Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

psiama - a powiedz mi, czemu jeszcze raz? Wet dał mi dla niej jakiś inny środek niż Ty piszesz i 1 dawkę kazał podać po skończeniu 2 tygodni a drugą po skończeniu 3 tygodni. Po skończeniu 4 tygodni szczepienie. Więc nie wiem skąd kolejne odrobaczanie?

Co do imion to jest jeszcze drugi kot - Franek i szczurzyca - Czoperka. :D

A linki do dogo w ogóle nie chcą działać, w innych tematach też.

Czarna dostała większe, wyższe pudełko, bo jak jestem w pracy to wyłazi z kosza a wrócić nie potrafi no i rozrabia w całym pokoju. Także na razie pudełko. :)

• Replies 462
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dałabyś dziewczynie coś napisać od siebie:)
A o pudelko się nie martw, ząbki większe urosną to pudelko zmaleje w oczach. Mój Korczysław zeżarł ze trzy zanim dorósł do "doroslego" poslania:D

Co do odrobaczenia to mi kiedyś wetka powiedziała że jak wylezą robale to trzeba powtórzyc, ale to bylo u dorosłego już psa więc nie wiem jak to się ma do szczeniaków.

Posted

Ciemka napisał(a):
psiama - a powiedz mi, czemu jeszcze raz? Wet dał mi dla niej jakiś inny środek niż Ty piszesz i 1 dawkę kazał podać po skończeniu 2 tygodni a drugą po skończeniu 3 tygodni. Po skończeniu 4 tygodni szczepienie. Więc nie wiem skąd kolejne odrobaczanie?

Wprawdzie pytanie nie do mnie, ale może ja odpowiem. Maluchy powinny być (w przypadku szczeniąt w hodowli) odrobaczane w wieku 3, 5 i 7/8 tygodni. Tutaj lepiej było je przeprowadzić już po ukończeniu drugiego, później 4 tydzień i 7. Następnie do ukończenia 6 miesiąca życia - odrobaczamy co miesiąc, później co kwartał lub pół roku.
Cykl rozwojowy glisty trwa ok. 3 tygodni, dlatego zapewne po pierwszej dawce glisiory nie wyszły.

Posted

U mnie zgodnie z zaleceniami szczenięta były odrobaczane w wieku 5 tygodni, potem po ukończeniu 8 tygodnia. Nie miałam zaleceń odrobaczania co miesiąc. Po 8 tygodniu była przerwa 6 tygodniowa, potem 2-miesięczna, potem 3 miesięczna, a następne co 6-8 miesięcy. Ale nigdy nic w kupie nie znalazłam, ani u szczeniaków, ani u dorosłych już psiaków.

Posted

Co do odrobaczania to juz widzę przedmówczynie wsio wyjasniły :). Generalnie jak wychodza robale, podchodzi się do odrobaczania bardziej 'gęsto i czesto'. Bo to, że wyszły teraz robale to nie znaczy, że w środku już spokój, zostały prawd. przetrwalnikowe formy, które niebawem rozwiną się w dorosłe osobniki. Trzeba powtórzyć odrobaczenie, tylko zapytać WETa kiedy, bo nie wiem co to za środek. Jest ich dużo. Vetminth jest bardzo bezpiecznym środkiem dla kociaka i szczeniaczka. Z definicji to się podaje 2 razy w odstępstwie miesiąca. Ale jak u moich kotów wyszły robalki to podawane było częściej i co najniej kilka razy. SKontaktuj się z WETem, bo z robalami nie ma żartów. Tym bardziej, że opisałas, że u Czarnej wyszły spore. Trzymam za Was !!!

I tak jak ktos pisał - jakies foto prosimy :)

Posted

co do odrobaczenia to czesciej nie da bo daje się co 2 tyg. tak więc ciemka musisz podac tj wet. kazał a le potem znowu odrobaczyc i do skutku. Najlepszym środkiem do wybijania robali u bardzo zarobaczonych psów jest aniprazol i go się podaje w takich przypadkach do 5 dni pod rząd ale to można podac starszemu psu bo to jest silny środek ale zapytaj lekarza bo moze w wieku 8 czy 6 tyg moze można będzie podać bo zazwyczaj te popularne środki na odrobaczanie nie działają wtedy. A co 2 tyg dlatego się odrobacza a nie co miesiąc bo 2 tyg to mniej więcej trwa rozwój robali("wyklucie" i zamiana w dorosłe formy)

Posted

Czytam ten wątek od początku ale dopiero teraz obejrzałam zdjęcia malutkiej i o mało nie spadłam z krzesła !!!!!!!!!!!!
W zeszły poniedziałek przygarnęłam wyrzuconą psinkę miała wtedy ok. trzy tygodnie .
Wtedy wyglądała tak :

Ciemka mam siostrę bliźniaczkę Twojej Czarnej !!!!!!!!!!!!!!!!!
Z moją malutką miałam tyle łatwiej , że od początku pobytu u mnie sama próbowała jeść .
Teraz po tygodniu mała rozrabia , całą noc przesypia , wstaje ok. 6.30
Mała jest do adopcji !!!!!!!!!!!!!
Dzisiaj wygląda tak :

Posted

Jaka śliczota. :) I też ma białą łatkę pod brodą. :) Moja ma jeszcze białą plamkę na pyszczku. :)
Filmiku to nie wrzucę bo nie mam jak ale zdjęcia na pewno będą niebawem. :)

Posted

Szami - cudenko ta twoja znajdka :). Dwie słodyczki na wątku mamy :).

Zdrówka dziewczynki, zdrówka !!!

Filmik jak masz (z komórki, aparatu) wgrywasz na youtube (po uprzednim zarejestrowaniu się - 5 sekundek). I stamtąd kopiujesz link i wklejasz tutaj. To równie proste jak zdjęcia.

Posted

Wow. :D Dyplom dostałam. :D
Co do filmiku, to nie chodzi o wrzucenie, tylko na razie nie mam go czym nagrać. :)

A zdjęcia Czarnulce truuudnooo zrobić, oj trudno, biega, szaleje, ciągle się rusza. Ale udało mi się przed chwilą uchwycić ją na kilku. :D

http://lh3.ggpht.com/_Dvl0yAD9Pp4/SxaUfV5z1UI/AAAAAAAADv0/EVE6Y1Oor98/s640/cza6.JPG

http://lh5.ggpht.com/_Dvl0yAD9Pp4/SxaUpXYJ4AI/AAAAAAAADwA/1PIh35ukMe8/s640/cza8.JPG

A najlepszy na rosnące ząbki jest mój palec :P

http://lh5.ggpht.com/_Dvl0yAD9Pp4/SxaUjqb0axI/AAAAAAAADv4/F1OkNk-cjrI/s640/cza7.JPG

Posted

Jest bossska.Uwielbiam ta cudowna opowiesc o poswieceniu i oddaniu no i o pszeszczesliwej malej czarnulce :) To dopiero bedzie milosc, chyba czarna bedzie myslala ,ze jest twoja corcia.

Posted

A co Wy na to, aby perzenieśc wątek do galeri grupy Extra - kundelków? :)
Bo na pewno będę na bierząco informowac co z Czarną, więc może tam przenieśc jej temacik?:)

Posted

Ciemka napisał(a):
A co Wy na to, aby perzenieśc wątek do galeri grupy Extra - kundelków? :)
Bo na pewno będę na bierząco informowac co z Czarną, więc może tam przenieśc jej temacik?:)

A może dołączyć Czarną do wątku Mordy?

Posted

Energy napisał(a):
A może dołączyć Czarną do wątku Mordy?

Tylko napiszcie gdzie przenosicie - żeby mi temat się nie zgubił. Czytam go nałogowo :-)