Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Honey napisał(a):
Wiesz Draczyn, mysle, ze to taka typowo polska mentalnosc... Juz od dluzszego czasu obserwuje ta tendencje. U Niemcow wygrywaja zazwyczaj niemieckie psy, u Czechow -czeskie itd, a polski sedzia najczesciej preferuje psy w "zagranicznych" rekach.
Ciekawe czy to sie kiedys zmieni ?...
Nie twierdze, ze Polacy maja same doskonale psy, ale jezeli np. jest duza stawka polskich psow, wsrod nich kilka naprawde pieknych egzemplarzy, a wygrywa jakis wyplosz ( nie koniecznie z duzej, uznanej hodowli ) ale za to w zagranicznych rekach, to czlowiek sie zaczyna zastanawiac o co tu chodzi...

He, he... Nasz pies kilka lat temu w Poznaniu walczył o CACIB-a do czasu, gdy wystawiająca go maja siostra nie odezwała się po polsku. Wówczas sędzia zapytał jej: "Pani jest Polką?", a gdy potwierdziła, skończyła z ResCACIB-em, choć nasz pies lepszy był, ale ten który wygrał był zagraniczny...
Zresztą bardzo dobrze było yo widać rok przed europejską w Poznaniu, kiedy w wielu rasach wygrywały - bez względu na jakość - tylko i wyłącznie psy zagraniczne. Potwierdziło to wielu moich zniesmaczonych tym faktem znajomych.

• Replies 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To znowu ja.
Tak sobie czytam po raz pierwszy od piątku, bo net mi siadł, to komentuję hurtem - wybaczcie :oops:
W hali 8A w piątek było ciepło, wystarczyła marynarka, żadnej kurtki nie trzeba było - może to emocje grzały? Albo 149 dalmatyńczyków ;) ?
Ufundowany przez nas puchar dla Zw. Rasy obsługa ringu kazała postawić na stoliku umieszczonym z boku ringu. Nikt go nie pilnował, więc odmówiłam, bo bałam się, że puchar długo sam nie postoi...:cool3:
No i wniosłam tuż przed wyborem BOB, sędzia wręczył, a potem pies z pucharem u stóp pozował do zdjęć. To było miłe :lol:
Nasza 13-letnia (!) weteranka Lamirka II doskonała! (na dwie, co prawda, ale pięknie się pokazała, a suka, z którą przegrała była 3 lata młodsza!!), a czeska terierka IV doskonała w championach (na 7) - jedyny czeski terier polskiej hodowli i w polskich rękach tak wysoko!!!
Finały horror! Puchary na chorzowskiej krajówce są większe, a organizacja ringu honorowego i konferansjerka z punktu widzenia widza :evil_lol: fatalne. Tylko po polsku (!!!), pomylone rasy, ogólny bajzel, brrrrrr.... Wstyd! Mówię o piątku, nie wiem jak inne dni, ale przecież to światówka była! Naprawdę katowickie finały są dużo lepiej zorganizowane i ZAWSZE dwujęzycznie prowadzone!!! Rok temu (zresztą wcześniej też) poznańskie finały były po polsku i angielsku prowadzone, a w tym roku co?! BUNT na światowej?!!! Żeby wszyscy wiedzieli, że w Polsce była?! Niech się uczą goście języka, a co :mad: ?! W sumie żal, bo była okazja się pokazać światu i nie wyszło. To takie nasze, polskie...
Zawiodłam się też na pamiątkach. Już nie mówię, że szukałam w hali stoiska wlepiając oczy w ziemię i wypatrując numeru 126 (bodajże), to -jak już znalazłam - kiepściutko, kiepściutko - nie było co kupić. Mam z wcześniejszych światówek i euro apaszkę, krawat, saszetkę z logo wystawy, a u nas... Też się Poznań nie popisał :shake: A taka okazja, żeby zarobić!
Dużo lepsze było stoisko Sztokholmu!
Trudno, uczmy się na błędach, może następna światówka (za mniej niż 37 lat ;) ) będzie lepsza...

Posted

HAWAN napisał(a):
tak czytam i czytam i wszystkie Wasze spostrzeżenia potwierdzają też moje, z tym że na naszej hali nr 16 akurat było dość ciepło [ emocje też swoje dokładały], obsługa ringu miła i kompetentna, sędziowanie poszło sprawnie, jak dla mnie to nawet zbyt sprawnie:diabloti: bo ok. godz. 12 bylismy już po sędziowaniu całej rasy. Ale medale beznadzieja:shake: - w zeszłym roku były ładniejsze, wstążeczek brak, może to i nie potrzebne ale zawsze cieszy.
Sędzia tzw. "od wszystkiego" sędziował z dużą klasą ale zachowania miał jak nawystawę światową niedopuszczalne np. w mojej rasie dopuszczalne są wszystkie umaszczenia, wzorcowy jest kolor hawana czyli kubańskiego cygara, a "nasz" sędzia na wejściu oświadczył że on uznaje tylko kolor biały względnie apricot i reszta choćby niewiem jak piękna jest na bdb, no jak dla mnie czysty rasizm i więcej do niego nie pojadę chociaż moje suczydła dostały fantastyczne opisy i nawet jedna była na 4 lokacie to widziałam jak ludzie byli zawiedzeni [ ja też], gdy wkraczali np. z czarnym, przepięknym psem i nawet ich nie porównywał tylko bdb i do domu.
Poza tym ten ring honorowy:crazyeye: :roll: , a to podium :mad: - śmiechu warte - w Katowicach "robią' na finaŁach lepszy klimat, a puchary - beznadziejne. Za takie pieniądze + sponsoring można było nawet ze szczerego kryształu ufundować.
A najbardziej uraziło mnie zachowanie konferansjera [ swoją drogą bardzo szanowanego przeze mnie sędziego ] który ogłosił że (.... że grupa 9 to takie psy nikomu niepotrzebne, i do niczego nie przydatne są....):-(

szczerze mówiąć po gali na europejskiej w Helsinkach nastawiałam się na przynajmniej podobne widowisko, no ale cóż generalnie kazda pliszka swój ogonek chwali więc World Dog Show Poznań nie był znowu taki zły...

Ale czy w oficjalnym wzorcu hawanczyka nie pisze ze czarny i inne kolory sa dopuszczalne? Jak on mogl sobie tak postanowic??:crazyeye: Chyba nie zna wzorca!

Posted

to był sędzia "All rounder" - tak to się chyba pisze i na pewno znał wzorzec ale miał swoje widzimisię i już i co zrobić - można składać protest - tylko że nikt o tym nie myśli bo to walka z wiatrakami:cool1: i nikomu nie potrzebne nerwy.
Więc pozostaje tylko niesmak:shake: , postanowienie że więcej do tego sędziego nie pojedziemy i żal że taki sędzia trafił nam się na wystawie światowej.:angryy:
Po prostu widać że nasza rasa nie należała do Jego ulubionych i tyle...
Teraz pozostaje oczekiwać następnej, no może nie do Meksyku ale w Szwecji kto wie:cool3:

Posted

sylrwia napisał(a):
Na światówce funkcja sekretarza na ringu była pracą normalnie płatną.

Elitesse napisał(a):
to zalezy od miasta - w wielu sekretarze i gospodarze riingow dostaja wynagrodzenie

o no to teraz mi to pojechało po ambicji :evil_lol: :evil_lol:

AngelOfDeath napisał(a):
wystarczy jedno CWC ale pies musi miec tytul doroslego championa , byc z innego kraju i musi byc wlasnoscia obcokrajowca :evil_lol:

MichalMi napisał(a):
ehhh, niestety wiele osób uważa, że to co obce jest lepsze :mad:

tak jest, że wystarczy jeden? oops.. to chyba wprowadziłam w błąd znajoma ze Słowenii - muszę to wyjaśnić ;)

Posted

panienkabubu napisał(a):
otak jest, że wystarczy jeden? oops.. to chyba wprowadziłam w błąd znajoma ze Słowenii - muszę to wyjaśnić ;)

Na Europejskiej w Helsinkach Champion jakiegos kraju zdobywając wniosek (tam jest o ile się nie mylę 1 na płeć) też sie stawał automatycznie Championem Finlandii.

Posted

W Finlandii tak jest w ogóle na międzynarodówkach. Zdobywca CACIB, jeśli jest championem innego kraju (warunek nie może być zgłoszony w klasie championów), zostaje championem Finlandii. Trzeba dostarczyć tylko kopię rodowodu i championatu. Jeśli masz dokumenty przy sobie, to są w stanie załatwić to nawet na wystawie.

Posted

Gonia napisał(a):
Te puchary na jamnikach były od prywatnych sponsorów!:evil_lol:
W tym miejscu sprostowanie.Na moim ringu 14,były 4 puchary fundowane przez Klub Jamnika.Za nieporozumienie,przepraszam Zarząd Klubu.Nie było moją intencją dystansowanie Klubu,ale bałaganu panującego w moim ringu.Wszystkie puchary były wręczane przy wejściu na ring(poza nim).

Posted

Wszystkie zdjęcia lokatowe sznaucerków p/s zostały pokazane, tylko coś ta Ameryka Tostom umknęła uwadze fotoreportera! Nadrabiam ten niedostatek informacji. Naprawdę jednak nie rozumiem dlaczego była dopiero 3 suką w kl. Młodzieży???? Gratuluję jednak i tak tego 3 miejsca!
" class="ipsImage" alt="">" class="ipsImage" alt="">" class="ipsImage" alt="">" class="ipsImage" alt="">" class="ipsImage" alt="">" class="ipsImage" alt="">" class="ipsImage" alt="">

Posted

W wynikach nastronie Poznańskiej jest błąd !!!!
Moje "potffory" zajeły II lokate na Parze Hodowlanej w piątek!!!!
zdjęcie jest ok - to Moje Psy :loveu: :loveu: ale nie tak się nazywaja i nie maja takiego przydomka :mad: :mad: :mad:

Jestem zła ponieważ oddział w Poznaniu chyba mnie lekceważy !!!!
Dzwoniłam 3 razy wysłałam maila z prośba o poprawke - i co ?? I wielkie NIC.Tylko obiecuja,ze poprawią i na tym się kończy :cool1: :cool1: :cool1:

Może ktoś tu jest z oddziału w Poznaniu i mi pomoże?? :cool3:

Jak ma byc tak zdjęcie podpisane to wole aby go w ogóle nie było na ich stronie...........

Pozdrawiam.

Posted

Rzadko tu goszczę, ale teraz powód jest specjalny. Jamniki z Polski, wyhodowane u nas w kraju, były już Zwycięzcami Świata, ale nigdy jeszcze nie była to długowłosa miniatura. Nigdy też tego tytułu nie otrzymała suka z polskiej hodowli w polskich rękach. Do teraz! Zapraszam na www.tetris.orge.pl. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję wszystkim Zwycięzcom Świata z Polski.:multi:
Iwona

Posted

[quote name=':: FiGa ::']malgosia_1 piękne fotki :klacz: Ciągle jeszcze oglądam, żałuje że nie mogłam tam pojechać.

bardzo sie ciesze ze moga sprawic "nieobecnym" na niej radosc! Teren wystawy ogromny, 4 dni to ogromna masa psiakow, wiec trudno uchwycic wszystko! Ale lepsze to niz nic!. Za pare dni zapraszam tymrazem na fotoleracje (ALE SYMBOLICZNA) z wystawy w Kielcach - dwudniowej.

Posted

[quote name='Tetris']Rzadko tu goszczę, ale teraz powód jest specjalny. Jamniki z Polski, wyhodowane u nas w kraju, były już Zwycięzcami Świata, ale nigdy jeszcze nie była to długowłosa miniatura. Nigdy też tego tytułu nie otrzymała suka z polskiej hodowli w polskich rękach. Do teraz! Zapraszam na www.tetris.orge.pl. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję wszystkim Zwycięzcom Świata z Polski.:multi:
Iwona

GRATULUJEMY ZWYCIĘŻCZYNI ŚWIATA - KOBRA TETRIS :multi::lol: !!!!