Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

To jeszcze raz ja.Ucięło kawałek mojej wypowiedzi więc prostuję. Myślałam,że york bedzie w sferze moich marzeń,ze względu na cene oczywiście.Dostałam jednak takie maleństwo na urodziny i od pół roku mieszka ze mna Foster.Bardzo sie przyjaźnimy :)

• Replies 2.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Chciałam wam powiedzieć,że dzięki temu,iz znalazłam wasze forum dowiedziałam się bardzo wiele na temat yorków.Przeczytałam mnóstwo książek jak tylko Foster znalazł się w moim domku ale niczego szczególnego sie tam nie dowiedziałam.Po kilku godzinach spędzonych na czytaniu waszych rozmów moja wiedza na temat yorków jest znacznie pogatsza.Dzięki wielkie.
:P

Posted

Wraz z Axelkiem przyłączam do powitań nowych forumowiczów i cieszę się ze yorkofiołów wciąż przybywa :D

Faktycznie to forum jest skarbnicą wiedzy na temat rasy - w sumie nie ma to jak historie i doświadczenia z życia wzięte. Żadna ksiażka nie ma tylku istotnych informacji :wink:

• 3 weeks later...
Posted

To i my sie przywitamy :):)
Śledzę Wasze forum już od dłuższego czasu, ale dopiero dziś postanowiłam się ujawnić ;-)

Dzięki wielu informacjom zawartym tutaj wychowanie Nodiego nie sprawia tak wielu trudności.

Noddy macha ogonkiem do wszystkich yorkasków :) :lol: :D :lol:

Pozdrawiam.
Monika

Posted

Monis&Nodi napisał(a):
To i my sie przywitamy :):)
Śledzę Wasze forum już od dłuższego czasu, ale dopiero dziś postanowiłam się ujawnić ;-)

Dzięki wielu informacjom zawartym tutaj wychowanie Nodiego nie sprawia tak wielu trudności.

Noddy macha ogonkiem do wszystkich yorkasków :) :lol: :D :lol:

Pozdrawiam.
Monika

Witaj Moniko na tym wspaniałym forum, pisz jak najwięcej, wstawiaj jak najwięcej fotek maluszka i czuj się z nami jak ze starymi znajomymi :)

Posted

Konkretnie ja i Ginger :-) Ginger ma prawie 7 miesiecy, wazy 2,9 kg, ma 28 cm dlugosci (wlasnie ja mierzylam, zeby zamowic ubranko), mam nadzieje, ze juz duzo nie urosnie, bo jest sliczna taka jak teraz. Powoli zaczyna sie wybarwiac - przez czarna okrywe przeswiecaja juz jasniejsze wloski. Nie umiem jeszcze wklejac zdjec, ale pracuje nad tym :-)
Wasze forum jest dla mnie skarbnica wiedzy wszelkiej nt. yorkow, bardzo duzo sie dowiedzialam, podczytujac.

Posted

Witam wszystkich !
Mam 5-cio i pół :D miesięcznego yoreczka i chciałabym razem z Wami dzielić się naszymi przygodami oraz poznawać Was i Wasze psiaki! :D
Nie mam doświadczenia jeśli chodzi o takie forum ale myślę, że jakoś to będzie... :wink:

Posted

Postanowiłam kupić Yorczka, od 7 lat marzę o maleńkiej suni do kochania. Dlaczego York? bo mój mąż jest alergikiem poza tym uważam że to urocze i piekne pieski z prawdziwie psim harakterem.
I tu zaczyna się problem - nie chcę psa z rodowodem. Nie stać mnie ...
w 3-ch kolejnych odsłonach przedstawię 3 odzielne historie.

Hodowca nr 1 - lipiec 2005
Jadę na duże i drogie osiedle w Warszawie (nie będę wymieniać ulic ani nazwisk) .
Mieszkanie ciemne jak piwnica dawno przeżyło lata świetności. Pani HODOWCZYNI - także.
Pieski są w kojcu z tekturowego pudła, suczka-mama to lekko podstarzała Yorczka. Gdyby Ją doprowadzić do porządku (jak wszystko w tym domu) można by uznać ją za ładną przedstawicielkę rasy.
Mam zamiar kupić jedyną z miotu suczkę. Psinka czołga się po podłodze wyraźnie powłócząc tynimi nogami, wprost przeciwnie do dwóch braciszków wesoło biegających wokół. Pani HODOWCZYNI tłumaczy że sunia miała myta pupę i dlatego nie chce chodzić. Pies ma wyraźną wadę lub chorobę stawów.
Chce zobaczyć rodowody rodziców - Pani HODOWCZYNI miota się w zeznaniach "że przerowadzka czy jakiś inny kataklizm". W końcu przynosi tekę pełna rodowodów - tylko nie tych psów które oglądam (nawet rotwajlera!!!). Proszę więc o pokazanie ojca szczeniąt. Pani z ociąganiem przynosi z wyopłoszowatego Yorka - przez brzydko wybarwiony włos prześwituje różowa skóra.
Głaszcę Pana Psa po brzuszku a tu - niespodzianka!!! - to jest SUKA. Pani zmieszana tłumacząc że sie pomyliła przynosi kolejnego - i TO SAMO - ZNOWU SUKA!!!.
Na koniec proszę o pokazanie ksiązeczki zdrowia szczeniaczka-suczki i dostaję książeczkę od Psa a nie od Suki.
Uciekam ze łazmi w oczach...

Hodowca nr 2 - sierpień 2005
Po wielokrotnych telefonach z BARDZO KOMPETENTNĄ panią jadę poza Warszawę do miejcowości T.
Pani HODOWCZYNI robi bardzo dobre wrażenie. Sprawia wrażenie osoby wiedzącej o czym mowa - zna się na rasie i wszystko ma w małym palcu. Rozmowy i umawianie przebiega w miłej atmosferze - czekam ponad dwa tygodnie aby pieski przebyły kwarantanne poszczepienną.
Po dojechaniu na miejsce wita mnie około 25 psów różnych małych ras. Boże, czegóż tam nie było - mopsy, buldożki, chihuahua, teriery szkockie, pinczerki, grzywacze i Yorki. Poza tym dwa koty i małapka na przechowanie. Cały dom podporzadkowany psom - rasy poddzielane od siebie z możliwościa wyjścia na dwór - ale ta ilość...
Ale Pani HODOWCZYNI robi nadal dobre wrażenie - przdstawia rodziców (są OK), książeczki zdrowia (są OK), oraz pieski (oczywiście OK). Kupiłam sunię - była u mnie 3 tygodnie...
Padaczka spowodowana wodogłowiem... trudno pozbierać się po czymś takim. Nie opisze przbiegu koszmaru jaki dane było nam przeżyć - nie to jest tematem tego wątku.
HODOWCZYNI proponowła różne rekompensaty - szczeniaka znastępnego miotu, dorosłego Yorka z rodowodem. Zdecydowałam się na zwrot połowy kosztów i sprawę zamknęłam. Do momentu aż na jednym kocim forum ktoś napisał o niej jak ona kiedyś hodowła koty - był to horror z Leukemią w tle - między innymi dlatego postanowiłam napisać o swoich przeżyciach...

Hodowca nr 3 - pażdziernik 2005
Po 6 tygodniach dojrzewam do zakupu kolejnego psa. Ostrożnie podchodzę do tematu. Bardzo wnikliwie studiuję oferty i analizuję rozmowy z HODOWCZYNIAMI (to dziwne ale zawsze są to kobiety!!!). Odrzucam wszystkie które wzbudzają jakiekolwiek podejrzenia i po przprowadzeniu wielu rozmów - mam...
Jadę na ulicę X. Są tam dwie suczki mini, rodzice do obejrzenia na miejscu pieski zaszczepione - 7 tyg.
Blok z wielkiej płyty, przerażający, trzęsaca winda wiezie mnie i męża na ...piętro. Krata - pani HODOWCZYNI żąda od nas zdięcia butów jeszcze na krytarzu!!! Mieszkanie strylne jak laboratorium, siadamy nieśmiało na knapie - zaraz przyniesie nam pieski.
!!! Przynosi psiaki !!!! nie większe od dłoni !!! nie pozwala nam ich dotknąć !!! pokazuje zęby - siekacze jeszcze nie wyrżnięte !!! na moje oko psy mają 3-4 tygodnie !!! Nie zobaczyłam rodziców, ani książeczek zdrowia, wysłuchałam za to opowieści o szczepionce w surowicy podanej doustnie, nie wiem czy to prawda. Nie mogłam dotknąc psów bo "to delikatna rasa" . Boże, co za absurd , nawet nie wiem czy te maleństwa już chodziły - podejrzewam że nie.
Dzękujemy za poświecony czas i uciekamy jak najszybciej. Trudno mi powstrzymać wściekłość i łzy.
Ludzie co się z nimi dzieje... czy sprzedawanie takich szczeniąt to nie barbarzyństwo...zadzwoniłam do Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami aby dowiedzieć się czy takie praktyki nie niosą znamion wykroczenia. I czego się tam dowiedziałam; że Oni sprawę znają; mają już dwa zgłoszenia!
Jeśli potwierdzą zaistniały fakt - będę świadkiem w sprawie w sądzie grodzkim.

Te 3 smutne historie są niestety powierdzeniem że bezpieczniej jest kupować psy z hodowli znanych i polecanych.
Mam nadzieję że są to sporadyczne przypadki a ja miałam po prostu wyjątkowego pecha spotkać na swojej drodze psełodohodowców i rozmnażaczy - w końcu jest wiele pięknych i kochanych przez swoich włascieli psinek bez rodowodu.

:P Od tygodnia w naszym domku jest psinka - urocza Yoreczka - Lilu. Ale nasza miłość do niej już zaczyna rozkwitać powoli łagodząc ból po stracie poprzedniej suni. Życzcie mi proszę powodzenia...

ps. Temat moze być komuś znany z innego forum gdzie pisałam jako anonimka.