Romka Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 http://www.dogomania.pl/threads/136169-PikuA-maleA-ki-staruszek-z-OrzechowcA-w-MA-DOM a tu Renatko masz wątek Pakusia o który prosiłaś! Quote
Lionees Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 [quote name='Romka']Balbinka bardzo ładnie poradzi sobie na schodach,obserwowałam ją w schronisku jak pokonywała różnicę wzniesień(część schroniska jest połozona trochę wyżej) i pięknie turlała się! Mam nadzieję,bo z miałam propozycje wzięcia na dt podobnej paróweczki-Buby,ale stwierdziłam,że nie dam sobie rady.Zresztą wtedy miałam bardzo chorego Antosia :-( i w ogóle żadne nowe psiaki nie wchodziły w grę.Antoś odchodził i musiałam poświęcić czas tylko jemu.Teraz mam więcej czasu,dni są dłuższe,cieplejsze i Balbiniasta będzie więcej na dworku.A Bubulec poszedł do najlepszego pod słońcem dt :loveu: [quote name='Romka']http://www.dogomania.pl/threads/136169-PikuA-maleA-ki-staruszek-z-OrzechowcA-w-MA-DOM a tu Renatko masz wątek Pakusia o który prosiłaś! Byłam,przeczytałam i bardzo mi sie podoba:) Quote
Romka Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 Pako nie odstępuje mnie na krok,myjemy nawet razem zęby.To znaczy ja myje a on lezy pod umywalka:lol: Quote
mamanabank Posted March 23, 2010 Author Posted March 23, 2010 Dzisiaj dotarła do mnie zamówiona karma, postudiuję worek, żeby było wiadomo ile naszej Balbince należy dziennie dawać. Renata5 mam do Ciebie ogromną prośbę, zacznij się przygotowywać już do myślenia o sobie, że jesteś potworem, i że nie pozwolisz się złamać i dasz jej tylko tyle karmy ile trzeba i nie więcej, a jeśli coś zostawi, schowasz i będziesz pilnować, żeby Balbina nie wyjadała innym z misek, bardzo bardzo proszę. Da się tak żyć? Quote
Florentynka Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 mamanabank napisał(a):Dzisiaj dotarła do mnie zamówiona karma, postudiuję worek, żeby było wiadomo ile naszej Balbince należy dziennie dawać. Renata5 mam do Ciebie ogromną prośbę, zacznij się przygotowywać już do myślenia o sobie, że jesteś potworem, i że nie pozwolisz się złamać i dasz jej tylko tyle karmy ile trzeba i nie więcej, a jeśli coś zostawi, schowasz i będziesz pilnować, żeby Balbina nie wyjadała innym z misek, bardzo bardzo proszę. Da się tak żyć? Biedna Renata, biedna...To straszne, ale tak trzeba. Pomóżcie tam na bazarek naganiać, bo coś stoi - trzeba pościągać ludzi, bo się Balbina w maszynie do robienia "pink!" na nic rozmoczy! Quote
mamanabank Posted March 23, 2010 Author Posted March 23, 2010 Guzik, nie będę wiedziała ile dawać no bo jak nie wiem ile waży i ile powinna ważyć, można uznać jedynie, ze jest psem małym i tak ją karmić jak jamnika. Ile waży standardowy jamnik dorosły (suczka)? Może wet coś poradzi... Trzeba ją jak najszybciej do weterynarza zabrać na oględziny, ważenie, wskazówki, i co tam jeszcze będzie potrzebne, przeciwwirusowe szczepienie. Dlatego ja też proszę - NA BAZAREK TALONY KUPOWAĆ! Przed wyjazdem Balbinka będzie wykąpana i postaramy się o preparat na pchły i kleszcze. Najlepsza chyba będzie dla niej obroża, bo najdłużej działa. Jak myślicie? A poza tym nie mogę się już doczekać tego dnia, gdy Balbina zacznie nowe lepsze życie. Quote
Florentynka Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 Obroża nie jest dobrym rozwiązaniem przy większej ilości psów, bo pies nie powinien jej lizać czy gryźć, a w zabawie na przykład to się może zdarzyć, że jeden drugiego potarmosi za obrożę. Quote
mamanabank Posted March 23, 2010 Author Posted March 23, 2010 Doczytałam, że psiaki ważące docelowo 10kg powinny zjadać 135g karmy na dobę podzielone na dwie dawki - rano i wieczorem - masakra, a nawet 110 dla sterylizowanych suk. Musimy ustalić ile Balbina waży i le powinna ważyć Tu więcej info http://www.royal-canin.pl/index.php/wet_produkty/97 Quote
Lionees Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 [quote name='mamanabank']Dzisiaj dotarła do mnie zamówiona karma, postudiuję worek, żeby było wiadomo ile naszej Balbince należy dziennie dawać. Renata5 mam do Ciebie ogromną prośbę, zacznij się przygotowywać już do myślenia o sobie, że jesteś potworem, i że nie pozwolisz się złamać i dasz jej tylko tyle karmy ile trzeba i nie więcej, a jeśli coś zostawi, schowasz i będziesz pilnować, żeby Balbina nie wyjadała innym z misek, bardzo bardzo proszę. Da się tak żyć? Nie da:placz: Ale wiem,że to dla Jej dobra i koniec.Najgorsze jest to,że u mnie jedzenie stoi non stop,bo moje starowinki nie jedzą na zawołanie,tylko wtedy jak im sie zechce.No ale będziemy jakos dawać sobie rade i ćwiczyc u Balbiny silną wolę.Będzie musiała z czasem sie nauczyć,że NIE RUSZAJ,to znaczy NIE RUSZAJ.Przyda Jej sie taka umięjętnośc w nowym domku,skoro to taki łasuch jest:cool3: Quote
Florentynka Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 Renata5 napisał(a):.Będzie musiała z czasem sie nauczyć,że NIE RUSZAJ,to znaczy NIE RUSZAJ.Przyda Jej sie taka umięjętnośc w nowym domku,skoro to taki łasuch jest:cool3: Oj, biorąc pod uwagę moje doświadczenia z żarłoczną Łucją to nie będzie proste. Zdeterminowana parówa jest zdolna do wszystkiego, żeby zdobyć nadprogramowe jedzenie. Moja Łucja atakowała mastifa i kradła jaja kurom sąsiadów... Quote
Lionees Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 [quote name='Florentynka']Oj, biorąc pod uwagę moje doświadczenia z żarłoczną Łucją to nie będzie proste. Zdeterminowana parówa jest zdolna do wszystkiego, żeby zdobyć nadprogramowe jedzenie. Moja Łucja atakowała mastifa i kradła jaja kurom sąsiadów... Wiem coś na ten temat z autopsji.Ze swojego doświadczenia jako człowiek:p Quote
mamanabank Posted March 24, 2010 Author Posted March 24, 2010 Na pewno będzie próbować... mam nadzieję, że Ci się uda, Balbina jest bardzo posłuszna i rozumie co znaczy nie wolno, sama z resztą zobaczysz ten jej wzrok... ale gdy zostanie sama z miską to na pewno będzie podjadać. Przynajmniej na początku (tzn. dopóki nie zje tego worka 12kg wg wskazań) trzeba pilnować, potem może się okazać, że nie jest żarłoczna, bo ona nie upasła się tak an suchej karmie tylko na kaszy z dodatkami i innych ludzkich smakach przywożonych z supermarketu. Ale to jest priorytet, Balbina musi schudnąć, ona nie ma nadwagi tylko potworną otyłość, która zagraża jej zdrowiu. Quote
Romka Posted March 24, 2010 Posted March 24, 2010 Mamanabank nie panikuj prosto ze schroniska skręcimy do lecznicy i zwazymy potwora:lol:.Wtedy tez rozwiązemy konkurs ile wazy Balbina!Co Ty na to?;) Quote
mamanabank Posted March 24, 2010 Author Posted March 24, 2010 Właśnie miałam Cię do tego pomysłu przekonać :-D Jeszcze raz nazwij Balbinkę potworem, a będziesz stałą klientką ortodonty :angryy: Quote
Dzika_Figa Posted March 24, 2010 Posted March 24, 2010 Renata5 napisał(a):Wiem coś na ten temat z autopsji.Ze swojego doświadczenia jako człowiek:p Renato, czy Ty kradniesz jajka kurom sąsiadów? Zaintrygowałaś mnie... Quote
Lionees Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 [quote name='Dzika_Figa']Renato, czy Ty kradniesz jajka kurom sąsiadów? Zaintrygowałaś mnie... Nie kradnę,bo mamy swoje kury:eviltong: Ale podżeram swoim dzieciakom słodycze:placz::p Balbiniasta będzie jutro zważona u mojej wetki i od razu zrobimy przgląd techniczny panience i pobierzemy krew do badania:) Romka-dziekuję,że zgodziłaś się zabrac jeszcze do wetki Opalika:loveu: Quote
Dzika_Figa Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Tylko waz komisyjnie, przy świadkach! Bo jest konkurs! Quote
Lionees Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Dzika_Figa napisał(a):Tylko waz komisyjnie, przy świadkach! Bo jest konkurs! Waga jest w poczekalni,także świadków będzie dostatek:) Nawet powiem dziewczynom,żeby fote cyknęły,coby każdy mógł to zobaczyć;) Quote
Florentynka Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 O to to! Prosimy o dokumentację fotograficzną Balbiny na wadze!!! Quote
mamanabank Posted March 25, 2010 Author Posted March 25, 2010 Jutro rano jedziemy z Romką do schroniska i przed południem Balbinka opuści już schronisko, czeka ją u mnie kapiel, czyszczenie uszu i jak będzie potrzeba obcinanie pazurów, a wieczorem jedziemy do Renaty. Quote
Florentynka Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Powodzenia!!! Balbinko - teraz już będzie tylko lepiej ( jeśli nie liczyć okrucieństw diety), a na horyzoncie czeka własny dom. Głęboko wierzę, że Balbinka znajdzie swojego człowieka i to szybko. Mamonabank - proszę o zdjęcia z ważenia Balbiny! To konieczne ze względu na rozstrzygnięcie konkursu! Quote
Romka Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Zdjęcia będzie robić Figa bo jedziemy cała komisją!:lol: Quote
mamanabank Posted March 25, 2010 Author Posted March 25, 2010 Oczywiście, ważenie będzie, bo już mamy ustaloną wizytę u weta, pobranie krwi i co będzie trzeba, a zdjęcia będa pierwsza klasa, bo jedzie z nami nasz nadworny fotograf czyli Figafiga :-) Quote
Dzika_Figa Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 no to pozostaje mieć nadzieje, ze komisja nie będzie stronnicza i nam poda prawdziwy wynik pomiaru EDIT Od dawna mnie korci, a dzis już nie wytrzymam... Figofigo! ogromnie podoba mi się Twój avatarek. Tak mi przypomina mojego polskiego "czarnucha" - pogromce papieru toaletowego i ręczników papierowych. Aż się na smutek zbiera. bo Figa - amerykanka to leniwa kota jest i żadnych psot nie robi... Quote
Romka Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Jestem juz zapakowana bo przy okazji wyjazdu Balbiny zabierzemy drobne podarunki dla staruszków Renaty w postaci kołder i koców!Na pewno przydadzą się w tym miejscu dla wszystkich psiaków!Karmę zabieramy od Mamanabank!Szampon, muszę zapakować szampon do kapieli dla Balbinki!Zapomniałabym! Quote
Recommended Posts