Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 519
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Uroki zimy? ;)

Martysia zasnęła mi dzisiaj na kolanach...

Próbowałam ją troszkę wyczesać - zaczęłyśmy nietypowo, bo od ogona i tylnych łapek - tam pozwoliła mi grzebać grzebieniem bez większego problemu. Z resztą poczekamy i popróbujemy stopniowo. Wycięłam kilka kołtunów - sierść jest zasupłana pod wierzchnią warstwą, więc Tynka będzie w ząbki jakiś czas ;)."Zdrowa" sierść jest miękka jak jedwab...
Tak bardzo bym chciała, żeby znalazła cudowny dom, w którym ktoś poświęci jej dużo czasu, będzie uczył się ją rozumieć. Ona jest taka delikatna, subtelna, uważna... Tak śmiesznie ziewa, kiedy jest śpiąca. Tak szybko się męczy...
Niesamowita, maleńka istotka.

Posted

Odepchałam i odpisałam na drugim wątku.

Martysia - uwaga, uwaga ;) - pierwszy raz, odkąd ją znam i odkąd wyszła ze schronu, zdecydowała się dzisiaj wieczorem zrobić koopę na spacerze!
Brawo, Korniszonku! Zostawiłam te koopsko do jutra na środku podjazdu - ku chwale właściwego się wypróżniania ;) może jutro pomoże Martysi skojarzyć, co i jak. No, jestem dumna z suni.

Posted

Tekst do ogłoszeń:

Martynka jest niewidomą, maleńką staruszką
, którą "dobry" człowiek wyrzucił na ulicę.
Obijała się bezradnie o krawężniki i buty przechodniów - klucząc w ciemności - głodna, zmęczona, samotna.
Stamtąd trafiła do schroniska, które odzieliło ją od pędzącego nurtu miasta przydzielając w zamian do boksu pełnego innych zwierząt. Nieporadne stworzenie marzło na betonie, nie mogło spokojnie zjeść, ogrzać się, odpocząć.
Po kilku miesiącach zostało chorym, przerażonym, podeptanym przez silniejsze psy, kręcącym się w kółko szkielecikiem.

Opuściła azyl, żeby żyć, móc ufać, znaleźć dom. Pod opieką krakowskich wolontariuszy uczy się nie bać.
Wie już, że dobrze jest wtulić się w ludzkie ramiona. Jest niebywale delikatna, subtelna i cicha. Nie zaczepia innych zwierząt, lubi delikatną pieszczotę dziecięcej dłoni. Nadal jednak łatwo ją przestraszyć. Potrzebuje ciepłego, spokojnego domu oraz kogoś, kto uszanuje jej bezradność, pokocha i otoczy opieką.
Martynka waży 5kg, jest zaszczepiona, odrobaczona, zaczipowana.

Kontakt w sprawie adopcji:
509 166 430
psywpotrzebie@gmail.com

Posted

Dzisiaj chyba gorszy dzień. Mierny apetyt. Martwię się. Ona jest taka delikatna - jedwabny pies...

Wczoraj w nocy odeszła za TM inna sponiewierana staruszka - Gapcia. To mój pierwszy raz... pierwszy pies z tych, które prowadziłam do domu... Ostatnie miesiące życia spędziła szczęśliwa, we wspaniałym domu w Łodzi, odeszła spokojnie, we śnie.
Czemu tak szybko, po siedmiu miesiącach normalności...

Tak bardzo bym chciała, żeby Martynka miała masę czasu i kochający stały dom. Będzie tak, prawda?

Posted

Dokładnie - wspaniały i wyjątkowy. Taki dom będzie miała.

Nie ma już kłopotu z czystością - mądra jest Martynka bardzo :).
Dzisiaj z apetytem lepiej, ale sunia ma swoje smaki i śmiać mi się chce, jak kręci nosem i wypluwa, kiedy rodzaj wędlinki, którą owinięte są leki, jej nie odpowiada.

Posted

[FONT=Arial][FONT=Arial]Wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]- odpoczynku, zwolnienia tempa oraz dystansu do tego co wokół.[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]Chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i miłymi wspomnieniami.[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]Radosnego i szczęśliwego Nowego Roku 2010[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]z marzeniami, o które warto walczyć,[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]z radościami, którymi warto się dzielić,[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]z przyjaciółmi, z którymi warto być,[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]i z nadzieją, bez której nie da się żyć.[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]Niech ten cudowny, pełen radości czas, przyniesie Wam i Waszym[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]najbliższych wiele szczęścia i spełni Wasze najskrytsze marzenia.[/FONT][/FONT]

[FONT=Arial][FONT=Arial]Marta[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial][/FONT]
[FONT=Arial]A Martysi zycze, aby znalazła wspaniały i kochający domek!!! BO dziewczynka zasługuje TYLKO na taki dom!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/FONT]

Posted

W sobotę pojechałyśmy na dyżur - rano były wymioty (ciemne plamy i smugi na kocyku), z resztą trudno to tak nazwać, bo nie chciała nic jeść drugi dzień. Była osowiała. Bardzo mało piła. Byłam przerażona i miałam skojarzenia z krwią - wet oglądał kocyk, tyle chociaż, że to napewno nie krew. zdecydował podać penicylinę i lek przeciwzapalny. Nie miała gorączki - tzn. utrzymuje się stan na granicy - 39st (mierzona była u weta w środę i w sobotę). Suchy nos. Brzuszek nie był bolesny. Teraz jest już lepiej - jest żywsza i troszkę podjada. We wtorek pojedziemy na kontrolę i powtórkę leku. Możliwe, że biochemia do powtórki... Nie wiem co to było i dlaczego... Nie jestem panikarą, ale przy niej się boję...

Posted

spróbuje zaprosic innych na wątek Martynki.

Jesteśmy sporo na minusie. A przecież Martysia powinna mieć bogate zaplecze finansowe...

EDIT: Wyslałam tyle PW i na razie cisza :roll: ale ja sie nie poddam. Jutro zaczne znowu rozsyłać zaproszenia na wątek Martysi..

Posted

Przeczytałam ... i jestem pod wrażeniem - Salibinko zrobiłaś i robisz tyle dobrego dla tej biednej psinki , ale zobaczysz, że będzie dobrze, Martynka wyzdrowieje nie ma innej opcji.
Ten zastój to ze względu na święta. Jestem z wami całym sercem!
Pewnie i jakiś grosik się znajdzie, proszę o nr konta...

Posted

salibinka napisał(a):
Uroki zimy? ;)

Martysia zasnęła mi dzisiaj na kolanach...

Próbowałam ją troszkę wyczesać - zaczęłyśmy nietypowo, bo od ogona i tylnych łapek - tam pozwoliła mi grzebać grzebieniem bez większego problemu. Z resztą poczekamy i popróbujemy stopniowo. Wycięłam kilka kołtunów - sierść jest zasupłana pod wierzchnią warstwą, więc Tynka będzie w ząbki jakiś czas ;)."Zdrowa" sierść jest miękka jak jedwab...
Tak bardzo bym chciała, żeby znalazła cudowny dom, w którym ktoś poświęci jej dużo czasu, będzie uczył się ją rozumieć. Ona jest taka delikatna, subtelna, uważna... Tak śmiesznie ziewa, kiedy jest śpiąca. Tak szybko się męczy...
Niesamowita, maleńka istotka.

uda się , musi się udać , innej opcji nie ma :)

podajcie proszę nr konta do wplaty ...