Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś może mi napisać ile przeciętnie trwa linienie u haszczaków? U naszej suni właśnie się rozpoczęło to straszne zjawisko, a klubówka już niedługo... Nie wiem czy jest sens zapisywać ją na wystawę? (dodam jeszcze, że linieje pierwszy raz)

:???:

• Replies 97
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

U mojega psa trwa to ok. 3 tygodni(apogeum) ale futro zrzuca przez 3 miesiące. Tyle że u mojego apogeum przypada a lipiec... ;)
Coś wcześnie u Twojego.
Ale juz dzisiaj czytałem co nieco i słysze że i inne linieją.
Ciekawe czy w lipcu będą miały zimowe futro?:lol::lol:

Posted

jesli bedziesz wyczesywac codziennie i do oporu - odrosnie szybciej. Nawet w miesiac jesli jednoczesnie zastosujesz wspomagacze (biotyna, laveta super, cafortan - rozne preparaty dzialaja u roznych psow).

Posted

Nie slyszalem szczerze mowiac o podawaniu siemia lnianego na odrost siersci, nam wet jedynie polecal przygotowywac w momencie kiedy pies sie dosc powaznie zatruwal czyms.A jak podawac? na opakowaniu ziol, jest napisane. Zwykle jest to maly garczek, troche nasion siemia , i gotowanie az powstanie z tego galaretowata esencja. Napewno pisze sposob przygotowywania.

A co do siersci. Hasan porzucal pierwszy raz siersc przez okres wakacji, mimo ze byl czesany co dzien. I co ciekawsze ostatnimi dniami, moze 2 tygodnie, teraz, widze ze znow zaczyna, lecz ilosc tej siersci ktorej sie pozbywa jest mniejsza stanowczo niz w apogeum w wakacje. Wiec pewnie to tak symbolicznie tylko, zebym za bardzo sie nie przyzwyczajal :)

• 1 month later...
Posted

Podnoszę!
U mojego się zaczęło:-o, jest ciekawie- dywany zniknęły a dzisiaj zabrałem psa na dłuuugi spacer do lasu i tam go wyczesałem dokładnie, jak tylko sie dało.
Do jutra może wystarczy...:lol:

Posted

HuSkYdIaNa napisał(a):
Daisunia ja mam od wczoraj i w domu i w samochodzie bialo:Pzaczela Diana moja glubic siersc teraz:]i koszmar trzeba co chwile odkurzac i ja skubac:)okropienstwo

jak daisy zacznie liniec to zrobie zdjecie jak to wyglada u nas w aucie :lol:
my przestalismy odkurzac co chwila mama poprostu raz w tygodniu odkurza
a i tak dalej jest bialo za chwile bo daisyś machnie ogonem i dom wyglada dokladnie tak jak przed sprzątaniem :lol:

Posted

A u mnie już się kończy :cool3: Szaman jest golutki, futerko cieniutkie, podszerstka w zasadzie nie ma. W domu wciąż się odkurza co 1-2 dni ale to już nie to co na poczatku linienia ;) Dlatego jestem zdania, że IDZIE WIOSNA :lol: No bo jak psy futro zrzucają to przecież musi o czymś świadczyć :lol:

Posted

Daisunia napisał(a):
"wiosna cieplejszy wieje wiatr wiosna"
:lol:

O to to właśnie, tylko jakoś jeszcze jej nie widze za oknem, zmarzłem dzisiaj przeokrutnie w pracy:placz:
Ale może od przyszłego tygodnia.....

• 2 months later...
Posted

Ratunkuuu... Czy idzie jakoś spowolnić linienie? Jura zaczęła linieć w marcu jak były te ciepłe dni, później przestała bo było przez jakiś czas zimno i deszczowo no i teraz znowu zaczyna a za 26 dni wystawa :shake: Już w zeszłym roku pojechałyśmy łyse i boję się, że znowu się to powtórzy.

Myślałam już, żeby ją zamknąć w jakiejś chlodni, ale nie ma takiej dużej w pobliżu:diabloti: :evil_lol: :evil_lol: :diabloti:

Posted

Niestety temperatura niewiele ma z tym wspólnego. Kiedy nadchodzi czas, następuje wymiana sierści i tyle... mozna ją przyspieszyć, trochę spowolnić jak się wie, kiedy haszczak będzie zrzucał sierść, ale nic poza tym. Ja miałem 2 delikwentów totalnie łysych w zimowe dni, aż żal było patrzeć...

Pzdr

Posted

nie temperatura a hormony, dlatego czesto jest tak ze suki linieja przed cieczka, stad zwykle dwa razy w roku, a psy - z racji swojej uprzywilejowanej pozycji w tej kwestii raz w roku. Nie jest to regula, husky nie uznaja chyba zadnych regul ;-)

Posted

Paulinka18 napisał(a):
Tylko, że Jura linieje teraz czyli po cieczce :roll: . A nie da sie jakoś tego spowolnić? Jakieś preparaty albo coś.

piszesz ze zaczela w marcu?