sava Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 bagsiks napisał(a):Zawsze można iść do grafologa :D albo do apteki:lol: Quote
Kelly Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 Zeliika też odczytała że ładny samiec :evil_lol: czytając te opisy rzeczywiście wszystko jest możliwe :mad: Quote
flashka-g Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 A TERAZ JA PONARZEKAM:evil_lol: Zimnica na halach straszna....no oprocz 5:)) w niedziele tam gdzie byly grzywacze to kazdy łysielec się trząsł i wygarbiał. Co do tego zwyciestwa nowofundlanda...moim zdaniem powinni byli to zamienic...trudno po fakcie. Bo wcale nie podnosi atmosfery takie cos mowiac najpierw 3 a potem odrazu 1 miejsce...bez sens:roll: Ring honorowy...no daleko mu troszeczke do ringu światowego, obszerny był dosyc choć czasami sie ledwo co mieściły np. grupy hodwlane. Ale najgorsza była widownia, za mało miejsc, moze przedewszystkim za niska powinna miec z 2-3 pietra wiecej. Miejsc bylo za mało, ludzie stawali przy barierkach i nic nie było widać. A straz odganiała ich tylko raz na jakis czas. No a pucharki na bisach....hahaha...ja mam wieksze z krajówek z JH;) no ale trudno taki sponsoring:lol: Wystawa niczym sie nie rozniła prawie od zwyczajnej Cacibówki, ja nawet wogole sie nie denerwowałam. Panowała natomiast miła atmosfera, było dużych wspaniałych ludzi dzieki ktorym tą wystawe spedziłam bardzo miło, mimo zmeczenia i sytuacji ekspolatujacych moj organizm:) Quote
AgaOpa Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 Słuchajcie Kochani Czy Ktos Z Was Ma Może Zbędny Katalog Z Niedzieli. Delikanie Mówiac Ktoś Mi Podwędziła Na Wystawie Jak Byłam Z Psem Na Ringu> Po Prostu Wzioł Sobie Ze Stołu. Jeśli Ktoś Jest W Stanie Mnie Pratować To Proszę Na Pw. Quote
Gonia Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 Kelly napisał(a):Zeliika też odczytała że ładny samiec :evil_lol: czytając te opisy rzeczywiście wszystko jest możliwe :mad:Ja też tak odczytałam:crazyeye: Quote
Cana Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 Bosheeeee, nie myślałam, że aż takie niedociągnięcia były związane przede wszystkim z organizacją na ringach :crazyeye: :crazyeye: :-o Błąd tkwi w tym, że na Światówkę jako sekretarzy i gospodarzy brali kompletnych laików, nowicjuszy ( niby przechodzili jakieś szkolenia, ale chyba to nic nie dało skoro takie pomyłki się zdarzały :oops: ). Brak mi słów na to wszystko, bo naprawdę nie wiem co powiedzieć. U mnie na ringu we wszystkie cztery dni wszystko dobrze szło i z tego co dowiedziałam się od sędziów byli zadowoleni. Ale słyszałam o różnych wpadkach, właśnie np. o tej, że sekretarz podpisywał się jako asystent - tragedia :evil_lol:, takie wpadki jak te, że dany pies otrzymał komplet dokumentów w raz z kopiami dla Związku, psy i suki z oceną bardzo dobrą były dalej porównywane z lokatami ( ale to już wina sędziego ), wydawane były karty oceny psa ale nie z tym dyplomem co trzeba - mówię Wam ja tylko tak to wszystko obserwowałam i byłam delikatnie mówiąc zdegustowana. U nas na ringu np. sędzina zabroniła wydawania tytyłu NPwR i NSwR, tylko CACIBy. Na ringach w karcie ocen było wpisywane raz po angielsku raz po polsku - u mnie tylko po polsku. Takie bazgroły tez się zdarzały, choć ja się przyznam, że pisałam wyraźnie, nikt nie miał do tej pory żadnych zastrzeżeń, jedyne co, to obcokrajowcy potem podchodzili do stołu i prosili o przetłumaczenie uzasadnienia oceny. A co powiecie na przyznawany CWC/CAC w klasie młodzieży????? Uważam, że osoby ( nowe ), które zatrudnili na te stanowiska powinny być lepiej przeszkolone. U mnie na ringu zdarzyła się taka historia, że przyszedł rusek po medal dla szczeniaka, gdzie szczenięta nie dostają medali ( ew. wstążeczki, jak to było w poprzednich latach ) i poszedł..... Sedziowanie nadal trwało, a my patrzymy, że nie mamy jednego medalu, heheheeheh Zwycięzcy Świata - rusek sobie zakosił, heheehehehehehehe Quote
Natalia_W Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 To ja jeszcze dorzuce cos od siebie ;) w piatek na ringu Softow moja znajoma wystawiala suczke w klasie otwartej. stawka byla spora i chyba dwie sie wogole nie stawily... Sedzina podzielila sobie suczki na mniejsze grupy... kazda dokladnie opisala... oczywiscie moja znajoma rowniez zostala bardzo dokladnie opisana... zakwalifikowala sie do finalowej piatki ale na lokate sie nie zalapala... no i poszla po odbior swojej karty a tam Panie probuja jej z calej sily wmowic ze sie nie stawila do opisu i ze napewno teraz weszla, a wczesniej jej wogole nie bylo ... po 10 minutowej awanturze... popartej kilkoma dowodami w postaci zdjec i zdaniem sedziny Panie doszly do wniosku ze wpisaly w zla karte ocene tej suczki... musielismy czekac do konca sedziowania az opis zostanie przepisany do wlasciwej karty... pomine juz fakt ze Panie nie za bardzo wiedzialy jakie tytuly w jakiej klasie sie naleza...:/ Ale wmawianie komus ze go nie bylo... jest zenujace... A co do zimna w halach to niestety cos o tym wiem bo teraz leze w lozku z grypa :/ Pozdrawiam Natala Quote
nidhogg Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 z pierwszego opisu to ja wyczytalam cos takiego: "ładny ....., dobrze sie barwi, bardzo ..... jak na wiek, korpus kwadratowy, ciagle dobra ekspresja, troche malo siersci" tych dwoch slow chyba nie rozszufruje ;) Quote
musia Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 No to ja muszę osobiście pochwalić obie panie towarzyszące sędziemu Matyasowi na ringu gończych polskich - psów. Wywoływanie sprawne, z numerami klas na kartce. Opisy bardzo okrągłym wyraźnym pismem . Bez błędów , z poprawną polszczyzną. Ustawienia na lokatach bez pomyłek . Tyle, że jedna z pań musiała się nabiegać do nas na lokatach by spisać numery do dokumentów. Zza stolika na pewno ich nie było widać. A tymbardziej gdy ja miałam swój złożony by zmieścił się=w= opasce na rękaw. Dokumenty jak narazie nie pomylone, dyplomy ok. Panie miłe i jak dla mnie bardzo sprawne. Co do medali - z poczatku "nasze złoto" wydało mi się medalem brązowym. Ale to takie złoto antyczne :>). Z drugiej strony "złoto antyczne " z krajówki w Głogowie ładniejsze. Poznańskie bez dziurki . Toteż dołożyłam niebieską tasiemkę do futerału i tak wisi. Czy było zimno.? Pewnie niektórym tak. Mnie i Andrzejowi w h.16 było normalnie. Ale my, to zimnolubni jesteśmy. Opis lakoniczny , ale przejrzysty Quote
bajadera Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 A u nas na ringu nie było wstążeczek, ani nic. A gdy patrzyłam na jamniki, to tam (w kazdym razie standardach gładkich) zwyciężcy dostawali ogromne puchary, które czekały na stoliku sędziowskim. Quote
Gonia Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 Te puchary na jamnikach były od prywatnych sponsorów!:evil_lol: Quote
Irviers Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 ja tez chora jestem po swiatówce ale... jesli chodzi o zimno w halach- jest to wina wystawców którzy pozrywali plomby na wszystkich drzwiach we wszystkich chyba halach :shake: Quote
KAŚKA Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 [quote name='musia'] O, to budujące! Nawet kątowanie jest po Bożemu, bo z reguły kontowanie piszą. Quote
AngelOfDeath Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 wstazeczek wogole nie bylo i nie mialo byc , nie wiem dlaczego tak sie czepiacie wstazek ?!?!?!?! co do zimna na halach .... to mi bylo goraco w kazdy dzien :evil_lol::evil_lol::evil_lol: jesli sie chcialo zobaczyc rozne rasy i spotkac ze znajomymi trzeba bylo biegac :eviltong: a w niedziele mnie rozgrzewaly nerwy :p puchary na ringu honorowym z bliska wygladaly bardzo ladnie , rzeczywiscie niektore malutkie ale to juz zalezy od sponsora , co do kart ocen ja nie mialem problemu w zadnym z ringow i z tego co wiem to moi znajomi tez nie , mi sie wystawa podobala :cool3: a i atmosfera tez bardzo mila Quote
rodzice Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 Ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu ja dostałam karte oceny w języku angielskim . Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego ? Czy fakt że suczka zdobyła tytuł mlodzieżowego zwycięzce świata jest tu istotny , bo moze tylko zwycięzcy dostali opisy w języku angielskim ? Wymarzlam okropnie w hali pomimo emocji , na finałach jeśli chcialam coś zobaczyć musiałam siedzieć tyłem do ringu i z przekrzywioną glową ogladać wszystko na telebimie . Na ring przygotowawczy ledwo się przecisnęłam i szczerze mówiąc jako zwycięzca liczyłam na puchar . Przy zejściu z ringu honorowego dostaliśmy malutki medal . Ani razu nie sprawdzono ksiażeczki zdrowia psa - to trochę dziwi . Quote
bajadera Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 Hebulka, na zdjęcia z wystawy jest inny wątek w galerii, żeby już tu nie mieszać i tylko dzielić się informacjami, przeżyciami i wrażeniami. Quote
AgataM Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 Witam Po przeczytaniu wszystkich słów krytyki, pragnę dodać, że nie wszyscy wystawcy byli rozczarowani. Mnie się wystawa podobała a byłam na niej 3 dni, nie spotkałam się też z brakiem kompetencji ze strony organizatorów. Grupa wystawców zagranicznych, której pomagałam , była mile zaskoczona dobrą organizacją, wyjątkowo miłą i sprawną obsługą w sekretariacie, gdzie nie było problemów ani z porozumieniem się ani z załatwieniem różnych spraw. Nie byli to wystawcy przypadkowi a wystawcy, którzy niejedną światówkę juz zaliczyli. Cieszmy się, że takie opinie też są;) ;) ;) bo one też "pójdą w świat" !!! Co się zaś tyczy opisów na kartach ocen to, wydaje mi się, że niektórzy sędziowie zastrzegali sobie, iż chcą wiedzieć pod jaką treścią opisu się podpisują. Jeśli sędzia nie był pewny, iż tłumacz zna terminologię kynologiczną, wolał podyktować ocenę w języku angielskim. Nie można się temu dziwić, bo niektórzy z was doświadczyli opisów, które trudno jest odnieść do rzeczywistości. Z każdym opisem można się było zgłosić do sekretariatu a tam tłumacze przekładali to na język zrozumiałay dla wystawcy ;) Quote
Zeliika Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 nidhogg napisał(a):z pierwszego opisu to ja wyczytalam cos takiego: "ładny ....., dobrze sie barwi, bardzo ..... jak na wiek, korpus kwadratowy, ciagle dobra ekspresja, troche malo siersci" tych dwoch slow chyba nie rozszufruje ;) zgadza sie! teraz tez widze "ciagle dobra ekspresja" ! jesli to slowo to nie samiec, to chyba pierwsza w nim litera to "n" Quote
Agnieszka K. Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 AgataM napisał(a): Nie można się temu dziwić, bo niektórzy z was doświadczyli opisów, które trudno jest odnieść do rzeczywistości. Z każdym opisem można się było zgłosić do sekretariatu a tam tłumacze przekładali to na język zrozumiałay dla wystawcy ;) Ja się wcale tekiemu sędziemu nie dziwię, że wolał wiedzieć pod czym się podpisał. W moim opisie z Poznania tłumacz pomylił oczy z uszami. :evil_lol: Nie mówiąc, ze przy tłumaczeniach wychodział różne kwiatki typu: pies nosi pionowo ogon:evil_lol: (a ma zakręcony i położony z boku). Quote
Liszka Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 Zeliika napisał(a):zgadza sie! teraz tez widze "ciagle dobra ekspresja" ! jesli to slowo to nie samiec, to chyba pierwsza w nim litera to "n" Mi się wydaje,że pisze "ładny senior",ale nie jestem pewna :lol: Quote
sava Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 Zeliika napisał(a):zgadza sie! teraz tez widze "ciagle dobra ekspresja" ! jesli to slowo to nie samiec, to chyba pierwsza w nim litera to "n" to byla weteranka - wiec rzeczywiscie mogl zwrocic uwage, ze "dobrze sie bawi" = wesola, w dobrej kondycji psychicznej? Walczcie dalej:evil_lol: Quote
AgataM Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 Agnieszka K. napisał(a):Ja się wcale tekiemu sędziemu nie dziwię, że wolał wiedzieć pod czym się podpisał. W moim opisie z Poznania tłumacz pomylił oczy z uszami. :evil_lol: Nie mówiąc, ze przy tłumaczeniach wychodział różne kwiatki typu: pies nosi pionowo ogon:evil_lol: (a ma zakręcony i położony z boku). To jest właśnie problem braku znajomości terminologii, ( nie mówiąc już o roztargnieniu bo uszy z oczami trudno pomylić :razz: )w niektórych językach okreslenie tej samej części ciała u człowieka i zwierzęcia jest zupełnie inne. Niektórym zaś osobom wydaje się, że sobie bez specjalnego przygotowania poradzą. Wiem co mówię bo sama tłumaczeniem się zajmuję.;) Quote
Recommended Posts