Jasza Posted February 23, 2010 Posted February 23, 2010 Ja nie jestem żadnym specem od psich zachowań, ale z teorią dominacji kompletnie się nie zgadzam. Mam w domu psa, ktorego zachowania próbowano dopasować do tej koncepcji ( był u nas szkoleniowiec z Pastela) a ja go znam i wiem, że to tylko pozory. Nie wierzę w przechodzenie przez drzwi, kolejność jedzenia, ustępowanie miejsca i spanie w łóżku ( rozumiecie moje skróty myślowe mam nadzieję...). Foksiu - trzymam , żeby zakochał się w Tobie TWÓJ człowiek Quote
Rybka_39 Posted February 23, 2010 Author Posted February 23, 2010 I jeszcze jedno, na przyszłość napiszę wołami: PSA NIGDY NIE KARCI SIĘ ZA WARCZENIE!!! Potem wołami będziemy czytać w prasie: UGRYZŁ BEZ OSTRZEŻENIA! Są 10 tysięcy metod na oduczanie psa pilnowania człowieka, tysiące psów ma problem i warczy jak ktoś wchodzi do pomieszczenia, ale nigdy za warczenie nie karcimy. Quote
DG32 Posted February 23, 2010 Posted February 23, 2010 Rybka weź parę głębszych ..... wdechów :evil_lol:. Quote
soboz4 Posted February 23, 2010 Posted February 23, 2010 Całkowicie się z Tobą zgadzam, a przede wszystkim teoria dominacji została prawie przez wszystkich szkoleniowców uznana za "bezsensowna", a juz do szału mnie doprowadza jak znajomy, który ja stosuje opowiada, ze jak pies się cieszył na jego powrót do domu to on go ignorował i dopiero po 1/2 godziny wołał i witał się z nim, brrr, biedny pies. Dla mnie niesamowita frajda jest jak wracam do domu a pies szczęsliwy macha ogonem i pysk mu się smieje i tego mam się pozbawiać???? Co do wózka to bardziej chodziło mi o sam wózek, bo moja psica boi się wózków, a dzieci uwielbia, rowery niestety goni... Gdy miałam beagla na tymczasie tez warkotał na mnie, ale miłością i łagodnością więcej się zdziała niż krzykiem, a już nie daj Boże biciem, brrr Mój wrakotal przy jedzeniu, zresztą był tak wychudzony, że wcale to dziwne nie było, wystarczyło wziąść miskę do ręki i karmić go z dłoni. Tylko najważniejsze chcieć, a oni zabrali go jako kaprys syna, małą pluszową zabawkę... Quote
zapka Posted February 23, 2010 Posted February 23, 2010 Rybka, bo chodzi o to że my zdajemy sobie sprawę że karą nic dobrego się nie zdziała, że psa który szczeka pod drzwiami, warczy na kogoś nie można karcić, że teoria dominacji i złośliwych zachowań to prehistoria, ale to wiemy my, osoby które coś tam już o psach przeczytały i je poobserwowały, ale przeciętny człowiek, który chciałby mieć pieska nie ma o tym pojęcia. Ludzie po prostu są nieświadomi, są ignorantami i próbują "wychowywać" psa metodami które im instynkt podpowiada. Czyli stosuję metody bardziej kija niż marchewki. Foks musi trafić na osobę cierpliwą i świadomą, która będzie umiała z nim postępować. A takich ludzi pewnie szukać ze świecą. Niestety ja myślę że w naszym kraju większość ludzi którzy mają psy nie przeczytała ani jednej książki o ich zachowaniu i pozytywnych metodach szkolenia. Panuje totalna ignorancja. Quote
Rybka_39 Posted February 24, 2010 Author Posted February 24, 2010 Zatem szukajmy ze świecą, może wśród pasjonatów...nie wiem, ale trzeba próbować. Quote
Jasza Posted February 24, 2010 Posted February 24, 2010 Wydaje mi się, że gorsze czasami są osoby, ktore wlaśnie czytaja na temat psów, dużo czytają, tylko stare książki, w ktorych wypisywane są głupoty. Często na spacerach takie osoby spotykam i często wysłuchuję porad i teorii o których sie naczytali... Sama ostatnio dostałam w prezencie książkę na temat szkolenia psów. a co w tej ksążce...to juz nie napiszę, bo normalnie średniowiecze... A tak ładnie wydana, tyle zdjęć, taka kolorowa ;-) Pewnie się dobrze sprzedała..ludzieczytają i myślą, że jak już szkoleniowiec tak napisał, no to musi być prawda... Quote
Rybka_39 Posted February 24, 2010 Author Posted February 24, 2010 W Sosnowcu jest szkółka dla psów Hardy, jak widać ciemnogród nadal jest powielany. Quote
zapka Posted February 24, 2010 Posted February 24, 2010 szkoda że nie ma jakiejś instytucji, która by selekcjonowała i ograniczała rozpowszechnianie bredni. Zdaję sobie sprawę że takie książki i szkoły jeszcze są. Ale 15 lat temu innych w ogóle nie było. A teraz szkół szkolących pozytywnie jest coraz więcej. Zmienia się to na lepsze. A mój teściu jak był 5 lat temu na szkoleniu ze swoim psem jeszcze wtedy szczeniakiem, to uczyli je żeby nie brały jedzenia od obcych w bardzo specyficzny sposób: jak pies wziął jedzenie od szkoleniowca to ten przygrzmocił mu z całej siły w pysk, aż temu się gwiazdki pewnie przed oczami pojawiły. I radził ćwiczyć to jak najczęściej z psem. Quote
gość123456 Posted February 25, 2010 Posted February 25, 2010 http://www.youtube.com/watch?v=fWh8KpLV-2M Quote
DG32 Posted February 25, 2010 Posted February 25, 2010 publikacja napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=fWh8KpLV-2M Nie rozumiem po co tu ten filmik wkleiłaś, czyżby Rybka miała się uczyć od tego Pana albo Foks od psa, Ty miałaś szanse wykazać się z Foksem i nie skorzystałaś z niej, a Rybki nie trzeba uczyć jak szkolić psy, wystarczy spojrzeć na jej psa, mogłabym tu takie same filmiki z Korą (bokserką Rybki) wkleić, a nawet lepsze, pytanie tylko po co. Quote
Rybka_39 Posted February 25, 2010 Author Posted February 25, 2010 No filmik fajny, ale bieganie po drzewie Foksikowi nie pomoże znaleźć domu, jemu potrzebne jest szkolenie z zakresu posłuszeństwa- potwierdzam, ale przede wszystkim trzeba nauczyć się kontrolować jego agresję, podawanie łapki mu się nie przyda jak będzie robił komuś na łóżko.;) Bardziej by nam się przydała pomoc w ogłoszeniach. Ja se też coś mogę wkleić::loveu::loveu::loveu: http://www.youtube.com/user/MarsowaKnieja#p/u/3/A3Xfa2LQQhQ DG daj spokój starym wyjadaczom, może publikacja martwi się o moje urażone ego jak to powiedziała jedna gwiazda, a tak nauczę Foksa paru sztuczek, wrzucę filmik n YT i już się podbuduję.:evil_lol: Dobra już się nie odzywam, bo niektórzy moje żarty odbierają na serio.:diabloti: Quote
Rybka_39 Posted February 25, 2010 Author Posted February 25, 2010 PS a swoją drogą, ja jestem ślepa czy ten pies ma OE na szyi? Quote
gość123456 Posted February 25, 2010 Posted February 25, 2010 DG32 napisał(a):Nie rozumiem po co tu ten filmik wkleiłaś, czyżby Rybka miała się uczyć od tego Pana albo Foks od psa, Ty miałaś szanse wykazać się z Foksem i nie skorzystałaś z niej, a Rybki nie trzeba uczyć jak szkolić psy, wystarczy spojrzeć na jej psa, mogłabym tu takie same filmiki z Korą (bokserką Rybki) wkleić, a nawet lepsze, pytanie tylko po co. Rybka_39 napisał(a):No filmik fajny, ale bieganie po drzewie Foksikowi nie pomoże znaleźć domu, jemu potrzebne jest szkolenie z zakresu posłuszeństwa- potwierdzam, ale przede wszystkim trzeba nauczyć się kontrolować jego agresję, podawanie łapki mu się nie przyda jak będzie robił komuś na łóżko.;) Bardziej by nam się przydała pomoc w ogłoszeniach. Ja se też coś mogę wkleić::loveu::loveu::loveu: http://www.youtube.com/user/MarsowaKnieja#p/u/3/A3Xfa2LQQhQ DG daj spokój starym wyjadaczom, może publikacja martwi się o moje urażone ego jak to powiedziała jedna gwiazda, a tak nauczę Foksa paru sztuczek, wrzucę filmik n YT i już się podbuduję.:evil_lol: Dobra już się nie odzywam, bo niektórzy moje żarty odbierają na serio.:diabloti: Posłuszny pies nie sika na łóżko... I oczywiście Wy w tym filmiku widzicie skakanie po drzewach i oe, a ja zapatrzenie psa na pana. Zobaczcie inne filmy z sms... Co do gwazdorstwa i innych tego typu to niedobrze mi się robi, nawet jeśli to miał być żart. Jeśli chodzi o Foksa i schron to tym co trzeba się wyspowiadałam, a Wam nic do tego. Jak widzę to Wasze rozczulanie to zastanawiam się poważnie nad tym, czy aby do schronu wrócę, a taką chęć przez chwilę miałam. Nie łudźcie się, że oduczycie psa tego typu zachowań w schronie... Róbcie dalej te wasze słodkie ogłoszenia, na pewno jakieś łóżko do objszczania się dla Foksa znajdzie... Quote
Rybka_39 Posted February 26, 2010 Author Posted February 26, 2010 Z całym szacunkiem do Ciebie, bez zbędnych emocji. Jak filmiki pomogą mi unormalnić Foksa? Skupienie? Ja nad nim pracuję z każdym psem od początku, kładę nacisk właśnie na skupienie, ale Foks może chodzić równo przy nodze, warować, slalomować-przy mnie, a z przyszłym właścicielem może nie robić nic i mało tego może srac mu na łóżko, jak z nim nie będzie pracował. No i inna sprawa, że ja nie jestem behawiorystą, ja oczekuję pomocy personalnej, filmik mogę oglądać 10 razy, ale na nim widać już efekty, a ja nie chcę oglądać efektów, a środki po jakie trzeba sięgać, metody i sięgam po nie u źródła, na forum szkoleniowym, jak je wykorzystam nie wiem, nie mnie oceniać pracę z Foksem, bo to nie ja siebie obserwuję z boku, może będzie jeszcze gorzej, może staniemy w miejscu, ja tego nie wiem, po to jest szkoleniowiec, zeby mi powiedział, w którym momencie coś robię źle. W schronie nie pracujesz dla mnie a dla psów, jak nie chcesz wrócić przez wgląd na mnie, ja Ci drogę ustąpię. NIe łudzę się, że psa oduczę w schronie, ale też nie mam go po co uczyć łapki podawać, jak będzie komuś srał na łożko. A jak masz konkretne rady jak szukać domu nie przez ogłoszenia to ja chętnie posłucham, bardzo by mi zaoszczędziło to czas. No i ja potrzebuję konkretne rady, ostatnio też weszłaś ponarzekałaś i wyszłaś. Masz coś do mnie personalnie, umówimy się na kawę porozmawiamy, konflikt rozwiążemy, ale nie kosztem wątku psa, skupmy się jak pomóc psu konkretnie, nie filmikami, ja jestem wzrokowcem, prawda, ale ja musze mieć na żywo pokazane. Quote
Rybka_39 Posted February 26, 2010 Author Posted February 26, 2010 PS ten filmik też mi za bardzo nie za wiele da, bo ja nie używam OE, kolców i innych narzędzi przymusu w tym haltera. Quote
gość123456 Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 W moim poprzednim poście na temat szukania domu chodziło mi tylko o to, ze jeśli pies ma dom i ten dom jest niesprawdzony. w ten sposób tracimy zaufanie dwóch osób (obecnego domu i sprawdzanego domu), a pamiętaj, że reprezentujesz Fundacje. Jak widać ten problem rozwiązał się sam, bo poprzedni dom oddał Foksa, a o sprawdzanym nic nie piszesz. Osobiście nic do Ciebie nie mam, ale do Twoich działań mam prawo się odnieść. I wszelkie osobowe docinki jak widzisz moich postów nie dotyczą. Filmik wrzuciłam jako ciekawostkę, a na temat szkolenia jak widać mamy trochę odmienne zdanie. Nie wiem też jak się sprawuje obecnie Foks - jak się wczytasz - to w moich postach żadnych słów krytyki na ten temat nie ma. Dla mnie w tym przypadku najlepsze jest szukanie domu tymczasowego, najlepiej zbieranie kasy, na taki u pet sittera z doświadczeniem - wiem, że to kosztuje, ale jeśli masz przez trzy miesiące zbierać na miesiąc pobytu, po którym Foks znajdzie dom, to zapewne warto. Naciskaj na kastracje i to bardzo, bo sikanie na łóżko większości z nas kojarzy się z znaczeniem terenu... Trzeba było podejść na akcji, jak miałaś wątpliwości... Quote
gość123456 Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 Dubel Zatem dopiszę jeszcze... Jak Twoim zdaniem bez oe wyszkolić psa ślepego i głuchego? oe jest sposobem bezpiecznym, zatwierdzonym i podczas używania go z specjalistą psu krzywda się nie dzieje. Nie wiem też, co mają narzędzia przymusu do halti... Quote
DG32 Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 publikacja napisał(a):a pamiętaj, że reprezentujesz Fundacje Rybka nie reprezentuje Fundacji, nie ma podpisanej umowy z SOS. publikacja napisał(a):Dla mnie w tym przypadku najlepsze jest szukanie domu tymczasowego, najlepiej zbieranie kasy, na taki u pet sittera z doświadczeniem - wiem, że to kosztuje, ale jeśli masz przez trzy miesiące zbierać na miesiąc pobytu, po którym Foks znajdzie dom, to zapewne warto. To szukaj a może sama daj ten dt, zbieraj te pieniądze. Nawiasem mówiąc chyba przesadzasz sama piszesz że nie masz pracy a pouczasz innych co mają robić, może Rybka ma rzucić szkołę i iść do pracy żeby zapłacić za dt ze szkoleniem 600 zł miesięcznie? Po za tym nie zapominaj że Rybka pomaga też innym psom i już się dokładała nawiasem mówiąc do wolontariackich psów, a Ty do ilu się dołożyłaś? publikacja napisał(a):Naciskaj na kastracje i to bardzo, bo sikanie na łóżko większości z nas kojarzy się z znaczeniem terenu. To naciskaj, bo Rybka naciskała, zresztą obiecano jej tą kastracje jeszcze w schronie, może masz większe wpływy i Ty to załatwisz. Quote
Rybka_39 Posted February 26, 2010 Author Posted February 26, 2010 Do sprawdzonego domu poszedł inny pies. Quote
Rybka_39 Posted February 26, 2010 Author Posted February 26, 2010 Trzeba było podejść na akcji, jak miałaś wątpliwości... Nie miałam na ten moment. Quote
Rybka_39 Posted February 26, 2010 Author Posted February 26, 2010 Zatem dopiszę jeszcze... Jak Twoim zdaniem bez oe wyszkolić psa ślepego i głuchego? oe jest sposobem bezpiecznym, zatwierdzonym i podczas używania go z specjalistą psu krzywda się nie dzieje. Nie wiem też, co mają narzędzia przymusu do halti...Obrożą z wibracjami dostępną za zachodzie, w Polsce też w specyficznychmiejscach, psem przewodnikiem, poczytaj o głuchym Albinie, poczytaj o ślepkach.:) Halter jest narzędziem takim jak obroża zaciskowa, chcesz artyykuł o nim? MOże przeniesiemy rozmowe na PW? Jak się tak Foksem interesujesz to nie wiesz o sytuacji z kastracja? Quote
DG32 Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 publikacja napisał(a):Posłuszny pies nie sika na łóżko... I oczywiście Wy w tym filmiku widzicie skakanie po drzewach i oe, a ja zapatrzenie psa na pana. Zobaczcie inne filmy z sms... Szkoda że Ty jak pracowałaś z Foksem nie nauczyłaś go skupiania się na człowieku, teraz już by Rybka miała to z głowy. publikacja napisał(a):Jeśli chodzi o Foksa i schron to tym co trzeba się wyspowiadałam, a Wam nic do tego. Jak widzę to Wasze rozczulanie to zastanawiam się poważnie nad tym, czy aby do schronu wrócę, a taką chęć przez chwilę miałam. Najłatwiej tak napisać, mnie w tej chwili w schronie nie ma więc śmiało możesz wracać. My i nasze rozczulanie - o mało się nie popłakałam ze śmiechu. publikacja napisał(a):Nie łudźcie się, że oduczycie psa tego typu zachowań w schronie... Róbcie dalej te wasze słodkie ogłoszenia, na pewno jakieś łóżko do objszczania się dla Foksa znajdzie... My się nie łudzimy, my w przeciwieństwie do Ciebie wiemy jakie są psy w schronie bo tam jeździmy, może co drugi jest grzeczny, posłuszny i bezproblemowy, a reszta została oddana przez właściciela z jakichś powodów typu sikanie na wersalkę. Quote
gość123456 Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 Jeśli jest wolontariuszem w schronie to tak jak każdy ma podpisaną umowę z SOS, bo SOS ten wolontariat prowadzi... Nie mówiłam o zbieraniu przez nią, ale tutaj, na dogo... Chciałyście pomysłu to macie... Jako, że jest mój to z góry go odrzucacie. To trzeba naciskać bardziej. Że miała być robiona, nie została to wiem. Definicja definicją, a przedmiot przedmiotem. (halti) Reszta to docinki osobowe, do których się nie ustosunkowuję... Quote
Recommended Posts