Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

O!

A jak pokryjesz herkową sukę herkowym psem?
A jak pokryjesz normalną sukę po herkowej matce herkowym psem?

Strasznie ciekawe co piszesz :) U gończych dziedziczenie kolorów jest dobrze opisane, czarny podpalany dominujący, czekoladowy podlalany recesywny i rudy ma taką specjalną nazwę, kurcze, zapomniałam... w każdym razie jak pies ma dwa "rude geny" to będzie rudy niezależnie od genów czarności i czekoladowości. Może herkowatość przechodzi tak jak rudość u gończych, tylko, że jest mało herkowatego genu w populacji to i się rzadko ujawnia?

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

[quote name='Nesuniaaa'] tarancik:)

Honey, Ty mieszkasz gdzieś na obrzeżach Gdańska?

...zobaczylam ! Super!! Ja tez chce takiego :evil_lol:

PS. na razie tak ;)

Posted

Honey napisał(a):
...zobaczylam ! Super!! Ja tez chce takiego :evil_lol:

PS. na razie tak ;)

Ja tam wole standardowe koniki ;)

Ja też mieszkam na odludziu :) Wszędzie daleko i do tego cudowne koreczki na mojej ulubionej ulicy :eviltong: Ale za to z 3 stron las spokój i cisza :D

Posted

Nesuniaaa napisał(a):
Ja tam wole standardowe koniki ;)

Ja też mieszkam na odludziu :) Wszędzie daleko i do tego cudowne koreczki na mojej ulubionej ulicy :eviltong: Ale za to z 3 stron las spokój i cisza :D

A to odludzie to po drugiej stronie obwodnicy ?

Posted

Marysia_i_gończy napisał(a):
O!

A jak pokryjesz herkową sukę herkowym psem?
A jak pokryjesz normalną sukę po herkowej matce herkowym psem?

Strasznie ciekawe co piszesz :) U gończych dziedziczenie kolorów jest dobrze opisane, czarny podpalany dominujący, czekoladowy podlalany recesywny i rudy ma taką specjalną nazwę, kurcze, zapomniałam... w każdym razie jak pies ma dwa "rude geny" to będzie rudy niezależnie od genów czarności i czekoladowości. Może herkowatość przechodzi tak jak rudość u gończych, tylko, że jest mało herkowatego genu w populacji to i się rzadko ujawnia?

Pozdrawiam
Marysia i Una

Tez juz o tym myslalam, ze moze powinny sie spotkac dwa heterozygotyczne osobniki, ale jak to sie dzieje, ze jeszcze (z tego co wiem) tak sie nie trafilo ? Znam psy, ktore mialy wsrod przodkow charbonne a z ich skojarzenia wyszlo jasne potomstwo, a teoretycznie choc jeden ciemny powinien sie pojawic by potwierdzic ta teorie. Tyle, ze pewnosci, ze dany pies byl hetero na charbonne ( ze sobie pozwole to tak nazwac ;) ) tez nie mam...
Na dodatek nie udalo mi sie dotrzec do ani jednego przypadku, gdy ciemny samiec kryl jasna suke (nie wspominajac juz o ciemnej..). W tym drugim przypadku, opierajac sie na mojej teorii, urodzilaby sie z pewnoscia wiekszosc ciemnych szczeniat, ze wzgledu na matke wlasnie. Ale co w pierwszym ??...
A poniewaz nie daje mi to spokoju, juz mam zaplanowene, ze samcem po Herce pokryje jasna suke, wlasnie po to, by zobaczyc co sie bedzie dzialo z umaszczeniem. Ale zeby sie tego dowiedziec, musze jeszcze kilka lat poczekac.....

PS. jasna suka po ciemnej matce i do tego jeszcze ciemny nie spokrewniony z nia pies nie predko mi sie trafi...

Posted

Nesuniaaa napisał(a):
Taaa, ale lubie to moje odludzie :)

To moze my gdzies obok siebie mieszkamy ? :razz:
Zebym wiedziala, bez skrupulow wolalabym Cie do pomocy przy porodzie :evil_lol:

Posted

Honey napisał(a):
Naprawde ??! To spaniel byl chyba czarno-bialy ?

Znaczy spaniel jest taki jak Sharon czyli z bialego sie szary zrobil,ale na jegon dlugiej siersci to lepiej wyglada. Ale juz mowie,ze to nie bylo planowane krycie;)

Posted

Honey napisał(a):
To moze my gdzies obok siebie mieszkamy ? :razz:
Zebym wiedziala, bez skrupulow wolalabym Cie do pomocy przy porodzie :evil_lol:

To do następnego z chęcia się zgłosze:D Zresztą ja mam nadzieje zobaczyć te francuskie kluseczki :D

Wcale bym się nie zdziwiła jakbyś mieszkała gdzieś blisko mnie, bo za lasem zaczynają się tereny domków jednorodzinnych i duuuużo lasów :)
Powiedz mi tylko czy to gdzieś w okolicach lotniska? W dobrą strone idę:)?

Posted

Nesuniaaa napisał(a):
To do następnego z chęcia się zgłosze:D Zresztą ja mam nadzieje zobaczyć te francuskie kluseczki :D

Wcale bym się nie zdziwiła jakbyś mieszkała gdzieś blisko mnie, bo za lasem zaczynają się tereny domków jednorodzinnych i duuuużo lasów :)
Powiedz mi tylko czy to gdzieś w okolicach lotniska? W dobrą strone idę:)?

Jeden zjazd z obwodnicy dalej ;)
W przyszlym roku funkcje akuszerki masz jak w banku :evil_lol:

Posted

Honey no więc z tego co piszesz nie wygląda to na proste dziedziczenie "zwykły" - dominujący, "charbonne" - recesywny. Już bardziej na występowanie genu epistatycznego :razz: tak, jak u gończych z rudym :razz: o czym napisałam wypracowanie u mnie w wątku :cool3:
Zresztą ja z genetyki jestem zbyt cienki bolek, żeby tu zgadywać :)

Posted

[quote name='Nesuniaaa']Honey, to może ja do Ciebie się zapisze na korki z genetyki :D?

Tak troszke się do weterynarii przymierzam. a genetyka w praktyce to fajna rzecz...

Pewnie, ze fajna, tyle, ze ja sama sie jeszcze ucze. Ale tym co wiem - chetnie sie dziele. :p

A tak na marginesie - niewielu wetow ma wiedze o genetyce, nie jest to im potrzebne do codziennej pracy, a nie kazdego to interesuje. A to pasjonujaca dziedzina.

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']Honey no więc z tego co piszesz nie wygląda to na proste dziedziczenie "zwykły" - dominujący, "charbonne" - recesywny. Już bardziej na występowanie genu epistatycznego :razz: tak, jak u gończych z rudym :razz: o czym napisałam wypracowanie u mnie w wątku :cool3:
Zresztą ja z genetyki jestem zbyt cienki bolek, żeby tu zgadywać :)

Marysiu, ja tez....
Ale spokoju mi to nie daje i w koncu kiedys sie dowiem ! :evil_lol:

Posted

Honey napisał(a):
Pewnie, ze fajna, tyle, ze ja sama sie jeszcze ucze. Ale tym co wiem - chetnie sie dziele. :p

A tak na marginesie - niewielu wetow ma wiedze o genetyce, nie jest to im potrzebne do codziennej pracy, a nie kazdego to interesuje. A to pasjonujaca dziedzina.

Genetyka na studiach na pewno się przyda:) Ale moja weterynaria stoi pod dużym znakiem zapytania... Zaczynając od tego że ucze sie na hotelarstwie i turystyce a kończąc na mojej alergii (mój lekarz dostałby zawału jakby się dowiedział, że mam 2 psy i jeżdże konno :evil_lol: )

Posted

Nesuniaaa napisał(a):
Genetyka na studiach na pewno się przyda:) Ale moja weterynaria stoi pod dużym znakiem zapytania... Zaczynając od tego że ucze sie na hotelarstwie i turystyce a kończąc na mojej alergii (mój lekarz dostałby zawału jakby się dowiedział, że mam 2 psy i jeżdże konno :evil_lol: )

A alergie masz na co, na siersc ?