Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 244
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

:placz: dostał zastrzyk z antybiotykiem, biedactwo jak mu nie zejdzie to jeszcze jeden dostanie. Żeby mu tylko te wstretne "pryszcze" pozlazily:mad:

• 2 weeks later...
Posted

Właśnie kupiłam sobie grzywaczka. Marzyłam o takim piesku już od kilku lat no i mam. W związku z tym mam małe pytanko do lepiej zorientowanych. Kiedy grzywkom stają uszka? Co robić żeby ładnie stały? Mam naguska i jego uszka są dość duże i klapiate. Ma prawie 4 miesiące.
PS. Jak mu przypadkiem nie staną to i tak go będę kochać. :lol:

Posted

Han Sharn napisał(a):
Właśnie kupiłam sobie grzywaczka. Marzyłam o takim piesku już od kilku lat no i mam. W związku z tym mam małe pytanko do lepiej zorientowanych. Kiedy grzywkom stają uszka? Co robić żeby ładnie stały? Mam naguska i jego uszka są dość duże i klapiate. Ma prawie 4 miesiące.
PS. Jak mu przypadkiem nie staną to i tak go będę kochać. :lol:

Witaj Han Sharn uszka musisz zacząć mu sama podklejać,bo inaczej "przypadkiem" nie stana!
poniżej zamieszcze link, gdzie krok po kroku zilustrowane jest jak się to robi http://www.crestars.com/ear_taping.htm
powodzenia:)

Posted

resuruss napisał(a):
A wydawalo mi sie ,ze widziałam gdzies tę metodę......No i nie musiałam daleko szukać.....:lol:

a kogo ten szczeniaczek mi przypomina ;)

Posted

Jak rozumiem to cały czas ma mieć uszka podklejone. Aż do skutku. Czy to długo może potrwać bo on raczej zadowolony nie jest i się drapie? Nie mówiąc już, że dla mnie początkującej cała ta "operacja" jest trochę karkołomna. Cóż pozostaje mi się postarać.

Posted

resuruss napisał(a):
Dokładnie tak jak powiedziala Cyga.Podklejac,podklejac i jeszcze raz podklejac.Mozna rowniez "pomoc" wzmocnieniu sie chrzastki w malzowinie usznej przez podawanie wywarow z kurzych łapek,lub galaretki np z kurczaka.Dobre efekty zdaje tez podawanie Arthro-Flexu.
Tu na forum jest hodowczyni ,ktorej udalo sie postawic uszka psu 6 miesiecznemu - wiec do dziela!!!!

Kupiłam Artro-flex, czy możecie mi poradzić jak go dawkować. Mój Inuś ma prawie 4 miesiące. I jak się tej pani udało postawić uszka 6 miesięcznemu grzywkowi? Może mogłaby się podzielić jakimiś radami. Proszę bo ja nadal zielona. Chociaż te zdjęcia mi dużo rozjaśniły w głowie.

Posted

Hmmm.....ciekawe dlaczego mu ucole nie stoja????/Jak byłam w hodowli jak maluchy mialy 5 tygodni to nic nie wskazywało ,ze beda jakies problemy z tym :roll: ....
O dawkowanie zapytaj weta najlepiej - bo wydaje mi sie ,ze trzeba dawke dobrac do wagi maluszka.
A tak ,u nas na Forum Nesjanka postawiła uszy 6 miesiecznemu psu.

Posted

Klejone uszy powinny być dokładnie ogolone, w przeciwnym razie ucho jest cięższe i tym samym trudniej je postawić, oraz przy zdejmowaniu plastra można wyrwać włosy, a to byłoby niemiłe dla psa. Uszy należy kleić na 2-3 dni anty alergicznym plastrem (do nabycia w aptece). Po tych dniach zdejmujemy plastry na dzień, po czym na noc znów kleimy na kolejne 2-3 dni. Gdy w ciągu dnia, jak robimy przerwę od klejenia uszy zaczną klapać, należy natychmiast je zakleić. Podczas gdy uszy są zaklejone powinniśmy obserwować psa. Z początku mogą mu plastry przeszkadzać, może się drapać lub potrząsać głową, wtenczas należy odwracać uwagę psa... możemy zająć go zabawą, nauką, bądź wyjdźmy z nim na dwór. Lecz gdy tylko zauważymy, że ucho jest zaczerwienione, a skóra przy plastrze odparzona lub zadrapana należy zdjąć plastry i nasmarować ucho kremem (np. z wit. A) Gdy tylko stan ucha się poprawi, zaklejamy je ponownie. Nie ma reguły po jakim czasie uszy staną i stać będą... jednym grzywaczom stają po paru dniach, innym po paru miesiącach... by wspomóc stawianie uszu, można podawać psu do jedzenia wywar (żelatynę) z kurzych łapek – wzmacnia psie chrząstki.
Podczas wymiany zębów mleczne na stałe organizm psa się odwapnia... wtedy uszy mogą oklapnąć, więc miejmy to na uwadze i gdy tylko zauważymy, że ucho zaczyna klapać powinniśmy je zakleić.

Posted

[quote name='resuruss']Hmmm.....ciekawe dlaczego mu ucole nie stoja????/Jak byłam w hodowli jak maluchy mialy 5 tygodni to nic nie wskazywało ,ze beda jakies problemy z tym :roll: ....
O dawkowanie zapytaj weta najlepiej - bo wydaje mi sie ,ze trzeba dawke dobrac do wagi maluszka.
A tak ,u nas na Forum Nesjanka postawiła uszy 6 miesiecznemu psu.

wydaje mi się, że problem wyniknął z tąd, że psiak chyba nie miał klejonych uszu u hodowcy - bo jeżeli teraz ma 4 m-ce i niedawno został kupiony - to właśnie tak wygląda ......
moim zdaniem to hodowca powinien zatroszczyć się o to żeby nowy Opiekun psa umiał wykonywać tą czynność - ja osobiście pokazuję jak to się robi wszystkim nowym Opiekunom szczeniąt

Han Sharn - wysłałam ci pryw. wiad.

Posted

Nesjanko !Jak ja byłam w hodowli szczenieta mialy superowo pozaklejane uchole,a ich hodowczyni na pewno nie jest osoba ,ktora nie przyklada wagi do opieki nad szczenietami.
Moze maluch ma duze uszko lub ciezka małzowinke :roll:

Posted

Rees - kurcze nie czytam dokładnie :evil_lol: bo mam kupę pracy w pracy i pewnie mi coś umknęło
no ale jeżeli znasz hodowlę i widziałaś szczeniorki jak były małe - to już prawie pewne, że to coś może się dziać z uszkami, może właśnie są zbyt duże albo za miękkie - jeżeli tak jest to trzeba już napewno myśleć o jakimś farmakologicznym wspomaganiu - tak myślę

oj ciężka sprawa z tymi uszami - no ale Hoki też ma duże uszy :razz: i miał je zupełnie klapnięte - a się udało

Posted

Widzialam i bylo wszystko super!!!
Mysle,ze uszka powinny stanac,tylko trzeba tu duzo cierpliwosci i konsekwencji.Faktycznie "miekkie ucho " moze byc zwiazane z tym ,ze maluch teraz jest w okresie wymiany ząbkow,jak napisała Maga18.

Posted

Powiedzcie mi czy wy sami obcinacie wloski waszym psinka czy chodzicie do fryzjera?? I jak to robicie - chodzi mi o mordke, bo mi sie bardzo podoba jak grzywaczki mają ładnie ogolone mordki, ale nie mam zielonego pojecia jak się do tego zabrać:crazyeye:

Posted

Jeszcze Cię nie przywitałam- a więc witam w naszym grzywaczowym gronie:lol: i gratuluję psiaczka.
Pielęgnacji nagusa chyba wszyscy dokonują sami- tutaj nie ma wielkiej filozofii. Powinnaś jednak zaopatrzyć się w dobra maszynkę do golenia / elektryczną np. Wella contura/-o jak najwęższym ostrzu ok.3 cm- wtedy najlepiej się manewruje przy pyszczku. Do "gładkiego' dogala się jednorazowymi maszynkami do golenia. Piesia powinno przyzwyczjać się do tego zbiegu od jak najmłodszych "tygodni" :lol: - czasem bardzo się buntują - wtedy trzeba wykazać się cierpliwością i stanowczością.
Widzę,że mieszkaszw Tychach- ja w Katowicach-rzut beretem:-)- możemy kiedyś spotkać się i z chęcią pomogę w nauce golenia i pielęgnacji nagusa:-)

Posted

Iwona napisał(a):
Jeszcze Cię nie przywitałam- a więc witam w naszym grzywaczowym gronie:lol: i gratuluję psiaczka.
Pielęgnacji nagusa chyba wszyscy dokonują sami- tutaj nie ma wielkiej filozofii. Powinnaś jednak zaopatrzyć się w dobra maszynkę do golenia / elektryczną np. Wella contura/-o jak najwęższym ostrzu ok.3 cm- wtedy najlepiej się manewruje przy pyszczku. Do "gładkiego' dogala się jednorazowymi maszynkami do golenia. Piesia powinno przyzwyczjać się do tego zbiegu od jak najmłodszych "tygodni" :lol: - czasem bardzo się buntują - wtedy trzeba wykazać się cierpliwością i stanowczością.
Widzę,że mieszkaszw Tychach- ja w Katowicach-rzut beretem:-)- możemy kiedyś spotkać się i z chęcią pomogę w nauce golenia i pielęgnacji nagusa:-)

Ja biedna....tez nie mam pojecia jak sie goli Iwa pomozesz mi tez obrobic psy??:cool3:

Posted

DOMINIKA napisał(a):
Ja biedna....tez nie mam pojecia jak sie goli Iwa pomozesz mi tez obrobic psy??:cool3:
Z wielką przyjemnością Domi:lol: - a jak jeszcze zasposorujesz wyjazd:cool3: :evil_lol: to Ci z nagusów powdery zrobię:evil_lol: