Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie!!Taki poradnik to dobry pomysł.Tylko musiałby być dobrze napisany.Z ludzmi to jest różnie, jedni czytają drudzy nie.Poradnik powinien być w każdym schonisku.Ale oprócz tego poradnika powinna być prowadzona prawidłowa resocjalizacja psów oraz selekcja psiaków które nie nadają się do adopcji.bo takie się zdarzają niestety.Chciałbym poruszyć inny temat ,wiedzy jaką posiadają pielęgniarze .Nie ma szkoleń w tym kierunku.A przygotowanie i wiedza pielęgniarza powinno odgrywać też ważną role Tak jak dzieje się w USA czy Angli.http://www.schronisko.infocomp.pl

Posted

Myślałam właśnie o czymś takim ogólnodostępnym.
Czekam na jedną osobę (kompetentną bardzo), obiecała włączyć się w pisanie "poradnika", może się uda.
Coś próbuję sklecić o CS-ach, ale ciągle mi się nie podoba i zaczynam od początku :roll:

Posted

Mam nadzieje, że to nie będzie woda na młyn.Gdyby mi nie zalerzało to bym się nie odzywał.Mam nadzieje, że zrozumiecie.To ssą psy które odbiegają swoim zachowaniem od normalności.Bardzo zamknięte i nie dostępne , nie reagujące na bodzce zewnętrzne.Mieliśmy takie przypadki psów które, nie nadawały się do normalnego funkcjonowania a zarazem do adopcji.Próbowaliśmy je resocjalizować bardzo powoli, łagodnie, ale nie było poprawy.A uważam,że zrobiliśmy wszystko co można było zrobić.Przy tak dużej ilości zwierząt zawsze się znajdą nietypowe z wadami genetycznymi To są odosobnione przypadki ale się zdarzają.Selekja to znaczy eutanazja.Aby to robić potrzebna jest wiedza i informowanie naszego społeczeństwa o problemach faktycznych występujących w schroniskach.Przecież to są takie śmietniki gdzie podżuca się wszystko.I co schroniska maja z tym wszystkim robić.Tego poprostu nie da się opisać. To za każdym razem jest ciężka do podjęcia decyzja.Ale przy obecnej sytuacji oprucz adopcji, sterylizacji, kastracji.Potrzebne je troche inne myślenie i działanie.Mamy mnóstwo ludzi którzy chcą coś robić.I taki pomysł z poradnikiem jest świetny.W tym tygodniu słyszałem, że w Celestynowie jest 1600 psiaków, czy to tak powinny wyglądać polskie schroniska???http://www.schronisko.infocomp.pl

• 2 weeks later...
Guest Mrzewinska
Posted

Trzeba postawic jasno jedno pytanie: czy schroniska stac na utrzymywanie zwierzat wykazujacych powazne odchylenia od normy - czy wolno wydawac psy agresywne. Oczywiscie agresja w wykonaniu duzego psa jest bardziej niebezpieczna niz w wykonaniu jamnika, ale i jamnik potrafi bardzo powaznie pogryzc.
Moim zdaniem, tak jak pisze Zielony, zwierzeta agresywne i nieuleczalnie chore powinny byc usypiane.
Albo nas stac na utrzymywanie dozywotnich wiezien dla wszystkich oddawanych czy porzucanych psow, albo musi byc przeprowadzana selekcja i podejmowane bardzo trudne decyzje. Rowniez po to, aby tym normalnym, nieagresywnym i latwym do wyadoptowania stworzyc lepsze warunki. I te normalne, lagodne, nie konfliktowe, zdrowe - powinny byc oferowane w pierwszej kolejnosci - najpierw te, ktore sa w schronisku najkrocej. Wieksza szansa, ze do schroniska nie wroca.

Zofia

Posted

Ja uważam, że wiele zwierząt "agresywnych" musi dostać swoją szansę, ponieważ wielokrotnie przekonałam się, że takie zwierzaki potrzebują czasu... A z agresywnym jamnikiem poradzi sobie każdy pracownik schroniska, a takie zwierze również ma szanse na adopcje. Kiedyś u nas w schronisku był taki jamnik Kubuś, psiak znalazł dom, u dwóch dorosłych ludzi, którzy świetnie sobie z nim dają radę :) A psy duże, które są "agrysywne", bardzo często są "psami jednego pana" i podporzodkują się jednej osobie, która potem jest bardzo z nich zadowolona... Oczywiście są takie przypadki, które niestety musiały być uśpione :( Zazwyczaj te psy dostawały wielokronie szanse...

Guest Mrzewinska
Posted

Mysia, ja pisze o psach agresywnych, nie o "agresywnych".
Podajesz przyklad wielokrotnego dawania szansy - i to jest blad, policz, ile psow zostalo przez to swojej szansy pozbawionych na zawsze. Jesli ktos raz sobie nie poradzi z trudnym psem i odda go z powrotem do schroniska, czy wezmie stamtad innego? Zaufa opinii personelu?
Bo ja znam przypadki, gdzie wlasnie na skutek wydania trudnego psa - ludzie na zawsze z jakiegokolwiek zwierzecia rezygnowali. Inny pies by taka szanse wykorzystal! Z agresywnym jamnikiem poradzi sobie pracownik schroniska - tak, ale nie dziecko, ktore przerazone chowa sie przed wymarzonym pieskiem!!!! W schronisku psia agresja rozklada sie na wiele obiektow. Niekoniecznie ujawnia sie w pelni. Jesli jest mozliwosc przygotowania psa do adopcji, jesli sa wolontariusze, ktorzy biora na spacery, socjalizuja, ucza zachowania, wiedza cos o psie - to super. I na podstawie ich wiedzy najpierw powinny moim zdaniem dostac szanse psy bezproblemowe.
A dopiero potem mozna szukac specjalnych doswiadczonych rak na trudniejsze. Dokladnie informujac o problemach.

Te psy, ktore moga byc niebezpieczne - nie maja prawa byc wydawane!
Dosc juz pogryzien ludzi przez psy, i takich przypadkow jak wydanie z azylu psa, ktory nastepnego dnia powaznie pogryzl przypadkowa osobe.

Psy nie sa nigdy niczemu winne, nie sa za nic odpowiedzialne. I wlasnie dlatego odpowiedzialne schroniska nie powinny wydawac naprawde problemowych psow. Jesli maja dla nich miejsce i fundusze, i uwazaja, ze dozywocie w klatce jest dobre - to ich decyzja.

Zofia

Posted

Pisząc "dawanie szansy" nie miałam na myśli wydawania psa, a danie mu czasu na dokładne poznanie go (w między czasie również na kastracje)... Wiadomo też, że agresywnego psa nie wydamy, chyba, że do super odpowiedzialnego człowieka, mającego gigantyczne doświadczenie z psami i zdającemu sobie sprawę z tego co robi (chociaż też nie zawsze wydamy takiej osobie psa)... Pisałam też, że jamnik Kubuś poszedł do dwójki dorosłych ludzi (nie ma tam dzieci), którzy zdawali sobie sprawę z tego jaki jest pies, ponieważ poinformowaliśmy ich. W schronisku jest bardzo dużo wolontariuszy mających stały kontakt z psami... Np. jest taki jeden pies Werus, wygląda na kochanego, potulnego pieska... (jest wielkości owczarka niemieckiego) Wychodzę z nim na spacery i kilka razy na mnie się postawił dość porządnie, ale wiem jak w takiej sytuacji postępować... Dużo ludzi chciało by go wziąść, ale są to zazwyczaj ludzie szukający pieska do przytulania, dlatego Werus nie zostanie wydany takim ludzią.

Posted

Witam serdecznie. A wracając do poradnika to myśle, że powinniśmy pomysleć o jakim kolwiek poradniku dla adoptowanych psów.Bo nie da się napisac poradnika dla wszyskich psów po przejściach.Jest tyle różnych fobii, stanów lękowych, żle odcztywanych sygnałów przez psy, że trudno by było to wszystko zapisać w jednym poradniku.Prawidłowa ocena kazdego psa który trafia do schroniska i prawidłowa resocjalizacja pozwoliła by ocenic czy pies nadaje się do adopcji czy nie, czy nadaje się do dzieci, czy na podwurze, a może do starszej pani i tak dalej .Ale do tego potrzebni są przeszkoleni pielęgniarze lub specjaliści od psich -wilczych zachowań.Tego w schroniskach bardzo brakuje.Sam mam wątpliwości co do nie których psów czy znajdą się odpowiedni ludzie z wiedzą.Zwłaszcza że psychika psów przebywających w schronisku jest bardzo wazna.Z mojego doświadczenia wynika, że od 5do 8 miesiecy większość zwierząt dobrze znosi pobyt w schronisku. Potem jest różnie z płochliwego robi się agresywny do innych psów bez powodu.Zaburzenia umiejętność komunikowania sie z innymi psami nawet odmiennej płci i człowiekim.Dlatego potrzebni są specjaliści w schroniskach.A poradnik powinien dotyczyć pierwszych dni w nowym domu. Pies potrzebuje czasu.aby zaczął reagować prawidłowo.Profilaktyka szczepień, kąpać czy nie, jak zbudować zaufanie obustronne, itd. http://www.schronisko.infocomp.pl

Posted

juz nie moge sie doczekac, kiedy taki poradnik powstanie.
Myslalam tez nad tym, zeby go rozłożyć gdzies w shcronisku-może ktoś z chęcią przeczyta, zanim psa adoptuje? Rozdawadc takie ulotki ludziom odwiedzającym schronisko, wycieczkom szkolnym itd :)

• Margo pinned this topic