Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W zeszłą niedzielę Foksia i Dżekuś uratowała w schronisku sunię zagrożoną zagryzieniem. Sunię maleńką, trzęsącą się ze strachu, bardzo wychudzoną. Były to jej pierwsze minuty w boksie ogólnym, gdzie trafiła po kwarantannie i gdyby nie reakcja Beaty, byłyby ostatnie. Salibinka przywiozła sunię do hotelu, za co bardzo dziękuję. Patia zrobiła piękne zdjęcia, które pojawią się na wątku. A sunia? Sunia nie rusza się z miejsca i cały czas się trzęsie. Boi się psów, ludzi, wszystkiego. Przy próbie wyniesienia na spacer, postawiona na ziemi usiłuje wyswobodzić się z szelek albo przywiera do podłoża. Nie wiem, co przeżyła ale nigdy nie spotkałam tak przerażonego psa. Sprawia wrażenie jakby dotychczasowe życie spędziła w izolacji, bez kontaktu ze światem. Jest śliczna i młoda (ma około roku), wymaga socjalizacji. W hotelu będzie to trudne, bardzo przydałby się doświadczony dom tymczasowy. Sunia była w czwartkowym programie w tv.

Posted

Sunia jest przerażona, ale jest jedno miejsce, w którym wydaje się trochę uspokajać - ludzkie ramiona.

Taki codzienny kojec z ludzkich ramion byłby możliwy w domu tymczasowym...

Esci:

Posted

Tamarko bedzie dobrze tak zamo zachowywal sie Koksik tylko ze on mial wiecej szczescia bo pielgniarz od psow widzila co sie dzieje z psem i wiedzila ze taki pies nie maszans na ogolnychwiec zostal ulkowany na magazynie z kotami .tam co niedzile go odwiedzalam ,najpierw tylko z nim siadalm i glaskalam bo on na samym poczatku gryzl ze strachu i nie dal sie wziasc. potem pomalu bralam go na spacerki ale spacer wygladal tak ze raczej nosil sie na moich rekach . Pewnego razu przeniesli go na boks ze szczeniakami i wtedy Koks sie cofnął ,jak go wzielam na rece to porobil sie ze strachu. Dobrze ,ze wtedy Martusia sie zgodzila go przyjac i pojechal do niej ,tam abrdzo szybko doszedl do siebie . Niestety u Marty teraz sporo psiakow ,a mala wymaga indywidualnej opieki .
Malutka bedzie tez w ten czwartek w programie i chyba trzeba prosic chociazby o dt :shake:

Posted

Nie widzę pierwszego zdjęcia..
Wiem, że jest bardzo wystraszona, ale do ogłoszeń potrzebowałabym więcej zdjęć, przeważnie na stronach ogłoszeniowych można wrzucić od 3 do 5 fotek.
Gdyby były jeszcze jakieś, mogłabym dzisiaj posiedzieć i zrobić jej ogłoszenia.

Posted

Znalazła się na ulicy nie wiadomo skąd. Drżące trzykilogramowe ciało przywarło do podłoża i tkwiło nieruchomo. W schronisku, wciśnięta w najciemniejszy kąt, przetrwała dwutygodniową kwarantannę. Pierwsze minuty w boksie ogólnym, byłyby dla małej Esci ostatnie, gdyby nie reakcja wolontariuszki. Esci, wrzucona do boksu bała się tak bardzo, że towarzyszki niedoli wyczuły jej lęk i nietypowe zachowanie. Otoczyły ją, groziło jej zgryzienie. Sunia trafiła do hotelu dla psów i kotów. Zachowuje się tak, jakby nigdy nie miała kontaktu ze światem. Boi się ludzi, innych zwierząt, otwartej przestrzeni. Istnieje przypuszczenie, że była więziona przez kogoś w zupełnej izolacji. Mała Esci jest śliczna, ma około roku ale znalezienie dla niej domu będzie wyzwaniem dla wolontariuszy i nowego właściciela. Esci trzeba uczyć wszystkiego. Musi poznać, że dotyk ludzkiej ręki nie boli, że spacery i zabawy z innymi psami mogą być przyjemne. Esci, żeby stać się radosnym psem, potrzebuje czasu. Jeśli ktoś chciałby pomóc otworzyć się na na świat, tak bardzo skrzywdzonemu stworzeniu, proszę o kontakt: tamaraart@vp.pl oraz 510278239

Posted

Witam:)

Jestem zainteresowana przygarnięciem tej suczki. Problem polega na tym, że mam już psa. Też sunię, wziętą ze schroniska 2 lata temu. Piesek jest łagodny, jednak także bojaźliwy. Bardzo ujada gdy nikogo nie ma w domu, Powoli udaje nam się ją tego oduczyć, jednak nigdy nie wiadomo. Jeśli razem z nową koleżanką robiłyby koncerty pod moją nieobecność, byłabym zmuszona oddać pieski mamie, a nie wiem jak ona by sobie poradziła z tym. Niestety sąsiedzi są nieugięci, a mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu. Sprawdzał ktoś jak się zachowuje piesek, gdy jest sam?

Dodam, że moja Bomba jest łagodna, sama pierwsza na psa nie zawarczy, chyba, że jest to wielki psiur. Dlatego szukam małego pieska, najlepiej suczki.

Posted

maggot napisał(a):
Witam:)

Jestem zainteresowana przygarnięciem tej suczki. Problem polega na tym, że mam już psa. Też sunię, wziętą ze schroniska 2 lata temu. Piesek jest łagodny, jednak także bojaźliwy. Bardzo ujada gdy nikogo nie ma w domu, Powoli udaje nam się ją tego oduczyć, jednak nigdy nie wiadomo. Jeśli razem z nową koleżanką robiłyby koncerty pod moją nieobecność, byłabym zmuszona oddać pieski mamie, a nie wiem jak ona by sobie poradziła z tym. Niestety sąsiedzi są nieugięci, a mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu. Sprawdzał ktoś jak się zachowuje piesek, gdy jest sam?

Dodam, że moja Bomba jest łagodna, sama pierwsza na psa nie zawarczy, chyba, że jest to wielki psiur. Dlatego szukam małego pieska, najlepiej suczki.

Sory za szczerosc ale my z reguly nie dajemy psiakow do wynajmowanych mieszkan bo roznie to bywa czasem wlasciciel sie nie zgadza ,a czasem tak jak sama piszesz jak by obie suczki szczekaly musiala bys je oddac do mamy ,napewno pies tak przerazony musi isc do domku jedynego bez mozliwosci jakiejekolwiek przeprowadzki.
na poczatku sunia napewno by nie szczekala ale jak by sie poczula bezpiecznia ,w koncu to jest pies i moglaby szczekac :shake:

Posted

Sunia jest tak przerażona, że nie wydaje żadnych dźwięków. Kiedy się do niej wchodzi dosłownie wbija się w ścianę. Wzięta na ręce sztywnieje i drży. Próba spaceru to wyszarpywanie się z szelek albo leżenie bez ruchu. O normalnych spacerach w tej chwili nie ma mowy, o zachowywaniu czystości w mieszkaniu też. Małą trzeba oswajać jak dzikie zwierzątko a potem wszystkiego uczyć. Maggot, możesz sobie pozwolić na psa załatwiającego się w mieszkaniu? Masz tyle czasu i cierpliwości, żeby zajmować się tak trudnym psem? Sunia w warunkach domowych robiłaby postępy, miałaby szansę otworzyć się na świat ale trzeba ocenić swoje możliwości. Ocenić, czy się podoła. Zobacz ją w programie "Kundel bury i kocury" w tv Kraków w najbliższy czwartek o 18.10. To wspaniale, że o niej pomyślałaś ale to będzie trudna adopcja.

Posted

hop! napisał(a):
Esci? A kto jej takie imię wymyślił? :crazyeye:

też się zastanawiałam klepiąc ogłoszenia.....

Skończyłam.. i już pierwsze zapytanie.
Wysyłam Tamarko na pw.

Posted

Patia napisał(a):
Tamb , napisz coś więcej , bo się boję cieszyć . Zgłosili się własciciele czy to nowy domek ?

Nowy domek ,po mala bylo kilka telefonow do programu i kilka telefonow z dziennika .Po programie odebralam telefon gdzie pani kilka razy probiowala sie skontaktowac i okazlo sie ze o mala i mieszkla niedaleko wiec umowilam sie z nia ze przyjedziemy po programie.Miedzy czasie Tamara odebrala tez telefon z telewizji ,gdzie tez dom sie spodobal i tez okazlo sie ze nie daleko wiec tez sie umowila .pojechalysmy do domku z tv ,okej ale chcialysmy sparwdzic drugi i okazlo sie ze mala poczula sie od razu swobodniej ,zabrala kosteczke ktora byla na dywanie suni rezydence i nawet jak ta chcial podejsc zawarczala na nia . Panstwo maj ladny do ale nie przeszkadza im w razie zego zalatwianie sie malej w domu jak stwierdzili ten dywan jest rozlozony dla psow ,a drugi jest zwiniety . Mieli 3,5 roku adoptowana suczke ze schroniska tez z dziennika ,jak ja brali mjiala 8 lat ,niestety miala raka wiec zyla u nich 3,5 roku. Grubcia miala na imie ,moze ktos pamieta .Pokazywali jej zdjecie.
nNiestety my zdjec nie zrobilismy bo nie mielismy aparatu przy sobie .tamara nawet nie miala ksiazeczki a ja umowy schroniskowej ,a ze pies jest na mnie musze jechac przepisac umowe i zawiesc ksiazeczke wiec zrobie zdjecia wtedy.