psyja Posted April 13, 2011 Posted April 13, 2011 Ilka21 napisał(a):a to przeczytaj wzorzec dokładnie ;P Wzorzec grzywacza nie podaje maksymalnego i minimalnego wzrostu grzywacza a jedynie granice idealnego wzrostu co za tym idzie tak naprawdę odstępstwa od tego powinny być tarktowane liberalnie choc zdrowy rozsądek powienien zostac zachowany. Ja osobiście wolę psa większego i pięknego w proporcjach jak przeciętnego idealnego wzrostowo, bo małych i naprawdę pięknych nie ma za wiele, przeważnie te większe mają grację i wszytsko to co grzywacz miec powinien - ale to tylko moje zdanie. Dla mnie 40 cm to też za dużo ale dopuszczam psy 37 cm(choć sa dla mnei też duże) ale wtedy musza miec budowę taką jak lubię tj np. tata mojego miotu B. Moja Molly jak na suke nie jest mała też spora bo ma 33 cm ale jak widać szczenięta daje różne największe są samce dw przedziale 31-35cm, a suki 28-33cm.Dla mnie suka poniżej 28cm jest za mała mimo ze wzorzec uznaje to jako idealny wzrost ale dla mnie to nie hodowlnane, a pies taki malutki też dla mnie nie bardzo chyba, że używam go do dużej suki i wtedy mam jakis cel w tym. Niestety nie można patrzeć tylko na wzrost. Każdy patrzy na co innego ja na wzrost na końcu i niestety mam problem z małymi repami bo bardziej podobają mi się proporcjami większe.Trezba starać znaleźć się złoty środek choć nie zawsze to wychodzi oczywiście, że lepszy pies o bardzo ładnej budowie ale wysoki (do nas najprawdopodobniej zresztą taki dołączy;)) niż mały i brzydki. w Polsce zauważyłam że więcej jest tych za dużych niż 'wzorcowych', w ogóle mam wrażenie że z roku na rok coraz większe sie robią grzywki - patrze po datach urodzenia. być może to ja na takie psy trafiam, nie wiem, ale ogólnie uważam, że po coś ten wzorzec jest. oczywiście parę wysokich suk czy reproduktorów, ale o ładnej budowie to nic dziwnego i takie psy też są potrzebne na ale... tu się zapętla czyli 'wzorzec też po coś jest' ;) Quote
*anusia&ajlu* Posted April 13, 2011 Author Posted April 13, 2011 Aniu pochwal sie jaki piesek trafi do was? :) Quote
psyja Posted April 13, 2011 Posted April 13, 2011 ciiiiiiiii póki co to jeszcze nic pewnego ;) na dniach będzie wszystko jasne! Quote
mychaaaaa Posted April 14, 2011 Posted April 14, 2011 *anusia&ajlu* napisał(a):Aniu pochwal sie jaki piesek trafi do was? :) A ja wiem! A ja wiem! :loveu: cudak :loveu: Quote
Jaga. Posted April 15, 2011 Posted April 15, 2011 mychaaaaa napisał(a):Jaga... 36cm w przypadku psa to jeszcze nie tragedia, nie mówię, że taki pies jest zły czy przerośnięty, to raptem tylko 3cm przekroczenia wzorca :) A Boo mi zawsze wydawał się drobniutki o zdjęciach. Johnny zresztą też ;) mychaaaa... wiesz szczerze mówiąc to ja się śmiałam... Johnny ma typową budowę jelenia i 34 cm, ale kupa osób się podnieca tym jaki on wielki wielki, a w NDM na wystawie wcale się wzrostem nie wyróżniał wręcz przeciwnie, prezentował się idealnie. jak dla mnie to jest piękny pies i ma wzorcowy wzrost, czeszka w Drzonkowie była nim zachwycona i wcale nie narzekała że jest duży. jeśli będę miała co nim pokryć to bez wahania go użyję w hodowli bo ma świetny papier i niczym nie odstaje od większości grzywek - chociaż może nie jest powalający eksterierowo ale wg mnie jest dobry i to wystarczy. każdemu życze tak pięknego psa o tak genialnym charakterze, mądrego, miłego i niekłopotliwego. nie zamieniłabym go nawet na stado interchampionów grzywacz to nie tylko wzrost, to przede wszystkim charakter bo żyje się z psem a nie jego wzrostem *anusia&ajlu* napisał(a): Johnny mi tez sie podobal, tez go wytarmosilam bo jest niesamowity, ma zjawiskowy kolor!!! dziękuję :loveu: bardzo się cieszę że ktoś mojego synka docenia :loveu: Boo jest super, jak dla mnie idealny, pięknie obrósł włosem od czasu jak go widziałam, zmężniał i pięknie się rozwija. bardzo ładnie go wystawiasz i patrzenie na Was jako parę było wielką przyjemnością. Quote
Maalwi Posted April 16, 2011 Posted April 16, 2011 [quote name='mychaaaaa']z tego miotu w ogóle jakieś duże maluchy powychodziły ;) to ile musi mieć Blanka skoro niehodowlana przez wzrost?? Swoją drogą na zdjęciach ze szczenięcych lat Borys wygląda na drobnego pieska. A Bibi jest duża? Wiem, że dużo waży, ale jak wzrost? ;) Anusia, a Twój Boo też taki wyrośnięty? Przysięgam, że wygląda na chucherko na zdjęciach! :) Waży teraz 5,7 i ma 34 cm (o ile dobrze mierzę) Quote
Asiaczek Posted April 16, 2011 Posted April 16, 2011 Anusia vel Ania vel Aneta;), czyli *anusia&ajlu* - bardzo Ci serdecznie dziękuję za sobotę. Nawet nie wiesz, jak dla mnie byl to ciężki dzień. Rozwieszanie ogłoszeń, rozmowa o niczym, możnośc skonsultowania się z kimś, kto wie, co to pies - niezastąpione i.... bezcenne (modne słowo ostatnio). Dziękuję! Pzdr. Quote
Ilka21 Posted April 21, 2011 Posted April 21, 2011 Maalwi napisał(a):Waży teraz 5,7 i ma 34 cm (o ile dobrze mierzę) Jak na suke to jest spora ale nie waży dużo przy tym wzroście to za mało ;) Jaga Johnny to bardzo ładny pies, o ładnym ruchu,głowie doskonały budową i spokojnie ch.pl zrobicie. Jedyne czego się bałam to że włos może nie być tak efektowny ale na szczęście moje obawy zaszczepione przez robiącego przegląd się nie sprawdziły. Johnny nie jest małym psem ale wzrost go dla mnie nie dyskwalifikuje i jeżeli trafi sie chętna panna to oczywiście że go kryć , może wiele suk poprawić. On wydaje się duży bo to pp, łysy zawsze wydaje się mniejszy Quote
Jaga. Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 ach Ilona mów mi tak jeszcze ;):loveu: Anusia coś skąpisz fot pięknego Boo, jak byś miała chwilkę to poproszę o foty mojego ulubieńca :loveu: Quote
*anusia&ajlu* Posted April 22, 2011 Author Posted April 22, 2011 [quote name='mychaaaaa']A ja wiem! A ja wiem! :loveu: cudak :loveu: o tak cudak, widzialam :) [quote name='psyja']już sie wygadałam, zapraszam do galerii:D Aniu gratuluje i mam nadzieje ze dojade do Białegostoku na wystwe, bardzo chcialabym Was zobaczyc :) [quote name='Jaga.']mychaaaa... wiesz szczerze mówiąc to ja się śmiałam... Johnny ma typową budowę jelenia i 34 cm, ale kupa osób się podnieca tym jaki on wielki wielki, a w NDM na wystawie wcale się wzrostem nie wyróżniał wręcz przeciwnie, prezentował się idealnie. jak dla mnie to jest piękny pies i ma wzorcowy wzrost, czeszka w Drzonkowie była nim zachwycona i wcale nie narzekała że jest duży. jeśli będę miała co nim pokryć to bez wahania go użyję w hodowli bo ma świetny papier i niczym nie odstaje od większości grzywek - chociaż może nie jest powalający eksterierowo ale wg mnie jest dobry i to wystarczy. każdemu życze tak pięknego psa o tak genialnym charakterze, mądrego, miłego i niekłopotliwego. nie zamieniłabym go nawet na stado interchampionów grzywacz to nie tylko wzrost, to przede wszystkim charakter bo żyje się z psem a nie jego wzrostem dziękuję :loveu: bardzo się cieszę że ktoś mojego synka docenia :loveu: Boo jest super, jak dla mnie idealny, pięknie obrósł włosem od czasu jak go widziałam, zmężniał i pięknie się rozwija. bardzo ładnie go wystawiasz i patrzenie na Was jako parę było wielką przyjemnością. Jaga moim zdaniem Johnny jest super psem, jego budowa i charakter dla mnie bomba! bardzo mi sie podoba :loveu: no i jeszcze ten kolor! dziekujemy za mile slowa, nadal sie ucze wystawiac Boo bo za bardzo go sciagam na ringowce ale to chyba z emocji go tak podciagam;) ale jakos wychodzi... [quote name='Maalwi']Waży teraz 5,7 i ma 34 cm (o ile dobrze mierzę) mi sie Bibi podoba, lubie czarno-biale pp :) [quote name='Asiaczek']Anusia vel Ania vel Aneta;), czyli *anusia&ajlu* - bardzo Ci serdecznie dziękuję za sobotę. Nawet nie wiesz, jak dla mnie byl to ciężki dzień. Rozwieszanie ogłoszeń, rozmowa o niczym, możnośc skonsultowania się z kimś, kto wie, co to pies - niezastąpione i.... bezcenne (modne słowo ostatnio). Dziękuję! Pzdr. Asiu, ja tez dziekuje za bardzo mily dzien, codziennie o Was mysle i mam nadzieje ze Wazirek sie odnajdzie, millo bylo patrzec na twoje psiaki, ta rasa juz mnie wciagnela, maja fajne charakterki a Romka i Serek to moi ulubiency :loveu: ja tez lubie takie rozmowy o niczym, ale tez bardzo mi sa przydatne twoje wskazowki, rady i te histrorie ktore mi opowiadalas nie zapomne dlugo, dlugo :) tez Dziękuję za goscine :) i mam nadzieje ze niedlugo sie spotkamy znowu...:D [quote name='Ilka21']Jak na suke to jest spora ale nie waży dużo przy tym wzroście to za mało ;) Jaga Johnny to bardzo ładny pies, o ładnym ruchu,głowie doskonały budową i spokojnie ch.pl zrobicie. Jedyne czego się bałam to że włos może nie być tak efektowny ale na szczęście moje obawy zaszczepione przez robiącego przegląd się nie sprawdziły. Johnny nie jest małym psem ale wzrost go dla mnie nie dyskwalifikuje i jeżeli trafi sie chętna panna to oczywiście że go kryć , może wiele suk poprawić. On wydaje się duży bo to pp, łysy zawsze wydaje się mniejszy Wlasnie Jaga Ila dobrze pisze :) [quote name='Jaga.']ach Ilona mów mi tak jeszcze ;):loveu: Anusia coś skąpisz fot pięknego Boo, jak byś miała chwilkę to poproszę o foty mojego ulubieńca :loveu: haha ja tez lubie jak mi Boo chwala :) a nie skapie tylko ciezko pracuje, staram sie w domu zeby mama sie w koncu przekonala do 3 psa;) fotki beda niedlugo :) [quote name='Izabela124.']A ja składam gratulacje za NDM :) dziekujemy :) dzis przyjechal do nas Dedek, dziadka pies, juz sie odzwyczailam od trzymania 3 smyczy na spacerze ale dalam rade, pies dziadka najspokojniejszy, moje to takie harpagany :) bede miala fotki napewno zrobie, Boo musial na poczatku pokazac kto rzadzi w domu ale Dede go olal, juz jest OK. za to kot siadzial caly czas na parapecie albo u mamy na komodzie bo nie zwyczajana do nowego domownika, ale teraz tylko obserwuje nie budzy i nie syczy, balam sie ze go zaatakuje bo prawie wielkoscia takie same sa;) narazie czuje sie jakby caly czas u nas mieszkal....obaczymy jak jutro zostaja same w 1 pokoju....ciekawe czy poznam swoj pokoj po powrocie haha czy bedzie niezle tornado heh Quote
*anusia&ajlu* Posted April 23, 2011 Author Posted April 23, 2011 Aniu dziękuje za życzenia :loveu: i dla wszystkich odwiedzających :loveu: [SIZE="6"]SPOKOJNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH Quote
Asiaczek Posted April 24, 2011 Posted April 24, 2011 Z wielka ciekawościa czekam na fotki Dede:) Pzdr. Quote
*anusia&ajlu* Posted May 2, 2011 Author Posted May 2, 2011 ups jeszcze nie wstawilam fotek Dedka :/ a mam wiele, wiele innych ok 200 z dzialki robione lustrzanka! i fotki z wystawy ;) teraz kilka z wystawy by Asia Karasiewicz:loveu: Quote
*anusia&ajlu* Posted May 2, 2011 Author Posted May 2, 2011 a tak ogolem Boo na wystawie klubowej w Opolu DOSK lok 4 na 9 psow :loveu: i wspanialy opis, mogloby byc lepiej bo Boo zwlail stolik ale bedziemy nad tym pracowac;) a tu ta nowa obrozka o ktorej kiedys pisalam ;) juz po wystawie, zabawa z Kolesiem Quote
*anusia&ajlu* Posted May 2, 2011 Author Posted May 2, 2011 Iza dziękujemy! ta fotka boska:loveu: to tylko niektore, napewno Asia u siebie wstawi wszystkie, a na innym forum tez sa;) Quote
*anusia&ajlu* Posted May 2, 2011 Author Posted May 2, 2011 a tu Kacper, profesjonalny handler wzial w obroty Boo:loveu: za co ogromnie dziekuje, bo to co pokazal jest naprawde genialne! jestem pod wrazeniem wysokiego poziomu!!!! Quote
*anusia&ajlu* Posted May 2, 2011 Author Posted May 2, 2011 i to na tyle :) pozniej wiecej z dzialki gdzie odpoczywalismy wprawdze, ja z Boo 1 dzien, Ajlu i Mru 2 :) ale fajnie bylo! Quote
*anusia&ajlu* Posted May 2, 2011 Author Posted May 2, 2011 i 3 fotki na zachete :D reszta jutro bo ide na spacerek :) Quote
Asiaczek Posted May 2, 2011 Posted May 2, 2011 Jakie klejnociki:) http://images40.fotosik.pl/818/d89e7285dcc09338gen.jpg Nie za ciasna ta obróżka? http://images45.fotosik.pl/841/83d902af1006a5a6gen.jpg Pzdr. Quote
Recommended Posts