Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

sylrwia napisał(a):
Co słychac u stonki??:evil_lol:

Heh, na tym etapie - wciaz to samo: spia i jedza na zmiane.
Jedyna nowosc to pojawiajace sie plamki, coraz bardziej widoczne przez siersc ;)

Posted

Honey napisał(a):
To MALKO, pies klubowej skarbniczki, bardzo utytulowany (Elite A). A przy okazji - dziadek mojej BRUME :p
(Amadeus jest do niego podobny)

Przystojniacha :cool3:

Co do kolorów - może się któreś wybarwić herkowo?

Posted

Honey napisał(a):
Heh, na tym etapie - wciaz to samo: spia i jedza na zmiane.
Jedyna nowosc to pojawiajace sie plamki, coraz bardziej widoczne przez siersc ;)

Jakieś mało twórcze to towarzystwo:evil_lol:
Mówisz widoczne :hmmmm: jakoś nie widze no ale fakt okularki nosze to i możliwe, że ich nie dowidzam, a może jednak przeoczyłam nowe fotki maluchów w galerii :diabloti:

Posted

[quote name='gonek']Co do kolorów - może się któreś wybarwić herkowo?

I oto mamy nową terminologię polskojęzyczną. Braki mogą być "normalne" albo "herkowe" :klacz: Podoba mi się :cool1:

A piosenka zgadnięta już była, wystarczy przeszukać... wątek :eviltong:

Pozdróweczki dla kropeczki, dla kropeczek pozdróweczek!
Marysia i Una

Posted

wiq napisał(a):
jedno mnie tylko zastanawia - te cetki sa w koncu czarne czy niebieskie?:evil_lol:

Wlos jest oczywiscie bialy i czarny, ale to przesianie, wymieszanie dwoch kolorow wlosa daje efekt niebieskiego. Francuzi nazywaja je poprostu le Bleu. To tak jak np u petit bleu de gascogne - tyle ze ten juz w nazwie ma , ze jest niebieski :razz:

Posted

gonek napisał(a):
Przystojniacha :cool3:

Co do kolorów - może się któreś wybarwić herkowo?

Z tych - nie :)

Ale na temat wybarwiania to dluzszy wyklad, jak ktos bedzie zainteresowany - to napisze ;)

Posted

Marysia_i_gończy napisał(a):
I oto mamy nową terminologię polskojęzyczną. Braki mogą być "normalne" albo "herkowe" :klacz: Podoba mi się :cool1:

Pozdróweczki dla kropeczki, dla kropeczek pozdróweczek!
Marysia i Una

Braki moga byc tez "wybrakowane" :razz: , nie zapominaj o tym ! :evil_lol:
Ja teraz mam takie - wybrakowane i au naturel ;) ( napewno zgadniesz o co chodzi ).

A pozdrowienia slicznie zakropkowane :loveu:

Ja nie umiem tak ladnie... wiec napisze tylko
pozdrawiam serdecznie! ;)
K.

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']:loveu:z braku fot klusków padam z zachwytu nad zyczeniami Marysi:loveu::loveu:...a tak wogóle to Kocham Shreka:evil_lol:

Heh, o zachwyty nie bede zazdrosna ( choc to moja galeria :evil_lol: ), bo zyczenia i zdjecia sa poprostu piekne :loveu:

Posted

[quote name='sylrwia']Jakieś mało twórcze to towarzystwo:evil_lol:
Mówisz widoczne :hmmmm: jakoś nie widze no ale fakt okularki nosze to i możliwe, że ich nie dowidzam, a może jednak przeoczyłam nowe fotki maluchów w galerii :diabloti:

Hmm.... to wcale nie bylo ironiczne to u gory, prawda ? :evil_lol:

To specjalnie dla Ciebie cos wkleje... zebys mi juz nie dokuczala...;)

I maluch, ktory az za ocean ma poleciec....

Posted

[quote name='Honey']Hmm.... to wcale nie bylo ironiczne to u gory, prawda ? :evil_lol:

To specjalnie dla Ciebie cos wkleje... zebys mi juz nie dokuczala...;)

I maluch, ktory az za ocean ma poleciec....

Cudne:loveu: :loveu: :loveu: normalnie jakbym widziala mala Sharon:cool3:

Posted

Honey napisał(a):
Z tych - nie :)

Ale na temat wybarwiania to dluzszy wyklad, jak ktos bedzie zainteresowany - to napisze ;)

Ja jestem zainteresowana. :-)

Posted

Ale słodkie pysiaki :D
Jakbym miała dokupić sobie jeszcze parę psów to oprócz bullika miniaturki taki kropek też by się znalazł bo mam fobię na tarantowate koniki i takie kropkowane psiaczki :*

Posted

[quote name='moth']Ja jestem zainteresowana. :-)

A ja mam akurat wolna chwilke, wiec- prosze bardzo !;)
Wszystko co ponizej napisane wynika z moich pieczolowicie zbieranych obserwacji, bo niestety literatury na ten temat nie ma zadnej ( moze ja kiedys cos napisze :razz: )
Wiekszosc owerniakow w dzisiejszych czasach jest biala w czarne dropki, o mniej lub bardziej nasilonym natezeniu. Czyli od takich z nielicznymi plamkami do takich jak np Aycha - szarych. Plus wiecej lub mniej czarnych lat. Umaszczenie "herkowe" ;) zdarza sie rzadko (kiedys bylo czesciej spotykane, nawet we wzorcu mamy "noire panache blanche") i obserwujac rozne mioty w roznych hodowlach, nigdy sie nie zdarzylo, by jasna matka urodzila szczenie "charbonne". Takie szczeniaki rodza sie tylko z ciemnych matek. Co ciekawe wsrod ich rodzenstwa w miocie pojawiaja sie prawie zawsze tez jasne osobniki. Matka Herki jest ciemna, jej siostra miotowa - jasna. Wydawaloby sie , ze geny te same i wsrod potomstwa tej jasnej przytrafi sie charbonne, ale tak sie jeszcze nie zdarzylo. Matka tych dwoch suk byla oczywiscie ciemna.
Aychy i Arona babka byla umaszczenia charbonne, w ich linii wiekszosc psow jest od mocno dropiatych do szarych. Ale gen babki sie jeszcze przez kilka bardzo licznych miotow ani razu nie pokazal.
Pewnosci, ze mam racje, stuprocentowej miec nie moge, bo przytrafic sie moze podobno wszystko. Ale ja staram sie dowiedziec jak najwiecej o tej rasie, obserwacje zaczelam zanim jeszcze sobie takiego psa sprawilam, utrzymuje kontakty z roznymi hodowcami i zbieram doswiadczenia. Niestety musze uczyc sie na wlasnych i tych "podejrzanych" bo, jak wspomnialam, kompendium wiedzy o tych psach nigdy nie powstalo.
Moja teore potwierdza fakt, ze jest tak malo ciemnych psow. Im mniej ciemnych matek, tym mniej szczeniat o tym umaszczeniu.
A na koniec ciekawostka - hodowca Brume pierwszy raz w zyciu zobaczyl psa o umaszczeniu charbonne na... zdjeciach na mojej stronie internetowej :lol: .

Posted

ameliace napisał(a):
Ale słodkie pysiaki :D
Jakbym miała dokupić sobie jeszcze parę psów to oprócz bullika miniaturki taki kropek też by się znalazł bo mam fobię na tarantowate koniki i takie kropkowane psiaczki :*

Konie darze sympatia, ale malo o nich wiem..:oops: jak wyglada "tarantowaty konik" ?