Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 145
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

zoja. napisał(a):
hmm.. ty obiecywałaś allegro ... :)

No to jak obiecałam zrobię. Przez te hockiklocki z dogo wątek mi zanikł. Inni się upomnieli i jakoś sie udało. Wieczorkiem postaram się skrobnac allegro

Posted

Wczoraj miałam długą rozmowę z opiekunką z DT..

Co powiecie na taki opis Belli:

"Belka nie miała dotychczas szczęścia. W jej czteroletnim życiu już trzykrotnie zmieniali się właściciele. Pierwsze dwa powody oddania nie są mi znane, ale w trzecim powoływano się na chorobę dziecka i chorobę matki (raz tak, a raz tak..).. Najprawdopodobniej w skutek braku stabilizacji sunia jest tzw.trudnym psem, wymagającym sporo pracy.. Jest słabo socjalizowana; przejawia agresję wobec innych psów (szczególnie dużych), gania koty i niechętnie akceptuje mężczyzn. Jednocześnie Belka pozostaje też bystrym, inteligentnym psem łasym na pieszczoty, ciepłe słowa i zabawę. To jakby dwie natury w jednym małym ciałku; waleczny pies myśliwski i słodkie maleństwo wyczekujące każdego gestu miłości.
Ta pechowa psina może zostać uratowana tylko przez stabilnego, spokojnego człowieka, który szczerze ją pokocha i poświęci jej wystarczająco dużo uwagi aby mogła zrozumieć "dlaczego kotów się nie jada" i co najważniejsze: uwierzyć, że tym razem rzeczywiście może zaufać..."

koszmar, makabra, czarna rozpacz...

Posted

Opadły mi skrzydła. Jest tyle bezproblemowych psów szukających domów, że właściwie nie widzę szans na znalezienie domu dla Belki :(

Posted

zoja. napisał(a):
Opadły mi skrzydła. Jest tyle bezproblemowych psów szukających domów, że właściwie nie widzę szans na znalezienie domu dla Belki :(

Nie zaląmuj się. Nawet nie wiesz ile problemowych znajduje domki. Ja do dzisiaj ejstem w szoku, ze jamniczek z porażonymi tylnymi łapkami, stary, z resztkami jedynego zęba, tak brzydki że aż piekny znalazł dom.

Posted

tak, ale kalectwo i starość to co innego niż agresja.. Nawet jeśli Bella nie jest agresywna sama z siebie, a jedynie nie oduczona "strzelania fochów" to i tak ludzie będą ją odbierali źle (już odbierają -ani jednego telefonu w jej sprawie).. Na jej problemy potrzebny jest nie tylko człowiek o wielkim sercu, ale i wytrwały behawiorysta.. Na pierwszy rzut oka Bella jest zdrowym, aktywnym psem -i już. Agresywne zagrywki nikogo nie wzruszą, nawet jeśli mogą się stać przyczyną jej śmierci..
Sama chyba przyznasz, że zdanie "Bella potrzebuje pomocy, bo bywa agresywna" brzmi głupio.. :((

Posted

[quote name='zoja.']tak, ale kalectwo i starość to co innego niż agresja.. Nawet jeśli Bella nie jest agresywna sama z siebie, a jedynie nie oduczona "strzelania fochów" to i tak ludzie będą ją odbierali źle (już odbierają -ani jednego telefonu w jej sprawie).. Na jej problemy potrzebny jest nie tylko człowiek o wielkim sercu, ale i wytrwały behawiorysta.. Na pierwszy rzut oka Bella jest zdrowym, aktywnym psem -i już. Agresywne zagrywki nikogo nie wzruszą, nawet jeśli mogą się stać przyczyną jej śmierci..
Sama chyba przyznasz, że zdanie "Bella potrzebuje pomocy, bo bywa agresywna" brzmi głupio.. :((

Alęż ja nie zamierzam użyć takiego sformułowania. Czyż nie mozna napisać np " Bella potrzebuje mądrego i ciepliwego człowieka, któy potrafi zrozumieć i opanowac jej lęki" no coś w tym stylu.

Posted

noo tak.. to rzeczywiście brzmi o niebo lepiej :) Może zadziała.. Trzymam kciuki..

Zastanawiam się czy szkolenie (szkoła dla psów) mogło by Bellę nieco "utemperować"?
Lepszy byłby niewątpliwie behawiorysta, ale tu pojawia się problem: behawiorysta jest dla właścicieli nie dla psów.. bez zaangażowanego opiekuna behawiorysta nic nie zdziała.. :(

Posted

Owszem, zdrowie jest jak najbardziej OK, tylko nie ma się gdzie podziać, więc nadal siedzi w klinice.. DT zrezygnował z opieki i jest tragedia... Prawdopodobnie Bella trafi do jakieś małego schroniska, które zapewni jej osobny kojec.

BŁAGAM, wystawiajcie ogłoszenia..
Belka jest już wysterylizowana, a ponadto zapewniamy nowemu właścicielowi sesje z behawiorystą, który popracuje nad jej traumami.

Posted

[quote name='zoja.']

BŁAGAM, wystawiajcie ogłoszenia.
Belka jest już wysterylizowana, a ponadto zapewniamy nowemu właścicielowi sesje z behawiorystą, który popracuje nad jej traumami.
A jakie ogłoszenai ma juz zrobione?czy wogule cos ma bo nie widze zadnych linków w 1 poscie.
tekst i kontakt do ogłoszeń tez przydałby sie w 1 poscie żeby nie szukać bo nie ma na to czasu,niestety.

Posted

Danka, wkleiłam tekst ogłoszenia w pierwszym poście. Dotychczasowe ogłoszenia są w poście nr42, ale jak możesz wystawiaj gdzie popadnie -im więcej tym lepiej...