Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Sluchajcie mam pytanie.
Pies mojej znajomej, z zagranicy, zostal Mlodziezowym Zwyciezca Swiata, automatycznie otrzymal tytul Ml.Zw.Polski.
Ona sie pyta czy tym samym stal sie automatycznie mlodz.championem Polski? Moim zdaniem nie, bo tytul championa otrzymywaly "dorosle" championy startujace we wszystkich doroslych klasach, cwc=tytul championa polski.
Nie sprawdzila tego w sekretariacie i teraz ma lamiglowke.
Moze ktos autorytatywnie w tym temacie sie wypowiedziec?
Dzieki:),
Ania

• Replies 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

cisa&fritz napisał(a):
Sluchajcie mam pytanie.
Pies mojej znajomej, z zagranicy, zostal Mlodziezowym Zwyciezca Swiata, automatycznie otrzymal tytul Ml.Zw.Polski.
Ona sie pyta czy tym samym stal sie automatycznie mlodz.championem Polski? Moim zdaniem nie, bo tytul championa otrzymywaly "dorosle" championy startujace we wszystkich doroslych klasach, cwc=tytul championa polski.
Nie sprawdzila tego w sekretariacie i teraz ma lamiglowke.
Moze ktos autorytatywnie w tym temacie sie wypowiedziec?
Dzieki:),
Ania

w katalogu jesyt wyraznie napisane : " psy i suki zgloszone z zagranicy , posiadajace tytul championa , ktore uzyskaja w klasach : posredniej , otwartej , uzytkowej lub championow certyfikat CWC , otrzymuja automatycznie tytul CHAMPIONA POLSKI "

nie ma nic o mlodziezy czyli pozostaje znajomej tylko/aż tytul ml zw sw i ml zw pl

Posted

Hej! Nareszcie siadłam do kompa, który jest aktualnie oblegany przez mojego męża...
Przyjechaliśmy z ocenami doskonałymi:) Ja jestem bardzo zadowolona:) Stawki były bardzo duże, labki światowej sławy - nie jeden piękny zszedł z dosk. bez lokaty... Mało widziałam, bo dużo czasu spędzałam na ringu, zimna nie czułam, ale moja córka zmarzła bardzo, ja natomiasy leczę tzw. zimno:( Co do organizacji - nie będę powtarzała tego co pisaliście... Nigdy więcej pedigree, czy jak to sie tam pisze! U nas w Toruniu na krajówce lepsze pucharki i więcej nagród!

Posted

Basik,święta racja:lol: Stoją u mnie 3 ogromne puchary z tegorocznej krajówki w Toruniu.A juz te za BIS-a,to mega wielkie:crazyeye:
Gratuluje ocen,bo byłam na labkach i wiem ile ich tam na raty w klasach wchodziło!

Posted

Basik napisał(a):
Hej! Nareszcie siadłam do kompa, który jest aktualnie oblegany przez mojego męża...
Przyjechaliśmy z ocenami doskonałymi:) Ja jestem bardzo zadowolona:) Stawki były bardzo duże, labki światowej sławy - nie jeden piękny zszedł z dosk. bez lokaty... Mało widziałam, bo dużo czasu spędzałam na ringu, zimna nie czułam, ale moja córka zmarzła bardzo, ja natomiasy leczę tzw. zimno:( Co do organizacji - nie będę powtarzała tego co pisaliście... Nigdy więcej pedigree, czy jak to sie tam pisze! U nas w Toruniu na krajówce lepsze pucharki i więcej nagród!

Gratulacje za wspaniałe oceny. Ja, niestety, leczę ostre przeziębienie + katar "zatokowy". "Zimno" mnie na razie nie dotkneło...(powtarzam: na razie).
Pzdr.

Posted

To co dziś wyczytałam (=net mam tylko w pracy )
Posudek2
proste jestem prawie pewna
Uzasadnienie oceny: młodo wyglądająca
powinna wzmocnić budowę, głowa mogłaby
być lepsza, duże uszy, maść i sierść
jeszcze nie wykształcone
wysoko staw skokowy

Suczka szczeniak lub młodzież?

Posudek1 gorzej
Uzasadnienie przyznanej oceny: ładny samiec, dobrze się bawi,
bardzo (b. = bardzo) żywotny? ważny ? zwrotny? (tego nie jestem pewna) jak na wiek,
korpus kwadratowy
ciągle dobra ekspresja (tak na 75%)
trochę mało sierści

czy to była klasa weteranów?

Dołączam sie do grupy leczącej "zimno" to chyba "wersja poznańska"??

Pozdrawiam
CHI

Posted

AngelOfDeath napisał(a):
w katalogu jesyt wyraznie napisane : " psy i suki zgloszone z zagranicy , posiadajace tytul championa , ktore uzyskaja w klasach : posredniej , otwartej , uzytkowej lub championow certyfikat CWC , otrzymuja automatycznie tytul CHAMPIONA POLSKI "

nie ma nic o mlodziezy czyli pozostaje znajomej tylko/aż tytul ml zw sw i ml zw pl

wystarczy im tylko jeden wniosek CWC czy muszą miec trzy ?

Posted

[quote name='sava'] Dzieki - obiecalam kolezance i chce sie wywiazac z tej obietnicy.
My nasza ocene naszczescie odczytalismy bez problemu.

Sava- jak bym te oceny wyslala mialem do Poznanskiego Zk z ŻĄDANIEM przesłania czytelnej oceny.Podajesz ring, rasę itd, oni płacili tym panienkom prawdopodobnie a juz na pewno maja spisane które tam pisały.
Nie po to wystawca płaci za wystawę, żeby nie mógł otrzymac czytelnej oceny! :angryy:
Jak sie nie powalczy o swoje niezbywalne prawa, to sie nie otrzyma tego co sie powinno :p

Posted

[quote name='Gaga']Sava- jak bym te oceny wyslala mialem do Poznanskiego Zk z ŻĄDANIEM przesłania czytelnej oceny.Podajesz ring, rasę itd, oni płacili tym panienkom prawdopodobnie a juz na pewno maja spisane które tam pisały.
Nie po to wystawca płaci za wystawę, żeby nie mógł otrzymac czytelnej oceny! :angryy:
Jak sie nie powalczy o swoje niezbywalne prawa, to sie nie otrzyma tego co sie powinno :p

Nie wiem jak w Poznaniu na swiatowej, ale wszedzie indziej służenie na wystawie jest bezpłatne, przynajmniej ja mam takie doświadczenia jako sekretarz, że wszędzie gdzie pełniłam tę funkcję było to bezpłatne.

Posted

tak czytam i czytam i wszystkie Wasze spostrzeżenia potwierdzają też moje, z tym że na naszej hali nr 16 akurat było dość ciepło [ emocje też swoje dokładały], obsługa ringu miła i kompetentna, sędziowanie poszło sprawnie, jak dla mnie to nawet zbyt sprawnie:diabloti: bo ok. godz. 12 bylismy już po sędziowaniu całej rasy. Ale medale beznadzieja:shake: - w zeszłym roku były ładniejsze, wstążeczek brak, może to i nie potrzebne ale zawsze cieszy.
Sędzia tzw. "od wszystkiego" sędziował z dużą klasą ale zachowania miał jak nawystawę światową niedopuszczalne np. w mojej rasie dopuszczalne są wszystkie umaszczenia, wzorcowy jest kolor hawana czyli kubańskiego cygara, a "nasz" sędzia na wejściu oświadczył że on uznaje tylko kolor biały względnie apricot i reszta choćby niewiem jak piękna jest na bdb, no jak dla mnie czysty rasizm i więcej do niego nie pojadę chociaż moje suczydła dostały fantastyczne opisy i nawet jedna była na 4 lokacie to widziałam jak ludzie byli zawiedzeni [ ja też], gdy wkraczali np. z czarnym, przepięknym psem i nawet ich nie porównywał tylko bdb i do domu.
Poza tym ten ring honorowy:crazyeye: :roll: , a to podium :mad: - śmiechu warte - w Katowicach "robią' na finaŁach lepszy klimat, a puchary - beznadziejne. Za takie pieniądze + sponsoring można było nawet ze szczerego kryształu ufundować.
A najbardziej uraziło mnie zachowanie konferansjera [ swoją drogą bardzo szanowanego przeze mnie sędziego ] który ogłosił że (.... że grupa 9 to takie psy nikomu niepotrzebne, i do niczego nie przydatne są....):-(

szczerze mówiąć po gali na europejskiej w Helsinkach nastawiałam się na przynajmniej podobne widowisko, no ale cóż generalnie kazda pliszka swój ogonek chwali więc World Dog Show Poznań nie był znowu taki zły...

Posted

[quote name='Gaga']Sava- jak bym te oceny wyslala mialem do Poznanskiego Zk z ŻĄDANIEM przesłania czytelnej oceny.Podajesz ring, rasę itd, oni płacili tym panienkom prawdopodobnie a juz na pewno maja spisane które tam pisały.
faktycznie - o tym nie pomyslalam.
A swoja droga, mogla te 90 euro dac mi i zostac w domu. Ja tez bym jej taka ocene wystawila:evil_lol:

Posted

[quote name='panienkabubu']Nie wiem jak w Poznaniu na swiatowej, ale wszedzie indziej służenie na wystawie jest bezpłatne, przynajmniej ja mam takie doświadczenia jako sekretarz, że wszędzie gdzie pełniłam tę funkcję było to bezpłatne.

to zalezy od miasta - w wielu sekretarze i gospodarze riingow dostaja wynagrodzenie

Posted

Bardzo dobry pomysł! Ciekawe, czy przeproszą za nieczytelny opis...
Pzdr.

Posted

panienkabubu napisał(a):
wystarczy im tylko jeden wniosek CWC czy muszą miec trzy ?

wystarczy jedno CWC ale pies musi miec tytul doroslego championa , byc z innego kraju i musi byc wlasnoscia obcokrajowca :evil_lol:

Posted

[quote name='AngelOfDeath']wystarczy jedno CWC ale pies musi miec tytul doroslego championa , byc z innego kraju i musi byc wlasnoscia obcokrajowca :evil_lol:
Ale czy właściciel tego psa musi wystąpic do naszego związku o chamionat czy wyślą mu automatycznie ? Dla mnie to ważna wiadomość, bo niejako pilotuję znajomego z Austrii, który ma właśnie taki wynik (zresztą BOB takze dostał).

Posted

[quote name='sirion']Ale czy właściciel tego psa musi wystąpic do naszego związku o chamionat czy wyślą mu automatycznie ? Dla mnie to ważna wiadomość, bo niejako pilotuję znajomego z Austrii, który ma właśnie taki wynik (zresztą BOB takze dostał).

Sirion, wersje są dwie. Ze sam musi, i ze mu sami wyśla :evil_lol: , autentycznie, putałam w sekretariacie i 2 lalki siediały i 1 mówiła tak a 2 inaczej. Ja moim znajomym powiedziałam, zeby wysłali skan karty , rodowodu i ichniego dorosłego na ten mail : championaty@zkwp.pl na pewno nie zaszkodzi.

Posted

erin napisał(a):
Tak się stało w cotonach. Rasę wygrał weteran i oprócz zaskoczenia nie było afery. W wynikach podano młodzieżowych i dorosłych WW, a przy weteranie podano BOB.
Sędziował duńczyk i zadziałal pewnie rutynnowo, bo w Skandynawii weterany wchodzą do porównania o BOBa.
A może warto byłoby wprowadzić ten zwyczaj i u nas.

Słyszałam od sędziego, że u nas to będzie działać od przyszłego roku :multi: :multi: :multi: Weterany dbać o siebie!!!