Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No tak znowu zapuściłam galerie :P Wstyd .. Mam kilka zdjęć z Przedszkola ale to bardzo dawno bo była jeszcze puchata :D

Jakiś czas ten została ścięta po pudlowemu :D
Oto Suzi wczoraj gdy prasowałam pościel ona znalazła i dla siebie miejsce :P

Zrobiła się taka dorosła! Mała damulka :)

Posted

Cheritka w przypadku pudelków NN jak wiemy nigdy nic nie wiadomo -(
I to jest smutne, że delikwent od której nabyła Olcia psa wyprodukowała bez sensu kilka miotów - może ten bidul od Mameczki tez jest z tej rozmnażalni -(
Może rodzeństwo słodkiej Suzi już jest wyciągane ze schronów -(
Bo tak jest w przypadku mnożenia bez sensu ... i wspomagania procedury poprzez kupowanie z takich rozmnażalniach kiedy już tyle bid mniej lub więcej pudlowych ginie w schronach ...

Posted

Sliczna jest Suzi i faktycznie bardzo podobna do mojego Lola ;)
ale ja jechalam po mojego bidula az za czestochowe.Ja nie kupilam w rozmnazalni tylko wyciagnelam od babki ,ktora chciala sie go pozbyc(bo jej sie znudzil) a ta z kolei dostala go jako odpad z pseudo od znajomej :(

Posted

Zgadza się Mameczko, ty wyciągnęłaś swojego psiaka z strasznych warunków, a tu koleżanka się tylko tym zamartwia że suki już nie będą mnożyć bo jak sama napisała wyprodukowano już kilka miotów i ten był ostatni -(
To po prostu straszne - wyprodukowano kilka miotów :angryy:
Mameczko sądząc po wieku mogą to być nawet psy z tego samego źródła.
Co do "rodowodów" to znam takie przybytki, jak na 1 "rodowód" się sprzedaje różne mioty nawet różnych niby-ras, a także znam przypadki gdzie pani z premedytacją ogłasza i udostępnia swojego wadliwego psa do krycia suk poza związkiem produkując już kaleki -( W jednym znanym mi przypadku "reproduktorem z rodowodem" jest pies kupiony jako "pet" (czyli pies z wadą, nie do hodowli) i niestety jest to pudel (!)
Ale tego taki producent nie mówi, za to wciska kity naiwnym ludziom -(

Właśnie doczytałam....
Nie istnieje tez opcja "domowej hodowli" jeżeli szczeniaki nie maja rodowodu. To nie ma nic wspólnego z Hodowlą - to zwykła rozmnażalnia.
Hodowla = jakość, pełna dokumentacja, warunki, brak 1 punktu to już nie jest Hodowla.
Rasa to nie tylko rzekome papiery rodziców, to pełna dokumentacja i ich kwalifikacje że nie są wadliwi, że są zdrowi, że są prawidłowe psychicznie, i gdzie szczenięta są poddane przeglądowi w wieku 6-7 tyg oddawane z pełną odpowiedzialnością i dokumentacją.
Domową Hodowlą jest moja hodowla, Kajomady, Włodka i Aguni, Cheritki, Sonya Nero - to są Hodowle - jakość, pełne papiery i gdzie każde szczenię jest przemyślane, pary dobrane po pełnej analizie, gdzie suki są kryte 2 - 3 w życiu a nie maluchy wyprodukowane bo jest zbyt -(

Posted

Nie chce się dawać w kłótnie ale ja nie kupiłam Suzi z rozmnażali! Wiem co się dzieje i z siostrą i z bratem Suzi, mam kontakt z właścicielką, a mama Suzi miała 2 albo 3 mioty .. Odwiedzałam ją przed zakupem i wiem że miała tam bardzo dobrze.. Jest kochanym psem z zachowania bardzo podobnym do mamusi i nie przeszkadza mi to że nie ma rodowodu..

Do przedszkola chodzę na przymorze do hauwardu:)

Posted

A i jeszcze jedno nie zmartwiła się "wyprodukowaniem kilku miotów" tylko tym że inna pani pytała skąd ją mam i chciałam ją uprzedzić że w Gdańsku z tej hodowli nie będzie już szczeniaczków.

Posted

Olcia - trudno ci może pojąć ale to była typowa rozmnażalnia - nie ważne jak niby była kochana ta suczka u osoby odpowiedzialnej nie powinna mieć w ten sposób szczeniaków.
Każdy miot który rodzi się na lewo to pseudo-hodowla - a definicję Hodowli ci podałam, ta sytuacja tej definicji nie spełnia w 2 na 3 punkty -( 3-ci punkt jest tak naprawdę nie znany ...

A jak różnica jest między Hodowla a produkcją to zajrzyj np. na stronkę hodowli Interstudio jak postępuje Hodowca i jak długa droga wiedzie do szczeniaków, jakie przemyślenia a nie byle były szczeniaki.
Sama napisałaś, że suka była wadliwie umaszczona - a więc w myśl hodowli zdyskwalifikowana z powodu posiadanej wady, a co jeszcze ... tego nikt nie wie.
Jaki doświadczony kynolog sprawdził sukę i psa pod kątem PRA, rzepki, zębów, anatomii, psychiki, motoryki ?

Posted

I ja sie zgadzam z ANETA bo pozniej takich pudli i nie tylko " po rodowodowych rodzicach " jest w schroniskach bo albo sie nie podobają lub psychika nie taka i sto tysiecy innych powodow zeby psa oddac do schonu lub przywiazac do drzewa w lesie ale nie mowie o Tobie Olcio

Posted

Olciu ja tez bylam z Lolem w hauwardzie ;) ale tylko raz bo potem te straszne mrozy byly do -20 a on juz mial skonczone 6 miesiecy i tak.Szkoda ,ze sie nie spotkaly tam bo naprawde wygladaja jak brat z siostra ;).

Posted

Oj chciałabym, żeby z tymi rodowodowymi psami było tak pięknie jak to piszesz Aneto, ale wg. definicji jaką podałaś to całakiem sporo osób sprzedających psy z rodowodami nie ma hodowli tylko jest rozmnażalnią:shake:
Ale tutaj trochę chyba zaśmiecamy galerię tego typu dyskusjami i pewnie wartoby się przenieść z tym do odpowiedniego tematu.

A co do Suzi to rzeczywiście są z Lolkiem bardzo podobni! Ładna sunieczka, życzę żeby się dobrze rozwijała i zdrowo rosła! Prosimy więcej zdjęć.

Posted

Dlatego nie poleca się niektórych "hodowli", przynajmniej ja "zapominam" o nich jak ktoś dzwoni i pyta gdzie są maluchy.
Poziom hodowli należy podnosić a nie martwić się że kolejna rozmnażalnia nie będzie już produkować kolejnych maluchów -(
Jakby nie ignorancja społeczeństwa w wielu kwestiach nie byłoby potem przypadków Lolka, a także tej młodej morelowej suni która jak pamiętam wylądowała w końcu u Pati na hoteliku i ... intensywnym leczeniu -(
Sama Pati tez lat temu z 3 wyciągnłęła z schroniska młodego czarnego pudliszona.

Jakby Olcia naprawdę sie zainteresowała to by takiego miała pieska za darmo a babsko nie byłoby by "dobroczyńcą" produkując miot za miotem.

To się też Equus tyczy około połowy tego co się nazywa "hodowlami" - nabywcy nie mogą być ignorantami którzy cieszą się z tego co im się wciśnie - a bajeczki wciska się jak wiemy najłatwiej :mad:

Olciu - i tak niestety zostałaś oszukana bo ci wciśnięto to co chciałaś usłyszeć - że to "hodowla domowa" .... była to tylko bajeczka dla chętnych -(

Jednak prawdą jest że tak samo oszukać by się dało ponad 95 % społeczeństwa ... i dlatego mamy 5 mln bezdomnych psów z czego nie ryzykuję że znajdzie się nawet kilkaset w typie pudla -(

Posted

Masz rację Aneto, ale osobom, które niewiele wiedzą o hodowli i nie siedzą w rasie, a po prostu chcą mieć psa rasowego trudno się zorientować, która hodowla to HODOWLA a która tylko "hodowla"... Tu na dogo pisze się na ogół tylko tyle "nie kupuj psa bez rodowodu", dając tym samym do zrozumienia, że jak ma rodowód to już jest super, a jak wiemy to nie wystarczy... Ale czy gdzieś na dogo przeczytasz, że jakaś hodowla dająca psy z metrykami jest zła? Czy ktoś to wprost napisze? Jakoś rzadko się zdarza, można się tego co najwyżej dowiedzieć pokątnie na wystawach :P Więc nie ma się co dziwić, ze ludzie są w tym wszystkim zagubieni :(

• 2 months later...
Posted

Ostatnio zaniedbałam troszkę galerie więc postanawiam ją wznowić :) W Gdańsku od kilku dni dużo słońca, a ja wzięłam dziś na spacer aparat i zrobiłam kilka zdjęć oto one: