jolly_94 Posted November 16, 2006 Posted November 16, 2006 Honey napisał(a):Wiesz Draczyn, mysle, ze to taka typowo polska mentalnosc... Juz od dluzszego czasu obserwuje ta tendencje. U Niemcow wygrywaja zazwyczaj niemieckie psy, u Czechow -czeskie itd, a polski sedzia najczesciej preferuje psy w "zagranicznych" rekach. Ciekawe czy to sie kiedys zmieni ?... Nie twierdze, ze Polacy maja same doskonale psy, ale jezeli np. jest duza stawka polskich psow, wsrod nich kilka naprawde pieknych egzemplarzy, a wygrywa jakis wyplosz ( nie koniecznie z duzej, uznanej hodowli ) ale za to w zagranicznych rekach, to czlowiek sie zaczyna zastanawiac o co tu chodzi... He, he... Nasz pies kilka lat temu w Poznaniu walczył o CACIB-a do czasu, gdy wystawiająca go maja siostra nie odezwała się po polsku. Wówczas sędzia zapytał jej: "Pani jest Polką?", a gdy potwierdziła, skończyła z ResCACIB-em, choć nasz pies lepszy był, ale ten który wygrał był zagraniczny... Zresztą bardzo dobrze było yo widać rok przed europejską w Poznaniu, kiedy w wielu rasach wygrywały - bez względu na jakość - tylko i wyłącznie psy zagraniczne. Potwierdziło to wielu moich zniesmaczonych tym faktem znajomych. Quote
MichalMi Posted November 16, 2006 Posted November 16, 2006 ehhh, niestety wiele osób uważa, że to co obce jest lepsze :mad: Quote
jolly_94 Posted November 16, 2006 Posted November 16, 2006 To znowu ja. Tak sobie czytam po raz pierwszy od piątku, bo net mi siadł, to komentuję hurtem - wybaczcie :oops: W hali 8A w piątek było ciepło, wystarczyła marynarka, żadnej kurtki nie trzeba było - może to emocje grzały? Albo 149 dalmatyńczyków ;) ? Ufundowany przez nas puchar dla Zw. Rasy obsługa ringu kazała postawić na stoliku umieszczonym z boku ringu. Nikt go nie pilnował, więc odmówiłam, bo bałam się, że puchar długo sam nie postoi...:cool3: No i wniosłam tuż przed wyborem BOB, sędzia wręczył, a potem pies z pucharem u stóp pozował do zdjęć. To było miłe :lol: Nasza 13-letnia (!) weteranka Lamirka II doskonała! (na dwie, co prawda, ale pięknie się pokazała, a suka, z którą przegrała była 3 lata młodsza!!), a czeska terierka IV doskonała w championach (na 7) - jedyny czeski terier polskiej hodowli i w polskich rękach tak wysoko!!! Finały horror! Puchary na chorzowskiej krajówce są większe, a organizacja ringu honorowego i konferansjerka z punktu widzenia widza :evil_lol: fatalne. Tylko po polsku (!!!), pomylone rasy, ogólny bajzel, brrrrrr.... Wstyd! Mówię o piątku, nie wiem jak inne dni, ale przecież to światówka była! Naprawdę katowickie finały są dużo lepiej zorganizowane i ZAWSZE dwujęzycznie prowadzone!!! Rok temu (zresztą wcześniej też) poznańskie finały były po polsku i angielsku prowadzone, a w tym roku co?! BUNT na światowej?!!! Żeby wszyscy wiedzieli, że w Polsce była?! Niech się uczą goście języka, a co :mad: ?! W sumie żal, bo była okazja się pokazać światu i nie wyszło. To takie nasze, polskie... Zawiodłam się też na pamiątkach. Już nie mówię, że szukałam w hali stoiska wlepiając oczy w ziemię i wypatrując numeru 126 (bodajże), to -jak już znalazłam - kiepściutko, kiepściutko - nie było co kupić. Mam z wcześniejszych światówek i euro apaszkę, krawat, saszetkę z logo wystawy, a u nas... Też się Poznań nie popisał :shake: A taka okazja, żeby zarobić! Dużo lepsze było stoisko Sztokholmu! Trudno, uczmy się na błędach, może następna światówka (za mniej niż 37 lat ;) ) będzie lepsza... Quote
Aga_j Posted November 17, 2006 Posted November 17, 2006 HAWAN napisał(a):tak czytam i czytam i wszystkie Wasze spostrzeżenia potwierdzają też moje, z tym że na naszej hali nr 16 akurat było dość ciepło [ emocje też swoje dokładały], obsługa ringu miła i kompetentna, sędziowanie poszło sprawnie, jak dla mnie to nawet zbyt sprawnie:diabloti: bo ok. godz. 12 bylismy już po sędziowaniu całej rasy. Ale medale beznadzieja:shake: - w zeszłym roku były ładniejsze, wstążeczek brak, może to i nie potrzebne ale zawsze cieszy. Sędzia tzw. "od wszystkiego" sędziował z dużą klasą ale zachowania miał jak nawystawę światową niedopuszczalne np. w mojej rasie dopuszczalne są wszystkie umaszczenia, wzorcowy jest kolor hawana czyli kubańskiego cygara, a "nasz" sędzia na wejściu oświadczył że on uznaje tylko kolor biały względnie apricot i reszta choćby niewiem jak piękna jest na bdb, no jak dla mnie czysty rasizm i więcej do niego nie pojadę chociaż moje suczydła dostały fantastyczne opisy i nawet jedna była na 4 lokacie to widziałam jak ludzie byli zawiedzeni [ ja też], gdy wkraczali np. z czarnym, przepięknym psem i nawet ich nie porównywał tylko bdb i do domu. Poza tym ten ring honorowy:crazyeye: :roll: , a to podium :mad: - śmiechu warte - w Katowicach "robią' na finaŁach lepszy klimat, a puchary - beznadziejne. Za takie pieniądze + sponsoring można było nawet ze szczerego kryształu ufundować. A najbardziej uraziło mnie zachowanie konferansjera [ swoją drogą bardzo szanowanego przeze mnie sędziego ] który ogłosił że (.... że grupa 9 to takie psy nikomu niepotrzebne, i do niczego nie przydatne są....):-( szczerze mówiąć po gali na europejskiej w Helsinkach nastawiałam się na przynajmniej podobne widowisko, no ale cóż generalnie kazda pliszka swój ogonek chwali więc World Dog Show Poznań nie był znowu taki zły... Ale czy w oficjalnym wzorcu hawanczyka nie pisze ze czarny i inne kolory sa dopuszczalne? Jak on mogl sobie tak postanowic??:crazyeye: Chyba nie zna wzorca! Quote
HAWAN Posted November 17, 2006 Posted November 17, 2006 to był sędzia "All rounder" - tak to się chyba pisze i na pewno znał wzorzec ale miał swoje widzimisię i już i co zrobić - można składać protest - tylko że nikt o tym nie myśli bo to walka z wiatrakami:cool1: i nikomu nie potrzebne nerwy. Więc pozostaje tylko niesmak:shake: , postanowienie że więcej do tego sędziego nie pojedziemy i żal że taki sędzia trafił nam się na wystawie światowej.:angryy: Po prostu widać że nasza rasa nie należała do Jego ulubionych i tyle... Teraz pozostaje oczekiwać następnej, no może nie do Meksyku ale w Szwecji kto wie:cool3: Quote
panienkabubu Posted November 17, 2006 Posted November 17, 2006 sylrwia napisał(a):Na światówce funkcja sekretarza na ringu była pracą normalnie płatną. Elitesse napisał(a):to zalezy od miasta - w wielu sekretarze i gospodarze riingow dostaja wynagrodzenie o no to teraz mi to pojechało po ambicji :evil_lol: :evil_lol: AngelOfDeath napisał(a):wystarczy jedno CWC ale pies musi miec tytul doroslego championa , byc z innego kraju i musi byc wlasnoscia obcokrajowca :evil_lol: MichalMi napisał(a):ehhh, niestety wiele osób uważa, że to co obce jest lepsze :mad: tak jest, że wystarczy jeden? oops.. to chyba wprowadziłam w błąd znajoma ze Słowenii - muszę to wyjaśnić ;) Quote
Agnieszka K. Posted November 17, 2006 Posted November 17, 2006 panienkabubu napisał(a):otak jest, że wystarczy jeden? oops.. to chyba wprowadziłam w błąd znajoma ze Słowenii - muszę to wyjaśnić ;) Na Europejskiej w Helsinkach Champion jakiegos kraju zdobywając wniosek (tam jest o ile się nie mylę 1 na płeć) też sie stawał automatycznie Championem Finlandii. Quote
bajadera Posted November 17, 2006 Posted November 17, 2006 W Finlandii tak jest w ogóle na międzynarodówkach. Zdobywca CACIB, jeśli jest championem innego kraju (warunek nie może być zgłoszony w klasie championów), zostaje championem Finlandii. Trzeba dostarczyć tylko kopię rodowodu i championatu. Jeśli masz dokumenty przy sobie, to są w stanie załatwić to nawet na wystawie. Quote
Gonia Posted November 17, 2006 Posted November 17, 2006 Gonia napisał(a):Te puchary na jamnikach były od prywatnych sponsorów!:evil_lol:W tym miejscu sprostowanie.Na moim ringu 14,były 4 puchary fundowane przez Klub Jamnika.Za nieporozumienie,przepraszam Zarząd Klubu.Nie było moją intencją dystansowanie Klubu,ale bałaganu panującego w moim ringu.Wszystkie puchary były wręczane przy wejściu na ring(poza nim). Quote
Kaja & Buster Posted November 17, 2006 Posted November 17, 2006 jeśli ma ktoś zdjęcia małych munsterlanderów, bardzo proszę o przesłanie mi ich na pw :) Quote
miki06 Posted November 17, 2006 Posted November 17, 2006 Wszystkie zdjęcia lokatowe sznaucerków p/s zostały pokazane, tylko coś ta Ameryka Tostom umknęła uwadze fotoreportera! Nadrabiam ten niedostatek informacji. Naprawdę jednak nie rozumiem dlaczego była dopiero 3 suką w kl. Młodzieży???? Gratuluję jednak i tak tego 3 miejsca! " class="ipsImage" alt="">" class="ipsImage" alt="">" class="ipsImage" alt="">" class="ipsImage" alt="">" class="ipsImage" alt="">" class="ipsImage" alt="">" class="ipsImage" alt=""> Quote
Diamant Posted November 17, 2006 Posted November 17, 2006 W wynikach nastronie Poznańskiej jest błąd !!!! Moje "potffory" zajeły II lokate na Parze Hodowlanej w piątek!!!! zdjęcie jest ok - to Moje Psy :loveu: :loveu: ale nie tak się nazywaja i nie maja takiego przydomka :mad: :mad: :mad: Jestem zła ponieważ oddział w Poznaniu chyba mnie lekceważy !!!! Dzwoniłam 3 razy wysłałam maila z prośba o poprawke - i co ?? I wielkie NIC.Tylko obiecuja,ze poprawią i na tym się kończy :cool1: :cool1: :cool1: Może ktoś tu jest z oddziału w Poznaniu i mi pomoże?? :cool3: Jak ma byc tak zdjęcie podpisane to wole aby go w ogóle nie było na ich stronie........... Pozdrawiam. Quote
:: FiGa :: Posted November 18, 2006 Posted November 18, 2006 malgosia_1 piękne fotki :klacz: Ciągle jeszcze oglądam, żałuje że nie mogłam tam pojechać. Quote
Tetris Posted November 18, 2006 Posted November 18, 2006 Rzadko tu goszczę, ale teraz powód jest specjalny. Jamniki z Polski, wyhodowane u nas w kraju, były już Zwycięzcami Świata, ale nigdy jeszcze nie była to długowłosa miniatura. Nigdy też tego tytułu nie otrzymała suka z polskiej hodowli w polskich rękach. Do teraz! Zapraszam na www.tetris.orge.pl. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję wszystkim Zwycięzcom Świata z Polski.:multi: Iwona Quote
Ludek Posted November 18, 2006 Posted November 18, 2006 Atena napisał(a):ja mam w ocenie "katowanie przednich łap jest lepsze niz przednich" czy cos w tym styulu. :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Quote
malgosia_1 Posted November 18, 2006 Posted November 18, 2006 [quote name=':: FiGa ::']malgosia_1 piękne fotki :klacz: Ciągle jeszcze oglądam, żałuje że nie mogłam tam pojechać. bardzo sie ciesze ze moga sprawic "nieobecnym" na niej radosc! Teren wystawy ogromny, 4 dni to ogromna masa psiakow, wiec trudno uchwycic wszystko! Ale lepsze to niz nic!. Za pare dni zapraszam tymrazem na fotoleracje (ALE SYMBOLICZNA) z wystawy w Kielcach - dwudniowej. Quote
Aisa Posted November 19, 2006 Posted November 19, 2006 To ja dołącze się do wątku i zapraszam na : www.wdspiatek.jpg.pl - z piątku www.wdssobota.jpg.pl - z soboty i wkrótce www.wdsniedziela.jpg.pl - z niedzieli Quote
:: FiGa :: Posted November 19, 2006 Posted November 19, 2006 Aisa - :multi: jak dużo pięknych foteczek :multi: malgosia_1 - będę szukac Twojej fotorelacji z Kielc, miałam byc na tej wystawie ale wypadło mi cos innego :( Do Kielc nie mam daleko :) Quote
carolinascotties Posted November 19, 2006 Posted November 19, 2006 [quote name='Tetris']Rzadko tu goszczę, ale teraz powód jest specjalny. Jamniki z Polski, wyhodowane u nas w kraju, były już Zwycięzcami Świata, ale nigdy jeszcze nie była to długowłosa miniatura. Nigdy też tego tytułu nie otrzymała suka z polskiej hodowli w polskich rękach. Do teraz! Zapraszam na www.tetris.orge.pl. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję wszystkim Zwycięzcom Świata z Polski.:multi: Iwona GRATULUJEMY ZWYCIĘŻCZYNI ŚWIATA - KOBRA TETRIS :multi::lol: !!!! Quote
gwiezdny-wyslannik Posted November 19, 2006 Posted November 19, 2006 Ale wiecie co jest przykre... Że tylko jeden pies z Polski zajął lokatowe miejsce w wyborze BOG. Był to pies Wojtka Burskiego - [SIZE=2]JOKER Malomközi i serdeczne gratulacje mu za to ( złożyłam dziś osobiście ) :) :) :) Quote
gwiezdny-wyslannik Posted November 19, 2006 Posted November 19, 2006 Wyżeł Niemiecki Krótkowłosy :) Quote
Nugatowa Posted November 19, 2006 Posted November 19, 2006 Asiaczek napisał(a):A jaka to rasa? Pzdr. Wyżeł niemiecki krótkowłosy :p Marta ma rację wielki sukces! Quote
Asiaczek Posted November 19, 2006 Posted November 19, 2006 Zgadza się, sukces. a macie jakies zdjęcia tego pięknisia? pzdr. Quote
Recommended Posts