hnossa Posted November 11, 2009 Posted November 11, 2009 [FONT=Arial]Witam Proszę o pomoc w interpretacji wyników badania krwi i objawów u mojej 2,5 letniej suni. Na początku w nocy 1 raz zwymiotowała. Następnego dnia (na diecie) była smutna i osowiała, po popołudniu miała gorączkę 39,5. Wet podejrzewał retrowisus, podał: antybiotyk, nospę i leki przeciwzapalne. Antybiotyk, przeciwzalne są kontynuowane, dziś 5 dzień a Psiak jest na diecie (kurczak lub indyk + ryż). Praktycznie każdej nocy do wczoraj miała wysoką gorączkę, czasem tak wysoka że miała również dreszcze. Wczoraj jakieś 1,5h po posiłku zwymiotowała cały posiłek (z żółtym kolorze) po tym czuła się jakby trochę lepiej. Wet kazał podać 1/3 ranigastu i dawać jedzenie mniejszymi porcjami. Dziś w nocy nie miała gorączki ale rano zjadła tylko połowę mniejszej porcji a i tak bez apetytu. Wciąż nie jest sobą dużo śpi zwinięta tak jakby bolał ją brzuch i jest bardzo smutna. Wczoraj zrobiliśmy u weta badanie krwi, wyniki poniżej (pogrubiłam te nieprawidłowe): Morfologia: Leukocyty 3,80 Erytrocyty 7,04 Hemoglobina 11,30 Hematokryt 0,51 MCV 72 MCHC 22,4 Płytki krwi 316 Obraz płytek białych: Segmentowane 56 Limfocyty 44 Obraz krwinek czerwonych: Bez zmian Oznaczenie biochemiczne: AspAT 74,00 AIAT 60,00 ALP 64,00 Glukoza 98,00 Kreatynina 1,00 Mocznik 28,00 Białko całkowite 69,00 Vabesia canis: nie znaleziono Pomóżcie proszę w interpretacji ww. wyników i objawów. Weterynarz chyba nie ma pomysłów, a ja odchodzę od zmysłów bo poprzednia sunia umarła na raka wątroby a objawy miała podobne. :nerwy: [/FONT] Quote
jolawigor Posted November 11, 2009 Posted November 11, 2009 Bardzo Ci współczuje bo niepewnośc jest najgorsza, ale myslę, ze w takiej sytuacji dobrze jest skonsultować się przynajmniej z dwoma innymi wetami, ja tak robiłam jak miałam chorego psa. Na obecną chwilę mogę Ci poradzić abyś napisała tutaj :Forum o psach i kotach w dziale choroby i leczenie, tam uzyskasz fachową pomoc od p. Jarka weterynarza. Życzę zdrowia Twojej psince i napisz jak sprawy dalej się potoczyły. Pozdrawiam Jola i Wigor. Quote
zuza1308 Posted November 11, 2009 Posted November 11, 2009 Wiem jak się martwisz, życzę zdrówka Twojej psince. Quote
Recommended Posts