Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 412
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='niedzwiedzica']Przeglądałam dzis topik o foksach szorstkowłosych i trafiłam na taki post, ktory rzuca pewne światło na dyskusje na tym topiku...:cool3: Przeczytajcie ,prosze tutaj.
Autorem postu jest MARS, który w galerii dogomaniaków zamieścił swoja fotke z polowania....widać, myśliwy :roll: Właśnie, daje do myślenia :roll: :shake: :angryy:

Posted

Po wystawie w Toruniu pojechalismy do Łącka obejrzeć tamtejszą sztuczną norę.
Otóz wyobraźcie sobie że najlepsza i zarazem najtrudniejsza nora w Polsce stoi porzucona i nie wykorzystana.
A sprawiły to tarcia personalne i niesnaski w PZŁ.

Posted

Ludek napisał(a):
A w którym konkretnie miejsu jest ta nora? Właśnie jadę na tydzień w okolice Łącka, to bym ja sobie chętnie obejrzała.

Jak wyjeżdżasz z Inowrocławia w kierunku na Żnin, wjeżdżasz do miejscowości Pakość.
Tam skręcasz w prawo na Łącko.
W Łącku szukasz terenu sztrzelnicy mysliwskiej /każdy wie/.

Pamietam jak tam jedziłem na konkursy z psami, extra było.......szkoda bardzo tego ośrodka.
Po śmierci starszego Oseta całkowicie podupadł.
Znam powody ale nie bardzo powinienem je wyłuszczać. Dość powiedzieć że głównym powodem była zawiść.

• 1 month later...
Posted

Drodzy pracujący - seredcznie polecam lekturę wrześniowego nr "psy myśliwskie" - a szczególnie artykuł "Zostań" poświecony szkoleniu w przytoczonych komendach. Fajnie - w praktyczny sposób i rzeczowo podane rady jak szkolić, żeby wyszło :cool3:. Polecam też "mieć użytkowego psa", no i przypomnienie o chorobach pokleszczowych i dokladnie opisane objawy chorobowe z rozpoznaniem. Artykuły bardzo przydatne nie tylko przy szkoleniu do celów mysliwskich. Na co dzień też. Miłej lektury - warto przeczytać :bye:

• 3 months later...
Posted

a ja mam pytanko odnośnie Intera

mam foksteriery krótkowłose

czyli żeby ukończyć Intera muszę mieć 2x CACIB + konkurs?
czytałam w nowym regulaminie wystaw, że potrzeba foksom tylko 60% punktów z takich prób.
czy ktoś mi może podesłać linka do informacji o próbach polowych norowców? nie wiem gdzie, jak i kiedy. no i gdzie można się szkolić przez samym konkursem.

nie można zrobić z foksem Intera tradycyjnie, czyli 4x CACIB?

Posted

Wydaje mi się że chodzi nie tyle o nasze próby co konkurs pracy norowców który jest przez FCI traktowany jako próby? Gdzie i kiedy w tym roku masz tutaj: http://www.pzlow.pl/palio/html.run?_Instance=www.pzlow.pl&_PageID=140&_CheckSum=-1695283603

Co do szkoleń... Zwykle w pierwszą sobotę miesiąca jest szkolenie w Piotrkowie Trybunalskim. Trudno mi powiedziec czy jest jakaś sztuczna nora bliżej Marek. Trzeba by zadzwonic do ZO PZŁ w Warszawie i zapytac.

Posted

Link do prób i konkursów łowieckich w 2007rr.

http://www.pzlow.pl/palio/html.run?_Instance=www.pzlow.pl&_PageID=140&_CheckSum=-1695283603

Psy które muszą zaliczyć próby pracy do Intera, muszą mieć zaliczone konkursy a nie próby łowieckie. Po zaliczeniu konkursu łowieckiego pies dostaje Certyfikat Psa Użytkowego. "Próby pracy" takich certyfikatów nie dostają. Aby wziąć udział w takim konkursie należy zgłosić się do PZŁ danego oddziału.

Posted

dzięki wielkie za info

czyli 4 CACIBy wystarczą, to fajnie

ale chętnie bym spróbowała z tą norą :cool3: od kiedy zaczynają się spotkania w Piotrkowie? i gdzie dokładnie to jest? chętnie bym się wybrała.

Posted

Jak nie będzie śniegu to być może, że i w pierwsza sobotę marca się zacznie. Dokładniejsze informacje można uzyskać u dr. Skrzeka 604 05 15 45, lub tez pewnie będa podane w "Psach Myśliwskich" luty/marzec. Szkolenia są na terenie strzelnicy myśliwskiej przy ulicy Wierzejskiej na obrzeżach Piotrkowa. Oprócz nory, jest możliwość sprawdzenia psa w dziczej zagrodzie oraz na sztucznej ścieżce. W takim roku koszt szkolenia to cos koło 15 zł od psa, niezaleznie ile konkurencji się chciało poćwiczyć i ile razy.

Posted

PARSONRK napisał(a):
Trza by było :)

Tylko wiesz jasie boję, że jak Milo zechce całe to zaprawione w bojach towarzystwo poustawiać, to sie może dla niego źle skończyć.:roll:

Posted

aaaa dogomaniacy z Rusellami startujcie w konkursach :D Widzialam takiego na konkursie w Biskupienie i byl obledny :D Z tego co pamietam otarl sie o pierwsza lokate, przegral chyba jakims ulamkiem sekundy z Jagiem!!

Posted

Ten pies to był JRT WISH ME LUCK Gang-Staff. Ale ten czas pracy przy obecnym regulaminie i budowie sztucznej nory nie swiadczy o tym że pies był najlepszy. Świadczy tylko o tym że szybko chodzi w norze i że nie miał kontaktu z lisem :-/ (aczkolwiek pies pasję ma i ładnie oszczekuje :-) ) bo lis przed nim wcześniej uciekł. Podobnie zresztą jag który wygrał. Niestety najlepsze psy w Biskupinie uplasowały się po środku stawki, gdyż nie da się zrobic dobrego czasu pchajac lisa idacego tyłem.

• 6 months later...
Posted

Proszę o trzymanie się tematu.
Posty nie związane z terierami użytkowymi zostały i będą przenoszone do "śmietnika";)

Zawsze można założyć swój własny temat związany ze swoimi poglądami i tam pisać do woli byleby z kulturą i tematyka działu.:p/Mod

• 1 month later...
Posted

:)
mój Emir oczekuje na tytuł INTERCHAMPIONA :)

Zgodnie z wymogami (2xCACIB + 75% punktów z konkursu) uzyskał ten zaszczytny tytuł :)

Wszystko ślicznie poszło do FCI i teraz pozostaje czekać :)))

Sobie dzisiaj podzwoniłam sporo, ale dzieki temu mam pewność na 100% :)

W Polsce do tytułu interchampiona zarówno Parson jak i Jack Russell Terrier potrzebuje:
* 2 x CACIB z dwóch krajów, odstęp pomiedzy I, a II CACIB-em musi wynosić rok i jeden dzień
* minimum 75% punktów z konkursu (nie próby) psów mysliwskich (norowców, dzikarzy, tropowców)

I aktualnie nie ma innej możliwości uzyskania tego tytułu ;)