Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ukraina jako państwo nieunijne i nieumieszczone na tzw liscie Panstw Trzecich to takie troche trudniejsze panstwo, poniżej tekst rozporzadzenia dotyczacego importu, zaznaczyłam to co teoretycznie dotyczy twojej sytuacji.
Natomiast ja przywiozłam latem 3 szczeniaki, kazdego z innego kraju ( ale unijnego), no i tylko raz nas kontrolowali i sprawdzali dokumenty. Ale na ukrainskiej granicy moze sie wszystko przytrafic.

Zasady przemieszczania psów, kotów i fretek z państw trzecich do Polski.

I. Jeżeli pies, kot i fretka pochodzi z:

Andora
Szwajcaria
Islandia
Lichtenstein
Monako
Norwegia
San Marino
Państwo Miasto Watykan

Wyspy Wniebowstąpienia
Zjednoczone Emiraty Arabskie
Antigua i Barbuda
Antyle Holenderskie
Argentyna
Australia
Aruba
Barbados
Bahrajn
Bermudy
Kanada
Chile
Fidżi
Falklandy
Hongkong
Chorwacja
Jamajka
Japonia
Saint Kitts i Nevis
Kajmany
Montserrat
Mauritius
Nowa Kaledonia
Nowa Zelandia
Polinezja Francuska
Saint Pierre i Miquelon
Federacja Rosyjska
Singapur
Święta Helena
Stany Zjednoczone Ameryki
Saint Vincent i Grenadyny
Vanuatu
Wallis i Futura
Majotta

Musi spełniać wymogi określone w art. 5 ust.1 rozporządzenia Nr. 998/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 26 maja 2003 to jest:

1. posiadać identyfikacją zgodną z art. 4 ww rozporządzenia czyli mikroczip lub tatuaż
2. mieć aktualne szczepienie p/wściekliźnie
3. posiadać:
„WETERYNARYJNE ZAŚWIADCZENIE
dla domowych psów, kotów i fretek wjeżdżających do Wspólnoty Europejskiej stosowane dla przemieszczeń o charakterze niehandlowym”
wystawiony przez lekarza weterynarii upoważnionego przez właściwe władze w języku polskim i angielskim.
(Wzór zaświadczenia określa Decyzja Komisji z dnia 1 grudnia 2004 roku ustanawiająca wzorcowe świadectwo zdrowia dla przemieszczania o charakterze niehandlowym psów, kotów i fretek z państw trzecich do wspólnoty D.U E nr L 358/12 z 3.12.2004)
4. W przypadku psów, kotów i fretek pochodzących z poniższych państw:
Andora
Szwajcaria
Islandia
Lichtenstein
Monako
Norwegia
San Marino
Państwo Miasto Watykan

Dopuszcza się posiadanie przez psa, kota lub fretkę paszportu jeżeli państwa te zgłoszą chęć stosowania paszportów.

II. Jeżeli pies, kot i fretka pochodzi z innego państwa trzeciego niż wymienione powyżej musi spełnić następujące warunki:

1. posiadać identyfikacją zgodną z art. 4 ww rozporządzenia czyli mikroczip lub tatuaż
2. są poddane szczepieniu przeciwko wściekliźnie zgodnie z wymogami określonymi w par. 5 ww rozporządzenia
3. są poddane badaniu krwi celem określenia poziomu przeciwciał p/wściekliźnie a wynik badania wynosi co najmniej 0,5 IU/ml. Badanie było wykonane co najmniej 30 dni po szczepieniu p/wściekliźnie i trzy miesiące przed przemieszczeniem zwierzęcia do Polski
4. Trzymiesięczny okres nie ma zastosowania do ponownego wprowadzenia zwierzęcia domowego, którego paszport zaświadcza, że badanie krwi zostało wykonane z wynikiem pozytywnym zanim zwierzę opuściło terytorium wspólnoty.
5. Posiadać:
„WETERYNARYJNE ZAŚWIADCZENIE
dla domowych psów, kotów i fretek wjeżdżających do Wspólnoty Europejskiej stosowane dla przemieszczeń o charakterze niehandlowym”
wystawiony przez lekarza weterynarii upoważnionego przez właściwe władze w języku polskim i angielskim.
(Wzór zaświadczenia określa Decyzja Komisji z dnia 1 grudnia 2004 roku ustanawiająca wzorcowe świadectwo zdrowia dla przemieszczania o charakterze niehandlowym psów, kotów i fretek z państw trzecich do wspólnoty D.U E nr L 358/12 z 3.12.2004)

Posted

Ja mam 2 psy z Ukrainy, dostajesz coś takiego podobnnego jak nasza metryka , to nalezy złozyć w ich zwiazku( najlepiej niech ci to załatwi hodowca) i na podstawie tego druku wystawiany jest rodowód.Oprocz tego musisz od hodowcy dostać ksiązeczkę zdrowia w której jest rubryka na pieczątke upoważniającą do przekroczenia granicy.

Posted

dzięki QQ 12 .01 jadę po szczeniaka , zamykam oczy i niech sie dzieje co chce!! w swoim aucie pewnie bym przemyciła małego buldożka , ale w pociągu pewnie się nie da... zaopatrzę sie w co trzeba i zobaczymy..

Posted

Przygotuj sobie ze 2 szt banknotow 10USD - jakby Ci robili problemy z wywozem psa z UA. JAk beda robili wstrety, wrzuc dyche w paszport i po problemie. Do wjazdu do nas powinno wystarczyc tamtejsze swiadectwo zdrowia.

M.

Posted

Hmmm.... W zeszlym roku sprowadzalam szczenie z Bialorusi. Pociagiem nie bylo szans, bo podobno jest zakaz jakis. Powiedziano mi, ze trzeba miec "swoich" przekupionych ludzi w pociagu. Nawet jesli Polacy sie zgodza, to tamci moga sie przyczepic. I odwrotnie. Zapytaj moze na PKP. Ja nie ryzykowalam i pies przyjechal legalnie samochodem. Dzwonilam wczesniej na granice co pies, by potrzebowal. Powiedziano mi, ze Paszport ze szczepieniami i pieczecia lekarza, wpisem nazwiska i adresem nowego wlasciciela. Wskazane jest tez, by hodowca napisal cos w stylu umowy kupna-sprzedazy psiaka, bo czasem ktos moze sie czepnac, ze kradziony ;) Bez kwoty, co by podatku nie bylo...
Moj pies przejechal granice bez przeszkod :-D Powodzenia!
P.S. Tak mi sie jeszcze przypomnialo.... Pies mogl przekraczac granice tylko w odpowiednim wieku, czyli albo do 8 tygodnia zycia, albo dopiero powyzej 3,5 miesiaca. Chodzi w tym o szczepienia i okres karencji tej szczepionki...

Posted

Witaj Baba:)
Od razu chcialabym uprzedzić Cię, że czekanie na rodowód z ichniego związku moze troche potrwac:) Ja rodowód mojego psiaka dostałam po 7 msc czekania i to po wielokrotnych telefonach do Kijowskiego zwiazku:)
Zbiegiem okolicznosci moj psiak tez byl z Odessy... ;)

Posted

A ja szczenika odbierałam 23 wrzesnia (2003) , a rodowód hodowca mi przywiózł na wystawe europejska do Bratysławy , ktora się odbywała , na początku pazdziernika , wieć na rodowód czekałam nie całe 2 tygodnie.

Posted

FILOFANY napisał(a):
Witaj Baba:)
Od razu chcialabym uprzedzić Cię, że czekanie na rodowód z ichniego związku moze troche potrwac:) Ja rodowód mojego psiaka dostałam po 7 msc czekania i to po wielokrotnych telefonach do Kijowskiego zwiazku:)
Zbiegiem okolicznosci moj psiak tez byl z Odessy... ;)

Witaj Baby.

My przyjechaliśmy z suczką przez granicę bez problemu.
Na rodowód czekam jeszcze a mineło już 6 miesięcy.:smile:
Wieże że wszystko będzie dobrze

Posted

Bedzie dobrze na pewno:evil_lol: Tylko polecam podzwonić do Kijowa i ich zmobilizowac;) bo bez tego mozna czekac i czekac. U mojego psa problemem bylo to ze papiery im po prostu gdzies zagineli i oni to tak zostawili:razz: ehh Ukraina...

Posted

Na białoruski rodowód eksportowy nie musiałam czekać, bo 2-miesięczne szczenię już przyjechało z gotowym dokumentem do mnie. Hodowca wyrobił ten dokument jak pies był jeszcze u niego.
Na holenderski dokument poczekałam sobie pół roku za to :(
Wszystko zależy od tego kiedy hodowca się zmobilizuje dostarczyć do ZK, Federacji "papiery", ile tam to potrwa oraz czy poczta nie zawiedzie. Nam kiedyś w Polsce ukradli takiego typu przesyłkę z zagranicy :angryy:

Posted

Przepuścili kogoś ukraincy z psem bez szczepień itd?
Ja jak jeżdze na ukraine to daje się kilka hrywien i puszczają bez problemu ;) chociaż nie wiem jak jest to z psami. I czy ceny psów tam są niższe?

• 2 weeks later...
Posted

MoniŚ napisał(a):
I czy ceny psów tam są niższe?

Niekoniecznie, bo porównując: u nas pewna rasa w dobrej hodowli to koszt szczeniaczka +/- 2000 zł, a tam 600-1000 Euro + koszt transportu.

Posted

:lol: Witojcie!!!!:lol:
jak widać wróciłam , jestem bardzo zadowolona i z psiaka i z Ukrainy!!
ja zapłaciłam za szczeniaka tyle co w Polsce , ale chodziło o tzw,'' nową krew''. Przepis mówi ,że jesli wieziesz szczenie poniżej 8 tyg. to nie trzeba szczepień , ale paszport musi byc!!
GORĄCO POLECAM UKRAIŃSKĄ KOLEJ!! I WAGONY '' KUPEJNE;; , to tak jak u nas sypialne , akosztuja grosze / 2 bilety z Lwowa do Odessy ok 80 zł pl/ wagony czyste , uprzejmy konduktor , kawa , herbata na zyczenie za ok. 80 gr. pl.
Poza tym w rodowodzie małego jest kupę Grand ch . Rosji , ch USA , Francji Holandii, Węgier-- jestem naprawdę zadowolona:multi:

Posted

:lol: Bardzo się cieszę Baba.Moja psinka też jest po bardzo utytuowanych
przodkach .Doczekałam się na papióry a teraz na vystavki.
Jak maluch zniósł trudy podrózy? czekamy na fotki .