Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

M P, Zw PP, Ch P
to są tytuły sportowe, nie przydatne do hodowli,

MAły błąd mi sie wkradł, chodziło mi o Ch Ag bo to od roku mozna zdobyc w agility.
Ale miłobybyło aby Ch Ag był przepustka do wystawiania w klasie użytkowej w rasach pracujacych.

I również dla pozostałych czytających ten wątek - o tym, jakie warunki musi spełniać pies, aby można go było wystawiać w klasie użytkowej, decyduje FCI. Nie podkomisja agility i nie ZKwP.

No własnie, czytałam komunikaty FCI i nie do końca wiem gdzie szukać próby pracy dla poszczególnych ras.

Czy mozesz mi wskazac mi to miejsce na stronei FCI, jakie próby pracy przewidziane są dla bc?

• Replies 273
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Classa working

Working Class
To enter a dog in working class, the entry form must be accompanied by a copy of the FCI compulsory certificate containing the confirmation -by the member country in which the holder and/or owner has his permanent place of residence- that the dog has passed the test as well as details about this test.
The only breeds eligible for the working class are those appearing as working breeds in the FCI Breed Nomenclature, taking into account the exceptions granted to some countries for some breeds.

Posted

Jeżeli chodzi o kwalifikacje bc do klasy użytkowej to absurdem dla mnie jest to,że IPO jest "przepustką" do tej klasy,a agility nie.
Propozycje semianrium dla trenerów wysłałam do Leszka,chociaż według mnie szkolenie samo w sobie jest super,tylko ZKwP po kilku godzinach teorii i egzaminie praktycznym(15 minut zajęć na 10 psach) nie powinien wydawać papierka trenerskiego.

Posted

Witam,
proszę o dopowiedź na kilka moich pytań dotyczących kwalifikacji DO MŚA FCI 2009:
I.Czy pies który osiągnie najlepszy czas i jednocześnie stający się wzorem do wyliczeń punktów może:
1.ukończyć swój przebieg z błedami i odmowami?
2.być psem nierasowym?
3.być psem z klasy A1?
II. Czy 50% czystych przebiegów potrzebnych między innymi do drużyny to mogą być same J przy jednoczesnych detkach w A?
III.Czy 50 % czystych przebiegów to inaczej 6 czystych przebiegów czy może to 3 czyste przebiegi -jeżeli ktoś startować będzie tylko podczas 3 dni kwalifikacyjnych?
IV. Dlaczego do indywidualnych potrzeba więcej czystych przebiegów a do drużyny wystarczy tylko 50% czystych przebiegów? Słaba powtarzalność psa w drużynie skutkuje wynikiem całej drużyny -nie bardzo więc rozumiem dlaczego osłabiać drużynę?
V.Wg.jakich kryteriów komisja wybierze psy do reprezentacji jeżeli kwalifikacje nie ustalą obsady?
Czy w takim przypadku nie możnaby było wspomóc się np.PPA i jednocześnie uatrakcyjnić te zawody?
VI.Jeżeli sędzia zmieni długość toru dla L i S jak to miało miejsce na MPA2008 to który pies będzie wzorem do wyznaczenia punktacji?

Mam nadzieję na konstruktywne odpowiedzi a nie utarczki i przepychanki;)

pozdrawiam *spin*

Posted

Ale chyba nie o to chodzi pytającemu... Psy nierasowe nie są wykluczone z udziału w zawodach kwalifikujących do MŚ, choć oczywiście nie mogą się zakwalifikować do reprezentacji.

Posted

Klaudia :-) napisala:

Propozycje semianrium dla trenerów wysłałam do Leszka,chociaż według mnie szkolenie samo w sobie jest super,tylko ZKwP po kilku godzinach teorii i egzaminie praktycznym(15 minut zajęć na 10 psach) nie powinien wydawać papierka trenerskiego.

Mam pytanie a propos tego seminarium. Czy ktos się moze wybiera z Warszawy lub okolic Wrocławia?

• 5 months later...
Posted

Chciałbym od Podkomisji Agility pełnej i rzetelnej informacji na temat organizacji wyjazdu Mistrzostw Świata Agility Dzieci i Młodzieży Gyula, Węgry 2009.
To co się dzieje w tej chwili to czysta amatorszczyzna.
Informacji nie ma żadnej ani na temat dofinansowania ani na temat samej imprezy i wyjazdu. Przypominam, że chodzi o wyjazd dzieci i młodzieży, czyli osób w wiekszości niepełnoletnich. To nie to samo co wyjazd dorosłych zawodników, którzy lepiej lub gorzej mogą zadbać o siebie sami.
Sugeruję, żeby spojrzeć jak zo zrobiły reprezentacje Holandii, Luksemburga, Niemiec- na stronie MŚ od dawna wiszą juz pełne reprezentacje ze zdjęciami zawodników i psów i informacją w jakich kategoriach startują.
Czy ktoś zgłosił zawodników do konkurencji indywidualnych i zespołowych? Zgłoszenia są tylko do końca maja!
Czy ktoś to koordynuje i w ogóle zajmuje się organizacją tego wyjazdu?

Posted

Marysiu,
Fajnie, że jednak przeczytałaś, sadzę, że do odpowiednich osób tez dotarło.
Tytuł tego topicu to "Czego chcemy od naszej Podkomisji".
Ja właśnie oczekuję od Podkomisji tego o czym piszę powyżej, czyli informacji - nie jest to chyba zbyt wiele?
Używam różnych form komunikacji, telefonów, e-maili do konkretnych osób ale również tego forum.
Moje posty nie są może miłe ale niestety oddają rzeczywistość. Nie ukrywam, że jest to również forma nacisku na osoby odpowiedzialne z ten stan rzeczy. Czasami takie upublicznienie działa. Skończmy z organizacyjną partyzantką. Przykro mi to pisać ale organizacyjnie jesteśmy daleko za innymi związkami kynologicznymi czy federacjami Agility (w poprzednim wymieniłem przykłady krajów). Może czas to zmienić?
Naprawdę nie wymagam od Podkomisji wiele, proszę tylko o rzeczową, pełną i odpowiednio wczesną informację. Pełna i rzetelna informacja powinna być po to, żeby młodzi uczestnicy i ich opiekunowie zgłosili się na czas na Mistrzostwa i dopełnili formalności, żebyśmy mieli zgłoszonych zawodników zarówno w konkurencjach indywidualnych jak i zespołowych (te są bez startowego), żeby wiedzieć jak organizowany jest wyjazd, żeby opiekunowie mogli zaplanować urlopy i środki transportu, żeby zarezerwować miejsca do spania - a to wcale nie takie łatwe bo Gyula to miejscowość wypoczynkowa a MŚ są w szczycie sezonu.
Podam prosty przykład: jak wychowawczyni w klasie mojego dziecka organizuje wyjazd dzieci na kolonie to pierwsze spotkanie i pełna informacja były już w marcu , wiedziałem wszystko od A do Z.
Tu nie chodzi o to zebyśmy indywidualnie dzwonili do członków Podkomisji, chodzi o to, zeby wszyscy zainteresowani mieli pełną wiedze i żeby jak najwiecej młodych ludzi na ta impreze pojechało.

Posted

Felki Ghandi i Jazz napisał(a):
Moje posty nie są może miłe ale niestety oddają rzeczywistość.

A rzeczywistość jest taka, że Podkomisja to nie jest jakiś abstrakcyjny organ, tylko nasi znajomi, koleżanki i koledzy, z którymi widujemy się na każdych zawodach. Podkomisja to nie jest też Profesjonalne Biuro Wyjazdów na Mistrzostwa ;) to zespół amatorów, którzy poświęcają swój wolny czas, żeby pracować jako Podkomisja. Wiele rzeczy robią po raz pierwszy i na pewno nie wszystko robią idealnie. Jeśli masz pomysł, jak zrobić coś lepiej, to im powiedz, na pewno przyda im się pomoc :)

Wiesz, ja po prostu nie rozumiem tonu, w jakim napisałeś swoje posty - atakując w nim ludzi, których wszyscy znamy, i ich działania. Mi zdarzyło się mieć pewne problemy dwa razy, dwa razy uderzałam do członków Podkomisji z "reklamacją" - przez telefon, na maila - i w obu przypadkach Podkomisja zareagowała szybko i sprawnie. Nikomu nie zrobiło się przykro, nikt nie został obrażony, problem rozwiązano i tyle. To nie takie trudne...

Posted

Marysiu,
Na pewno nie chciałem nikogo obrazić i mam nadzieję, że nikt się nie obraził. Swoją pomocą również służę.
Agility uprawiane przez wąskie grono znajomych i pasjonatów staje się sportem coraz bardziej popularnym i uprawianym przez coraz więcej ludzi, więc siłą rzeczy przechodzi od układów koleżeńskich w szerszy wymiar i chyba o to chodzi. Chciałbym, żebyśmy działali coraz bardziej profesjonalnie, choć jak sama napisałaś ludzie zajmują się tym społecznie. W tym wypadku chodziło przede wszystkim o ogólnie dostepną informację. Informacje (Komunikat Podkomisji) o MŚDiM wreszcie się ukazały za co Podkomisji dziekuję. Wybacz ale w przypadku dzieci i młodzieży o informację i organizację trzeba dbać szczególnie, bo dzieciaki nie zorganizują sobie wyjazdu tylko musi o to zadbać Podkomisja do spółki z rodzicami i opiekunami. Zależy nam przecież na wysłaniu tam tych młodych ludzi, nieprawdaż ;)?

• 5 months later...
Posted

Zielsko napisał(a):

Ja jeszcze jestem strasznie zmeczona po podrozy, ale zadowolona i mam nadzieje, ze spotkamy sie na spotkaniu w sprawie agility, ktore mysle odbedzie sie niedlugo w Lodzi gdyz konczy sie kadencja naszej Podkomisji i czas im podziekowac za wspaniala prace i wysilki czynione aby agility w Polsce sie rozwijalo.

To już 3 lata? Ale ten czas szybko leci. Czy to znaczy ze w Łodzi będa wybory do nowej podkomisji? Tak jak do Zarzadu oddziału co trzy lata?

Posted

Trzeba dać odpocząć Podkomisji po ciężkich 3 latach,wytężonej pracy.
Tym bardziej, że są w niej tacy, którzy przestali być „aktywni” w Agility, mają kilka psów z którymi czynnie biorą udział w zawodach,, pełnią jeszcze inne funkcje społeczne, mają obowiązki rodzinne itp. itd.
Trzeba zadbać o swoich ludzi.
Patiszon a czemu takie chyba?
Ja, taki "analfabeta internetowy" nie umiem znaleźć info o zebraniu, ale Ty jesteś bardziej kumata :) poszukaj jeszcze:modla:

Posted

Melisa napisał(a):
Trzeba dać odpocząć Podkomisji po ciężkich 3 latach,wytężonej pracy.
Tym bardziej, że są w niej tacy, którzy przestali być „aktywni” w Agility, mają kilka psów z którymi czynnie biorą udział w zawodach,, pełnią jeszcze inne funkcje społeczne, mają obowiązki rodzinne itp. itd.

Hm, czegoś tu nie rozumiem - to mają być aktywni, czy mają nie być aktywni? Bo jak nie są aktywni - źle (co jest akurat logiczne), ale czynnie biorący udział w zawodach też źle?

• 2 weeks later...
Posted

Witam,
Publikuję komunikat w sprawie zebrania dla wszystkich osób zainteresowanych rozwojem agility w Polsce. Pozdrawiam!

[FONT=Calibri][FONT=Calibri]Wrocław, 2.12.2009[/FONT][/FONT]
[FONT=Calibri][FONT=Calibri][/FONT][/FONT]
[FONT=Calibri][FONT=Calibri]Związek Kynologiczny w Polsce Główna Komisja Szkolenia Psów Podkomisja Agility [/FONT][/FONT]
[FONT=Calibri]

[FONT=Calibri][FONT=Calibri]Komunikat nr 6/2009 [/FONT][/FONT]

[FONT=Calibri][FONT=Calibri][FONT=Calibri]Wszystkich zainteresowanych rozwojem agility w Polsce zapraszam na zebranie 12.12.2009 o godzinie 12.00 w Łodzi. Zebranie odbędzie się w Drukarni Solariss, ul. Struga 63. Parking jest na terenie drukarni. Omówione zostaną sprawy związane z organizacją zawodów, regulaminów i rozwoju agility. Zebranie jest organizowane przez Podkomisję Agility. Obserwatorem z ramienia Głównej Komisji Szkolenia Psów będzie Przewodniczący GKSP Janusz Rurarz. Proszę o zadeklarowanie ewentualnej chęci przybycia na adres poczty elektronicznej leszekkalisz@wp.pl, telefonicznie 0 601 75 88 44, 071 373 68 53 lub członkom Podkomisji Agility. Uprzejmie proszę oddziały ZKwP o wydelegowanie swoich przedstawicieli na koszt oddziałów. [/FONT]

Przewodniczący Podkomisji Agility
Leszek Kalisz

[/FONT][/FONT]

[/FONT][FONT=Calibri][FONT=Calibri][/FONT][/FONT]

Posted

Ja bym chciala podkreslic jak wazne jest to, zebysmy, jako aktywne srodowisko agility, pojawiali sie na tych spotkaniach. W koncu wszystkim z nas zalezy na tym, zeby ten sport rozwijal sie w Polsce i chcemy miec jak najwiecej mozliwosci uprawiania tego sportu na jak najwyzszym poziomie. Takie spotkanie jest w tej chwili jedyna mozliwoscia wyrazenia naszego zdania, poddania podkomisji pomyslow na dzialalnosc - ZROBMY COS RAZEM!

Posted

[quote name='Magda i Saga']Drogi Modzie!
Wysupłaj ten komunikat jako oddzielny temat, bo kto go tu zauważy?[/QUOTE]

No własnie, ja go nie zauważyłam i teraz trochę późno aby zaplanować przyjazd !!!!