Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Interesuje mnie wyskokość przszkód w zalezności od podłoże. Bo przeciez np. (z tego co wiem) na betonie psiaki moga skakac nisko. (chyba 1/4 swojej wysokosci ciała) Prosze o odpowiedz. była bym bardzo wdzięczna. Mam mieszańca wysokosci 35cm. I jak to się ma do pokaonywania rekordów skoku? ;-)

Posted

Wysokość przeszkód jest taka sama niezależnie od podłoża dla poszczególnych kategorii wzrostowych.
Wysokość tyczek:
- kategoria L (Large): 55 - 65 cm
- kategoria M (Medium): 35 - 45 cm
- kategoria S (Small): 25 - 35 cm
Podział na kategorie wzrostowe:
S - dla psów niższych niż 35 cm w kłębie
M - dla psów od 35 do 43 cm w kłębie
L - dla psów powyżej 43 cm w kłębie

Bo przeciez np. (z tego co wiem) na betonie psiaki moga skakac nisko

Psy absolutnie nie powinny skakać na betonie bo mogą sobie nieźle pozdzierać łapy i przy okazji uszkodzić stawy. Należy zawsze pokrywać beton np. wykładziną.
I jak to się ma do pokaonywania rekordów skoku?

W agility nie ma takiej konkurencji jak skok wzwyż jak w skokach dla koni.

Posted

Dziękuje bardzo za oddzew. Znam takich co skacza na betonie (dlatego miałam wątpliwości)

To dość nieciekawa perspektywa dla psa bo w agility często psy robią niespodziewane, ostre skręty i co za tym idzie łapy trą o goły beton.:sadCyber:
A jeśli chodzi o zime a co za tym idzie snieg. Mozna skakać w śniegu? (oczywiście w odpowiedniej ochronie łap)

My skakaliśmy na śniegu ale jest to niebezpieczne głównie dla przewodnika bo psy radzą sobie na śliskim podłożu całkiem dobrze :D Już nie raz wywinęłam orła na śniegu.

Posted

Taura napisał(a):
ale na wiosne chce zaczać w tym klubie w T ulcach bo ma być już kompletny tor.

:o Serio? To już sie cieszę. :multi: A skąd, to wiesz? :hmmmm:

Posted

[quote name='Taura']Dzwoniłam do Tulec bo mieszkam dokładnie w Swarzędzu i jestem bardzo zainteresowana :) nom i otrzymałą odpowiedz że ok. kwietnia mam zadzwonić jeszcze raz bo na wiosne bedzie juz kompletny tor. :jumpie:
AniaP - a bedziesz chciała przyjechać? ;-)
:lol: :laugh2_2: :roflt: No przecież ja tam jestem w każdą sobotę i niedzielę, dlatego się zdziwiłam, że o czymś nie wiem. ;-) (A pytałaś na którą wiosnę? :silly: )

To na tamtych przeszkodach nauczyłam trochę Asti skakać. :)

Posted

Taura napisał(a):
AniaP - a co ten tor juz krórą wiosne z rzędu sie robi? :jumpie:

Eeeee, no nie będę Cię straszyć na zapas... :evillaug: , w końcu kiedyś przecież tor musi stanąć. ;-)

Taura napisał(a):
a jak ci sie tam treningi podobają ? :smile:

Jeśli chodzi Ci o treningi agility, to niestety Cię rozczaruję, bo takowych nie ma. :nonono2: Możesz sobie wynająć plac i sama z psiakiem potrenować po przeszkodach, które tam stoją. My sobie skakałyśmy na chwilkę przed albo chwilkę po innych kursach, na które chodziłyśmy (najpierw przedszkole, potem kurs PT, a teraz obedience).

Taura napisał(a):
ja mam jedną swoją hopke.

Ja mam w tej chwili prawie trzy stacjonaty i trzy krótkie "dżdżownice" dla dzieci, których ciągle jeszcze nie połączyłam w całość. :oops:

Posted

Taura napisał(a):
A wogóle mają zamiar wprowadzić treningi Agility?

No mają, mają zamiar, ale cały czas się wszystko rozbija o brak porządnego toru. :niedowia: Już nawet w ub. roku przez pewien czas na stronie ineternetowej wisiała informacja, że w połowie kwietnia zaczną się treningi, no ale... nie wyszło. :cry: No, a sama też dostałaś odpowiedź (od Pana Piotra?), że na wiosnę będzie kompletny tor, więc... trzymajmy kciuki :thumbs: i mobilizujmy Pana Piotra. ;-)

Posted

Taura napisał(a):
No i mam nadzieje ze sie spotakmy (kiedys tam) na torze :lol:

No ja myślę. :ylsuper:

Taura napisał(a):
chociaz nie wiem jak moj pies zaraguje na reszte :lol:

Bo...? Jakiś problem? :???: