Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Blues - piękne kociaki! Ja też mam w domu kicie, ale persy.
Więcej nie napiszę, bo mnie MOD wyrzuci z tego topiku.
Zajrzyj proszę do mojej Galerii, OK? (Basenji - Asiaczek- przyjaciele...), tam sobie pogadamy.
Pzdr.

Posted

BabyCakes napisał(a):
To raczej niedoinformowanie sedziego (pani sedzi w przypadku goldenow). W katalogu wyraznie napisano, ze do porownania o rase wchodzi pies i suka, ktore otrzymaly CACIB oraz tytul "mlodziezowy zwyciezca swiata". Podejrzewam, ze gdyby weteran wygral rase, bylaby niezla afera :cool3:

Mnie spotkala bardzo nieprzyjemna sytuacja przy wejsciu na wystawe - pan sprawdzajacy bilety oswiadczyl, ze widzowie moga wejsc... o 10! (a bylo kilka minut po 7) Nie chcial rowniez wpuszczac osob towarzyszacych wystawcom :angryy:

Tak się stało w cotonach. Rasę wygrał weteran i oprócz zaskoczenia nie było afery. W wynikach podano młodzieżowych i dorosłych WW, a przy weteranie podano BOB.
Sędziował duńczyk i zadziałal pewnie rutynnowo, bo w Skandynawii weterany wchodzą do porównania o BOBa.
A może warto byłoby wprowadzić ten zwyczaj i u nas.

Posted

Nie sadze zeby ukradziono z parkingu DWADZIESCIA samochodow :cool3: :cool3: :roll: :shake:

ktos zyczliwy musial przekrecic fakt i zrobic z tego plotke.

ukradziony zostal francuski van.

Posted

erin napisał(a):

Sędziował duńczyk i zadziałal pewnie rutynnowo, bo w Skandynawii weterany wchodzą do porównania o BOBa.

"Zwyczaj" ten jest już zatwierdzony przez FCI, natomiast każde z państw ma jakiś czas, aby wprowadzić go w swoim kraju.
A Polska jak zawsze niestety jest na końcu z wprowadzaniem zmian.:shake:

Posted

sirion napisał(a):
W skye terrierach best weteran też był zaproszony do porównania o BOB, co mnie zaskoczyło bardzo, bo zajęłam się piwkiem, a psa wsadziłam do klatki:evil_lol:

I z piwkiem wyszlas do porownania ? ;) :evil_lol:

Posted

No ja też miałam problem z fundowaniem pucharu (a dokładnie z informacją co i jak) a ponieważ ostatnio zabiegana jestem to sobie odpuściłam. Nieoficjalny klub rasy ufundował puchar, nie pamiętam tylko jak byl wręczany i czy stał cały czas przy stoliku czy dostarczono go pózniej.

Na samej wystawie nic nie skradziono chyba. Choć ukradziono samochód (tylko nuie wiem czy na terenie czy poprostu w okolicach) w którym znajdowały sie (w klatkach) dogi niemieckie jeśli dobrze pmiętam i proszono o informacje jeśli ktoś wie gdzie mogły się psy znajdować.

Posted

Ogólnie organizacja niezła. mam tylko parę zastrzeżeń. Po pierwsze wogóle nie widzialam weterynarzy sprawdzajacych szczepienia i ogolna kondycje psa; po drugie nie bylo ablicy z wynikami i poza miejscami lokatowymi, nie wiadomo było co ktory pies dostał i po trzecie np buldożki były na 3ch ringach i jeden z tych ringow byl za przejściem i nie można było związku z tym obserwować calej stawki. I mam jeszcze jedno zastrzeżenie, tak jak na konkursach miss, czy też na innych swiatokach honorowane są zawsze psy gospodarzy, a unas , przynajmniej w buldożkach, honorowane były wyłącznie psy z duzych znanych europejskich hodowli
My nie mozemy narzekać, bo lokatowe miejsca,( jeśli chodzi o polskie hodowle)' na pudle zajęly wyłącznie psy i suki majace korzenie z naszej hodowli,(po sukach z draczyna, lub potomkowie naszego Tobiasa). Nasza draczna Draka draczyn zajela czwarte miejsce, za swoja kuzynką.
SERDECZNE GRATULACJE dla wszystkich wygranych ze wszystkih ras, a głownie dla zwycieżcow i wicezwyciezcow świata oraz wszystkich, ktorzy byli na pudla
WIELKIE BRAWA:multi::multi:

Posted

Draczyn napisał(a):
I mam jeszcze jedno zastrzeżenie, tak jak na konkursach miss, czy też na innych swiatokach honorowane są zawsze psy gospodarzy, a unas , przynajmniej w buldożkach, honorowane były wyłącznie psy z duzych znanych europejskich hodowli

Wiesz Draczyn, mysle, ze to taka typowo polska mentalnosc... Juz od dluzszego czasu obserwuje ta tendencje. U Niemcow wygrywaja zazwyczaj niemieckie psy, u Czechow -czeskie itd, a polski sedzia najczesciej preferuje psy w "zagranicznych" rekach.
Ciekawe czy to sie kiedys zmieni ?...
Nie twierdze, ze Polacy maja same doskonale psy, ale jezeli np. jest duza stawka polskich psow, wsrod nich kilka naprawde pieknych egzemplarzy, a wygrywa jakis wyplosz ( nie koniecznie z duzej, uznanej hodowli ) ale za to w zagranicznych rekach, to czlowiek sie zaczyna zastanawiac o co tu chodzi...

Posted

Ogromne gratulacje dla wszystkich zwycięzców!!! :)

Przy takich wynikach nasze 3. miejxce z doskonalą robi skromne wrażenie. Ale ja i tak jestem bardzo zadowolona. Suka wciąż słabo obfutrzona, wystawiająca się dużo poniżej swoich możliwości, no i duża stawka. Nie jest źle :)

Za to o wiele gorzej jeśli chodzi o sama organizację. Obsługa ringu... MASAKRA!
- żle przyznawane lokaty (przykładowo dwa psy na 3. miejscu)
- psy z oceną bardzo dobrą PRZED tymi z doskonałą,
- złe kolory medali dla poszczególnych lokat
- medale dla psów z bdb
- brak informacji co aktualnie dzieje się na ringu
- brak tabliczek z CWC, CACIB etc
- na tablicy wypisywane tylko psy z miejsc lokatowych (po naszej interwencji oprzynajmniej z oceną)
- opisy w języku polskim, tłumaczone przez osoby nie mające w ogóle jakiejkolwiek kynologicznej wiedzy, dzięki czemu powstała cała masa kwiatków (typu: wysoko noszony kufer)
I jeszcze pwnie coś by się znalazło.

Choć plusy na szczeście tez były. W czwartek nie bylo problemów z zaparkowaniem, byly luzy w hali (przynajmniej 8A), a w sekretariacie bez problemu wydano mi nowy numerek.

Więc mimo wszystko... podobało mi się :D :D :D

P.S. No i sama podróż do Poznanaia minęło szybko. W glównej mierze dzięki Flashce :D Dziękuję za mile towarzystwo :D

Posted

Toller-Fox napisał(a):
A ja z innej beczki. Pytałam grubo przed wystawą, jak można przesłać i zgłosić sprawę ufundoania nagrody. Dowiedziałam się, że przesłać mailem kto dla kogo, i za co, i tak też zrobiłam.
Oczywiście, nikt tego nie zamieścił w katalogu:mad: , ale to już nie jest aż tak istotne. Natomiast naprawdę idiotyczna sytuacja zaistniała, gdy chcieliśmy zanieść pucharki na ring- okazało się, że nie można, bo PEDIGREE zastrzegło sobie że ma wyłączność na wręczanie nagród. Szkoda tylko że nikt nas nie uprzedził, ZANIM ufudowaliśmy i my i nasi przyjaciele, nagrody :angryy:
W końcu, mój stworzony do takich akcji mąż, poszedł do sekretariatu i o sprawę się wykłócił. Przykre to było bardzo - raz że nagrody poznańskie raczej były marne, a dwa, że jak ktoś już ufundował, to i tak robiono mu łaskę że można było wogóle dać zwycięzcom (oczywiscie, wręczał sędzia, nie my).

A u nas na ringu nie było problemów z nagrodami ufundowanymi przez jedna z hodowli i nawet w katologu ten fakt został odnotowany :).

Posted

erin napisał(a):
Tak się stało w cotonach. Rasę wygrał weteran i oprócz zaskoczenia nie było afery. W wynikach podano młodzieżowych i dorosłych WW, a przy weteranie podano BOB.

Uważam, że to bardzo fajny pomysł. Przecież weteran też jest przedstawicielem rasy.

Posted

hmmm... dawno mnie tu nie było, ale po Poznaniu jest okazja... Suczynka z mojej hodowli HESIA YAPI Pik Pari zajęła 4 lokatę w klasie championów (na 18 czy 19 wystawianych championek!!!) i byla jedna z dwoch sredniaczek pieprz i sol, ktore na lokate sie zalapaly (klase championow wygrala Trele morele z Jamna) - nie biore pod uwage szczeniat i weteranow

Pozdrawiam

Posted

Asiaczek napisał(a):
Toller-Fox - to i tak masz szczęście, bo ja moje nagrody musiałam wręczać sama, przy zejściu psów z ringu! Fajnie było...
Pzdr.

NO właśnie to samo nam też groziło- ale Michał się naprawdę wkurzył, a jak on się wkurza to jest źle :evil_lol: :cool3: . Inna sprawa, że wystarczyło powiedzieć że NIE WOLNO nic fundować- i tyle. A nie tak jak pisze Ludek, że u nich bez problemu, Asiaczek wogóle nie mógł, a my dopiero po uzyskaniu specjalnego polecenia pisemnego z pieczątką. Paranoja!!:mad:

Wg mnie, powinny być opisy po angielsku- a nie że dopiero potem pytano mnie co ma sie w ocenie. W końcu ileś osób było z zagranicy, a polski to polski, a nie niemiecki czy angielski.

Posted

Co do faktu fundowania nagród, to może zgłaszaliście taką chęć zbyt późno? Bo można było tylko do któregoś tam września (czas oddania katalogu do druku). My nagrody fundowaliśmy, a zawiadomiłam o tym jedynie wysyłając fax w odpowiednim czasie. I nie było absolutnie żadnych problemów. Weszliśmy przed oceną na ring, zostawiliśmy nagrody i normalnie były one wręczane komu trzeba.

Posted

Honey napisał(a):
Wiesz Draczyn, mysle, ze to taka typowo polska mentalnosc... Juz od dluzszego czasu obserwuje ta tendencje. U Niemcow wygrywaja zazwyczaj niemieckie psy, u Czechow -czeskie itd, a polski sedzia najczesciej preferuje psy w "zagranicznych" rekach.
Ciekawe czy to sie kiedys zmieni ?...
Nie twierdze, ze Polacy maja same doskonale psy, ale jezeli np. jest duza stawka polskich psow, wsrod nich kilka naprawde pieknych egzemplarzy, a wygrywa jakis wyplosz ( nie koniecznie z duzej, uznanej hodowli ) ale za to w zagranicznych rekach, to czlowiek sie zaczyna zastanawiac o co tu chodzi...
Tak , ja też to obserwuje i szlag mnie trafia. Np. do Czech , czy Niemieć , mozna jecjhac na wystawe, tylko wtedy, gdy sędziuje sędzia z zagranicy, a do nas przyjeżdżaja Czesi, czy Niemcy i wygrywaja u niektorych polskich sędziow z duzo gorszymi psami. Stanowczo przesadzamy z ta polska gościnnoscia