Jump to content
Dogomania

Niewidome psy z Palucha - widzimy sercem, daj nam serce

Recommended Posts

• Replies 143
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Szalony wyżeł w opisie Tanitki z początku września:
"Zapewne został porzucony, bo nikt się po niego do schroniska nie zgłosił. Został znaleziony w mieście, a że jest ślepy nie mógł się raczej długo błąkać, bo w warunkach miasta już by nie żył. Został znaleziony na Pradze, zagubiony i wychudzony.
Dobry właściciel specjalnie o niego nie dbał, a pies jest delikatny, miły i bardzo zrównoważony."
:p

Moim zdaniem on się tak rzuca, bo po pierwsze to niewybiegany wyżeł :p a po drugie tak mu zależy na kontakcie z człowiekiem.

Film z psami z dzielnicy willowej, w rolach głównych wyżeł, Bambi i Kangurek/Filipek slepaczki :: PA310002.flv video by Paluch_2009 - Photobucket

Posted

Mam wiadomości(czekam na zdjęcia)o Pandorce.Według nowej Pani,Dora jest cudownym,mądrym psem.Bardzo lubi się bawić,szczególnie kocha piłeczki:lol:.To udana ,przemyślana adopcja.Tylko czekać na kolejne!!!

Posted

To było dwie strony temu, dlatego nie skojarzyłam.
Wypatrzyłam go na stronie zdjęć z przyjęcia i na tym moja wiedza o nim się kończy. Muszę spytać w geriatrium, czy nie mają nowego ślepego "terierka".

Posted

W rejonie 13-tym znalazłam dziś niewidomego owczarkowatego - przebywa sam w boksie.

Jeśli ktoś miałby ochotę poznać go w tygodniu - jest w mniej więcej 10 klatce od lewej strony, ostatni rząd boksów.

Ja wezmę go na spacer w sobotę, dziś już nie zdążyłam.

Posted

Schroniskowe ślepaczki to wyjątkowo dzielne psiaki. Pełno zapachów, odgłosów, a nic nie widać - jednak one daję radę. Chcą cieszyć się życiem na wolności jak każdy inny pies. Mam nadzieję, że nie zostaną niezauważone. Osobiście znam Aresa i troszkę terierka (popularny to pies :p). I jeden, i drugi odważnie maszeruje na spacerze. Mały jest uroczym uparciuchem. Ares to łagodny olbrzym, który całym sobą cieszy się z cotygodniowego spaceru. Uwielbia biegać, tulić się i JEŚĆ ( to ostatnie nawet podwójnie). Wiem, że są ludzie dla których byliby to idealni pupile (do rozpieszczania). Wystarczy ich "tylko" odnaleźć :roll:. (Ehh... gdybym miała duży dom...)

Posted

justynaz87 napisał(a):
(Ehh... gdybym miała duży dom...)

Ech, gdybym miała WŁASNY dom ;) Wystarczyłaby mi chatka, taki domek ogrodnika, prawie jak szopka na narzędzia - byle ogród był duży :cool3:

APSA - wyczyść skrzynkę, jeśli łaska ;)

Posted

Tego psiaka znam z widzenia, ma szczęście - regularnie wychodzi na spacery:

[FONT=Arial]Gutek IV - [/FONT][FONT=Arial][FONT=arial]213/09[/FONT][/FONT][FONT=Arial]
[/FONT]
[FONT=Arial]terierowaty kundelek o jamniczej posturze, wiek ok. 8 lat. Został znaleziony w połowie lutego przy ul. 17-go stycznia. Jest niewidomy , a na domiar tego podczas tułaczki doświadczył jakiegoś urazu , gdyż miał obrzęk lewej strony pyszczka, ranę na nosie i przekrwienie spojówki. Jego stan zdrowia został w schronisku ustabilizowany. Gutek , jak przystało na swe gatunkowe pochodzenie jest typem pogodnego i energicznego pieska ale jako niewidzący zachowuje ostrożny dystans wobec nieznajomych osób i nowego otoczenia. Przychylnością można bardzo szybko pozyskać jego zaufanie, tym bardziej że jest łagodny i bardzo spokojny W połowie maja był na konsultacji okulistycznej - ale niestety dysfunkcja siatkówek w jego przypadku - nie kwalifikuje się do zabiegu operacyjnego . Oczekuje na wrażliwych i cierpliwych opiekunów, którzy z umiarem i pod ścisłym nadzorem - będą mu dozować nowe przestrzenie i zabezpieczą go przed zagubieniem w adresatkę. Przebywa w klatce w pobliżu kociarni. .

Źródło: http://paluch.org.pl/pokazzwierze.php?numerek=689
[SIZE=2]
[/FONT]

• 2 weeks later...
Posted

W zeszły weekend poszedł do adopcji jakiś niewidomy staruszek-maluszek sznaucerowaty. Postaram się dowiedzieć dokładniej, co to był za psiak.

Terierek spod biura jest uroczy :loveu:
[IMG]http://i683.photobucket.com/albums/vv192/Paluch_2009/slepaczki/PICT0256.jpg[/IMG]
On ma szczęście - spacery co tydzień. Niedaleko jest jeszcze starsza ślepa sunia (chyba sunia), też wychodzi z tą samą wolontariuszką. Może następnym razem ona się załapie na zdjęcia. Jeden ze ślepaczków z geriatrium, tych które kojarzę, ale z nimi nie wychodziłam - Groszek - był dziś na spacerze z Ewą Cz., muszę ją poprosić o zdjęcia.
Ja wyszłam dziś z Topazem. Trochę cierpliwości wymaga proces łapania go na smycz. Wyżeł szaleje, szaleje, szaleje... trochę się uspokaja i można go złapać na pętlę. Na pętli stoi już grzecznie, można go odczepić z łańcucha i wyprowadzić, a za bramą przepiąć normalnie. Na spacerze też najpierw trochę szaleje :lol: ale już normalniej, a potem już tylko zwyczajnie ciągnie :lol: Chyba ktoś jeszcze go wyprowadza, bo pies radzi sobie w terenie świetnie.

Posted

Sznaucerowaty był na kociarni, właściwie przypadkiem się tam znalazł, bo właśnie zakończył leczenie i poszedł "do fryzjera". Opiekunka go sobie zostawiła, bo w kociarni ciepło... i momentalnie wydała do adopcji :lol:

Do adopcji poszedł też Groszek - malutki staruszek bez jednego oka, adoptowany przez swoją wolontariuszkę :multi:

• 3 weeks later...
Posted

Miałam uporządkować nieco początek wątku ale albo brak czasu, albo motywacji.
Muszę spytać opiekunkę o Opala, jak się czuje, i o teriera Aramisa, chociaż boję się odpowiedzi.
Dziś dzięki Gosi dwa 'moje' ślepki miały spacer: ŚlepowrONek i Gawron. Bałam się brać Gawrona, bo zapamiętałam, że strasznie ciągnie i wyrywa się do psów, a teraz ślisko - i mnie pozytywnie zaskoczył, bo był całkiem grzeczny :) Tylko przy powrocie trochę warczał na psy, które się da niego rzucały (urok przechodzenia wąskim przejściem między boksami i budami :roll:). Z jedną wolontariuszką wyprowadzającą psy z bud wymiziałyśmy Topaza.

Zainteresowanie potencjalnych domów - brak.