Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Taka inteligencje, fazy i odpaly baaardzo dobrze znam - mam belga i to tervuerena. Niesamowicie inteligentna i wrazliwa psice, ktorej fazy kiedys mnie o malo nie wykonczyly nerwowo. Dlatego to byl pierwszy i ostatni belg, a ja zaczelam szukac rownie inteligentnej, ale mniej 'klopotliwej' rasy.

Pieknie opisalas pyrki ! :loveu:

Gonek - juz gdzies pisalam o tym, nie moge jedynie znalezc, zeby przekleic :razz:
Owerniak spodobal mi sie z wygladu, a bylam na etapie szukania wyzla do obslugi polowan na bazanty. ( moja przygoda z lowiectwem i rasami mysliwskimi zaczela sie od posokowcow )
Nie ukrywam tez, ze lubie miec cos hm.. innego niz wszyscy :evil_lol:
A kiedy sie zorientowalam, ze z charakteru i inteligencji owerniaki sa bardziej podobne do owczarkow niz wiekszosci psow mysliwskich - wsiaklam zupelnie.
I je mam :lol:

• Replies 3.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Nesuniaaa']Ahhh, tak o nich opowiadasz, że aż zamarzył mi sie taki pyrek :loveu:

Nesuniaaa, Vigo jest cudownym psem, ale mówię to po dwóch latach codziennej intensywnej pracy z nim. A mogę też na szybko opowiedzieć parę rzeczy zrażających:
- Vigo szczeka w taki sposób, że człowiekowi mózg staje dęba i chce uciec, tylko nie ma gdzie
- w okresie szczenięcym był to pies demolka i doprowadził mnie do ostrej nerwicy. Musiał być albo cały czas na oku, albo zamknięty w kenelu. Jak mi znikał z oczu i nie było go słychać, dostawałam palpitacji serca, zwłaszcza, że jego niszczycielskie zapędy koncentrowały się na sprzęcie elektronicznym (to rasa pierwotna i uważa, że takie nowomodne gadżety są beeee)
- w okresie szczenięcym Vigo marzyłam o tym, żeby zbudować takie duże kółko jak dla chomików, podłączyć do tego dynamo i do środka włożyć Vigo. Spokojnie mógłby dostarczyć prądu dla całego osiedla.
- fazy przyprawiały mnie chwilami o walenie głową w mur. Na przykład faza żaluzji była niezła. Żaluzje podnosiłam codziennie rano i opuszczałam codziennie wieczorem. Pewnego razu Vigo (chyba miał ponad rok już) uznał, że stanowi to śmiertelne zagrożenie i mało mi nie zszedł na zawał. Dyszał, wywalał oczyma, nie chciał jeść, nie rozumiał co się do niego mówiło. Tydzień zajęło mi przeprowadzanie klasycznego programu odwrażliwiania.
No i mogę tak jeszcze długo :evil_lol:

Gonek, tak, na zawodach w Ostravie mnie pyrknęło po raz pierwszy, a potem pojechałam na Mistrzostwa Świata w Montichiari, gdzie popyrkało mnie do końca i wróciwszy ogłosiłam mężowi, że kupujemy albo pudla, albo pyrka. Na co mąż powiedział "TYLKO NIE PUDLA!!!!".
:diabloti:

Posted

Ostatnio widziałam owczarka pikardyjskiego (a raczej tak mi się wydaje:D) i strasznie mi się podobał:)
Byl jeszcze młodziutki miał śmieszne sterczące długie ucholce i brązowy nochal :)
Chciałam sie nawet zapytać czy to ta rasa ale zwiali mi:P

Posted

No ! Dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi :p

Ps. Honey zaczęłam twój wątek czytać od początku ale pies mi domowego kompa rozwalił (hehe ale brzmi) a w pracy nie dają się skupić ;-) ) więc nie dane mi doczytać chyba

Mi wyżły chyba od zawsze się podobały, a ‘fascynacja’ zaczęła się od wyżlicy niemieckiej mojej koleżanki z podstawówki. Oczywiście rodzice o żadnym takim słyszeć nie chcieli więc po długich namowach kupili pudla (który zresztą też był super psem ale ze względu na szatę kolejnego nie planuje:cool3:)
Charta znałam tylko z książek tak naprawdę, też mnie ciągnęło do tej rasy ale też obawiałam się tej rasy bo charty=mity :roll:. Ale w dobie 'Interneta' przekonałam się że nie taki diabeł straszny (chociaż hmmm... po moim charcie myślę że jestem gotowa na wszystko :diabloti:).

Posted

[quote name='gonek'](chociaż hmmm... po moim charcie myślę że jestem gotowa na wszystko :diabloti:).

Hehe, to sie dopiero z czasem okaze :evil_lol:

A charciska i tak ci zazdroszcze ! ;)

Posted

[quote name='Rauni']Nesuniaaa, Vigo jest cudownym psem, ale mówię to po dwóch latach codziennej intensywnej pracy z nim.

[...]

Gonek, tak, na zawodach w Ostravie mnie pyrknęło po raz pierwszy, a potem pojechałam na Mistrzostwa Świata w Montichiari, gdzie popyrkało mnie do końca i wróciwszy ogłosiłam mężowi, że kupujemy albo pudla, albo pyrka. Na co mąż powiedział "TYLKO NIE PUDLA!!!!".
:diabloti:

Rauni, swietnie piszesz, poplakalam sie ze smiechu czytajac :lol: :lol: :lol:

Posted

Dzięki, aczkolwiek niezwykle trafne określenie "pyrknąć" wymyśliła Gonek :lol:

Nesuniaaa, a to ciekawe z tym pikardyjskim, też mi się ta rasa bardzo podoba (rzadki francuski walnięty owczarek :loveu:), chociaż na światówce jak je oglądałam to trochę mnie zraził fakt, że większość nie chciała pokazywać zębów, cofała się przed sędzią, jeden nawarczał - ale może była to kwestia socjalizacji, bo jak sędzia się o jednego pobrudził, to właścicielka powiedziała, że on w kojcu mieszka i to dlatego.

W ramach zrażania do pyrków (sorry Honey za zaśmiecanie tematu), to one mają, w odróżnieniu od spanieli, kiepskie public relations. Sunday wszystkich kocha i wszyscy ją kochają. Vigo musi być pod nadzorem, bo nigdy nie wiadomo do końca, jak się zachowa, miewa swoje antypatie od pierwszego wejrzenia, absolutnie nie nadaje się do dzieci i tak dalej.

Posted

sylrwia napisał(a):
Honey a te maluchy o "mikrej długości" ogonka ida do myśliwych i będą polować?;)

Wiecej idzie do mysliwych, ale ci starej daty nie dali sobie wbic do glowy, ze wyzel z ogonem to tez wyzel...

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']:pwitam
Jak idzie zbrojenie choinki;)

jakiej choinki ?.. :crazyeye:

Ja sie zatrzymalam w listopadzie i nie dociera do mnie, ze jest grudzien...

Prosze przesunac te swieta o miesiac :modla:
(wiekszosc psow juz wtedy wyjedzie i nic zbroic nie bede musiala :razz: )

Posted

Honey napisał(a):
No,no, calkiem dobrze Ci poszlo ! :lol:

1. Comtesse

od 2. do 8. jest bardzo dobrze ! :klacz:

9. Carat
10.Caprice
11.Chouchou

:B-fly: :B-fly: :B-fly:

Z tego co ja pamiętam z francuskiego, to "szuszu", a nie "czuczu" :lol:
Ja francuski miałam w podstawówce i podobno nawet miałam ładną wymowę :razz: ale dziś to umiem tylko powiedzieć, że "nie rozumiem po francusku", "czy mówi Pan(i) po angielsku?", "jak się masz?" oraz (najważniejsze pytanie w każdym języku, umiem (umiałam?) je zadać także po hiszpańsku :cool3:) - "gdzie jest toaleta?" :lol: To, że nie zrozumiem odpowiedzi, to inna sprawa :lol:

Pozdrawiam
Bystrooka :cool1:

Posted

[quote name='Honey']jakiej choinki ?.. :crazyeye:

Ja sie zatrzymalam w listopadzie i nie dociera do mnie, ze jest grudzien...

Prosze przesunac te swieta o miesiac :modla:
(wiekszosc psow juz wtedy wyjedzie i nic zbroic nie bede musiala :razz: ):mad:mus uzbroić choinke co by ci owerniaki nie połamały gałezi jak będą dyndać:p.....a o świętach ani nie mów ja mam w tym roku dubeltowe tyły :cool3:

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']:mad:mus uzbroić choinke co by ci owerniaki nie połamały gałezi jak będą dyndać:p.....a o świętach ani nie mów ja mam w tym roku dubeltowe tyły :cool3:

Taaa... one beda dyndac :grab: a Wy mnie gdzies do animalsow czy innych empatii zglosicie ! Nic z tego ! :evil_lol:

PS. Ty masz tyly? popatrz na mnie, to zmienisz zdanie ;)

Posted

[quote name='Honey']Taaa... one beda dyndac :grab: a Wy mnie gdzies do animalsow czy innych empatii zglosicie ! Nic z tego ! :evil_lol:

PS. Ty masz tyly? popatrz na mnie, to zmienisz zdanie ;):razz:oj zaraz zgłaszać ...huśtaweczki albo hamaczki im pozawieszasz:p

Posted

Marysia_i_gończy napisał(a):
(najważniejsze pytanie w każdym języku, umiem (umiałam?) je zadać także po hiszpańsku :cool3:) - "gdzie jest toaleta?" :lol: To, że nie zrozumiem odpowiedzi, to inna sprawa :lol:

Pozdrawiam
Bystrooka :cool1:

:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Ale fakt, to bardzo wazne pytanie ! :p

Posted

Honey napisał(a):
Taaa... one beda dyndac :grab: a Wy mnie gdzies do animalsow czy innych empatii zglosicie ! Nic z tego ! :evil_lol:

PS. Ty masz tyly? popatrz na mnie, to zmienisz zdanie ;)

Trochę mnie tu nie było i widzę że mamy przy szczeniaczkach podobne podejścia :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Tylko moje straszyłam że utopie w worku :evil_lol::evil_lol::evil_lol:
Ślicznie Ci rosną :loveu::loveu::loveu:

Posted

musze przyznac, ze ciekawie czytalo sie Wasze wywody:p
mnie tez zawsze ciekawi, dlaczego ktos wybral taka, a nie inna rase.
co to wymowy - chyba jednak 'szuszu'..