Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam, moja sunia prawdopodobnie jest alergiczka [ciezko to stwierdzic gdy ma dopiero 3 miesiace] - jakie warzywa beda bezpieczne do podawania jej na surowo? I czy w koncu mieszac je z ze zmielonymi miesnymi kosciami czy tez podawac je osobno ewent z jakimis podrobami?

Posted

Na jakiej podstawie oceniasz, ze jest alergiczka?
Mieszanke przygotowujesz z owocow/warzyw z mielonymi koscmi i podrobami. I na zasadzie prob i obserwacji psa podajesz rozne skladniki. Mozna zaczac od jablek, gruszek, marchwi, pietruszki, selera, lisci mlecza, sparzonej siekanej pokrzywy.

Posted

na podstawie leczenia weta i tego co powiedzial..
jednakze do konca zaufania niestety nie mam. Zamiast sterydow ktore chcial jej dawac - zaproponowalam lek antyhistaminowy i .. uslyszalam ze tego sie nie stosuje w weterynarii... to steryd lepszy???
Mala ma krostki juz teraz z bialymi koncowkami na brzuchu - ktore po sterydzie nastepnego dnia zniknely.. i po 4 dniach powrocily - i tak juz 4 razy. Poslanie wyprane w platkach mydlanych. Dieta - indyk z ziemniorami - bo juz nawet marchewki boje sie podawac...
a wysypka pierwszy raz sie objawila jak na sile zmusilam mala do przejscia na sucha karme bo wet powiedzial ... itp.
Meczy sie psina bardzo, nam ledwie juz starcza na jedzenie - ale leczymy ja dalej..

Posted

Najprostszym i wbrew pozorom najtańszym rozwiązaniem w waszym przypadku byłoby wykonanie testów alergologicznych dla psiny. Bez tego ciągle będziesz domniemywać na co jest uczulona. Nie wspominając o uciążliwym leczeniu.
Jeśli masz pewność, że sunia choruje na alergię pokarmową to możesz sama sprawdzić metodą prób i błędów jakie pokarmy ją uczulają. Z tym, że ta metoda jest dość długotrwała. Polega na karmieniu psa tylko 1 gatunkiem mięsa przez kilka dni. Co kilka dni wprowadzamy inny gatunek wyłaczając poprzedni nie mieszając z żadnymi dodatkami.

Posted

no wlasnie z ta dieta eliminacyjna... czytalam ze alergen moze psa uczulic az po kilku tygodnach...
na razie jestesmy na indyku - przeszlismy z kurczaka - i uczulenie jest i nie znika...
co do testow.. zgadza sie - nawet chcialabym je zrobic - ceny sa:
przesiewowe pierwsze: 140 zl - 40 zl pobranie krwi u psa
nastepne to sezonowe: 150 zl
[FONT=DejaVu Sans]caloroczne 150
piora wlosy lupiez swinki itp 195
owadyy meszki komary 240
16 skladnikow pokarmowych 290[/FONT]

tak wiec musialabym miec co najmniej worek bez dna...
pojdziemy dzisiaj do innej wetki i skonsultujemy poprzednie diagnozy.

• 3 weeks later...
Posted

Moj Max jest alergikiem ale nie na zywnosc (z trawami, mrowkami, itp. mamy za to problem) i dowiedzialam sie ze na to bardzo dobra jest mieszanka BARF z dodatkiem krolika (kupuje gotowa w sklepie). Podaje mu to w ilosci 1/2 porcji polaczone z 2 kubkami suchej karmy, dwa razy dziennie. Jeszcze jest za wczesnie zeby stwierdzic czy to pomaga ale na pewno smakuje wysmienicie. Juz z chwila kiedy pies widzi ze bedzie jadl, zaczyna mlaskac jezorem, mysle ze w ramach rozgrzewki..hi hi hi

• 1 month later...
Posted

moja suka ma alergie na zboza , i prawie zadna sucha karma nie nadawala sie na dluzsza mete
teraz przy barfowaniu nie ma zadnych najmniejszych problemow

Posted

Martens napisał(a):
U mnie z Baryłem podobnie, na każdej karmie był w mniejszym czy większym stopniu świąd - na barfie nic.
Gorzej z małym :roll:

u mojej alergia objawiala sie lupiezem i gryzieniem lap

a co z malym ? cos nie tak?