje, uwagi - prosimy, żeby się tą drogą do nas zwracać, nie trzeba czekać aż do corocznego zebrania.
Prosimy o formę pisemną ze względów praktycznych (tj. żeby czegoś nie pominąć czy nie zapomnieć, jeśli kwestia pojawiła się tylko w rozmowie ustnej).
6. Szkolenia dla instruktorów psich sportów. Informacje na temat organizowanego przez GKSP seminarium dla chętnych można znaleźć na stronie GKSP w zakładce informacje - komunikat nr 2/2008.
Niestety seminarium przewiduje tylko część teoretyczną i egzamin, następnie zaś egzamin z części praktycznej, co do którego niejasne jest, co ma obejmować i ogólnie organizacja całości wzbudziła daleko posunięte wątpliwości...
W związku z czym, jeśli ktoś ma jakieś przemyślenia i propozycje na temat tego, jak powinno to wyglądać (a może wcale nie powinno czegoś takiego być?)
- jak ewentualnie miałaby wyglądać część praktyczna seminarium dla osób chcących zostać instruktorami agility ZKwP?
- jak powinien wyglądać egzamin, kto miałby go przeprowadzać etc?
to prosimy o przesyłanie je pocztą lub mailem do Podkomisji Agility.

Postulowane wnioski:
1. Podniesienie rangi PPA
propozycje:
- delegowanie zwycięzców na przykład na EO w następnym roku
- zwrot opłaty startowej dla zwycięzców danego dnia zawodów w poszczególnych kategoriach wzrostowych przez organizatora zawodów
- ograniczenie liczby zawodów

2. Opracowanie projektu przeprowadzania kwalifikacji na Mistrzostwa Świata Agility Juniorów (do 18 roku życia), ogólnie mobilizacja i szkolenie młodych zawodników agility.

3. Wyjaśnienie kwestii opłat pobieranych od zawodów przez GKSP.

4. Rozwiązanie formalne w kwestii zawodników, którzy na zawody zapomnieli zabrać książeczki pracy, żeby nie trzeba było ich odsyłać do domu z kwitkiem.
Propozycja: wydanie ODPŁATNEGO dokumentu, w którym przewodnik pisemnie potwierdza tożsamość swoją i psa oraz że spełnia warunki do startu w zawodach (czyli ma opłaconą składkę, uprawnienia do startu w danej klasie etc).

Chodzi o to, by taka osoba poniosła konsekwencje tego, że zapomniała książeczki, jednak miała możliwość startu.

5. Propozycja mierzenia psów na zawodach przed pierwszym startem, niezależnie od tego, czy sędzia jest polski czy zagraniczny.

6. Podniesienie rangi startów w A3, ponieważ obecnie wielu zawodników traktuje tę klasę jako przebieg treningowy przed openami:
- championaty agility
- opublikowanie listy psów i przewodników, którzy uzyskali championaty agility na stronie ZKwp jako "Hall of Fame"
- możliwość wielokrotnego uzyskiwania championatu
Zasady uzyskiwania championatu również są na stronie GKSP (dyscypliny - agility - regulaminy - "Dodatkowe przepisy ZKwP do regulaminu agility FCI)

Mam nadzieję, że nie pominęłam niczego ważnego...

Dziękuję wszystkim obecnym za przybycie, miłą atmosferę i konstruktywne propozycje :)

Posted

Rauni napisał(a):
- zwrot opłaty startowej dla zwycięzców danego dnia zawodów w poszczególnych kategoriach wzrostowych przez organizatora zawodów

To mi się podoba:razz:

Rauni napisał(a):
2. Opracowanie projektu przeprowadzania kwalifikacji na Mistrzostwa Świata Agility Juniorów (do 18 roku życia), ogólnie mobilizacja i szkolenie młodych zawodników agility.

To też:cool3: A jakie miałoby to przynieść zmiany? Jak miałoby to wyglądać? [chodzi mi o drugą część zdania]