Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 95
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

PUENTA imszar napisał(a):
Agasia ja chwilowo zrezygnowałam z hodowli..

Rozsądna decyzja, choc troche dziwne że jeszcze niedawno tak bardzo chciałas, pare postów wczesniej nawet:nonono2:
Aczkolwiek życze Ci w przyszłości (tak w przyszłości!!) hodowli z której na świat wyjdą szczeniaki co najmniej dobre

Posted

Może dla tego, ze ty mnei przekupiłaś.Zauważyłam, że i tak źle i tak źle :)
Jest to w pewnym sęsie sztuka.Bo duża konkurencje choć nie o to chodzi :)bo kunkurencja to dla mnie przyjemność

uśmiałam się troche z tego co poczytałas:lol:
No ale dobra, nie będe już nic wiecej pisac, po prostu nie mam czasu i widze że to bez sensu:nonono2:

Posted

Głównie zależy mi na odchowaniu wspaniałych szczeniąt cieszących swoich panów i ringi wystawowe.
chodzi mi także (wydaję mi się, że to cel każdeo hodowcy) rozmażanie psów z najlepszych zkojarzeń by otrzymać jak najlepsze psy exterierowo, czyli tak zwane polepszanie rasy.

Ciekawe. Ja w przyszłości chciałabym zająć się hodowlą, ale dla mnie najlepsze eksterierowo psy wcale NIE są najważniejszym celem. O wiele istotniejszym są psy zdrowe z świetnymi charakterem. I ja przede wszystkim od tego zamierzam zacząć. Jasne, nie mam zamiaru kryć psem pokraką, ale to właśnie charakter i zdrowie będą najważniejszymi kryteriami przy wyborze reproduktora. Eksterier na samym końcu. Ja nie wierzę, że z jednego krycia można stworzyć idealnego pod każdym względem psa. Hodowla to doskonalenie rasy krok po kroku. Dzięki temu mamy większą pewność, że zmiany rzeczywiście będą trwałe. A nie tylko skutkiem szczęśliwego trafu.

Wydaje mi się, że powinnaś decyzję rozmnażania swojej suczki jeszcze gruntownie przemyśleć. Bo tak jak pisały już poprzedniczki, hodowla to wcale nie jest łatwe i przyjemne hobby. To nie tylko radosne odchowywanie szczeniaków i cieszenie się z wystawowych i szkoleniowych sukcesów "naszych" psów. Bo oprócz tej jasnej strony hodowli istnieje również ta czasem mniej sympatyczna. Wymagająca sporych nakładów czasu, pracy, a także niestety i pieniędzy. Na początek to kwestia zdobycia wiedzy - o genetyce, hodowli jako takiej, weterynarii, rasie. Jednocześnie częste odwiedzanie wystaw. Mające na celu nie tylko przekonanie się, jaką ma się sukę i ocenienie jej, ale także dające możliwość rozeznaia się w rasie. Bo rasy na sucho się nie da poznać. Reproduktora nie wybierze się w ciemno nie wiedząc nic o jego potomstwie - ich charakterze, eksterierze i zdrowiu. A o tym najlepiej przekonać się osobiście. Zawarte przy okazji takich wypadów znajomości z hodowcami są wbrew pozorom naprawdę bardzo istotne - bo doświadczeni hodowcy to skarbnice wiedzy.
Nawet gdy w końcu uda Ci się wybrać reproduktora - pasującego dobrze do Twojej suki, mogącego poprawić jej wady - nagle często okazuje się, że żeby do niego dotrzeć trzeba przejechać całą Polskę a może i pół Europy. A to kosztuje. Tak samo, jak i samo krycie. Później porzychodzi odchowywanie szczeniaków. Dbanie zarówno o rozwój fizyczny, jak i psychiczny - a więc socjalizację. To również kosztuje naprawdę sporo. Zarówno pod względem finansowym, jak i czasowym. Jeśli będziesz miała szczęście, to szczenięta sprzedasz dość szybko. Ale dość rzadko (nawet w bardzo dobrych hodowlach) zdarza się, ze nie zostaje żaden szczeniak powyżej 8 tygodnia. To też trzeba wziąć pod uwagę. Zwłaszcza w rasie dość popularnej. I w końcu nawet jeśli wydasz już wszystkie szczenęta, to musisz pamiętać, że w pewnym sensie jesteś za nie odpowiedzialna do końca ich życia. I w każdej chwili powinnaś stanąc na wysokości zadania i jeśli zajdzie taka potrzeba pomóc im i ich właścicielom.

W dalszym ciągu sądzisz, że hodowla jest łatwa, miła i przyjemna?

Savannah napisał(a):
Pozatym nie wiem jak można myślec o szczeniakach samemu mając jeszcze suke szczeniaka:roll: Czyżby przejaw jakis przewidywan przyszłości:lol:

Tu się nie zgodzę. Jeśli komuś majaczą się gdzieś na horyzoncie plany hodowlane, to dobrze żeby brał to pod uwagę nawet przed wyborem własnego szczeniaka. Po to by zwiększyć szansę, że trafi do niego pies rzeczywiście wartościowy.
Życie może różnie się potoczyć i z rokującego wspaniale szczyla może wyrosnąć zupełnie przeciętna suka, której nie ma sensu kryć. Lub też w międzyczasie wyjdą jakieś wady, które ją powinny dyskwalifikować z hodowli. Ale mimo wszystko same rozważania o potencjalnej sytuacji, jak dla mnie, są zupełnie na miejscu.
Ale na zasadzie - jeśli okaze się naprawdę dobrą suką, to czemu nie, przeciętną to nie ma sensu. A nie że na pewno w każdej sytuacji.

P.S.1. A żeby nie było zupełnie nie na temat - ja sama brałam szczeniaka na wiosnę. Żeby móc poświęcić mu jak najwięcej czasu w wakacje. Każdego następnego będę starała się brać również w tym okresie.

P.S.2. Ups... Chyba się z leksza rozpisałam :)

Posted

Ups... Widzę, że w międzyczasie klecenia mojego posta dyskusja poszła w innym kierunku i moja poprzednia wiadomość straciła racę bytu. Heh... Tylko nie wiem sama czy powinnam sie z tego cieszyć, czy też nie :question:

Posted

Godelaine napisał(a):

Tu się nie zgodzę. Jeśli komuś majaczą się gdzieś na horyzoncie plany hodowlane, to dobrze żeby brał to pod uwagę nawet przed wyborem własnego szczeniaka. Po to by zwiększyć szansę, że trafi do niego pies rzeczywiście wartościowy.

tak zgadza się, tylko ja akurat nie ma pewności że Puenta akurat tak myslała jak brała swoją sukę. Zreszta jak się kupuje pierwszego psa to nie jest się specem i nie ma nigdy pewności że bierze się najlepszego psa - tu jednak to hodowca powinien pomoc. Przeciez wcale nie musi byc tak ze z najlepszego psa wyrośnie piękny pies, a z np. nie wyróżniajacego się niczym szczególnym wyrośnie naprawde piękny pies.
No ale basta i kropka;-) ide na spacer z psami:)

Posted

Savannah... Masz rację. Z tego co pisze Puenta wynika raczej, że ma młodą suczkę i na "dzień dobry" stwierdza, że chce mieć po niej szczeniaczki.

Heh.. Mój potwór w końcu padł, więc mam trochę spokoju :) (czytaj: maksymalnie godzinę, a to i tak przy sprzyjających wiatrach :lol: )

Posted

Godelaine napisał(a):

Heh.. Mój potwór w końcu padł, więc mam trochę spokoju :) (czytaj: maksymalnie godzinę, a to i tak przy sprzyjających wiatrach :lol: )

aż godzine? to i tak dużo:) :) ;-)

Posted

Zgadzam się z Godelaine przwie we wszystkim, z małym zastrzeżeniem. ROwnież uważam, że zdrowie przyszłych szczeniąt jest najważniejsze, ale eksterier też jest bardzo ważn i powinniśmy stale dążyć do jego poprawy. Można przecież zawsze znalezc reproduktora pięknego i zdrowego

Posted

Draczyn. Jasne! W końcu przy każdym kryciu powinniśmy robić krok w przód.
Dla mnie ideałem byłaby sytuacja, w której wybrany reproduktor będzie przekazywał swojemu potomstwu zarówno dobry charakter, zdrowie, jak i eksterier. Taki pies, to czyste złoto! I może dlatego jest ich tak mało :(
Chodziło mi po prostu o to, że nigdy nie zdecydowałabym się na krycie swojej suki wspaniałym interchampionem, co do którego byłabym pewna, że daje rewelacyjne eksterierowo mioty (wygrywające na wszelkich wystawach itp), nie mogąc jednak tego samego powiedzieć o charakterze. Dla mnie jest to o tyle istotne, że belgi są jednak rasą pracującą. I ja nigdy nie zgodzę się by za cenę eksterieru rasa poszła w kierunku (i tu bez obrazy dla właścicieli tej skądinąd sympatycznej rasy) collie.
Oczywiście w miarę możliwości należy łączyć i charakter, i eksterier. Nie ukrywam, że ładny belg zawsze cieszy oko :)

Posted

Zgadzam sie z przedmowczynia... :)

Ja gdybym miala hodowle beagle, napewno patrzylabym na uzytkowosc... bo w dzisiejszych czasach beagle przestaly prawie polowac... gdy kupowalam mojego 1 beagle to wiekszosc hodowli, to byly hodowle mysliwych itd... Ale beagle hodowli raczej miec nie bede... ;)

Posted

annnka napisał(a):
bardzo ciekawe pytanie co sie dzieje ze szczeniakami rodowodowymi jesli nie znjada nabywcow
pomijam zabijanie psow z wadami bo slyszlam ze to sie zdarza

dobry hodowca przedszyma psy u siebie.
Niesamowite co ludzie mogą zrobić :/

Posted

ona sie dopiero zastanawia tak mi sie wydaje
jesli ma psine z dobrym pochodzeniem... (chociaz papier to nie wszystko np. krycie martwym reproduktorem polecam ten watek)

Posted

dobry hodowca przedszyma psy u siebie.
Niesamowite co ludzie mogą zrobić :/

co to znaczy przetrzyma???? bedzie trzymal np ma wieksza hodowle np 3 suki po kazdej np. zostanie 2 szczeniaki i co sie z nimi dzieje????
co ludzie moga zrobic????? bo nie lapie tego zdania

Posted

jeśli ma się trzy czy więcej suk i chce się szczenięta i się to planuje to powinno się mieć warunki..
co ludzie mogą zrobić to był koment do tego jak napisałaś, ze nie którzy zabijają psy z wadami

Posted

powinno ale doskonale wiesz ze miedzy tym co powinno a co jest to przepasc jest ogromna
czytalam gdzies ze dobry hodowca jesli ma wypuscic z hodowli kiepskie szczenie to woli je zabic
ja mysle ze lepiej wykastrowac i sprzedac/oddac tym ktorzy chca miec psa a nie rozmnazalnie i sie nim zaopiekuja

Posted

annnka napisał(a):
czytalam gdzies ze dobry hodowca jesli ma wypuscic z hodowli kiepskie szczenie to woli je zabic
ja mysle ze lepiej wykastrowac i sprzedac/oddac tym ktorzy chca miec psa a nie rozmnazalnie i sie nim zaopiekuja

też tak samo myślę.Luzdie nie chcą sobie psuć opini hodowli ale nieprzesadzajmy, wady są nieprzewidywalne i mogę się zdarzyć praktycznie zawsze

Posted

nio i ja bym np. marzyla zeby dostac lub tanio kupic psine z dobrym pochodzeniem i charakterem np. z krzywym zgryzem bo to wyklucza z wystaw a ja o rozmnazaniu nie mysle

Posted

Prawdziwy kennel, niestety stawia na jakosc, a "nieudane" szczeniaki nie sa nic warte... Niby podejscie nieetyczne itd.. no ale wreszcie najczesciej takie hodowle ulepszaja rase na calym swiecie... Ale i tak i tak ja bym tak nie potrafila... wiec nie chce miec wielkiego kennelu, ale mala, ale dobra hodowle...