gośku. Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 Odpowie mi ktoś an pytanie które zadałam na poprzedniej stronie? :razz: Ja też jadę po doskonałą i opis dobry, bo na pewno przyjadą świetne psy z zagranicy, więc w sumie nie mam na co liczyć, zwłaszcza, że stratuję w otwartej. ;) Quote
Agnieszka K. Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 .:::Gosia:::. napisał(a):zwłaszcza, że stratuję w otwartej. ;) Jak stratujesz swoja sukę:laugh2_2: , to doskonałej moze nie dostać.:evil_lol: :evil_lol: Chyba że zamierzasz stratować konkurencję :evil_lol: :evil_lol: - to wtedy inna sprawa. P.S. Odpowiedź na Twoje pytanie z poprzedniej strony - lokaty dostaje tylko 4 psy / suki w każdej klasie. Sędzia może po obejrzeniu całej stawki zrobic "wstępną selekcję" psów, a później albo "eliminować" nastepne psy albo wybrać na lokaty - zalezy to od sędziego. Quote
gośku. Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 'Jak stratujesz swoja sukę:laugh2_2: , to doskonałej moze nie dostać.:evil_lol: :evil_lol: Chyba że zamierzasz stratować konkurencję :evil_lol: :evil_lol: - to wtedy inna sprawa.' chyba się pogubiłam, bo nie kapuje. :lol: Quote
Agnieszka K. Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 [quote name='.:::Gosia:::.']'Jak stratujesz swoja sukę:laugh2_2: , to doskonałej moze nie dostać.:evil_lol: :evil_lol: Chyba że zamierzasz stratować konkurencję :evil_lol: :evil_lol: - to wtedy inna sprawa.' chyba się pogubiłam, bo nie kapuje. :lol: Literówka:evil_lol: , napisałaś "stratuje w otwartej" zamiast "startuję w otwartej", fajna literówka:evil_lol: . I stąd moje daleko idące przypuszczenia - kogo zamierzasz stratować?:evil_lol: Quote
UTAAP Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 A ja mam jeszcze takie techniczne pytanie:oops: - jesli bedzie tyle psow w kazdej rasie, to jak to bedzie wygladalo z opisami? Z tego co kojarze to u nas (w PL) kazdy pies powinien dostac opis od sedziego, no ale przy takiej ilosci psow to 'samo przez sie' nie bedzie chyba mozliwe. To jak, opisy pewnie dostaje tylko pies i suka CACIB, najlepszy mlody pies i mloda suka i puppisy - dobrze mysle :razz: ? Quote
Asta Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 Każdy wystawca chciałby dostac porządny opis i ładny dyplom, żeby miec ładna pamiątke ze światówki ;) ale jak to jest nie wiem, dlatego podpisuje sie pod twoim pytaniem Quote
Agnieszka K. Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 Załóżmy, że sędzia x ma oceniać (z opisem) psy rasy Y- zgodnie z obecnymi założeniami i planem na stronie. Jesli po zakończeniu przyjmowania zgłoszeń, będzie miał za duzo psów do ocenienia to może część klas lub 1 klasę dostac sędzia "zapasowy", który nie dostał konkretnej rasy, ale czeka własnie na taką sytuację. Quote
Yoko Ono Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 .:::Gosia:::. napisał(a):A ja mam pytanie. Jeździłam narazie na same krajówki i w konkurencji miałam do dwóch suczek, więc w poznaniu na pewno będzie więcej w mojej klasie. Czy sędzia na takiej światowej 'dzieli' sobie psy na taka grupę 'lepszą/gorszą'? Tak słyszałam. Czy każdy pies dostanie lokate, nawet jesli będzie np. 10/10? Mam nadzieje, że ktoś mnie zrozumie, bo trochę pomieszałam. :P :lol: Wszystko jest zrozumiałe :razz: ja mam wprawę ponieważ na prawie każdej wystawie w klasie mam ponad 30 konkurentek, wiesz yorki....:loveu: otóż sędzia może podzielić sobie klasę na 10 suczek tak żeby nie było tłoku na ringu,ja zawsze wchodzę w ostatniej 10 :placz:. I tak po takim przeglądzie wyławia te które najbardziej mu sie podobają, innym już dziękuje. z całej 30 może zostać nawet 8-10 suczek i wtedy koncentruje sie tylko na nich, i wybiera finałową 4. Mam nadzieję że mnie zrozumiałaś :razz: Aż sie boje co bedzie w Poznaniu :crazyeye: Pozdrawiam, Monika Quote
UTAAP Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 Byloby suuuper, ale prawde mowiac trudno mi to sobie wyobrazic :roll: ...oby:cool3: Quote
Diana14 Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 Kiedyś słyszałam o takim przepisie, ze jeśli sędzia jednego dnia ocenia więcej niż ileś tam psów to nie musi dawac opisów. Quote
bajadera Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 Byłam w życiu na jednej światówce i dwu europejskich. Wszyscy dostją opisy, z tym, ze czasem trzeba poczekać do końca sędziowania, albo danej rasy, albo w ogóle w ringu. Mnie to najbardziej martwi, że mam sędziego, który nie jest specjalistą od rasy. Podobno nawet się na niej nie bardzo zna, ot tyle że ma uprawnienia na terriery. :shake: A wydawałoby się, że już na światówkę zaproszą sędziów naprawdę specjalistów. Quote
UTAAP Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 U mnie tez nie ma specjalisty :shake: , a o tej ilosci psow=opisow/dzien to tez juz gdziesz czytalam :roll: Quote
bajadera Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 No to jedziemy na tym samym wózku ! A przyjeżdżasz z L. na światówkę ? Pocieszam się, że może będzie zmiana sędziowania. Gdy w Poznaniu była europejska, to w zapowiedziach był inny sędzia, w katalogu był Każmierski, a wrzeczywistości była jakaś Zelijka Fon, która znała się na rasie jak kura na pieprzu, a ponadto myliły się jej zasady sędziowania. Szczeniakowi dała doskonałą (wówczas nie było tych obiecujący i bardzo obiecujący, ale szczeniaki mogły dostac najwyżej bardzo dobrą). Mój pies miał res-CACIB i dostał od niej piękny dyplom, gdzie jak byk jest napisane, że jest zwyciężcą Europy:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Quote
Diana14 Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 W mojej rasie tez nie ma specjalisty. Co do obsady to się Poznań nie postarał. Może chciał odstraszyć konkurencje:evil_lol: ? Quote
bajadera Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 No ja znam 3 osoby z Francji, które nie jadą z powodu sędziego, bo miały już z nim "przyjemność". Quote
Asta Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 Cóż, Wy przynajmniej znacie sedziów, ja o swojej sędzinie nie wiem kompletnie nic... Quote
Atena Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 To ze nie specjalista na tak dużej wystawie to raczje normalka... Wkońcu każdemu sedziemu muszą zafundować hotel i oddają koszty dojazdu na wystawe a moze nawet cos jeszcze. Więc tu raczej idzie o możliwość wystawiania ilościowo psów czyli różnych ras/grup przez jednego sedziego. Choc moge się mylić Quote
bajadera Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 Na światówce w Amsterdamie i europejskiej w Tulln miałam sędziny będące hodowczyniami rasy, którą sedziowały (jedna byłą praktycznie). Fakt, że niestety w Amsterdamie sędziowała jakby na swoje linie kobieta. Ale w sumie było mniej więcej OK. Quote
gośku. Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 Mam nadzieje, że Hans Muller fajny i znający się na Wyzłach... :roll: Quote
cockermanka Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 No,u nas wszyscy czterej to specjaliści...mało tego jest nawet jeden najlepszych groomerów cockerowych ... Quote
Asta Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 Ja w dalszym ciągu nie znalazłam noclegu... czy ktoś mógłby mi pomóc? :( Quote
panienkabubu Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 może do tego czasu sędziowie się podszkolą w danych rasach :evil_lol: Quote
UTAAP Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 [quote name='sirion']No to jedziemy na tym samym wózku ! A przyjeżdżasz z L. na światówkę ? Chcialabym bardzo, ale jest pare niewiadomych - przede wszystkim nie mam transportu zeby jechac z psem(moze byc tylko samochod, samolot za drogi), a samej to bilety lotnicze i tak beda drogie(przypuszczalnie, bo nie sparwdzalam jeszcze ale wiem, ze na swieta juz kosztuja po 80 funtow i wiecej), po za tym od wrzesnia mam szkole i jeszcze nie wiem, jakie dni mialabym wolne w tygodniu zeby zdazyc na teriery...:roll: , ale jeszcze moze pokombinuje. Mój pies miał res-CACIB i dostał od niej piękny dyplom, gdzie jak byk jest napisane, że jest zwyciężcą Europy:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Nooo, to pewnie jestes dumna ze swojego Zwyciezcy:razz: :evil_lol: :evil_lol: , przynajmniej zawsze mozna sie przed znajomymi pochwalic:lol: :lol: :lol: może do tego czasu sędziowie się podszkolą w danych rasach :evil_lol: panienkabubu, nie wiem jak w innych rasach, ale mojej to 'nie grozi':eviltong: . Widzialam juz kilka razy wyniki po sedziowaniu tej pani i wyraznie widac, ze jej zdaniem zadne doszkalanie nie jest potrzebne :diabloti: Quote
Recommended Posts