Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Od około 2 tygodni mój pies w typie yorka drapie się za uszami, szczególnie często za lewym. Myślałam, że to zapalenie uszu, ale nie widać żadnych zmian, nawet najmniejszych. Pomyślałam, że to pchły, ale kropelki też nic nie pomogły. Pomyślałam jeszcze o jakiejś alergii skórnej lub pokarmowej, ale ona dotyczyłaby chyba całego ciała. Pies najbardziej drapie się rano, po przebudzeniu. W ciągu dnia też robi kilka sesji kilkominutowych. Oczywiście wybieram się do weta, ale u mnie to trochę większa wyprawa, bo mieszkam daleko od porządnego weta, a do krowo-weta przecież nie pójdę. Macie jakieś pomysły co to może być?

Posted

monia090 napisał(a):
Od około 2 tygodni mój pies w typie yorka drapie się za uszami, szczególnie często za lewym. Myślałam, że to zapalenie uszu, ale nie widać żadnych zmian, nawet najmniejszych. Pomyślałam, że to pchły, ale kropelki też nic nie pomogły. Pomyślałam jeszcze o jakiejś alergii skórnej lub pokarmowej, ale ona dotyczyłaby chyba całego ciała. Pies najbardziej drapie się rano, po przebudzeniu. W ciągu dnia też robi kilka sesji kilkominutowych. Oczywiście wybieram się do weta, ale u mnie to trochę większa wyprawa, bo mieszkam daleko od porządnego weta, a do krowo-weta przecież nie pójdę. Macie jakieś pomysły co to może być?

Hmm... z tego co piszesz, to wygląda mi to na świerzb uszny. Musisz koniecznie udać się z psem już teraz, zanim wda się jakaś infekcja. Ale nie martw się, mój psiak też na to cierpiał. Pojechaliśmy do weta, sprawdził uszka, postawił diagnozę, przepisał lekarstwa i po pewnym czasie przeszło ;)
Napisz, co powiedział lekarz.

Posted

w piątek byliśmy u weta. stwierdził, że to przez włosy w uszach. wyrwał mu je i dał kropelki. psiak jeszcze się drapie ale już znacznie mniej. mam nadzieję że to faktycznie przez te włosy, bo jak się naczytałam o tym świerzbie, to aż mnie wszystko zaczęło swędzieć. zobaczymy co będzie jak skończy się kuracja kropelkowa.

• 5 months later...
Posted

Moja Pati też się tak drapie właśnie głównie za uszami. Tylko, że właski jej wyrywam, uszy w miarę (na ile mi da pozwolić) jej czyszcze. Jutro z nią pojadę do weta żeby ją trochę obejrzał;)