Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Gazuś napisał(a):
Eeeh, Ci sędziowie...

Swoją drogą, Dogomania wspaniałym miejscem na Ich "obgadywanie" :cool3:

A jak że inaczej :lol: Swoją drogą czekam co mi Pan Gajewski wywinie na ringu na Światówce 8)

Posted

Ja tez jestem ciekawa jak sędziuje P. Stępiński.
Pooglądam sobie Jego sędziowanie w Olsztynie, tam przypadna muchyba Laby... No, chyba, że Goldy, to przekonam się na swojej i psa skórze, jak ocenia :lol:

Posted

AiMiN napisał(a):
Na poprzedniej swiatowce w Brazylii na zgloszonych 2043 psow, bylo tylko [SIZE=4]15 chow-chow. Moze Polska nie bedzie taka egzotyczna ;)

U nas to może chyba być 2 albo 3 razy więcej zgłosoznych (łatwiej sie tu dostać 8))

Posted

AiMiN napisał(a):
Na poprzedniej swiatowce w Brazylii na zgloszonych 2043 psow, bylo tylko [SIZE=4]15 chow-chow. Moze Polska nie bedzie taka egzotyczna ;)

Nie licz na to :) Mi Paos'ów pewnie się trochę zleci :lol:
No i w tej samej klasie będziemy :razz:

Posted

jo-jo napisał(a):
Zvi Kupferberg (Izraelczyk)za to w zesżłym roku w warszawie na międzynarodowej w lipcu..na porównaniu o NPwR jeden z arlekinów rzucił się nan naszego o rok starszergo brata...co gorsza dorwał go...ale nie został zdyskwalifikowany...sędziował Pan Król bodajże

Za to Czesi i Slowacy bardzo zwracają uwage na chrakter. W Poznaniu w 2004 widzialam jak sedzia zdyskwalifikowal springer spanielke angielska bo warknela na sedziego przy pokazywaniu zebow (sedziowal Pavel Sulcek - hodowca angielckich cockerow - "z Vejminku"), drugi raz mi sie zdarzylo w Kosicach 2005 jak sedzina zdyskwalifikowala walijska springerke za bojazliwosc - suka w ogole nie dala do siebie podejsc, mimo ze sedzina juz na tzw."dobre" probowala przekupic suczke. No niestety nie udalo sie .... Sedziowala Katarina Prelcova.
I tak powinno byc, bo takie zachowania nie sa normalne dla tych ras.
Ale zdarzylo mi sie niestety, ze z moim psiakiem wygral pies w ogole nie przygotowany do wystawy (nozyczek i maszynki nigdy na oczy nie widzial), zarosniety jak dziadowski bicz, przerosniety, jak sedzina chciala go obmacac - zwial, ale wygral bo mial siersc do ziemi (co z reszta jest wada w tej rasie). No i juz do tej sedziny nie jezdze :)

Posted

Mojego HRABIĘ z Końskiego Raju (FCI) ocenia w jamnikach długowłosych mini pan Tamas Jakkel z H, czyli węgier?
Hymmmm on nas chyba jeszcze gdzieś ocenia, poza swiatowka...
Natomiast mojego drugiego psiaka ADDY HARLEQUINE Tapsaga FCI będzie oceniał Jens Martin Hansen z DK...? Od jakiego kraju to skrót, ktoś się moze orientuje?

Jeśli macie coś do powiedzenia na temat tych sędziów to byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie opinie :cool3:

Posted

Viz napisał(a):
Mojego HRABIĘ z Końskiego Raju (FCI) ocenia w jamnikach długowłosych mini pan Tamas Jakkel z H, czyli węgier?
Hymmmm on nas chyba jeszcze gdzieś ocenia, poza swiatowka...
Natomiast mojego drugiego psiaka ADDY HARLEQUINE Tapsaga FCI będzie oceniał Jens Martin Hansen z DK...? Od jakiego kraju to skrót, ktoś się moze orientuje?

Jeśli macie coś do powiedzenia na temat tych sędziów to byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie opinie :cool3:

Viz pan Tamas Jakkel to wieloletni hodowca cocker spanieli angielskich z przydomkiem "of Black Mirage" - jest bardzo uznanym sedzią, wiedzącym 'co robi'.
A Jens Martin Hansen hmmmm miałam okazję byc przez niego ocenianym w Poznaniu na Pucharze Europy Środkowej i Wschodniej i nie mam dobrych wspomnien. Dziwnym trafem w 3 rasach (cocker amerykanski, springer angielski i springer walijski) wygraly psy jeden wystawczyni z Finlandii. Cóż - zbieg okolicznosci?? - nie wydaje mi sie, poniewaz tamte psiaki byly po prostu przecietne. Moj 7-letni wowczas champion przegral o BOBa z 9-cio miesieczny psem!!!! Przewodniczacy klubu sapniela p. Ściesiński, który sędziował na ringu obok, aż złapał się za głowę. SZOK.
Do teraz jak oglądam zdjęcia z tamtej wystawy to nie weim czy mam się smiac czy plakac ja widze teo 9-miesiecznego psa obok mojego.

Posted

Cieszę się, że bedę miałą do czynienia z doskjonałym sędzia, bedzie oceniał mojeg odługowłosa :)
Z kolei ten duńczyk bedzi eocenial mojego jamnika szorstkowłosego...
Psiak jest własnie z finlandii, peirwszy w Polsce maści merle... Moze nam sie upiecze :lol:
Ehh jak bedzie tak bedzie. oba zglaszam. :)

Dziekuje bardzo za opinie, naprawde od razu jasniej w glowie sie zrobilo :)

Posted

Bede od czwartku do soobty pewnie, wiec musze zalatwic sobi wygodny nocleg :lol:
Oczywoisice, tez licze, ze poznam chociaz czesc z Was :)

Posted

Viz napisał(a):
Cieszę się, że bedę miałą do czynienia z doskjonałym sędzia, bedzie oceniał mojeg odługowłosa :)
Z kolei ten duńczyk bedzi eocenial mojego jamnika szorstkowłosego...
Psiak jest własnie z finlandii, peirwszy w Polsce maści merle... Moze nam sie upiecze :lol:
Ehh jak bedzie tak bedzie. oba zglaszam. :)

Dziekuje bardzo za opinie, naprawde od razu jasniej w glowie sie zrobilo :)

Viz z tego co jeszcze wiem pan Jakkel od niedawna jest posiadaczem jamniczkow krotkowlosych standardowych - ale nie mam pojecia, czy mial jakis miot jamniorkow czy nie. Wiesz mnie bardziej interesuja jego spanielki :P
Ale skoro ma jamniorki, to na pewno sie na nich bardzo dobrze zna :)
Ja bym zglaszala bez zastanowienia .

Posted

Jagoodka jeszce raz pieknie dziekuje Ci za pomoc :)
Co do tego węgra to jestem akurat pewna, natomiast zastanawiam sie co z tym duńskim sędzim... Hymmm...
Jest jeszce troche czaus, a i moze poslucham jeszce jakis opini :)

Posted

3 sznaucery srednie pieprz i sol:
reproduktora LANCELOTA Zbojecka Saga i 2 suczki TOLERANT TESSIE ze Zahrabske z Czech i ZADRE Wesoly Brodacz
no i sznaucera miniaturowego cazrno srebrenego PONTIACa Grasant

Posted

Talut, nie nie jest importem, matka z finladii importowana, ale Addy urodzil sie juz w Polsce ;)

Elitesse mnie tez tak korci wlasnie... Mimo ze pewi zrobimy tlo doskonalym zagranicznym psom to jakoś chce... Bo moze sie okazja nie powtorzyc :razz:

Posted

Gazuś napisał(a):
Aaa, tak się pytam, bo kiedyś na grupie VIII coś pisałaś o zamierzeniach kupna flacika, o ile się nie mylę :lol:

to nie dla mnie tylko dla mojej cioci ktorej jesienia umarl flacik wlasnie :(

• 2 weeks later...
Posted

Jagoodka napisał(a):
Viz z tego co jeszcze wiem pan Jakkel od niedawna jest posiadaczem jamniczkow krotkowlosych standardowych - ale nie mam pojecia, czy mial jakis miot jamniorkow czy nie. Wiesz mnie bardziej interesuja jego spanielki :P
Ale skoro ma jamniorki, to na pewno sie na nich bardzo dobrze zna :)
Ja bym zglaszala bez zastanowienia .

Nie wiem na pewno... ale mysle, ze to jamniki czesciowo z hodowli vom Golf... Hodowca, Márczé János w zeszłym roku zmarł... a poniewaz byli bardzo zaprzyjaznieni, mysle, ze czesc jamników dostalo sie własnie do pana Jakkela... Pare jamników, o ile dobrze wiem, wyhodowali wspólnie... o ile dobrze pamietam, były to miniaturki...

Viz! Mozesz mi pokazac zdjecie Twojego marmurka?

Posted

Toller-Fox napisał(a):
My mimo że Fox odszedł, pojedziemy jednak...

Wyrazy szczerego współczucia... :-( Zawsze z zainteresowaniem czytałam o Waszym piesku, zwłaszcza, że sama mam takiego w rodzinie ( ma już 7 lat) i bardzo lubię ta rasę. Naprawdę bardzo mi przykro.....