Honey Posted December 12, 2006 Author Posted December 12, 2006 Taka inteligencje, fazy i odpaly baaardzo dobrze znam - mam belga i to tervuerena. Niesamowicie inteligentna i wrazliwa psice, ktorej fazy kiedys mnie o malo nie wykonczyly nerwowo. Dlatego to byl pierwszy i ostatni belg, a ja zaczelam szukac rownie inteligentnej, ale mniej 'klopotliwej' rasy. Pieknie opisalas pyrki ! :loveu: Gonek - juz gdzies pisalam o tym, nie moge jedynie znalezc, zeby przekleic :razz: Owerniak spodobal mi sie z wygladu, a bylam na etapie szukania wyzla do obslugi polowan na bazanty. ( moja przygoda z lowiectwem i rasami mysliwskimi zaczela sie od posokowcow ) Nie ukrywam tez, ze lubie miec cos hm.. innego niz wszyscy :evil_lol: A kiedy sie zorientowalam, ze z charakteru i inteligencji owerniaki sa bardziej podobne do owczarkow niz wiekszosci psow mysliwskich - wsiaklam zupelnie. I je mam :lol: Quote
Rauni Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 [quote name='Nesuniaaa']Ahhh, tak o nich opowiadasz, że aż zamarzył mi sie taki pyrek :loveu: Nesuniaaa, Vigo jest cudownym psem, ale mówię to po dwóch latach codziennej intensywnej pracy z nim. A mogę też na szybko opowiedzieć parę rzeczy zrażających: - Vigo szczeka w taki sposób, że człowiekowi mózg staje dęba i chce uciec, tylko nie ma gdzie - w okresie szczenięcym był to pies demolka i doprowadził mnie do ostrej nerwicy. Musiał być albo cały czas na oku, albo zamknięty w kenelu. Jak mi znikał z oczu i nie było go słychać, dostawałam palpitacji serca, zwłaszcza, że jego niszczycielskie zapędy koncentrowały się na sprzęcie elektronicznym (to rasa pierwotna i uważa, że takie nowomodne gadżety są beeee) - w okresie szczenięcym Vigo marzyłam o tym, żeby zbudować takie duże kółko jak dla chomików, podłączyć do tego dynamo i do środka włożyć Vigo. Spokojnie mógłby dostarczyć prądu dla całego osiedla. - fazy przyprawiały mnie chwilami o walenie głową w mur. Na przykład faza żaluzji była niezła. Żaluzje podnosiłam codziennie rano i opuszczałam codziennie wieczorem. Pewnego razu Vigo (chyba miał ponad rok już) uznał, że stanowi to śmiertelne zagrożenie i mało mi nie zszedł na zawał. Dyszał, wywalał oczyma, nie chciał jeść, nie rozumiał co się do niego mówiło. Tydzień zajęło mi przeprowadzanie klasycznego programu odwrażliwiania. No i mogę tak jeszcze długo :evil_lol: Gonek, tak, na zawodach w Ostravie mnie pyrknęło po raz pierwszy, a potem pojechałam na Mistrzostwa Świata w Montichiari, gdzie popyrkało mnie do końca i wróciwszy ogłosiłam mężowi, że kupujemy albo pudla, albo pyrka. Na co mąż powiedział "TYLKO NIE PUDLA!!!!". :diabloti: Quote
Nesuniaaa Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 Ostatnio widziałam owczarka pikardyjskiego (a raczej tak mi się wydaje:D) i strasznie mi się podobał:) Byl jeszcze młodziutki miał śmieszne sterczące długie ucholce i brązowy nochal :) Chciałam sie nawet zapytać czy to ta rasa ale zwiali mi:P Quote
gonek Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 No ! Dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi :p Ps. Honey zaczęłam twój wątek czytać od początku ale pies mi domowego kompa rozwalił (hehe ale brzmi) a w pracy nie dają się skupić ;-) ) więc nie dane mi doczytać chyba Mi wyżły chyba od zawsze się podobały, a ‘fascynacja’ zaczęła się od wyżlicy niemieckiej mojej koleżanki z podstawówki. Oczywiście rodzice o żadnym takim słyszeć nie chcieli więc po długich namowach kupili pudla (który zresztą też był super psem ale ze względu na szatę kolejnego nie planuje:cool3:) Charta znałam tylko z książek tak naprawdę, też mnie ciągnęło do tej rasy ale też obawiałam się tej rasy bo charty=mity :roll:. Ale w dobie 'Interneta' przekonałam się że nie taki diabeł straszny (chociaż hmmm... po moim charcie myślę że jestem gotowa na wszystko :diabloti:). Quote
Honey Posted December 12, 2006 Author Posted December 12, 2006 [quote name='gonek'](chociaż hmmm... po moim charcie myślę że jestem gotowa na wszystko :diabloti:). Hehe, to sie dopiero z czasem okaze :evil_lol: A charciska i tak ci zazdroszcze ! ;) Quote
Honey Posted December 12, 2006 Author Posted December 12, 2006 [quote name='Rauni']Nesuniaaa, Vigo jest cudownym psem, ale mówię to po dwóch latach codziennej intensywnej pracy z nim. [...] Gonek, tak, na zawodach w Ostravie mnie pyrknęło po raz pierwszy, a potem pojechałam na Mistrzostwa Świata w Montichiari, gdzie popyrkało mnie do końca i wróciwszy ogłosiłam mężowi, że kupujemy albo pudla, albo pyrka. Na co mąż powiedział "TYLKO NIE PUDLA!!!!". :diabloti: Rauni, swietnie piszesz, poplakalam sie ze smiechu czytajac :lol: :lol: :lol: Quote
Rauni Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 Dzięki, aczkolwiek niezwykle trafne określenie "pyrknąć" wymyśliła Gonek :lol: Nesuniaaa, a to ciekawe z tym pikardyjskim, też mi się ta rasa bardzo podoba (rzadki francuski walnięty owczarek :loveu:), chociaż na światówce jak je oglądałam to trochę mnie zraził fakt, że większość nie chciała pokazywać zębów, cofała się przed sędzią, jeden nawarczał - ale może była to kwestia socjalizacji, bo jak sędzia się o jednego pobrudził, to właścicielka powiedziała, że on w kojcu mieszka i to dlatego. W ramach zrażania do pyrków (sorry Honey za zaśmiecanie tematu), to one mają, w odróżnieniu od spanieli, kiepskie public relations. Sunday wszystkich kocha i wszyscy ją kochają. Vigo musi być pod nadzorem, bo nigdy nie wiadomo do końca, jak się zachowa, miewa swoje antypatie od pierwszego wejrzenia, absolutnie nie nadaje się do dzieci i tak dalej. Quote
Honey Posted December 12, 2006 Author Posted December 12, 2006 Rauni, to nie zasmiecanie, to ciekawe ! Poza tym kraj pochodzenia rasy ten sam ;) Quote
sylrwia Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 Honey a te maluchy o "mikrej długości" ogonka ida do myśliwych i będą polować?;) Quote
Honey Posted December 12, 2006 Author Posted December 12, 2006 sylrwia napisał(a):Honey a te maluchy o "mikrej długości" ogonka ida do myśliwych i będą polować?;) Wiecej idzie do mysliwych, ale ci starej daty nie dali sobie wbic do glowy, ze wyzel z ogonem to tez wyzel... Quote
gonek Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 Fajny ten pikardyjski :D Rauni a wyżła-pyrka widziałaś? http://www.milouchouchou.com/fiche_race.php?alpha=134 Honey no tak w sumie to jest czego zazdrościć :evil_lol: bo poza działalnością demolkową w domu to :loveu: Quote
agabass Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 niezła gromada i jaka zgodna przy jedzeniu super fotka Quote
Honey Posted December 13, 2006 Author Posted December 13, 2006 [quote name='gonek']Fajny ten pikardyjski :D Rauni a wyżła-pyrka widziałaś? http://www.milouchouchou.com/fiche_race.php?alpha=134 Honey no tak w sumie to jest czego zazdrościć :evil_lol: bo poza działalnością demolkową w domu to :loveu: One na zywo nie wygladaja zbyt efektownie, taki troche mniej efektowny wyzel niemiecki ;) Demolki nie zazdroszcze ;) Quote
Honey Posted December 13, 2006 Author Posted December 13, 2006 Agabass - prawda jakie zgodne :) Musztra jak w wojsku, od pierwszych dni ... :evil_lol: Quote
Honey Posted December 13, 2006 Author Posted December 13, 2006 [quote name='Alicjarydzewska']:pwitam Jak idzie zbrojenie choinki;) jakiej choinki ?.. :crazyeye: Ja sie zatrzymalam w listopadzie i nie dociera do mnie, ze jest grudzien... Prosze przesunac te swieta o miesiac :modla: (wiekszosc psow juz wtedy wyjedzie i nic zbroic nie bede musiala :razz: ) Quote
Marysia_i_gończy Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 Honey napisał(a):No,no, calkiem dobrze Ci poszlo ! :lol: 1. Comtesse od 2. do 8. jest bardzo dobrze ! :klacz: 9. Carat 10.Caprice 11.Chouchou :B-fly: :B-fly: :B-fly: Z tego co ja pamiętam z francuskiego, to "szuszu", a nie "czuczu" :lol: Ja francuski miałam w podstawówce i podobno nawet miałam ładną wymowę :razz: ale dziś to umiem tylko powiedzieć, że "nie rozumiem po francusku", "czy mówi Pan(i) po angielsku?", "jak się masz?" oraz (najważniejsze pytanie w każdym języku, umiem (umiałam?) je zadać także po hiszpańsku :cool3:) - "gdzie jest toaleta?" :lol: To, że nie zrozumiem odpowiedzi, to inna sprawa :lol: Pozdrawiam Bystrooka :cool1: Quote
Alicja Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 [quote name='Honey']jakiej choinki ?.. :crazyeye: Ja sie zatrzymalam w listopadzie i nie dociera do mnie, ze jest grudzien... Prosze przesunac te swieta o miesiac :modla: (wiekszosc psow juz wtedy wyjedzie i nic zbroic nie bede musiala :razz: ):mad:mus uzbroić choinke co by ci owerniaki nie połamały gałezi jak będą dyndać:p.....a o świętach ani nie mów ja mam w tym roku dubeltowe tyły :cool3: Quote
Honey Posted December 13, 2006 Author Posted December 13, 2006 [quote name='Alicjarydzewska']:mad:mus uzbroić choinke co by ci owerniaki nie połamały gałezi jak będą dyndać:p.....a o świętach ani nie mów ja mam w tym roku dubeltowe tyły :cool3: Taaa... one beda dyndac :grab: a Wy mnie gdzies do animalsow czy innych empatii zglosicie ! Nic z tego ! :evil_lol: PS. Ty masz tyly? popatrz na mnie, to zmienisz zdanie ;) Quote
Alicja Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 [quote name='Honey']Taaa... one beda dyndac :grab: a Wy mnie gdzies do animalsow czy innych empatii zglosicie ! Nic z tego ! :evil_lol: PS. Ty masz tyly? popatrz na mnie, to zmienisz zdanie ;):razz:oj zaraz zgłaszać ...huśtaweczki albo hamaczki im pozawieszasz:p Quote
Honey Posted December 13, 2006 Author Posted December 13, 2006 Marysia_i_gończy napisał(a):(najważniejsze pytanie w każdym języku, umiem (umiałam?) je zadać także po hiszpańsku :cool3:) - "gdzie jest toaleta?" :lol: To, że nie zrozumiem odpowiedzi, to inna sprawa :lol: Pozdrawiam Bystrooka :cool1: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Ale fakt, to bardzo wazne pytanie ! :p Quote
Pysia Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 Honey napisał(a):Taaa... one beda dyndac :grab: a Wy mnie gdzies do animalsow czy innych empatii zglosicie ! Nic z tego ! :evil_lol: PS. Ty masz tyly? popatrz na mnie, to zmienisz zdanie ;) Trochę mnie tu nie było i widzę że mamy przy szczeniaczkach podobne podejścia :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Tylko moje straszyłam że utopie w worku :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Ślicznie Ci rosną :loveu::loveu::loveu: Quote
wiq Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 musze przyznac, ze ciekawie czytalo sie Wasze wywody:p mnie tez zawsze ciekawi, dlaczego ktos wybral taka, a nie inna rase. co to wymowy - chyba jednak 'szuszu'.. Quote
olcha Posted December 14, 2006 Posted December 14, 2006 :p Super się czytało wasze opowieści :lol: Humor mi poproawiłyście :lol: Quote
Recommended Posts