Aga-33-76 Posted November 22, 2009 Posted November 22, 2009 Witajcie dzieciaczki !!! Oby to była ostatnia niedziela dla Was w "starym domku". Quote
wrzesien-1 Posted November 22, 2009 Author Posted November 22, 2009 To,że czarny piesek trafił w czwartek do wspaniałego domu uratowało mu życie!(mam nadzieje ze nie bedzie komplikacji) Okazało sie że maluch miał kleszcza.Przez dwa dni miał gorączkę,dzisiaj odzyskał apetyt i humor.Jak narazie pieski trafiaja do fajnych domów-brakuje jeszcze czterech. Zdjęcia na stronie 2. Quote
Dada M Posted November 22, 2009 Posted November 22, 2009 Ale ten czarny maluch jest leczony na babeszjozę ? Quote
wrzesien-1 Posted November 22, 2009 Author Posted November 22, 2009 Z czarnulkiem byli u weterynarza,a ja z przejęcia nie zapytałam o szczegóły.Jutro zadzwonie i dowiem się.Bardzo się zaangażowali w opiekę nad maluchem. Quote
Dada M Posted November 22, 2009 Posted November 22, 2009 Skoro byli i maluch poczuł się lepiej, to na pewno dostał leki na babeszję. Szybka diagnoza, odpowiednie leczenie i będzie ok. Quote
obraczus87 Posted November 22, 2009 Posted November 22, 2009 To znaczy że pozostałe maluchy tez powinny trafić do weta.. Quote
Marteczka Posted November 23, 2009 Posted November 23, 2009 nie widaje mi się aby babeszja była chorobą zakaźną. Quote
obraczus87 Posted November 23, 2009 Posted November 23, 2009 Skoro jeden miał kleszcze to znaczy, że reszta psiaków tez je może mieć. Nie twierdzę, że babeszjoza jest zakaźna, ale psiaki przebywają w tym samym miejscu. Quote
koosiek Posted November 23, 2009 Posted November 23, 2009 Przebywają na dworze i nie są zabezpieczone, a to już daje duże prawdopodobieństwo złapania kleszcza, nawet w listopadzie. Dobrze byłoby jak najszybciej je obejrzeć, ale do tego nie potrzebny weterynarz. Oko zwykłego obywatela także dostrzeże kleszcza u takich psiaków ;) A nawet jeśli nie dostrzeże, to wet przed szczepieniem je przecież obejrzy (bo chyba miały jechać na szczepienie, tak?). Quote
esperanza Posted November 23, 2009 Posted November 23, 2009 Fakt, że nie widać kleszczy u psiaków nie oznacza, że nie mogą zachorować na babeszjozę. Pasożyt może się namnażać przez kilka tygodni, a nawet miesięcy od ugryzienia kleszcza nie dając widocznych objawów. Gdy pojawiają się objawy czasem jest już za późno. Niestety taki przypadek trafił mi się 2 lata temu. Pies- znajda miał kilkanaście kleszczy, zrobiliśmy badanie krwi, które nie dało wyniku stwierdzającego babeszjoze. niestety po dwóch tygodniach gonie powtórzyliśmy. Pies w międzyczasie trafił na SGGW, gdzie przed dniem adopcyjnym był oglądany przez kilku wetów i nic nie zapowiadało, że 3 dni później odejdzie :-( Quote
koosiek Posted November 23, 2009 Posted November 23, 2009 W takim razie może dobrze by było zrobić im badania krwi - na wszelki wypadek (swoją drogą przed szczepieniami w ogóle dobrze by było je przebadać). Tylko kto za to zapłaci? Ja finansowo nie jestem w stanie pomóc :oops: Poza tym poprosić właściciela suczki o obserwowanie szczylków, tylko czy mu się będzie chciało:roll: Quote
Aga-33-76 Posted November 23, 2009 Posted November 23, 2009 Ogłoszenia psiaków są na UW i Ursusie. Siostra - dzięki za pomoc. Nie sądzę by właściciel miał chęć na wnikliwą obserwację. W sobotę sprawdzę czy mają co jeść ! Quote
wrzesien-1 Posted November 23, 2009 Author Posted November 23, 2009 Najnowsze wieści:Jesteśmy umówione z Jayo na sobotę zeby zaszczepic pieski.ALE!mam nadzieje,ze do tego czasu wszystkie psy będą w nowych domach. Dzisiaj RUDY odjechał mercedesem(serio).Zanosi się,ze w środę znowu kurs Konstancin-Targówek i odwiezienie malucha do Pruszkowa.(jestem wykończona-ludzie zajmuja sie adopcjami codziennie!-Podziwiam) Aga-pan Jasio gotuje psom jedzenie i kupuje na bazarku skrawki mięsa.Suche i puszki trzyma gdy nie bedzie mial czasu ugotowac. Zostały TRZY szczeniaki.biały piesek z czarną łatką,suczka z rudymi uszami i ...podobno biały ON z łata to ONa(potwierdzenie jutro).Z włascicielem jestem codziennie w kontakcie albo tel albo osobiscie - Stara sie. Gdyby miały gdzie mieszkac... Quote
wrzesien-1 Posted November 23, 2009 Author Posted November 23, 2009 Zapomniałam napisac -ze wszystkimi nowymi właścicielami mam kontakt.Nigdy nie ma pewności ale wydaje mi się,że miały maluchy farta.(ja też) Quote
Aga-33-76 Posted November 23, 2009 Posted November 23, 2009 Jeżuniu malutki, to fantastycznie!!! Co do pana Jasia - wierzę i widzę że sią stara. Dzieciaki brykajcie już do nowych domków!!! Mam nadzieję, że jutro rozdzwonią sie telefony!!! Wrzesień kobieto, z nieba tym biedactwom spadłaś. WIELKIE DZIĘKI! Quote
wrzesien-1 Posted November 24, 2009 Author Posted November 24, 2009 Oj,jednak okazało się,że ON to ONA,więc jeden pies i dwie suczki. Dostałam zdjęcia Rudego z nowego domu.Na swoim kocyku odrazu wygląda-nie wiem zadowolony kanapowiec? Jutro może kolejny! Zima na szczęście się nie spieszy... Marinkaa-to dzięki Twoim ogłoszeniom.WIELKIE DZIĘKI! Quote
obraczus87 Posted November 24, 2009 Posted November 24, 2009 SUPER!!! bardzo sie ciesze, że psiaki znajduja domeczki :) a ja zaprosze na razie na dwa bazarki - dla Reksa i Pućki :) http://www.dogomania.pl/threads/174371-Bazarek-kuchenny-dla-Reksa-i-PuAE-ki-Do-29-11-WYSYA-KA-GRATIS http://www.dogomania.pl/threads/174367-Bazarek-A-wiAE-teczny-dla-Reksa-i-PuAE-ki-Do-29-11-WYSYA-KA-GRATIS Quote
wrzesien-1 Posted November 25, 2009 Author Posted November 25, 2009 Długi to był dzień.Piesio trafił do nowego domu. Aga-33-76 znalazła dom dla kolejnej suni.To już w piątek-cudownie! Jedna sunia biała z czarną łatą-mega pilnie(zostanie sama za dwa dni) Quote
obraczus87 Posted November 25, 2009 Posted November 25, 2009 SUPER!!!! Szukamy pilnie domku dla sunki Quote
Aga-33-76 Posted November 25, 2009 Posted November 25, 2009 Gdyby i tej suni udało sie znaleźć fajny domek, do końca tygodnia, ech... Ale jeden piesek to nie siedem! :) Quote
obraczus87 Posted November 25, 2009 Posted November 25, 2009 NIo pewnie!!! Dziewczyny super!!!!!!!!!!! Bardzo się ciesze, że udało sie pomóc szczeniakom. Został tylko jeden :) Quote
obraczus87 Posted November 26, 2009 Posted November 26, 2009 został tylko jeden szczeniak :) do góry!!!! Quote
Recommended Posts