Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 266
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Berlin jest tydzien wczesniej !

01./02.04.2006 - Berlin1. April: FCI-Gruppen 1, 3, 8, 9, 10
2. April: FCI-Gruppen 2, 4, 5, 6, 7
Zuchtschauleitung:
Dipl.-Ing. Ingo Kolberg, Grenzweg 117
15834 Rangsdorf
Meldepapiere von und an:
Herrn Gerhard Wilms
Landshuter Str. 22
10779 Berlin
Tel.: 0 30/21 01 80 46
Fax: 0 30/2 10 18 77
Internet: http://www.vdh-bb.de
1. Meldeschluß: 30. Januar 2006
1. Meldegebühr: 45 Euro
2. Meldeschluß: 20. Februar 2006
2. Meldegebühr: 50 Euro
Bankverbindung:
VDH Berlin-Brandenburg
Kontonummer: 0333345001
BLZ: 100 800 00 Dresdner Bank AG
IBAN DE89100800000333345001
BIC (SWIFT) DRES DE BB

Posted

A ja mysle czy jechac czy nie . Moj bedzie mial niecale 10 miesiecy w mlodziezy i nie wiem czy bedzie wygladal tak jak w tej klasie beda wygladac starsze psy, najwyzej pojedziemy ale nie akurat nie w tym terminie sa jeszcze inne przecierz :)

Posted

Ja tez miałam wielką chrapkę na ta wystawę ale Blusik własnie bedzie tez miał 10 miesięcy i niestety w berlinie będzie napewno duża stawka więc chyba nie mamy jeszcze z czym jechać.

Może do Lipska we wrzesniu pojedziemy bo tam jest podwójna a i Blusik juz powinien ładnie w młodzieży się prezentować.

Choc jestem ciekawa jaki jest typ aussie w Niemczech, widziałam w Poznaniu że to raczej duże pieseczki :)

Posted

Nitor-Nivalis napisał(a):
A kto byl w berlinie w zeszłym roku ? Jak tam jest. Ja sie w tym roku wybieram. :)

Pytasz w szczegole o Berlin czy rowniez w ogole o wystawy w Niemczech? W Berlinie nie bylam, ale z tego co wiem wsrod wystawcow ma opinie wystawy o dosc sredniej randze.

Posted

Generalnie rzecza najbardziej chyba odrozniajaca wystawy niemieckie od polskich jest to, ze w Niemczech wymagana jest obecnosc od poczatku do konca dnia sedziowania. Egzekwowane jest to w ten sposob, ze dokumenty z numerem startowym odbiera sie w ringu przed rozpoczeciem sedziowania (ktore czesto rozpoczyna sie o 9:00 lub 9:30) a teczke z ocena odbiera sie po zakonczeniu calego sedziowania na ringu, wiec okolo 15:00.

Posted

Moge opowiedziec na przykladzie Dortmundu, gdzie bylam w pazdzierniku. Dojazd w Niemczech raczej wszedzie jest dobry, trasami szybkiego ruchu. W Dortmundzie tereny targowe rozlegle, wraz z parkingami polozone w zieleni - jak przyjechalismy, nie bylo juz miejsc do parkowania w bezposredniej bliskosci hal, zaparkowalismy na dalej polozonym parkingu i do hali doszlismy przez park. Na teren wystawy mozna bylo legalnie wprowadzac niezgloszone psy, wystarczylo, zeby mialy wazne szczepienie i kupiona wejsciowke w kasie. Na wejsciu porzadkowi bardzo skrupulatnie sprawdzali dokumenty, bilety. Niestety tworzyly sie kolejki, bo psy mogly wchodzic jedynie wtedy, gdy ich ksiazeczki zdrowia sprawdzal wet, a wetow byl deficyt. Pozniej wet zszedl z wejscia do naszej hali i gdy po ocenie wyszlam z psem na siku, to juz nie moglam wrocic, bo nie bylo weta, zeby sprawdzic dokumenty, i nie pomoglo tlumaczenie ani numer startowy - musielismy wracac na okolo przez hale glowna, bo tam na wejsciu dyzurowal wet i oczywiscie byla kolejka psow z roznych hal, ktore tez musialy isc na okolo. Tak wlasnie przejawial sie niemiecki ordnung.
Troche bylam zaskoczona zalegajacymi psimi kupami w okolicach hal - myslalam, ze Niemcy sprzataja po psach, ale jak sie pozniej dowiedzialam, tam akurat nie sprzatali, bo niby mialy to robic specjalne sluzby, ale chyba bylo ich za malo lub sie troche lenily (prawie 10 000 zgloszonych psow, niech kazdy zrobi jedna kupe ...). Przy ringach staly boksy dla psow, z ktorych mozna bylo bezplatnie korzystac (kto pierwszy, ten lepszy).

Posted

Ja tez dorzuce cos od siebie. Bylam ostatnio na dwoch wystawach niemieckich - Stuttgart i Kassel. W Stuttgarcie trzeba bylo czekac do 15.30 a w Kassel karty psow co nie wygraly mozna bylo dostac nieco wczesniej, ale ze moj pies wygral rase to karta do odbioru na ringu glownym :shake: . Po za tym w Kassel po wyjsciu z ringu glownego okazalo sie ze moj pies( z klasy mlodziezy) dostal ocene bardzo dobra. Wiec zaraz zaczelo sie wyjasnianie. W koncu stanelo ze dany klub decyduje jaka moze byc maksymalna ocena na danej wystawie w klasie mlodziezy. Tak wiec moj pies otrzymal bdb, CACJ i BOB (pokonujac suke ktora dostala ocene doskonala i CACIB). I od klubu zaleza tez nagrody. W kingach nie dostalam nic :shake: , natomiast w buldozkach nawet za czwarte miejsce byl puchar. Bylo tez ciasto i .... grzane wino :evil_lol:
teraz o halach hale byly bardzo duze. W obu przypadkach mozna bylo wyjsc na zewnatrz hali (ale w obrebie kompleksu).

Posted

Ja bylam w Berlinie w zeszlym roku.Ogolnie wszystko bardzo fajne,ale podlogi byly bardzo sliskie,a wykladzina wylozona tylko po przekatnej.No i maly ten ring byl :-( Stoiska bardzo fajne,mozna bylo nawet placic karta.
Karta oceny oczywiscie dopiero po zakonczeniu sedziowania.
Tak jak i na pozostalych niemieckich wystawach nieopodal ringu staly klatki dla psow,z ktorych mozna korzystac.
Z tego,co pamietam parking byl platny a do zgloszenia dorzucaja obowiazkowy katalog za 5 euro.Nie wiem czy tak jest w tym roku?
Placilam na wystawie,taka sume za jaka zglosilam (np.w Hannoverze i w Lipsku musialam dodatkowo zaplacic 10 euro za to,ze place na wystawie).
My sie wybieramy wtym roku takze :-)

Posted

Elitesse napisał(a):
czy ktos jedzie na niedziele bez noclegu i moglby mnie zabrac z Wroclawia /Poznania ?

Du hast kopierte Hunde zapomnialas?????:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:
chyba ze z mlodym tylko sie wybierasz:diabloti: :diabloti: :diabloti: