Axela_ Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 Mam pytanie : Ile trwa kwarantanna u szczeniaczka, który ma np. 9 tygodni ? Czyli to znaczy, że nie można wychodzić z psem na dwór, czy coś jeszcze ? Jeżeli uważacie, że to głupie pytanie to trudno, ale chcę wiedzieć wszystko. Nawet te banalne rzeczy ; )) :roll: Quote
...::Basia::... Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 O ile mi sie dobrze zdaje to trwa 2 tyg:). Quote
ladyyork Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 Piesek nie powinien być wyprowadzany na dwór dopuki nie dostanie wszystkich dawek na nosówke ,a pózniej 2 tygodnie po szczepieniu,też musi siedzieć w domu. Jeżeli wasze regiony są zagrożeone wścieklizną to musisz odrazu też zaszczepić na wścieklizne i pobyt w domu się tym samym przedłuża ,jeżeli jednak nie są zagrożone ,u yorka polecam przesunąć wścieklizne troche,jak już będzie po wymianie zębów. Yorkom ciężko wypadają kły ,a szczepionka wścieklizny prawdopodobnie powoduje że jeszcze ciężej wypadają mleczaki:razz: Quote
tuskazet Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 Kwarantanna często się kończy kiedy szczeniak skończy ok 3,5 miesiąca, czyli 2 tygodnie po ostatnim, trzecim szczepieniu ochronnym. W tym czasie pies nie powinien mieć kontaktu z obcymi psami a szczególnie z ich kupami. Quote
...::Basia::... Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 A ja mam takie pytanie, moze głópie ale prosze jednak o odpowiedź: Czy kwarantanna jest tylko jak pies jest szczeniakiem czy nie zależnie od wieku?:roll: Quote
Yorkomanka Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 tylko kiedy jesty szczylkiem ja nie prfzestrzegałam kwarantanny wychodziłam odkąd skończył 8 tyg i na nic nie zachorował Quote
Axela_ Posted November 19, 2009 Author Posted November 19, 2009 dzięki za odpowiedzi ; D :eviltong: Quote
Natalia&Lola Posted November 24, 2009 Posted November 24, 2009 ladyyork napisał(a):Piesek nie powinien być wyprowadzany na dwór dopuki nie dostanie wszystkich dawek na nosówke ,a pózniej 2 tygodnie po szczepieniu,też musi siedzieć w domu. Jeżeli wasze regiony są zagrożeone wścieklizną to musisz odrazu też zaszczepić na wścieklizne i pobyt w domu się tym samym przedłuża ,jeżeli jednak nie są zagrożone ,u yorka polecam przesunąć wścieklizne troche,jak już będzie po wymianie zębów. Yorkom ciężko wypadają kły ,a szczepionka wścieklizny prawdopodobnie powoduje że jeszcze ciężej wypadają mleczaki:razz: O kurcze pierwszy raz o tym slysze. Mój poprzedni york byl szczepiony na wściekliznę jak mial chyba z 10msc i wszystkie mleczaki same wypadly do roku! Weterynarz nie mógl uwierzyć, a Lola byla okolo 2kg yorkiem i wszyscy zapewniali, że zeby bedą do rwania. Bondzik ma teraz 6msc i zarówno kly jak i mleczaki (jedynki i dwójki u góry) nie chcą wypaść a rosną mu stale zęby już- oczywiście zaszczepiony na wściekliznę byl.... W takim razie z Inką będę czekala na szczepienie jeszcze troche, bo nie chcę aby miala taki problem jak Bondzik. Quote
bellum omnium contra omne Posted November 28, 2009 Posted November 28, 2009 Moja droga rozmówczyni. W Polsce kalendarz szczepień wygląda inaczej niż np. w USA czy krajach Europy Zachodniej. Prze to że jesteśmy traktowani jako kraj buforowy dla zaraz przychodzących z Azji (wścieklizna, pryszczyca oraz cała masa innych) jesteśmy uznani za kraj zagrożony wścieklizną. Kalendarz szczepień na wściekliznę wygląda tak. Najwcześniej można psa zaszczepić na wściekliznę przy drugim szczepieniu (po 8 tygodniach). Zwyczajowo w Polsce szczepi się psa po 6 miesiącach. Doświadczeni hodowcy szczepią psiaki po wymianie zębów, przynajmniej część z nich. (najpopularniejsza szczepionka to chyba Rabisin-R). W Stanach szczepi się na wściekliznę zależnie od stanu raz na rok a najczęściej na 2 lub nawet 4 lata. Szczepionka Rabisin-R według producenta jest skuteczna przez dwa lata, ale obowiązek szczepienia w Polsce jest raz na rok. I tak jest z wieloma szczepionkami, dzieki corocznym szczepieniom mamy lepszą profilaktykę chorób, ale w wiekszości przypadków można by je wykonywać przynajmniej dwukrotnie rzadziej. A co do kwarantanny. To teraz krótki podstawowy zestaw szczepień dla wszelkich szczeniąt. 1 szczepienie - po 6 tygodniach (popularna szczepionka to Novibac Puppy) 2 szczepienie - po 8 tygodniach (Novibac DHP lub DHPPi) 3 szczepienie - po 3 miesiącach (14 tygodniach) (Novibac DHP lub DHPPi) I wreszcie kwarantanna od 7 do 14 dni - zależnie od fantazji weterynarza i cierpliwości właściciela szczeniaka. Reasumując, pies powinien wyjść na dwór po 16 tygodniach od urodzenia, pod warunkiem, że do tej pory nic nie zakłóciło jego rozwoju i zdrowia. Oczywiście są szczepionki innych producentów np. amerykańska Duramonte, ale proponowany system szczepień 3, 5, 10 lub 5, 10, 10, jakoś mnie nie przekonuje. Po co szczepić i obciążać szczeniaka na coś, co w danym rejonie nie występuje. To jak strzelanie z armaty do muchy. Quote
Yorkomanka Posted November 29, 2009 Posted November 29, 2009 mój szczeniak zoostał zaszczepiony na wścieklizne jak miał 3 miesiące i ma problemy z kilkoma mleczakami Quote
Natalia&Lola Posted November 29, 2009 Posted November 29, 2009 Bond miał chyba 3,5msc jak został zaszczepiony na wściekliznę a teraz 10 mleczaków siedzi jak są już zęby stałe... Inki nie będę szczepiła tak wcześnie. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale już któraś z dziewczyn pisała, że lepiej szczepić po wymianie zębów. Quote
Recommended Posts