Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jakie kary mam stosować wobec mojego pół rocznego westie?
1.Gdy warczy na mnie gdy mam mu zapuścić krople do uszu,oczy itd.
2.Co mam robić gdy warczy na weterynarza?
3.Co robić gdy warczy na psy ?
4.i gdy nie chce się czesać?

Sorki że możecie pomyśleć że nie wychowuje psa ale to przez mojego dziadka ,który gdy ja jestem w szkole a rodziców nie ma okropnie go rozpieszcza. Od wakacji nie moge dac sobie znim rady . Prosze o pomoc

Posted

Mądry pies! a jakie kary możnaby zaproponować dla dziecka, które drze się bez opamiętania przy zapuszczaniu kropli bo tego nie lubi, urządza awanturę przy czesaniu i myciu bo tego nie cierpi i kopie pana doktora bo mu się żle kojarzy? traktuj psa bardziej osobowo, jest jeszcze mały, małe dziecko tez drugie walnie łopatką, trzeba wychowywać, cierpliwie i spokojnie a nie karać. Ja swoim mówię "nie wolno", krople zapuszczam z zaskoczenia a przy czesaniu daję coś do gryzienia. Pies to nie robot- powodzenia.

Posted

Żadnych kar! :shake: Przecież to jeszcze szczeniak...

Jeśli chodzi o zabiegi pielęgnacyjne i weta to po prostu nie jest przyzwyczajony, za każdym razem jak chcesz coś takiego zrobić to bierz masę smakołyków i nagradzaj za spokój, najpierw dotknij go lekko szczotką i daj smaczka, tak samo z czyszczeniem uszu. Po prostu skojarz mu, że te zabiegi = smakole :p Ale nie licz że będzie potulnym barankiem bo to terrier...

Jeśli chodzi o inne psy to nie napinaj smyczy, odwracaj uwagę i nagradzaj zainteresowanie Tobą a nie nakopaniem psu. Jednak jeśli agresja będzie się pogłębiać to najlepiej iść do szkoleniowca/behawiorysty bo przez forum nikt Ci na szybko nie pomoże.

Pies jest pewnie po prostu niewybiegany... Ma odpowiednią dawkę ruchu?W każdym razie zmęczony, wybiegany pies = szczęśliwy pies... Pies niewybiegany, niewyżyty może być sfrustrowany.

• 4 weeks later...
Posted

Cześć

Ja na swojego szczeniaka podnosiłem kary, albo dawałem lekkiego klapsa (podkreślam, LEKKIEGO). Nie chodziło o to, żeby go bolało, tylko o to, żeby mu zasygnalizować, że coś jest nie tak jak powinno.

Posted

Podnosiłeś kary, tzn.? :roll:

Klaps to żadne rozwiązanie - mój szczeniak lekkiego klapsa potraktowałby jako świetną zabawę i zaczął podgryzać moją rękę z wielką pasją :p żeby do niego dotarło, że to kara, musiałabym walnąć go tak, że bałabym się że zrobię mu krzywdę :roll:

Jest mnóstwo sposobów uczenia szczeniaka co wolno, a co nie, i naprawdę stosowanie "klapsów" świadczy o totalnym braku wiedzy i lenistwie - bo nawet się nie chce poczytać o podstawowych sposobach pracy ze szczeniakiem.
Nie widzę w ogóle sensu karania szczeniaka - taki maluch ma na tyle plastyczną psychikę, dopiero uczy sie wszystkiego, jest otwarty na nasze wskazówki w przeciwieństwie do wielu dorosłych psów z ukształtowanymi nawykami - wystarczy pokazywać właściwe zachowania, nagradzać je, przekierowywac na inne, zignorować nie właściwe itp. a nie walic po tyłku :shake: