Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 539
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 1 month later...
Posted

Wieści od Awuni:)
Awunia jest cudownym, wyjątkowym psem - to był cytat z Ingi, z którą zgadzam się w zupełności.
Inga nie pozwoliła mi ogłaszać Awy w marcu, mam czekać do kwietnia - pewnie musi się przyzwyczaić do tej myśli. Inga, nie Awa:evil_lol:
Liczę, ze w tym czasie Inga sprokuruje jakiś ciepły tekścik o podopiecznej oraz nowe fotki ( filmowe).
Dziś dostałam takie zaległości.

A te dwie ostatnie fotki, to Inga musi "przetłumaczyć", jak się tu pojawi.
Tyłki rozpoznaję, ale to wszystko:diabloti:

Awunia ma jakiegoś pryszcza na łebku - pieron wie, co to jest. Lekarz na razie nie wie.
Jutro wysyłam Prevender.

Posted

Awa?!
To jest pies nad psy.
Cudowna, wielkooka, zabawowa, ale nadal często uciekająca i zamykająca sie w sobie, gdy coś ją przestraszy.
Charakterek tez potrafi pokazać.
1. Nie włazić do domu bez pozwolenia - kanonada szczekanek
2. Mamuńcia wróciła - taniec św. Wita wysiada, Maria Callas też. Pisk szczęścia, ileś oberków wokół parówkowatego ogonka, podskoki, lizanka, dawanie łapki. Nawet odpycha miłość swojego życia - pudelsona Fida. Przelizie po nim, byle dopchać się do mamuńci.
3. Ktoś dzwoni domofonem - która głośniej zaalarmuje? Awunia czy Tośka-miętośka.
4. Spacerek - szaleństwo na 4 łapach. Tarmoszenie, skakanko, łapka 1 - podana. no to teraz łapka 2. to może jeszcze raz łapka 1? A nie byłoby fajnie jeszcze raz łapkę 2 uścisnąć? Nie do opisania.
No i zaczyna się problem z założeniem jej ubranka, bo wtedy sztywnieje, koniec szaleństwa. Za drzwiami wraca jej dobry humor.
5. Koty domowe - zlewka, co tam koty? Kot podwórkowy - wróg!!!! Amok kompletny, trzeba uważać, żeby nie puścić smyczy, bo nic do niej wtedy nie dociera.
Więcej informacji będę dorzucała sukcesywnie.
W każdym razie, nie sposób nie kochać Awy.
Jest wspaniała, cudowna i w ogóle...

Posted

Jakże? Moja śliczną miałabym już oddawać?
1.04 to prima-aprilis, rozumiem, że już wcześniej robisz mi dowcip?
To jest tak niezwykła dziewczynka, że nie trzeba nic pisać. Ją się kocha za samą siebie.

Posted

Jasne, szczególnie pani z Wrocławia i pan Pcimia poznają ją drogą intuicyjną:evil_lol:
Bez słowa pisanego i super fotek nie znajdziemy domu dla Awki.
Ok, ruszamy 2-go, żeby nie było, że to dowcip. To jak? Możemy liczyć na tekst, czy mam sama coś klecić?

Posted

inga.mm napisał(a):
To jest tak niezwykła dziewczynka, że nie trzeba nic pisać. Ją się kocha za samą siebie.

To, to napewno, że ją się kocha za samą siebie, ale tekścik musi być i o taki proszę :cool3:
Awka jest u Ciebie to skrobnij mi jakiś tekst do ogloszeń, bo już czas, żeby kruszynka do domku poszła, teraz ogłaszam Falusia i inne nasze psiaczki ale 2 chcę ruszyć z "lansowaniem" Awki w necie więc pisz kochana i zapodaj nam na wątek :diabloti:

Posted

Krótkie podsumowanie osiągnięć Awy
Awunię dostałam na dt w połowie stycznia jako psinę z zachowaniami autystycznymi. Zapadanie, cofanie, sztywnienie, niedotykalska, niema. Bała się przechodzić przez furtkę, chodziła pod ścianami lub meblami, panicznie bała się otwierania drzwi samochodu. Generalnie przerażony, skrzywdzony psiak, którego psycha uciekała, gdy czuła się zagrożona. Przepraszała, że żyje. Miała też skłonność do łapczywości.
Teraz jest to radosny psiak, bawiący się w łapki, można ją wytarmosić, wymiziać, uwala się podwoziem do góry, wylizuje mnie i pudelka nader entuzjastycznie. Gdy ktoś włazi do domu szczeka w przedpokoju, a nie ucieka ze strachu. Nawet rzuciła się w obronie pudelka na znacznie większego i nieco rozjuszonego psa. Na smyczy chodzi - miodzio.
Nie wszytko jeszcze jest super, bo np. je tylko w jednym miejscu, które jednocześnie jej azylem, gdy coś ją spłoszy, a jest bardzo płochliwa, boi się wejść do kuchni. Nie przychodzi jeszcze na przytulanki-przewalanki, ale sądzę, że z czasem i to osiągniemy. Je spokojnie, chociaż nadal szybko, ale przynajmniej gryzie, a nie przełyka.
Na spacerze niektórych psów czy ludzi boi się i wraca tendencja do chodzenia pod ścianą, ale gdy "zagrożenie" mija znowu zachowuje się w miarę spokojnie.
Koty w domu olewa, ale na dworze, dostaje amoku, gdy jakiś nieszczęśnik przemknie jej przed oczami. Byłaby chyba w stanie wbiec na drzewo za takim kotem. Trzeba prowadzić ja na smyczy.
Awunia szuka akceptacji. Pyta się czy może wskoczyć na tapczan, na spacerze zerka czy wszystko w porządku.
Generalnie jest wspaniała i kochana.

Posted

zapomniałam, ale na pewno to zrobię.
Tylko nie ogłaszaj Awuni zbyt szybko.
Chyba serce mi pęknie, gdy będę musiała ją oddać.
Psy z takim charakterem pozwalają człowiekowi uwierzyć w jaśniejszą stronę codziennej egzystencji.
Wracam do domu i cieszę się, że jest tam Tośka, Awa, Fido. Koty, szczególnie Vito, tez są moją radością. Jednak te 3-psy (czypsy) są niesamowite.

Posted

[quote name='inga.mm']
Tylko nie ogłaszaj Awuni zbyt szybko.
Chyba serce mi pęknie, gdy będę musiała ją oddać.

Inguś, czyli co?... Nie można ogłaszać Awki przez ile czasu? Miesiąc, dwa.. pół roku? Do czasu aż uporasz się ze swoimi uczuciami i emocjami?

Qrcze, kobito!
Taka nasza rola!
Zapewniamy psu DT, bezpieczeństwo, leczenie, socjalizację.
Szukamy mu dobrego domu na całe życie.
Jeśli nie możemy się z psem rozstać, bo nam krwawi serce to go adoptujemy i tyle.
W ten sposób zamieszkała u mnie Pinia i Norka.
O mały włos nie został u mnie Pepo, po adopcji którego ryczałam w nieskończoność...
Alfik ukradł serce całej rodzinie...

Każdy pies jest ważny, ale wiem, że w momencie gdy pies zostanie u mnie na stałe zajmie miejsce innym bardziej potrzebującym psiakom...
I zawsze mówię, nie bądźmy egoistami... nie myślmy o sobie tylko o psach, bo one nie są dla nas, ale my dla nich...