Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzisiaj stała się przypadłość dziwna, ktora mnie zdenerwowała...

Co tydzień jezdzę na szkolenie z moja psiną, autobusem lub pociągiem, dzis chcialam jechac autobusem (niestety), ale jednak nie pojechalam poniewaz pan kierowca wyprosil mnie z autobusu. Zaządał ode mnie szczepień mojej suczki (bulterierki), niestety nie mialam ich przy sobie.

Fakt, faktem szczepienia powinnam miec przy sobie , ale jezdze juz tyle lat z moim psiakiem, pociagami, tramwajami,autobusami i pierwszy raz zdazylo mi sie zeby ktos zaządał ode mnie karty szczepień.

Mysle ze to z powodu tego ze jechalam wlasnie z bulterierem, gdybym miala innego pieska to bylo by pewnie inaczej. Ludzie mają takie uprzedzenie do tych psow ze glowa boli, jak z nia ide ulica to tak na mnie patrzą jak bym szla z jakims potworem. A to tylko ich niewiedza to powoduje ze tak sie ich boją i opinia. Przeciez one tak naprawde sa bardzo przyjazne do ludzi, moja uwielbia towarzystwo, do domu kazdego wpusci i nigdy nie zdazylo jej sie zawarczec na czlowieka ( raz , jak byla mala, jak przyszedl do mnie moj kuzyn widziala go wtedy pierwszy raz , dosc wysoki i poteznej budowy, schowala sie pod stol i ze strachu warczala:-)), po za tym jest pupilem....dlaczego wszyscy twierdza ze to takie potwory...? :( :-? :x

Posted

Co do środków lokomocji publicznej jest jedno prawo o ile nie jest ona prywatna :)

Poczytaj w dziale PRAWO lub poszukaj w innych postach ;)

Tak wiele razy było to posuszane że wszystkiego się dowiesz :wink: :drinking:

PS Bulterier też pies a żeładniejszy od innych :lol: :wink: :drinking:

Posted

to jakieś debile a może niech zaczną pytać o książeczkę zdrowia albo o ubezpieczenie lub dowód osobisty :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pies ma być w kagańcu i na smyczy a dalsze ustalenia dopiero jak coś się stanie :wink:

Oczywiście pies w/w dokumenty powinien mieć 8)

Posted

Takie sa przepisy, ze ksiazeczke szczepien musisz miec przy sobie , jak Swoj dowod osobisty i kierowca ma prawo to sprawdzic, choc nie musi,

Chodzi o to, ze kierowca i jego firma odpowiada za pasazerow, dokladnie tak samo, gdybys Ty ulegl wypadkowi jadac autobusem.

Posted
Takie sa przepisy, ze ksiazeczke szczepien musisz miec przy sobie , jak Swoj dowod osobisty i kierowca ma prawo to sprawdzic, choc nie musi,

Chodzi o to, ze kierowca i jego firma odpowiada za pasazerow, dokladnie tak samo, gdybys Ty ulegl wypadkowi jadac autobusem.

Czy możesz mi podać podstawę prawną bo nic takiego nie wyczytałem :lol: :wink:

Posted

Czy sunia miala kaganiec?

Pamietam, jak kiedys do autobusu wsiadlo dwoch kolesi z amstaffem.

Pies nie mial kaganca, i kierowca powiedzial ze pies bez "namordnika" nie pojedzie.

A przepisy o szczepieniach [zaswiadczenie o szczepieniu na wscieklizne] istnieja, wystarczy zajrzec do regulaminu MPK.

Posted

He he he, no niby sa przepisy i staram sie miec te szczepienia ze soba, duzy ma zawsze kaganiec, a mala chyba jeszcze za mala, ale tak na marginesie to jest tam wzmianka o "ludziach budzacych odraze swoim wygladem lub zachowaniem". Ile osob budzi we mnie odraze w takim autobusie to szkoda gadac, a jakos nikt ich nie wyprasza.

• 3 weeks later...
Posted

Jezdze czasami do domu rodzinnego z Bilbo - 4-letnia kundelka wielkosci pinczera miniaturowego - i jak to malenstwo mialo 8 miesiecy, kierowca prawie mnie nie wzial, bo nie miala kaganca. Pozniej nie chcial wziac, bo termin szczepienia uplywal 29, a ja jechalam 25... Wszystko zalezy od kierowcy.

W MPK nie woze ze soba i dziewczynkami szczepien, ale zawsze mam kaganiec w pogotowiu. W PKP nigdy jeszcze nie zazadali szczepien - ani od bullterrierki, ani od malej. W PKSie co trzecia podroz chca (tak srednio). Czasami tez jak jechalam z Bilbo, kierowca kazal trzymac ja na podlodze, nie moglam jej wziac na kolana, bo straszyl, ze mnie wysadzi...

Wszystko zalezy od kierowcy po prostu - niektorzy glaszcza i bawia sie z psami, a niektorzy najchetniej by mnie nie wzieli, ale ze spelniam wszystkie wymogi formalne, to musza...

I nie trzeba miec ksiazeczki szczepien, tylko zaswiadczenie o szczepieniu przeciw wsciekliznie.

Ale to wszystko i tak jest niczym w porownaniu do kotow - za nie nie placi sie za przejazd (za psa zawsze), one tez nie musza miec szczepien... Paskudna dyskryminacja!

Posted

Axel przejechał tysiące kilometrów w swoim zyciu, zarówno PKP, PKS i MPK, za każdym razem ma kaganiec. Gdy jedziemy PKP i PKS zawsze mam przy sobie książeczkę szczepień, chociaż nigdy się nie zdazyła, aby kontroler chcial okazania. Owszem zdazyło się, że pożarłam się z konduktorem w pociągu, bo jechałam sama w przedziale , podróż trwała już 2 godziny i ściągnęłam Axlowi kaganiec. Owszem miał facet racje, ale mógł to powiedzieć innym tonem ,a nie krzyczeć przez drzwi (już po opuszczeniu przedziału).

Posted

ja takze zjezdzilam wiele autobusami i pociagami,tramwajami.......I pies zawsze mial kaganiec.Nawet gdy byl pusty bus.....Ks.sz tez zawsze przy sobie mam ale na ogol kontroler mowi ze nie trzeba okazywac bo widzi ze pies zadbany (ciekawe w ktorym miejscu :lol: )....... A kiedys mnie kontroler zaskoczyl......Jade kolo 21 busem i wlasnie wsiada kontrola.....Sprawdza miesieczny bilet,(ksiazeczki niechcial ),glaszcze psa i mowi ze moze bym zdjela psu kaganiec bowiem musi sie meczyc a nie ma ludzi wiec nikt sie nie przyczepi :)

Posted

Bo sa ludzie i ludziska!

Ale dzisiaj w Metrze gula mi skoczyla, jak jakis "tuptus" wsiadl, z Pitem, bez kaganca i pies szczekal na kilka osob :evil: , ktore byly blade ze strachu. "Tuptus" byl mikrej postury, ale za to psa mial napakowanego!

Posted

I dlatego wlasnie takie "Tuptusie" kupuja sobie bojowca , co poniektorzy laduja go jeszcze sterydami , zeby podniesc wlasne morale

A może lepiej pobiegać z psem to wyjdzie mu to na zdrowie, psu i właścicielowi :evilbat:

:o a sterydy nie pomagają psy co do kondycji :evilbat:

Posted

Właśnie wczoraj na spacerze mijał mnie taki sterydowiec, ale facet był wielki na prawdę. Prowadził Amstafkę, która nie lubi psów i nie lubi dzieci (tak powiedział). Suka byla brzydka jak diabli i do tego posikiwała przy kazdym podskoku. Ale za to miała grubą czarna obrożę z cekinami i ogromnie szeroką smycz, tez ze skóry...bajera... :wink: