Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dlaczego nie powinny? Obrozke ma tylko dla ozdoby, przeczytalam juz cale to forum i nie znalazlam nic co by tlumaczylo dlaczego nie moze sobie chodzic w obrozy, przeciez nawet nie mysle o tym zeby jej przypinac smycz do tej obrozy...

Posted

naimax napisał(a):
Dlaczego nie powinny? Obrozke ma tylko dla ozdoby, przeczytalam juz cale to forum i nie znalazlam nic co by tlumaczylo dlaczego nie moze sobie chodzic w obrozy, przeciez nawet nie mysle o tym zeby jej przypinac smycz do tej obrozy...

Nie powinny dlatego że może coś im się stać z krtanią...
Znajoma już tak miała...
Ale jak smyczy do niej nie przypinasz to wszystko ok:)

Posted

naimax śliczna sunia ;)
ja szelek nie polecam :shake:
generalnie każdy pies nie nauczony chodzić na smyczy będzie ciągnął i miał ataki kaszlu :cool1:
a już zwłaszcza jak chodzi na flexi :mad:
moje psiaki zawsze chodziły na obróżkach i jakoś żaden nie ma problemów z krtanią :razz:

Posted

No to juz sama nie wiem, mozna chodzic przeciez raz w tym raz w tym, chociaz jak jest taka malusia to mysle ze na poczatek na spacerki najlepsze beda szeleczki, bo jeszcze jej sie stanie jakas krzywda... Moze jak podrosnie to pochodzimy w obrozy, trzeba ja bedzie nauczyc w razie jakichkolwiek pozniejszych wystaw... :D Mala juz pieknie je 50g dziennie royalka i ma teraz taki pekaty brzuszek :D a z ta nauka czystosci to narazie jest tak, ze raz zrobi siku na podklad a 5 razy na dywan ;]

Posted

:lol: moja 2 lata chodziła na obroży i żadnych niepożadanych objawów nie było. Sama wiedziała że nie wolno ciągnąć bo to niewygody. Teraz ma szelki ale tak z naszego grymasu bo dzieciska chciały odmiany:lol:

Posted

[quote name='nane']

naimax śliczna sunia ;)
ja szelek nie polecam :shake:
generalnie każdy pies nie nauczony chodzić na smyczy będzie ciągnął i miał ataki kaszlu :cool1:
a już zwłaszcza jak chodzi na flexi :mad:
moje psiaki zawsze chodziły na obróżkach i jakoś żaden nie ma problemów z krtanią :razz:

Zgadzam się do obroży Mój Noddy od samego początku w obróżce chodzi i do tego nawet na flexi, ale jest na uczony, zęby nie ciągnąć, chociaż czasem mu się zdarzy, jak długo na spacerku nie był. Poza tym dopóki Nodka nie obetnę to nie ma mowy o szelkach, bo się robią kołtuny. Do tego jeszcze słyszałam, że szelki w młodym wieku, moga odkształcac kości.

Posted

Yorki bardzo często mają przewężenie tchawicy i dla bezpieczeństwa powinny chodzić w szelkach i to dobrej jakości.
Takich,które opierają się na przedpiersiu a nie podnoszą i dławią krtań.
W ogóle moim zdaniem są bezpieczniejsze jak choćby sytuacja w której musimy natychmiast podciągnąć psa do góry.
Moje chodziły w obróżkach ale zamieniłam je na szelki i jestem bardzo zadowolona i myślę,że dziewczyny również.

Posted

A ja myślę, że najlepszym rozwiązaniem były by szelki i obróżka razem jakkoś połączone i do tego smycz.
Szczeniaki nie powinny chodzić w szelkach bo zniekształcają kręgosłup (co nie nane? :razz:) ale z drugiej strony są praktyczne w pewnych sytacjach jak trzeba psiaka szybko podnieść :roll:

Posted

Zobaczymy co jest lepsze, wyjdzie w praniu... Chociaz jak narazie ja osobiscie sklaniam sie ku szelkach :) W poniedzialek idziemy na szczepienie do dr Drzymulskiego w Wawie (moze slyszeliscie o nim?). Czy pare dni po tym szczepieniu bede juz mogla wychodzic z nia na spacerki?

Guest Agata_B
Posted

Ojej, nie przesadzajcie.
York to pies, pies jak każdy inny - może chodzić na smyczy w obroży.
No chyba, że baaardzoo ciagnie to wtedy lepsze szelki.
Szelki tez mają swój minus - pies może miec przez nie - odstające łopatki.

Paulina, a choroba jaką może spowodować obroża, gdy pies bardzo ciągnie to nie ''coś tam z krtanią'' tylko zapadnięcie tchawicy, nie wprowadzaj ludzi w błąd ;)

Ja osobiście polecam dla szczeniakow obroze ;) A jak pies dorosły to albo obroza albo szelki, każde ma swoje + i - .

Posted

Oczywiscie moja tez ma kwarantanne, w ksiazeczce zdrowia ma wpisane ze miala szczepienie 3.11 i sa przyklejone dwie naklejeczki vanguard plus 5 jedna zielona jedna rozowa, ile czeka nas jeszcze szczepien do zakonczenia kwarantanny? i trzeba odczekac tydzien po ostatnim? Dzisiaj wlaczyl jej sie straszny agresor :D biega, szczeka, skacze i strasznie mocno mnie gryzie, dodam jeszcze ze wogole nei spotkalam sie zeby skomlala jak np chce wejsc do lozka, tylko warczy. Wasze psiaki tez sie tak bawily? Przednia zabawa :D:D Az jestem w szoku :D

Posted

naimax napisał(a):
Oczywiscie moja tez ma kwarantanne, w ksiazeczce zdrowia ma wpisane ze miala szczepienie 3.11 i sa przyklejone dwie naklejeczki vanguard plus 5 jedna zielona jedna rozowa, ile czeka nas jeszcze szczepien do zakonczenia kwarantanny? i trzeba odczekac tydzien po ostatnim? Dzisiaj wlaczyl jej sie straszny agresor :D biega, szczeka, skacze i strasznie mocno mnie gryzie, dodam jeszcze ze wogole nei spotkalam sie zeby skomlala jak np chce wejsc do lozka, tylko warczy. Wasze psiaki tez sie tak bawily? Przednia zabawa :D:D Az jestem w szoku :D

Szczepienia to moja miała razem trzy... Jedno już miała jak ją odbierałam...
A przy ostatnim to jeszcze miała na wściekliznę... A twoja ile ma???
Może galeryjkę jej założysz???

Posted

Zaloze, zaloze :) moja sie urodzila 05.09. Z tego co widze w ksiazeczce to miala szczepionke 03.11 dzwonilam do weta ktory jej robil pierwsze szczepienie i powiedzial ze zaprasza 17.11. Powiedzcie mi kiedy jej sie konczy ta kwarantanna bo ja juz nie mam pojecia czy po 2 szczepieniu czy dopier po wsciekliznie :) a wasze maluchy tez byly takie rozrabiaki??

Posted

naimax napisał(a):
Zaloze, zaloze :) moja sie urodzila 05.09. Z tego co widze w ksiazeczce to miala szczepionke 03.11 dzwonilam do weta ktory jej robil pierwsze szczepienie i powiedzial ze zaprasza 17.11. Powiedzcie mi kiedy jej sie konczy ta kwarantanna bo ja juz nie mam pojecia czy po 2 szczepieniu czy dopier po wsciekliznie :) a wasze maluchy tez byly takie rozrabiaki??

2 tyg po ostatnim szczepieniu możesz śmiało wychodzić ;)

Posted

naimax napisał(a):

Kati miała 2 tygodnie po tym drugim szczepieniu i 10 dni po ostatnim razem ze wścieklizną...
A ona miała 3.11 tą pierwszą i 17.11 znów idziecie???
A i czekamy na galerię:)
A co do rozrabiaków to zależy w jakim sensie...