Alaa Posted January 2, 2006 Posted January 2, 2006 Wandziusia zaczyna podsikiwac - wyniki moczu w porzadku - dostala ditropam - i przez jakis czas bylo dobrze. Pierwsza dawka byla 5 dni, potem sugerowana przerwa piec dni - ale nie udalo poniewaz na trzeci dzien bez leku Wandziusia zas nie utrzymala moczu.Kolejna seria - 10 dni, przerwa - na czwarty dzien to samo, posikiwanie. Czy ma ktos z Was sunie, ktora jest na ditropamie badz innym srodlu tego typu nonstop? Czy zachowuje czystosc? Jaka dawka? Zaczynam miec problem, poniewaz weci mowia co innego - jeden ze stosowac z przerwami, drugi, ze bez przerwy. Troche sie w tym wszystkim gubie... Quote
Flaire Posted January 3, 2006 Posted January 3, 2006 Alaa, czy ona jest wysterylizowana? Bo jeśli tak, to takie podsikiwanie może być na tle hormonalnym i leczy się je innymi środkami. Quote
Alaa Posted January 3, 2006 Author Posted January 3, 2006 Tak, Wandziusia byla sterylizowana jeszcze w schronisku. Quote
ARKA Posted January 3, 2006 Posted January 3, 2006 Gabryjella napisał(a):Mam podobny problem z moja suką, w październiku '04 była sterylizowana w tym roku zaczęły sie problemy z nietrzymaniem moczu we wrześniu tego roku dostała dwa zastrzyki i wszystko wróciło do normy. Ostatnio problem pojawil sie ponownie. Jak tylko suka polata troche po sniegu to po przyjściu do domu zaczyna posikiwać. Poprzednio to były niewielkie plamy, a teraz wyglada tak jakby cała zawartość pęcherza z niej wylatywala. Suka nie może już dostać więcej hormonów (tak powiedział nasz wet), A przed podaniem hormonow zrobil badania krwi-w tym mocznik i kreatynina i badanie moczu tez bylo zrobione? Tak dal w ciemno hormony?:roll: Quote
Agnes Posted January 3, 2006 Posted January 3, 2006 Gabryjella a moze sucz po prostu pecherz przeziebila?:roll: Skoro posikuje odkad biegala na sniegu - o to raczej nie trudno, u psow jak i ludzi. To posikiwanie moze nie ma zwiazku z poprzednim? Quote
Alaa Posted January 3, 2006 Author Posted January 3, 2006 Ale lekarze nie zaproponowali mi niczgo innego, Flaire - co proponujesz? Prosze o ew. sugestie. Quote
ingridr Posted January 4, 2006 Posted January 4, 2006 Alaa napisał(a): Czy ma ktos z Was sunie, ktora jest na ditropamie badz innym srodlu tego typu nonstop? ... Moja Duma jest na Ditropamie już rok czasu :) Hormony pomogły, ale na krótki czas...Dostaje pół tabletki Ditropamu codziennie, ale i tak czasem zdarza się delikatne posikiwanie (niestety). Przyzwyczaiłam się juz do tego, mamy kupiny majtaski. Co do badań - miała robie wszystkie z możliwych i wszystkie badanka ma ok. Quote
Agnes Posted January 4, 2006 Posted January 4, 2006 hm...czy w takim razie przez wszystkich powtarzana calkowita mozliwosc wyleczenia posikiwania przez sterylke nie bylo do konca prawda? Quote
ingridr Posted January 4, 2006 Posted January 4, 2006 [quote name='Agnes']hm...czy w takim razie przez wszystkich powtarzana calkowita mozliwosc wyleczenia posikiwania przez sterylke nie bylo do konca prawda? Ja osobiście przestałam juz w to wierzyć :roll: Quote
Alaa Posted January 4, 2006 Author Posted January 4, 2006 ingridr, mnie rowniez wydaje sie ze tego nie wylecze do konca u Wandzi. Jaka dawke podajesz? Polowe tabletki czyli 2,5 mg? Quote
ingridr Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 Alaa napisał(a):ingridr, mnie rowniez wydaje sie ze tego nie wylecze do konca u Wandzi. Jaka dawke podajesz? Polowe tabletki czyli 2,5 mg? Dokładnie taką dawkę podaje mojej psicy! Może wydać Ci się to śmieszne :lol: , ale zauważyłam, że posikiwanie Dumy jest związane ze zmianą pogody (w lato, gdy przychodzą upały, i w zimę, kiedy robi się duży mróz). Kiedyś żałowałam, że ją wysterylizowałam :roll: , ale jak wspomnę sobie poprzednią Muchę jak cierpiała, kiedy dostała ropomacicza, to zaraz zaczynam lubiec te czarne majtaski Dumki :evil_lol: . Może kiedyś ktoś wynajdzie jakiś specyfik skuteczny w 100% (ile kobiet nietrzymających mocz będzie za to wdzięcznych!!!!!) Quote
Flaire Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 [quote name='Agnes']hm...czy w takim razie przez wszystkich powtarzana calkowita mozliwosc wyleczenia posikiwania przez sterylke nie bylo do konca prawda?No nie przez wszystkich... ;) Z tego co ja czytalam (bo osobistego doswiadczenia z tym nie mialam), posterylkowe posikiwanie najczesciej wiaze sie z podawaniem leku do konca zycia. [quote name='Alaa']Ale lekarze nie zaproponowali mi niczgo innego, Flaire - co proponujesz? Prosze o ew. sugestie. Alaa, o metodach leczenia popuszczania moczu u psow po angielsku przeczytac mozna na przyklad tutaj. Jak pisalam, ja osobiscie nie mam z tym doswiadczenia, nie jestem rowniez wetem. Gdybym miala ten problem u mojej suczki, zaczelabym pewnie od pogadania z wetem o leczeniu fenylpropanolamina (poczynajac od 1,5 mg/kg dwa razy dziennie i po dwoch tygodzniach zaczynajac zmniejszac dawke do najmniejszej skutecznej) lub efedryna (1,2-1,7 mg/kg raz dziennie, tak samo po dwoch tygodniach zmniejszajac), a jesli to by nie podzialalo, sprobowalabym dodac estrogenu. (Moj wet czyta po angielsku, wiec gdyby nie znal tego sposobu leczenia, moglabym mu podac do poczytania troche bardziej "fachowycg" artykulow niz to, co tutaj podalam, co jest napisane bardziej dla laikow). Warto zauwazyc, ze te srodki nie zaczynaja z reguly dzialac od razu, ale wlasnie dopiero po jakichs dwoch tygodniach podawania. NB, nie znalazlam zadnego odnosnika na temat leczenia problemu nietrzymania moczu u suk przy pomocy ditropanu - u ludzia, owszem, ale nie u suk. Nie wiem, co to znaczy, ale w literaturze tego nie znalazlam. Quote
ingridr Posted January 5, 2006 Posted January 5, 2006 Flaire napisał(a):lub efedryna (1,2-1,7 mg/kg raz dziennie, tak samo po dwoch tygodniach zmniejszajac),. Hmmm...efedryny jeszcze nie próbowałam.... Nie wiesz, czy są jakieś skutki uboczne tego specyfiku??? Quote
Flaire Posted January 6, 2006 Posted January 6, 2006 ingridr, tak naprawde to nie znam zadnego prawdziwego leku bez mozliwych skutkow ubocznych ;) - ma je rowniez i efedryna, np. o ile pamietam, u ludzi moze powodowac bezsennosc czy podwyzszac cisnienie. Chyba latwo znalezc o niej info w necie - polecam - no i w kazdym razie nie podawaj na wlasna reke, tylkko przedyskutuj z wetem, a on powinien albo wiedziec, albo miec moznosc sprawdzenia tych skutkow ubocznych. Wtedy razem mozecie zdecydowac, czy warto sprobowac te terapie u Twojej suni. Quote
Lisi Posted January 10, 2006 Posted January 10, 2006 Ja mam podobny problem z Connym. Też popuszcza mocz. Brał przez klika dni Driptane, ale niestety bardzo bolał go brzuszek i lek musiałam odstawić. Od tygodnia podaję mu Imipramin, to jest lek stosowany u dzieci w moczeniu nocnym. Jak na razie to wszystko jest OK. Już wiem, że Conny ma problemy ze zwieraczem i że do końca swoich dni musi brać leki. Quote
Recommended Posts