Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W moim mieście wymagane jest czipowanie psów i właśnie Amulka jest po .... :no-no-no: gdybym wiedziała, że ta igła jest tak długa i gruba....brrrrrrrrr :shake:
No w każdym r azie mam pytanie, czy ktoś może spotkał się z jakimiś powikłaniami zdrowotnymi po takim zabiegu??? :???:
dzięki za info

• Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Igła jest gruba i robi niesamowite wrażenie :crazyeye: ale psa to w ogóle nie boli.
Miałam chipowane dwa psy (małe), zero bólu, zero jakiejkolwiek bolesności na szyi, zero jakichkolwiek późniejszych komplikacji.
Naprawdę nie ma się nad czym zastanawiać :thumbs:

Posted

Powikłania sie zdazaja ale bardzo rzadko. Słyszałam o dwóch przypadkach: w jednym wet trafił w bliskie okolice nerwu i przez pewnen czas pies mial przykurcze mięsnia, a w drugim czip się owapnił i powstała gulka jak po szczepieniu. Potem jeden i drugi czip powedrowały sobie gdzies gdzie chodzą czipy. Ja mam 3 zaczipowane psy, chip wyczuwałam ręką tylko u jednego przez ok 3 tygodnie od zabiegu, potem poszedł i nie wiem gdzie siedzi. U dwóch pozostałych nigdy czipa nie znalazłam ( ale sa, bo czytnik u weta wskazuje numer ).

Posted

Mysmy psa czipowali rok temu - bez zadnych powiklan, czy komplikacji!!! Nawet psie nie zareagowal na samo czipowianie, a wiadomo jaka jest stzykawka, czy jak to sie tam nazywa... a Agat jest histerykiem :)

Posted

My zrobiliśmy to kilka dni temu.Dwa psy; jamnik i dog.Jak do tej pory nic sie nie dzieje.Samo wstrzykiwanie bez emocji ze strony psiaków.

Posted

Jamila byla zaczipowana jeszcze w Chinach, prawie rok temu. Nawet jej ten zabieg nie wzruszyl (mniej niz pobieranie krwi). Nie miala zadnej opuchlizny, nie drapala tego miejsca. Zero komplikacji. Podobnie rzecz sie miala w przypadku innych dwoch psow zaczipowanych w tym samym czasie. Ja nadal moge wyczuc czipa, nigdzie nie 'znika' ;) .

Posted

Chipy czasem wypadaja, ale nieczęsto. Co do bólu,a raczej jego braku, potwierdzam - igła wygląda przerażająco, ale ukłucie psa nie boli wcale. Producenci przekonują, że chipy wykonane są z takich materiałów, które mają nie reagowac negatywnie z tkankami organizmu, oczywiście każdy pies ma swoje indywidualne reakcje i powikłań nie można wykluczyć. na pocieszenie dodam, że zdarzaja się bardzo rzadko.

Posted

Niedawno chipowałam buldożke (4 letnią) i mopsiczkę ( 7 miesięczną).Obie zniosły to super,jak zwykły zastrzyk-0 chyba tylko mnieprzeraziła ta igła :crazyeye: Powikłań też kompletnie żadnych jak dotąd nie ma - mineły dwa tygodnie.

• 2 weeks later...
Posted

jantarka napisał(a):
W moim mieście wymagane jest czipowanie psów i właśnie Amulka jest po .... :no-no-no: gdybym wiedziała, że ta igła jest tak długa i gruba....brrrrrrrrr :shake:

Obserwując chipowanie moich psów odniosłam wrażenie, że chip jest jakby wstrzeliwany, a koniec igły tylko przyłożony do skóry, a nie wkłuwany. Stąd jej grubość nie powinna Cię przerażać.

Posted

Moja 8-TYGODNIOWA szczeniara też zniosła czip bez mrugnięcia - dużo lepiej niż szczepienie - choć igła rzeczywiście wygląda imponująco :crazyeye: . Ale chyba ten odczyn w szczepionce szczypie czy coś - a w przypadku czipa, zanim pies się zdąży zorientować, że coś się dzieje, to jest po sprawie.

• 4 weeks later...
Posted

chesja3 napisał(a):
wiecie co sami sie zachipujcie ja nie wiem jakos ludzia takich rzeczy nie robia ja bym nigdy sie na to nie godzila

Dlaczego uważasz, że ludzie takich rzeczy nie robią? Oczywiście, że robią. I na co byś się nie zgodziła? Na chipowanie swojego psa czy siebie?
Mało czytelny jest Twój post.

Posted

chesja3 napisał(a):
wiecie co sami sie zachipujcie ja nie wiem jakos ludzia takich rzeczy nie robia ja bym nigdy sie na to nie godzila

A po co ludziom czip ?? Jak się zgubią ??
O czym Ty wogole mowisz ???

Posted

chesja3 napisał(a):

Sorry, ale o czym ty mówisz???
Czyli wolisz, zeby np. jak pies sie zgubił - to niech sie błaka i nigdy nie zostanie odnaleziony przez własciciela?????

Zapewne (takim tokiem myslenia) również nie szczepisz psów i niech sobie chorują ????? Loteria - bedzie zdrowy to fajnie - bedzie chory - trudno ??????

Co do robienia niektórych rzeczy przez ludzi:
- czy swojego psa sadzasz w toalecie na muszle????
No przeciez ludzie tak sie załatwiają a nie wychodza na trwanik :eviltong: :eviltong: :eviltong: :eviltong:

Pozdrawiam i zycze wiecej rozsądku ;)

Posted

Hebulka napisał(a):
A po co ludziom czip ?? Jak się zgubią ??
O czym Ty wogole mowisz ???

Hebulka, nie jesteś na bieżąco z nowościami :lol: . Już się zdarza, że pracownicy niektórych firm mają chipy, aby móc się dostać do pracy. Oczywiście nie u nas, lecz w dalekich krajach.
Co oczywiście nie ma żadnego związku z chipowaniem psów.
Sądząc z postu Chesji, jest ona raczej młoda i hmmm..... chyba niezbyt mądra i niewiele wie o psach. Może się czegoś nauczy na dogo ;) .

Posted

O jAK DOBRZE POWSTAŁ TEN POST:multi: :multi:
mam pytanie chcemy zaczipowac Nugata, ale mam burze mózgów jedni nasi znajomi majapsa , który ma czipa w Krku natomiast drugi w udzie??:roll: I teraz mam pyatnie od czego zalezy , ze pies ma czipa w karku lub w udzie, i czy o tym decyduje własciciel??

Posted

Nugatowa napisał(a):
od czego zalezy , ze pies ma czipa w karku lub w udzie,

Nie slyszalam, aby pies mial chipa w udzie :crazyeye: Chipy zaklada sie na szyi, gdyz jest tam luzna skora i duzo tkanki podskornej, wiec chip moze sie spokojnie ulokowac w wygodnym miejscu :lol:

Posted

Nugatowa napisał(a):
O jAK DOBRZE POWSTAŁ TEN POST:multi: :multi:
mam pytanie chcemy zaczipowac Nugata, ale mam burze mózgów jedni nasi znajomi majapsa , który ma czipa w Krku natomiast drugi w udzie??:roll: I teraz mam pyatnie od czego zalezy , ze pies ma czipa w karku lub w udzie, i czy o tym decyduje własciciel??
W udzie to nie słyszałam...

Są dwa standardowe miejsca, gdzie wszczepiane są czipy: w kark, albo koło łopatki. Moje obydwa psy mają w karku (były czipowane w USA, a tam tak się czipuje), ale mój polski wet twierdzi, że te koło łopatki mniej się przemieszczają i z tego powodu woli czipować tam.

Posted

No dziekuje bardzo za odpowiedzi Pies o ktorym mowa był czipowany w Austrii czip jest wyczuwalny i sie nie przemieszcza nie jestem dobrze zorientowana czy w Polsce tez sie tak umieszcza ale z tego co piszecie to chyba nie ;) ;)

Posted

w Polsce przepisy są takie, że chip powinno się umieszczać w połowie długości szyi, po jej lewej stronie, pod skórą. Inne miejsca są nieprawidłowe (w innych krajach moga być inne przepisy, ale w Pl nie ma dowolności chipowania, tzn miejsca)
Chipy np Indexel mają coś co się nazywa bio-bond, wywołuje reakcję organizmu - zwiazanie chipa z tkanką, aby się nie przemieszczał.

Posted

bluerat napisał(a):
w Polsce przepisy są takie, że chip powinno się umieszczać w połowie długości szyi, po jej lewej stronie, pod skórą. Inne miejsca są nieprawidłowe (w innych krajach moga być inne przepisy, ale w Pl nie ma dowolności chipowania, tzn miejsca)
bluerat, podaj źródło tej informacji, bo o ile dobrze zrozumiałam mojego polskiego weta, to jednak on ma wybór pomiedzy szyja a łopatką.