Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ktos z Was slyszal o sedzinie Britta Roos-Borjeson ze Szwecji? Jakie wrazenia, jak ocenia, na co zwraca uwage itd. Ja juz mam pewne info, ale chcialabym wiedziec co mysla inni Dogomaniacy;)

• Replies 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jesli chodzi o hotele, to owszem dla dzwoniacych " z ulicy " miejsc juz nie ma, ale to dlatego, ze pokoje sa juz porezerwowane przez biura podrózy. Ja wlasnie robiłam rezerwacje przez biuro, i miałam do wyboru chyba 12 popozycji noclegu. Niestety tanio nie jest, a z miesiaca na miesiac podobno ceny na czas swiatówki idą w góre.

Posted

Wszyscy jadą- tylko nie wiadomo po co?
Dla psów ras japońskich zorganizowano sędziego z Izraela. Ja ewentualnie nawet rozumiem, że Żyd może mieć wybitne oko w sprawie ras wielkoazjatyckch, ale osobiście wolałabym, by na światówce oceniał mnie jednak Japończyk. Skoro biedny Klub shiby i akity w Czechach potrafił dla 60 psów wezwać sędziego z Japonii, to Poznań nie potrafi?
Rozumiem, że polskie owczarki nizinne będzie oceniać Peruwiańczyk.

Oddział w Poznaniu jest jedynym w swoim rodzaju i chyba do zeszłego roku siedział w konspiracji, że w ogóle powierzono mu organizację jakiejkolwiek wystawy.
W kwestii organizacji są żenujący. Wszyscy- jak tam siedzą. Światówka będzie jednym wielkim skandalem.

Posted

A moim zdaniem niekoniecznie. Bo np. niekoniecznie najlepszy sędzia od danej rasy musi pochodzić z kraju z którego sie ta rasa wywodzi, prawda?
A na przykład rasy z załóżmy Am.Pł? Przecież tam panuje zupełnie inny typ psa w wielu rasach! I np sędzia stamtąd od razu 'niżej' by oceniał psy europejskie, moim zdaniem.
A po za tym, czy sędziopwał Cie kiedyś ten Izraelczyk? Może znać się na rasie dużo lepiej od sędziów Japońskich.

Posted

Gosia napisał(a):
Wszyscy jadą- tylko nie wiadomo po co?
Dla psów ras japońskich zorganizowano sędziego z Izraela. Ja ewentualnie nawet rozumiem, że Żyd może mieć wybitne oko w sprawie ras wielkoazjatyckch, ale osobiście wolałabym, by na światówce oceniał mnie jednak Japończyk. Skoro biedny Klub shiby i akity w Czechach potrafił dla 60 psów wezwać sędziego z Japonii, to Poznań nie potrafi?
Rozumiem, że polskie owczarki nizinne będzie oceniać Peruwiańczyk.

Oddział w Poznaniu jest jedynym w swoim rodzaju i chyba do zeszłego roku siedział w konspiracji, że w ogóle powierzono mu organizację jakiejkolwiek wystawy.
W kwestii organizacji są żenujący. Wszyscy- jak tam siedzą. Światówka będzie jednym wielkim skandalem.

Widzisz Gosia kazdy zawsze będzie mial o coś pretensje, i nie kazdemu mozna dogodzić - niestety.
Proponuje bys zamiast na światówke wybrała sie jednak do Czech na klubwke i moze wtedy bedziesz zadowolona.
I tak jak napisał Gazuś nie zawsze specjalista od danej rasy musi byc czlowkie mieszkajacy w karju z ktorego ta rasa sie wywodzi. Znasz tego izraelczyka, bo moj piesek byl przez niego sedziowany i bardzo sie ciesze ze bedzie akurat na światówce.

Posted

Witam wszytskich:)

Ja bardzo duzo jezdze po wystawach zagranicznych - od roku mieszkam w Niemczech wczesniej miekszałam w Belgi. Bywam na wielu wsytawach i jezdze na nie glownie dla siebie, by zdobywac doswiadczenie. Przynajmniej na 50 % wystaw sedzia srednio mi odpowiada, pewnie na 10 % sedzia mi odpowiada, a reszta to tacy do ktorych mam obojetne podejscie - ale prawda jest taka ze jak nie pojedziesz to sie nie przekonasz.
Nigdy nie da sie dogodzic kazdemu, napewno orgaznizatorzy staraja sie by do kazdej rasy trafil specjalista ale nie da sie kazdemu dogodzic, nawet jesli zaprosili by specjaliste z kraju z ktorego rasa pochodzi to i tak znalazla by sie osoba ktora bedzie nie zadowolona. Inna sparwa jest taka ze w krajach z ktorych rasa sie wywodzi - dana rasa prezentuje najczesciej zupelnie inny typ - i mogloby byc tak ze dany sedzia o typie mieszkajacym w europie moglby sie malo pochlebnie wyrazac.
Kolejna sparwa jest to iz czesto jest tak iz FCI narzuca pewnych sedziów - jako specjalistow a organizator moze wybrac tylko to do jakich ras ich przydzieli a czasem i nie -nie wiem czy tak jest w poznaniu ale kiedys pomagalam w organizacji jednej belgijskiej wystawy i tak to wlasnie wygladalo.
Natomiastjesli chodzi o wystawy klubowe to jest to zupelnie inna kwestia, Klub to klub ktory jest zreszony w organizacji kynologicznej ale rzadzi sie wlasnymi prawami i dlatego latwiej im zaprosic sedziego ktorego chca.
(przeparaszam za moja ortografie - ale lata spedzone zagranica troszke mi przeszkadzaja :))

Posted

Zapomniałam dodać ze do Poznania oczywiscie sie wybieram to wspaniale ze wreszcie w Polsce obedzie sie tak prestiżowa wystawa. Miała okazję być już na kilku wystawach światowych min. w Dortmundzie 2003, w 2004 Brazyli, i w Argetynie w zeszlym roku. i wierze ze i Poznan poradzi soebie z oraganizacja, bylam na poznanskiech wystawach kilka razy i mimo malych niedociagnięć wystawy te zawsze mi sie podobały.

Posted

Jeszcze jedna uwaga dla wszytskich nie zadowolonych - powinnismy sie szczycic tym i cieszyc ze Polska dostala organizacje tak prestizowej wystawy - a nie nazekać że powinna byc gdzie indziej - bo miasto nam nie odpowiada, bo sedzia nam nie odpowiada bo organizacja nie taka, nie chcesz przyjezdzac z psem nie przyjezdzaj ale przyjedz i zobacz bo to wielkie wydarzenie kynologiczne

Posted

Swięta racja :lol:
Ej, Kasinka, jak byłaś na tych wystawach , to masz może katalogi?
A jak tak, to czy mogłabyś mi podać ilość goldenów w poszczególnych klasach (chodzi o psy) :lol:

Posted

Widziałam, jak sędziował rottweilery i sędziował bardzo dobrze.

A co do ras japońskich, to ze względu na ich specyfikę bezwzględnie powinien sędziować Japończyk, bo oni oceniają jeszcze przy okazji charakter psów i jest to integralna cześć oceny psa.
Żaden sędzia z FCI tak nie ocenia.

Na klubówkę do Czech jadę i nie trzeba mnie tam jakoś szczególnie wysyłać.

Posted

To fakt, że japończycy nieco inaczej oceniają swoje narodowe rasy i byłoby miło. Nic, to na światówce w Sztokholmie w 2008 będzie dwóch:), jeden tylko dla Akit i Shib, drugi dla Hokkaido, Kishu, Kai i pozostałych.

Co do noclegów, faktycznie większość jest wykupiona przez bióra podróży. Najlepiej rezerwować hotel przez biuro podróży, którego jest adres na stronie poświęconej poznańskiej światówce - mają po prostu wydzielona grupę hoteli, które przyjmują psy.

Posted

Gazuś i Musiałek - na większość wystaw jeżdże w charakterze Handlera i osoby przygotowujacej psiaki - rzadizej wystawiam swoje psy - z tego wzgledu iz w zeszlym roku odeszla od menie moja wpsaniala sunka :( a kiedy zaczelam jezdzic po swiecie byla juz w podeszlym wieku i nie chcialam jej przemeczać. Ale mam dostep do tych katalogow - wiec jesli dacie mi troche czasu to postaramsie cos zorganizowac. Jesli sie nie myle mozna takze znalezc wiele wynikow z wystawa swiatowych na ich oficjalnych stronach.

Posted

A ja ma pytanie odnosnie noclegow (od razu mowie, ze calego tematu nie czytalam, bo za dlugi :oops: ale nadrabiam zaleglosci): gdzie sie zatrzymujecie? Podobno juz sa problemy z rezerwacja, tak?

Eh mi rodzinka wciska, ze nie ma sensu robic rezerwacji, bo hotele i tak nie przyjma, ze rezerwuja dla zagranicznych gosci etc... :angryy: Ze niby mam czekac, az beda wolne miejsca tuz przed wystawa... A ze nie chce mi sie w to wierzyc, pytam Was :P Ja sie na tym nie znam, a "jak chce jechac, to musze sobie zalatwic" :(

Znacie jakies dobre hotele? Nie super drogie, ale sprawdzone (zeby nie bylo, ze nagle rezerwacja wyparowala). ZKwP podaje 'Biuro Podróży SKOCZYŃSKA TRAVEL' ale tam to juz chyba wszystko zajete :-(

Posted

Z noclegami w Poznaniu zawsze sa problemy i proponuje duuuzo wczesniejsza rezerwacje. I to, co mnie tam najbradziej bulwersuje to kilka cennikow - w zaleznosci od rangi imprezy, jaka akurat sie tam odbywa:angryy:

Posted

Zazwyczaj gdy są w Poznaiu jakieś większe imprezy typu Polagra, to wszystkie hotele są zawalone (nie mówiąc już o cenach). Duzo ludzi decyduje się wtedy na nocleg w hotelach bądź motelach pod Poznaniem, a przyznam że okolice są o wiele ciekawsze jak na spacer z psem ;) . Spokojnie można sobie wtedy dojechać na MTP i nie zajmuje to nawet zbyt wiele czasu

Posted

Jeśli chodzi o poznańskie hotele to faktycznie drogo jest jeśli na MTP odbywa sie jakas wieksza impreza typu Polagra, wystawa psow...A juz nie wspomne jakie korki sa....:cool3: