KaRa_ Posted February 5, 2006 Posted February 5, 2006 Maluszki piekne a jakie potezne :lol: :lol: Quote
Honey Posted February 6, 2006 Author Posted February 6, 2006 Dla miłośników "braków" jeszcze kilka fotek ;) Quote
KaRa_ Posted February 6, 2006 Posted February 6, 2006 Świetne zdjęcie,a model na nim poprostu rewelacyjny:loveu: Quote
Honey Posted February 6, 2006 Author Posted February 6, 2006 Dzięki! :loveu: Najmłodszy "mężczyzna" w domu :lol: Będzie z niego kawał psiura. Quote
Koma Posted February 6, 2006 Posted February 6, 2006 Piękne psy :loveu: :loveu: :loveu: super umaszczenie :) Quote
an3czka Posted February 7, 2006 Posted February 7, 2006 Śliczne psiury. Przyznam się, że na początku (patrząc na avatarek) myślałam, że to pointer:oops: Quote
Honey Posted February 7, 2006 Author Posted February 7, 2006 Nic się nie martw, jeden z sędziów też tak myślał (że to pointer z kiepską kufą :roll: ) dopiero kiedy zobaczył krótki ogon - nieco sie skonsternował...:evil_lol: Quote
an3czka Posted February 7, 2006 Posted February 7, 2006 Aha. Niezły sędzia. Nie ma jak znajomość ras, które się ocenia:lol: Quote
Honey Posted February 8, 2006 Author Posted February 8, 2006 Jaki ładny masz awaterek, wreszcie widać Twoja twarz ! :multi: Quote
an3czka Posted February 8, 2006 Posted February 8, 2006 [quote name='Honey']Jaki ładny masz awaterek, wreszcie widać Twoja twarz ! :multi: Dzięki! Nowiutki se dziś zrobiłam:razz: Quote
moth Posted February 10, 2006 Posted February 10, 2006 Nareszcie tu trafilam. Ty już wiesz, że się po prostu zakochalam w tej rasie. :lol: To już postanowione, kolejnym psem będie suka rasy [SIZE=2] Braque d'Auvergne. Nie można bagatelizować tak silnego uczucia. :loveu: Quote
an3czka Posted February 11, 2006 Posted February 11, 2006 Nie wiem czy to dobre miejsce, ale chciałam się dowiedzieć jakie one są w pracy (pasja, posłuszenstwo, kiedy osiągają dojrzałość psychiczną)?:lol: Quote
Honey Posted February 11, 2006 Author Posted February 11, 2006 [quote name='moth']Nareszcie tu trafilam. Ty już wiesz, że się po prostu zakochalam w tej rasie. :lol: To już postanowione, kolejnym psem będie suka rasy [SIZE=2] Braque d'Auvergne. Nie można bagatelizować tak silnego uczucia. :loveu: :lol: Wiem, wiem :lol: Ale może jeszcze powinnaś zobaczyć je 'na żywo' ? :evil_lol: Quote
Honey Posted February 11, 2006 Author Posted February 11, 2006 [quote name='an3czka']Nie wiem czy to dobre miejsce, ale chciałam się dowiedzieć jakie one są w pracy (pasja, posłuszenstwo, kiedy osiągają dojrzałość psychiczną)?:lol: Dojrzewają dosyc późno, są równie "zwariowane" jak większość innych ras wyżłów. Pasja może być mniejsza lub większa u różnych osobników. To efektowne psy i jak to u innych ras myśliwskich bywa - te z użytkowych linii, po kilku pokoleniach pracujących przodków mogą się różnić nieco pasją od tych, których rodzice i dziadkowie z łowiskiem nie mieli nic wspólnego. Jedno co mogę ogólnie o rasie powiedzieć - to pasję do aportowania mają wszystkie :lol: To bardzo inteligentne psy, mocno przywiązujące się do przewodnika. Ale bardzo wrażliwe i miękkie!!! Z moich obserwcji wynika, że suczki nawet bardziej od psów (może dlatego większość psów, które widać we Francuskich rankigach pracy to samce). O typowej tresurze, układaniu wyżłów można zapomnieć! W praktyce sprawdzają się u nich wszystkie pozytywne metody szkoleniowe i szkolenie polegające jedynie na wzmacnianiu naturalnych predyspozycji i ich odpowiednim ukierunkowaniu. Łowiecko wcale nie jest łatwo ułożyć tego wyżła, tak by nie stłamsić w nim pasji i nie podważyć zaufania do przewodnika, a jednocześnie wyegzekwować respektowanie zwierzyny, komend itd. We Francji klub ma swoich klubowych specjalistów, którzy znają tą rasę i wiedzą jak z nią pracować. U nas jeszcze nikt nie zna tych psów. Napewno łatwiej jest ułożyć i pracować z wnk. Szkoda tylko, że wnk nie są tak efektowne jak braque :lol: Braque d'Auvergne świetnie sprawdza się jako pies rodzinny i jest też doskonałym psem do psich sportów - zwinny, szybki, skoczny, niesamowice "kumaty" i bardzo przywiązany do przewodnika. Mam nadzieję, że udzieliłam wyczrpującej odpowiedzi :evil_lol: Quote
souris Posted February 11, 2006 Posted February 11, 2006 Ja juz uwielbiam te psy. Tak czekałam z ostatecznym zadurzeniem do poznania charakteru i teraz przepadło. :loveu: Te wyżły to wystawiające czy aportujące ? I jak u nich z posłuszeństwem ? Da się wypracować przy spie wychowywanym i szkolonym od szczenięcia zaprestanie np pościgu za zwierzyną na jedną komendę ? Czy jest możliwe żeby pies był 99% karny ? Ja nie mówię od razu że po 2 dniach ale czy np sumiennie szkolony roczny pies nadawałby się np do obedience ? Mają wrodzony aport ? Quote
an3czka Posted February 11, 2006 Posted February 11, 2006 Tak, tak, bardzo wyczerpująco. Dzięki! O "typowym" układniu wyżła można zapomnieć, wiem coś o tym. Pytałam o zachowanie w "polu" bo jednak poszczególne odmiany wyżłów bardzo się między sobą różnią. O ile nasz Basco jest the best jeśli chodzi o aport, to ogólną pracą w polu ustępuje setrom ang. (zgodnie ze wzorcem nie manifestuje aż takiej pasji). Natomiast weimary są "z natury" bardzo posłuszne, co jest ogrmnym plusem-łatwiej kierować psa, odwoływać (oduczenie pogoni za zwierzyną nie stanowiło raczej problemu). Tak więc zawsze są plusy i minusy:lol: Quote
Honey Posted February 11, 2006 Author Posted February 11, 2006 Ad souris Cechą charakterystyczną wyżłów jest stójka, te pracują również po strzale, czyli odnajdują i aportują strzeloną zwierzynę. Mają doskonały węch. Jak pisałam wyżej - zamiłowanie do aportu mają wrodzone, a w pysku noszą praktycznie wszystko. Ze względu na duże przywiązanie do przewodnika z posłuszeństwem tez nie ma problemu, pod warunkiem oczywiście, że w trakcie nauki będzie się konsekwentnym, a cała procedura nauczania będzie się odbywać w przyjemnej, zabawowej atmosferze. Uważam, że do psich sportów mają bardzo duże predyspozycje. A co do pogoni za zwierzyną - ja w jednym z moich chłopaków od maluszka rozwijałam pasję i mam teraz taki "napalony" egzemplarz, że z tym natychmiastowym odwołaniem jest problem :cool3: Ale sama to sobie wypracowałam. Jeżeli pies nie będzie zabierany do łowiska, a z doświadczenia będzie wiedział, że to pan czy pani zapewnia mu największe atrakcje, to prawdopodobieństwo, że pogoni przypadkowo spotkanego w polu zająca czy sarnę (afrodyzjak dla większości psów, zwłaszcza mysliwskich) jest takie samo jak u innych ras. Quote
Honey Posted February 11, 2006 Author Posted February 11, 2006 Ad an3czka Jest jeszcze jedna różnica pomiędzy tymi dwiema rasami, weimary potrafią być 'ostre', mogą pełnić nawet funkcję psa stróżującego (poraw mnie, jeśli się mylę), natomiast te moje francuskie pieski są przyjazne wszystkim i do pilnowania dobytku zdecydowanie się nie nadają (nooo... chyba, że będzie to upolowany zwierz, ale tu już gra pierwszą rolę inny instynkt :cool3: ) Quote
an3czka Posted February 11, 2006 Posted February 11, 2006 Honey napisał(a):Ad an3czka Jest jeszcze jedna różnica pomiędzy tymi dwiema rasami, weimary potrafią być 'ostre', mogą pełnić nawet funkcję psa stróżującego (poraw mnie, jeśli się mylę), natomiast te moje francuskie pieski są przyjazne wszystkim i do pilnowania dobytku zdecydowanie się nie nadają (nooo... chyba, że będzie to upolowany zwierz, ale tu już gra pierwszą rolę inny instynkt :cool3: ) Tak, tak, racja. Natomiast na polowaniu troszkę ich instrynkt obrończy jest przystopowany. Moj pies na polowaniu bardzo ładnie słucha innych myśliwych.:lol: Traktuje ich jako "swoją" grupę.:lol: Quote
moth Posted February 11, 2006 Posted February 11, 2006 Honey napisał(a)::lol: Wiem, wiem :lol: Ale może jeszcze powinnaś zobaczyć je 'na żywo' ? :evil_lol: Jak tylko będzie okazja to z niej skorzystam. :lol: Ale wiem czego spodziewać się po wyżlach. Zastanawialam się wlaśnie czy jako drugiego psa mieć setera angielskiego czy wnk. Teraz już nie chce żadnego innego jak francuza. Glowa i umaszczenie miodzio. :loveu: A jak jest z ogonkami? Bo mnie się wszystkie wyszly podobają jednak z krótszymi. Szkoda, że nie wolno kopiować. :-( Quote
Honey Posted February 11, 2006 Author Posted February 11, 2006 [quote name='moth']Jak tylko będzie okazja to z niej skorzystam. :lol: Ale wiem czego spodziewać się po wyżlach. Zastanawialam się wlaśnie czy jako drugiego psa mieć setera angielskiego czy wnk. Teraz już nie chce żadnego innego jak francuza. Glowa i umaszczenie miodzio. :loveu: A jak jest z ogonkami? Bo mnie się wszystkie wyszly podobają jednak z krótszymi. Szkoda, że nie wolno kopiować. :-( Jeżeli chodzi o umaszczenie, to chyba nie ma dwóch identycznie umaszczonych (więcej lub mniej cętek; małe, wielkie łaty lub ich brak; pysk bardziej lub mniej symetrycznie umaszczony, czasami z dużą ilościa bieli a czasami nawet kompletnie czarny) ale to właśnie jest najfajniejsze! Ogony mają kopiowane, wszyscy francuzi je kopiują, w Polsce (nie ma się co czarować) wyżły i nie tylko mają również kopiowane ogony. Jest co prawda ostatnio dużo zamieszania na temat kopiowania, jako że nie jest koniecznym zabiegiem medycznym (sterylizacja - pomijajac ropomacicze- też nie jest, obcinanie wilczych pazurów również) ale wystarczy popatrzeć na polskie ringi, żeby sobie odpowiedzieć na pytanie czy w Polsce kopiuje się wyżły. Poniżej trzy zdjęcia tej samej suczki (zwróć uwagę na umaszczenie pyska), z lewej i prawej strony wygląda jak inny pies :lol: Quote
Honey Posted February 11, 2006 Author Posted February 11, 2006 i jeszcze jeden przykład: i druga strona tego samego psa: Fajne, prawda? :lol: Bywają oczywiście i takie nieomal idealnie symetryczne, ale generalnie każdy szczeniak z miotu jest inny A to tak zwane "charbonne", umaszczenie obecnie sporadycznie spotykane. Całe szczęście jest jeszcze kilka takich osobników (moje psy tez mają takie egzemplarze wśród swoich przodków) jest więc szansa, że zupełnie nie zaniknie Quote
Recommended Posts