Onomato-Peja Posted November 1, 2009 Posted November 1, 2009 Witam, jeśli taki wątek już jest to proszę o przeniesienie bądź usunięcie ;) Ja podobnego nie znalazłam, więc: Atos(*) był strasznie chorowity. I nie byłoby miesiąca, gdy nie lądowaliśmy u weta. Miał tak od małego, jakieś operacje, podrażnienia itd. Dziadek również biegał nim do weta jak coś było nie tak, więc to raczej nie przez zaniedbanie ale powróćmy do tematu. Mam od miesiąca sunię ze schroniska już powraca do zdrowia zupełnego ale kurczę... Boję się, że mogę coś przeoczyć i tak myślę, że wizyta raz na 1-2 msc. nie będzie czymś dziwnym. U mnie nie płaci się za trzaśnięcie drzwiami, za badanie również nie - płaci się za leki lub jakieś konkretne działania. Mama mówi, że oszalałam, żebym się w łep stuknęła i że ze zdrowym psem chodzi się raz na rok na szczepienie :roll: ( ciekawe, a odrobaczenie kiedy? ). No więc... Chodzicie ze swoimi pociechami powiedzmy co 2- 3 msc. na ogólne sprawdzenie stanu zdrowia? Np. sprawdzenie zębów, uszu, oczu, sierści, skóry itd.? Czy to nie jest szukanie na siłę chorób ? Powinnam zbastować? Quote
karjo2 Posted November 1, 2009 Posted November 1, 2009 Robie przeglad u seniora raz do roku, badanie krwi, moczu, usg narzadow wewnetrznych, z racji wieku i padaczki. Z mlodszymi psami tylko, gdy sytuacja wymagala wizyty, no i szczepienia. Wieksze ryzyko podlapania czegos u weta niz przeoczenia zmian w zachowaniu, wygladzie, apetycie itp. przy normalnej, codziennej opiece. Podobnie odrobaczenie, ostatnie dawno temu (wymogi przekraczania granic), to jednak dosc silna trutka, wole zanosic kal do badania. Wychodze z zalozenia, ze dbalosc dbaloscia, a zdrowy rozsadek przede wszystkim. Quote
Agnes Posted November 1, 2009 Posted November 1, 2009 Poprzednia suka rowniez byla mocno schorowana. Dlatego u obecnej robie kontrolne badania raz w roku - krew (morfologia, nerki, watroba), mocz teraz badam czesciej, ale to dlatego ze trzeba. Od tego roku (konczy 6 lat) doszlo badania tarczycy (jeden wskaznik) + cholesterol. Badania zaczelam robic jak skonczyla 3 czy 4 lata. Odrobaczanie co 5 mcy, chorobwe szczepienia co 2 lata, wscieklizna raz w roku. Tyle;) Bieganie co 2-3 mce do weta jest chyba jednak lekka przesada ;) Ogolny stan zdrowia mozesz kontrolowac sama - uzebienie, uszy, siersc. Quote
Onomato-Peja Posted November 1, 2009 Author Posted November 1, 2009 Ahamn dziękuję. ;) Nie otrząsnęłam się jeszcze po stracie psa i mam fobię, że coś może być nie tak a ja tego w porę nie zauważę (tak jak było z Atosem (*)) Czyli nie powinnam ciągać psa po wetach bez wyraźnej przyczyny :lol: No to teraz trochę z innej beczki. Młoda jest w typie ON i mam zamiar z nią ostro trenować. Czy oprócz podawania środków na stawy i badań na dysplazję powinnam coś dodatkowego zrobić ? ;) Quote
Agnes Posted November 2, 2009 Posted November 2, 2009 [quote name='karjo2']Odczekac do odpowiedniego wieku psa? ten etap jest juz chyba za nimi;) z tego co kojarze, to jest to dorosla suka Onomato-Peja ekspertem nie jestem, ale nie wiem czy mozna cokolwiek wiecej zrobic oprocz delikatnego i z glowa wdrazania Raste;) Quote
Onomato-Peja Posted November 2, 2009 Author Posted November 2, 2009 [quote name='karjo2']Odczekac do odpowiedniego wieku psa? Sunia ma już z 3-4 lata ;) może nawet i 5 Agnes delikatnego i z glowa wdrazania Raste;-) tzn ?:oops: Delikatnie i z głową tzn. nie wszystko na raz ? Quote
Agnes Posted November 2, 2009 Posted November 2, 2009 [quote name='Onomato-Peja']Delikatnie i z głową tzn. nie wszystko na raz ?[/QUOTE] Tez - po prostu delikatnie zwiekszac intensywnosc cwiczen etc. A przynajmniej ja tak robie, zawsze po zimie kiedy suka jest roztrenowana, nie biore odrazu na godzinne bieganie przy rowerze itp itd No i suplementy na stawy - najlepiej jak wet (jesli jest rozsadny) cos doradzi biorac pod uwage to co sucz je. Ja podaje Arthroflex w dawce podtrzymujacej (caly czas), ale po malu bede szukac czegos innego Quote
karjo2 Posted November 2, 2009 Posted November 2, 2009 No, fakt nie grzebalam w innych topikach, ale skoro pies dorosly, to jak najbardziej czas zaczac :). Podawanie suplementow i zasadnosc skonsultuj z wetem, pewnie zalezy od typu jedzenia. Zawsze mozna wprowadzic/zwiekszyc porcje galarety z nozek, lapy kurze. Quote
Saite Posted November 2, 2009 Posted November 2, 2009 Co do badań kontrolnych, to wykonuję dwa razy do roku usg i badanie krwi pełny profil, rtg płuc raz do roku u psa seniora. U młodszego pod kątem wskazań. Quote
Recommended Posts