Honey Posted November 28, 2006 Author Posted November 28, 2006 [quote name='Marysia_i_gończy']Jaaaaaaa!! :razz: Ja jestem chętna! :razz: Marysiu, u siebie mi nie odpowiedzialas, co sie dzieje, jestes chora ? Quote
Marysia_i_gończy Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 O! A jak pokryjesz herkową sukę herkowym psem? A jak pokryjesz normalną sukę po herkowej matce herkowym psem? Strasznie ciekawe co piszesz :) U gończych dziedziczenie kolorów jest dobrze opisane, czarny podpalany dominujący, czekoladowy podlalany recesywny i rudy ma taką specjalną nazwę, kurcze, zapomniałam... w każdym razie jak pies ma dwa "rude geny" to będzie rudy niezależnie od genów czarności i czekoladowości. Może herkowatość przechodzi tak jak rudość u gończych, tylko, że jest mało herkowatego genu w populacji to i się rzadko ujawnia? Pozdrawiam Marysia i Una Quote
Honey Posted November 28, 2006 Author Posted November 28, 2006 ameliace napisał(a):Jak Amadeus :D W pierwszym momencie nie uwierzylam ;).... a chwile pozniej.... Quote
Honey Posted November 28, 2006 Author Posted November 28, 2006 [quote name='Nesuniaaa'] tarancik:) Honey, Ty mieszkasz gdzieś na obrzeżach Gdańska? ...zobaczylam ! Super!! Ja tez chce takiego :evil_lol: PS. na razie tak ;) Quote
Marysia_i_gończy Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 [quote name='Honey']Marysiu, u siebie mi nie odpowiedzialas, co sie dzieje, jestes chora ? Posłałam Ci PW. Quote
Nesuniaaa Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Honey napisał(a):...zobaczylam ! Super!! Ja tez chce takiego :evil_lol: PS. na razie tak ;) Ja tam wole standardowe koniki ;) Ja też mieszkam na odludziu :) Wszędzie daleko i do tego cudowne koreczki na mojej ulubionej ulicy :eviltong: Ale za to z 3 stron las spokój i cisza :D Quote
Honey Posted November 28, 2006 Author Posted November 28, 2006 Nesuniaaa napisał(a):Ja tam wole standardowe koniki ;) Ja też mieszkam na odludziu :) Wszędzie daleko i do tego cudowne koreczki na mojej ulubionej ulicy :eviltong: Ale za to z 3 stron las spokój i cisza :D A to odludzie to po drugiej stronie obwodnicy ? Quote
Nesuniaaa Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Honey napisał(a):A to odludzie to po drugiej stronie obwodnicy ? Taaa, ale lubie to moje odludzie :) Quote
KaRa_ Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Honey napisał(a):A Ty Sharon od takiego malego pyrtusia mialas ?? No tak bo ona to córka Ery tej bezowej i spaniela sąsiadów:roll: :oops: Quote
Honey Posted November 28, 2006 Author Posted November 28, 2006 Marysia_i_gończy napisał(a):O! A jak pokryjesz herkową sukę herkowym psem? A jak pokryjesz normalną sukę po herkowej matce herkowym psem? Strasznie ciekawe co piszesz :) U gończych dziedziczenie kolorów jest dobrze opisane, czarny podpalany dominujący, czekoladowy podlalany recesywny i rudy ma taką specjalną nazwę, kurcze, zapomniałam... w każdym razie jak pies ma dwa "rude geny" to będzie rudy niezależnie od genów czarności i czekoladowości. Może herkowatość przechodzi tak jak rudość u gończych, tylko, że jest mało herkowatego genu w populacji to i się rzadko ujawnia? Pozdrawiam Marysia i Una Tez juz o tym myslalam, ze moze powinny sie spotkac dwa heterozygotyczne osobniki, ale jak to sie dzieje, ze jeszcze (z tego co wiem) tak sie nie trafilo ? Znam psy, ktore mialy wsrod przodkow charbonne a z ich skojarzenia wyszlo jasne potomstwo, a teoretycznie choc jeden ciemny powinien sie pojawic by potwierdzic ta teorie. Tyle, ze pewnosci, ze dany pies byl hetero na charbonne ( ze sobie pozwole to tak nazwac ;) ) tez nie mam... Na dodatek nie udalo mi sie dotrzec do ani jednego przypadku, gdy ciemny samiec kryl jasna suke (nie wspominajac juz o ciemnej..). W tym drugim przypadku, opierajac sie na mojej teorii, urodzilaby sie z pewnoscia wiekszosc ciemnych szczeniat, ze wzgledu na matke wlasnie. Ale co w pierwszym ??... A poniewaz nie daje mi to spokoju, juz mam zaplanowene, ze samcem po Herce pokryje jasna suke, wlasnie po to, by zobaczyc co sie bedzie dzialo z umaszczeniem. Ale zeby sie tego dowiedziec, musze jeszcze kilka lat poczekac..... PS. jasna suka po ciemnej matce i do tego jeszcze ciemny nie spokrewniony z nia pies nie predko mi sie trafi... Quote
Honey Posted November 28, 2006 Author Posted November 28, 2006 KaRa_TC napisał(a):No tak bo ona to córka Ery tej bezowej i spaniela sąsiadów:roll: :oops: Naprawde ??! To spaniel byl chyba czarno-bialy ? Quote
Honey Posted November 28, 2006 Author Posted November 28, 2006 Nesuniaaa napisał(a):Taaa, ale lubie to moje odludzie :) To moze my gdzies obok siebie mieszkamy ? :razz: Zebym wiedziala, bez skrupulow wolalabym Cie do pomocy przy porodzie :evil_lol: Quote
KaRa_ Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Honey napisał(a):Naprawde ??! To spaniel byl chyba czarno-bialy ? Znaczy spaniel jest taki jak Sharon czyli z bialego sie szary zrobil,ale na jegon dlugiej siersci to lepiej wyglada. Ale juz mowie,ze to nie bylo planowane krycie;) Quote
tamiczek Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Nesuniaaa napisał(a):Taaa, ale lubie to moje odludzie :) Nie ma to jak odludzie;) Quote
Nesuniaaa Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Honey napisał(a):To moze my gdzies obok siebie mieszkamy ? :razz: Zebym wiedziala, bez skrupulow wolalabym Cie do pomocy przy porodzie :evil_lol: To do następnego z chęcia się zgłosze:D Zresztą ja mam nadzieje zobaczyć te francuskie kluseczki :D Wcale bym się nie zdziwiła jakbyś mieszkała gdzieś blisko mnie, bo za lasem zaczynają się tereny domków jednorodzinnych i duuuużo lasów :) Powiedz mi tylko czy to gdzieś w okolicach lotniska? W dobrą strone idę:)? Quote
Honey Posted November 28, 2006 Author Posted November 28, 2006 Nesuniaaa napisał(a):To do następnego z chęcia się zgłosze:D Zresztą ja mam nadzieje zobaczyć te francuskie kluseczki :D Wcale bym się nie zdziwiła jakbyś mieszkała gdzieś blisko mnie, bo za lasem zaczynają się tereny domków jednorodzinnych i duuuużo lasów :) Powiedz mi tylko czy to gdzieś w okolicach lotniska? W dobrą strone idę:)? Jeden zjazd z obwodnicy dalej ;) W przyszlym roku funkcje akuszerki masz jak w banku :evil_lol: Quote
Honey Posted November 28, 2006 Author Posted November 28, 2006 KaRa_TC napisał(a):Ale juz mowie,ze to nie bylo planowane krycie;) Tego sie domyslilam ;) Zdarza sie... PS. a jak tam dziura w materacu ? Quote
Alicja Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 :loveu: kurka ale wykład z genetyki ...musze dokładnie poczytać:razz: Quote
Nesuniaaa Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Honey, to może ja do Ciebie się zapisze na korki z genetyki :D? Tak troszke się do weterynarii przymierzam. a genetyka w praktyce to fajna rzecz... Quote
Marysia_i_gończy Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Honey no więc z tego co piszesz nie wygląda to na proste dziedziczenie "zwykły" - dominujący, "charbonne" - recesywny. Już bardziej na występowanie genu epistatycznego :razz: tak, jak u gończych z rudym :razz: o czym napisałam wypracowanie u mnie w wątku :cool3: Zresztą ja z genetyki jestem zbyt cienki bolek, żeby tu zgadywać :) Quote
Honey Posted November 28, 2006 Author Posted November 28, 2006 [quote name='Nesuniaaa']Honey, to może ja do Ciebie się zapisze na korki z genetyki :D? Tak troszke się do weterynarii przymierzam. a genetyka w praktyce to fajna rzecz... Pewnie, ze fajna, tyle, ze ja sama sie jeszcze ucze. Ale tym co wiem - chetnie sie dziele. :p A tak na marginesie - niewielu wetow ma wiedze o genetyce, nie jest to im potrzebne do codziennej pracy, a nie kazdego to interesuje. A to pasjonujaca dziedzina. Quote
Honey Posted November 28, 2006 Author Posted November 28, 2006 [quote name='Marysia_i_gończy']Honey no więc z tego co piszesz nie wygląda to na proste dziedziczenie "zwykły" - dominujący, "charbonne" - recesywny. Już bardziej na występowanie genu epistatycznego :razz: tak, jak u gończych z rudym :razz: o czym napisałam wypracowanie u mnie w wątku :cool3: Zresztą ja z genetyki jestem zbyt cienki bolek, żeby tu zgadywać :) Marysiu, ja tez.... Ale spokoju mi to nie daje i w koncu kiedys sie dowiem ! :evil_lol: Quote
Nesuniaaa Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Honey napisał(a):Pewnie, ze fajna, tyle, ze ja sama sie jeszcze ucze. Ale tym co wiem - chetnie sie dziele. :p A tak na marginesie - niewielu wetow ma wiedze o genetyce, nie jest to im potrzebne do codziennej pracy, a nie kazdego to interesuje. A to pasjonujaca dziedzina. Genetyka na studiach na pewno się przyda:) Ale moja weterynaria stoi pod dużym znakiem zapytania... Zaczynając od tego że ucze sie na hotelarstwie i turystyce a kończąc na mojej alergii (mój lekarz dostałby zawału jakby się dowiedział, że mam 2 psy i jeżdże konno :evil_lol: ) Quote
Honey Posted November 28, 2006 Author Posted November 28, 2006 Nesuniaaa napisał(a):Genetyka na studiach na pewno się przyda:) Ale moja weterynaria stoi pod dużym znakiem zapytania... Zaczynając od tego że ucze sie na hotelarstwie i turystyce a kończąc na mojej alergii (mój lekarz dostałby zawału jakby się dowiedział, że mam 2 psy i jeżdże konno :evil_lol: ) A alergie masz na co, na siersc ? Quote
Recommended Posts