Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 223
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kopiuje wiadomosc,bedzie bardziej czytelna.

Pies od roku pilnuje grobu swojego pana.

Rok temu na łódzkim cmentarzu na Dołach zauważyli go robotnicy. Mały czarny piesek siedział, popiskując, przy grobie.

Nie dał się pogłaskać ani wyprowadzić za bramę. Odwiedzający cmentarz mówią, że kundelek pilnuje grobu swojego pana, między aleją zasłużonych a kaplicą.

- Zauważyłam tego psiaka na cmentarzu 1 listopada - mówi Elżbieta Kurmanowicz, która regularnie przyjeżdża na Doły karmić pieska. - Okazało się, że mieszka tu dobre kilkanaście miesięcy. Jest bardzo nieufny, nie podchodzi za blisko. Wygląda jakby kogoś bardzo wypatrywał. Pani, która przyjeżdża tu na zmianę ze mną karmić tego malucha, mówi, że nikt nie wie, jak i kiedy piesek tu trafił.

REKLAMACzytaj dalej

Na początku karmili go robotnicy, którzy postanowili nawet zbić mu z desek budę, żeby nie spał w mokrej trawie i mógł się gdzieś schronić przed zimnem. Psiak nie chce jednak spać w budzie. Najprawdopodobniej nocuje gdzieś między nagrobkami.

Kundelek ma około 10 lat. To niewielka suczka, na krótkich łapkach. Ma czarną sierść i siwy pyszczek. Panie, które karmią pieska, twierdzą, że zwierzak z dnia na dzień jest w coraz gorszej formie, coraz mniej je. - Obawiam się, że może nie przetrwać zimy - mówi Elżbieta Kurmanowicz. - Koniecznie trzeba go stamtąd zabrać, ale myślę, że powinna się nim zająć osoba, która będzie wiedziała, jak psiaka zresocjalizować.

Widać, że psiak wiele przeszedł i że musi upłynąć dużo czasu zanim znów zaufa ludziom. Jedno jest pewne. Piesek nie może trafić do schroniska, bo w takim miejscu na pewno nie przetrwa. Ja nie mogę go przygarnąć, bo sama mam w domu psa, który bardzo źle znosi towarzystwo innych czworonogów. Chętnie jednak pomogę osobie, która podjęłaby się zabrania pieska z cmentarza.

Bogumiła Skowrońska, dyrektor łódzkiego Schroniska dla Zwierząt, deklaruje pomoc. - Możemy pomóc w schwytaniu psa. Nie będziemy go usypiać strzałem z zastrzykiem. Podamy lek w jedzeniu. Mamy też doświadczenie w terapii przerażonych i zestresowanych zwierząt. Postaramy się jak najszybciej znaleźć suczce dobry dom - mówi.

Posted

Jaka śliczna sunia, trzeba jak najszybciej ją z tamtąd zabrać. Zrobić ogłoszenia. Pokazać wetowi. Biedne maleństwo. Ja mogę pomóc w ogłoszeniach tylko ktoś mógłby dobry tekst napisać bo ja nie mam w tym za dużej wprawy. Czy ktoś mieszka w okolicy żeby mógł psiakowi zrobić zdjęcia? Ja postaram się tam podjechać ale pewnie dopiero w następny weekend albo niestety jeszcze później. Jak trzeba gdzieś ją zawieźć w okolicach łodzi to mogę pomóc ale nie stać mnie żeby zapewnić jej leczenie czy hotelik. Musimy się zebrać i może wspólnymi siłami coś uda się zrobić. Ona nie może zostać tam dłużej przecież na dworzu jest tak zimno. Ja ją kiedyś raz widziałam na tym cmentarzu ale to było dawno i myślałam nawet w tedy że ktoś niepoważny z psem na cmentarz przyszedł :angryy: Później więcej jej nie spotkałam :placz:

Posted

Moja mama i siostra usiłowały ją "poderwać" jeszcze przed zaduszkami, ale ona ucieka, w ogóle nie ufa, na maksa zdziczała. Moje dziewczyny nie wiedziały wtedy, że siedzi tu już tak długo. Ja w tej chwili nie pomogę, bo siedzę w domu z zapaleniem oskrzeli, a w środę mam obronę magisterki, więc szczęścia po pachy. Jeśli panienka trafi do schroniska - jakie są jej szanse? Czy tam jej pomogą, czy raczej zniknie w boksach?

Posted

Pamiętacie, niedawno był też watek pieska z grobu pana, Murzynka, w woj. warmińsko-mazurskim. Wiele osób chciało dać mu dom, znalazł rodzinę. Tylko ogłoszenia i ta sunia znajdzie wspaniałych ludzi!

Posted

Tak ogłoszenia to podstawa, zaraz się za nie zabiore tylko zastanawiam się na kogo podać namiary. czy ktoś wie cokolwiek więcej o tej suni? Na której części cmentarza ona dokładnie jest? Bo może ja widziałam innego psa albo akurat przyszła tam gdzie ja bywam skoro spotkałam ja tylko jeden raz? Czy ktoś regularnie chodzi ją dokarmiać? Ja może poproszę moją siostrzenicę żeby po szkole chodziła do niej zanosić jej jedzenie. Może da się złapać na stały posiłek? Czy znacie może kogoś kto przygarnął by ja do siebie na tymczas? Ona jest maleńka więc dużo miejsca nie zajmie. trzba się zastanowić bo przecież nie możemy pozwolić żeby została tam na zawsze :shake:

Posted

Przede wszystkim trzeba jej znaleśc jakiś tymczas, hotel...
No bo co będzie jak znajdzie się jakiś DS, a ona nie będzie chciała się dać złapać ?
Tak tylko myślę... :-( :-(

Posted

nika28 napisał(a):
Przede wszystkim trzeba jej znaleśc jakiś tymczas, hotel...
No bo co będzie jak znajdzie się jakiś DS, a ona nie będzie chciała się dać złapać ?
Tak tylko myślę... :-( :-(

Ten Dt przydalby sie i dlatego, ze jest coraz zimniej:-(
Sunia nie przezyje na cmentarzu

Posted

Podobno widywano ją w różnych częściach, ale z artykułu wnioskuję, że skoro aleja zasłużonych, to chyba wojskowy, obok kaplicy - ale mogę się mylić.
Moja mama ją widziała chyba na komunalnym, siostra na wojskowym, więc mała się kręci - pewnie szuka jedzenia. Tak czy inaczej trzeba pomóc.

Swoją drogą jak ona na ten grób trafiła...

Posted

Tak tylko z gadania to my nie wiele zyskamy, trzeba zacząć coś robić. Zwołać więcej osób na wątek, znaleźć miejsce w hoteliku i zebrać pieniądza a z tym będzie pewnie jak zwykle problem dlatego najlepsze byłoby znalexienie jej tymczasu tylko za zwrot kosztów. Zrobie kilka ogłoszeń, napisze że szukamy domu stałego albo chociaż tymczasowego, na pewno nie zaszkodzi. Ja nie bardzo wiem gdzie szukać hotelików czy tymczasów, macie jakieś pomysły?

Posted

Podobno na Kosodrzewiny jest ok, ale nigdy tam nie byłam, wiec nie wiem. Możliwe, że Medor by pomógł, bo sprawa medialna, a oni robią sterylki itd. Ewentualnie Straż dla Zwierząt może by pomogła, zresztą współpracują z Medorem. Medor jest ze Zgierza, ale może dadzą radę jakoś pomóc.

Posted

Banerek piękny :loveu: Zaraz napiszę do Medora tu na dogo bo nie znam innego kontaktu. Na Kosodrzewiny z tego co wiem jest mnustwo psów a ta sunia raczej potrzebóje spokoju i ludzi żeby mogła wrócić do społeczeństwa. Moim zdaniem sterylka jej już raczej nie potrzebna jeżeli rzeczywiście ma ok 10 lat.

Posted

Glorien napisał(a):
Zaraz napiszę do Medora tu na dogo bo nie znam innego kontaktu.

W Medorze raczej jej nie przyjmą... :shake:
Najlepszy byłby jakiś płatny DT...

Myślę....................

Posted

Myśl myśl kobieto :evil_lol: na razie na szybko zrobiłam trzy ogłoszenia więcej nie pamiętam adresów, jak tylko usiądę przy swoim kompie to nadrobie. Ale więcej zdjęć by się przydało :-(
Zabierz ją z cmentarza. Maleńka sunia czeka na dom, psy, pozostałe
Zabierz ją z cmentarza. Malenika sunia czeka na swojego Pana - Psy, Szczeniaki, Pieski, Psiaki, Psy Rasowe - Gumtree Łódź
Zabierz ją z cmentarza

Posted

Ja niestety za dużo finansowo w tym miesiącu nie pomogę. Mogę dać teraz 10 zł a więcej to dopiero na początku grudnia :-( Trzeba zaprosić jak najwięcej osób żeby chociaż na jeden miesiąc uzbierć a dalej się będzie myślało później. Mam jakieś drobiazgi które mogę dać na bazarek tylko ze nie potrafię sama zrobić :mad: Gdzie jest ten hotelik do którego miałaby jechać sunia?

Posted

[quote name='Glorien']Ja niestety za dużo finansowo w tym miesiącu nie pomogę. Mogę dać teraz 10 zł a więcej to dopiero na początku grudnia :-( Trzeba zaprosić jak najwięcej osób żeby chociaż na jeden miesiąc uzbierć a dalej się będzie myślało później. Mam jakieś drobiazgi które mogę dać na bazarek tylko ze nie potrafię sama zrobić :mad: Gdzie jest ten hotelik do którego miałaby jechać sunia?

Moge przekazać suni z mojego poprzedniego bazarku 300 zł.
Czyli na pierwszy miesiąc będzie.
Ja mogę wystawić bazarek.
Przeslij mi zdjęcia fantów na maila
ketunia@wp.pl