taura1 Posted December 26, 2005 Posted December 26, 2005 Interesuje mnie wyskokość przszkód w zalezności od podłoże. Bo przeciez np. (z tego co wiem) na betonie psiaki moga skakac nisko. (chyba 1/4 swojej wysokosci ciała) Prosze o odpowiedz. była bym bardzo wdzięczna. Mam mieszańca wysokosci 35cm. I jak to się ma do pokaonywania rekordów skoku? ;-) Quote
Anulka Posted December 26, 2005 Posted December 26, 2005 Wysokość przeszkód jest taka sama niezależnie od podłoża dla poszczególnych kategorii wzrostowych. Wysokość tyczek: - kategoria L (Large): 55 - 65 cm - kategoria M (Medium): 35 - 45 cm - kategoria S (Small): 25 - 35 cm Podział na kategorie wzrostowe: S - dla psów niższych niż 35 cm w kłębie M - dla psów od 35 do 43 cm w kłębie L - dla psów powyżej 43 cm w kłębie Bo przeciez np. (z tego co wiem) na betonie psiaki moga skakac nisko Psy absolutnie nie powinny skakać na betonie bo mogą sobie nieźle pozdzierać łapy i przy okazji uszkodzić stawy. Należy zawsze pokrywać beton np. wykładziną. I jak to się ma do pokaonywania rekordów skoku? W agility nie ma takiej konkurencji jak skok wzwyż jak w skokach dla koni. Quote
Anulka Posted December 26, 2005 Posted December 26, 2005 Dziękuje bardzo za oddzew. Znam takich co skacza na betonie (dlatego miałam wątpliwości) To dość nieciekawa perspektywa dla psa bo w agility często psy robią niespodziewane, ostre skręty i co za tym idzie łapy trą o goły beton.:sadCyber: A jeśli chodzi o zime a co za tym idzie snieg. Mozna skakać w śniegu? (oczywiście w odpowiedniej ochronie łap) My skakaliśmy na śniegu ale jest to niebezpieczne głównie dla przewodnika bo psy radzą sobie na śliskim podłożu całkiem dobrze :D Już nie raz wywinęłam orła na śniegu. Quote
dog_master Posted December 26, 2005 Posted December 26, 2005 W zimie faajnie sie skacze :D szczegolnie w zimowych ciezkich butach, w ktorych sie biegac nie da, i z dlugowlosym psem, co ma kulki po 5 minutach ;] Quote
PARSONRK Posted December 26, 2005 Posted December 26, 2005 [quote name='Taura']rekordów skoku? ;-) Rekord skoku http://www.guinnessworldrecords.com/content_pages/record.asp?recordid=51233 Quote
KaRa_ Posted December 27, 2005 Posted December 27, 2005 Taura a moge wiedziec gdzie w Poznaniu skaczesz?8) Quote
KaRa_ Posted December 27, 2005 Posted December 27, 2005 U mnie w garażu własnie się tworzą przeszkody8) . Quote
AniaP Posted December 27, 2005 Posted December 27, 2005 Taura napisał(a): ale na wiosne chce zaczać w tym klubie w T ulcach bo ma być już kompletny tor. :o Serio? To już sie cieszę. :multi: A skąd, to wiesz? :hmmmm: Quote
AniaP Posted December 27, 2005 Posted December 27, 2005 [quote name='Taura']Dzwoniłam do Tulec bo mieszkam dokładnie w Swarzędzu i jestem bardzo zainteresowana :) nom i otrzymałą odpowiedz że ok. kwietnia mam zadzwonić jeszcze raz bo na wiosne bedzie juz kompletny tor. :jumpie: AniaP - a bedziesz chciała przyjechać? ;-) :lol: :laugh2_2: :roflt: No przecież ja tam jestem w każdą sobotę i niedzielę, dlatego się zdziwiłam, że o czymś nie wiem. ;-) (A pytałaś na którą wiosnę? :silly: ) To na tamtych przeszkodach nauczyłam trochę Asti skakać. :) Quote
KaRa_ Posted December 27, 2005 Posted December 27, 2005 Taura napisał(a):Może jakieś foty? 8) ja służe kilkowa z "mojego toru" hehe :talker: Narazie to kilka desek na krzyż;-) Więc zdjęć nie robie Quote
AniaP Posted December 27, 2005 Posted December 27, 2005 Taura napisał(a):AniaP - a co ten tor juz krórą wiosne z rzędu sie robi? :jumpie: Eeeee, no nie będę Cię straszyć na zapas... :evillaug: , w końcu kiedyś przecież tor musi stanąć. ;-) Taura napisał(a): a jak ci sie tam treningi podobają ? :smile: Jeśli chodzi Ci o treningi agility, to niestety Cię rozczaruję, bo takowych nie ma. :nonono2: Możesz sobie wynająć plac i sama z psiakiem potrenować po przeszkodach, które tam stoją. My sobie skakałyśmy na chwilkę przed albo chwilkę po innych kursach, na które chodziłyśmy (najpierw przedszkole, potem kurs PT, a teraz obedience). Taura napisał(a): ja mam jedną swoją hopke. Ja mam w tej chwili prawie trzy stacjonaty i trzy krótkie "dżdżownice" dla dzieci, których ciągle jeszcze nie połączyłam w całość. :oops: Quote
AniaP Posted December 28, 2005 Posted December 28, 2005 Taura napisał(a):A wogóle mają zamiar wprowadzić treningi Agility? No mają, mają zamiar, ale cały czas się wszystko rozbija o brak porządnego toru. :niedowia: Już nawet w ub. roku przez pewien czas na stronie ineternetowej wisiała informacja, że w połowie kwietnia zaczną się treningi, no ale... nie wyszło. :cry: No, a sama też dostałaś odpowiedź (od Pana Piotra?), że na wiosnę będzie kompletny tor, więc... trzymajmy kciuki :thumbs: i mobilizujmy Pana Piotra. ;-) Quote
AniaP Posted December 28, 2005 Posted December 28, 2005 Taura napisał(a):No i mam nadzieje ze sie spotakmy (kiedys tam) na torze :lol: No ja myślę. :ylsuper: Taura napisał(a): chociaz nie wiem jak moj pies zaraguje na reszte :lol: Bo...? Jakiś problem? :???: Quote
Recommended Posts