Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam i ja również po dłuższej nieobecności :) Noelani - urósł maluszek, śliczny :) U mnie ten sam problem - brak czasu na cokolwiek gdy akurat jestem ze szczenkami. Masowanie brzuszków (suka nie liże...), czyszczenie pieseczków, dokarmianie z buteleczki ze smoczkiem... ale WARTO ! :) Małe są cudne i kochane - wszystkie, niezależnie od rasy, prawda?... :) pozdrowiam oczekujące ciężarówki, świeżo upieczone mamusie i wszystkich kibicujących na tym forum - Wasze trzymanie kciuków naprawdę dodawało mi zawsze otuchy :)

Posted

Moja suczka była kryta 26 września. W 27 dniu zrobiłam USG i lekarz stwierdził że chyba jest PUSTO . Kazał przyjść w poniedziałek 29 -go . Mam ogromną prośbę do wszystkich z Trójmiasta. Mieszkam w Gdyni i chcę iść do dobrego weterynarza , z dobrym sprzętem - ten ostatni badanie robił około 1 minuty i miał bardzo stary aparat do USG . Pomózcie i jeśli ktoś może mi podać namiary na dobrego ,dokładnego weterynarza z dobrym sprzętem -byłabym niezmiernie wdzięczna.

Posted

A my mamy jutro 50 dzień po kryciu.
2 tygodnie temu było robione USG i było widać 2 pęcherze bo sunia była sprawdzana z kawałeczka. Dzisiaj jednak Fjona tak sie wyrywała że weterynarz nie mogła nic wypatrzeć :mad:. Mamy przyjechać za tydzień i przed USG zmęczyć pannice spacerem bo za dużo energii ma w sobie :diabloti:.
Oby nie zresorbowała :-(. Ma od początku duży apetyt, przytyła, bardzo ładnego włosa dostała. Teraz tylko trzymać kciuki i czekać.

Asiaczek trzymam kciuki :multi:.

Posted

Asiaczek napisał(a):
A ja kryłam moją Felkę 24-26 wrzesnia i nie będe robiła żadnego USG. Juz teraz widać po brzuszku, ze chyba małe baski-bobaski będą...:loveu:
Pzdr.

:loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu:
to super nowiny !!! Juz sie nie moge doczekac jak beda na swiecie i je zobacze :)

Posted

No też mam nadzieje że wszystko będzie ok.
Chciałabym wiedzieć czy wszystko w brzuszku ok a dowiem się też co i jak przy porodzie. Ostatnio była spokojna bo czekaliśmy długo w poczekalni. Dzisiaj jakoś wariowała :roll:. Ale powoli się przygotowujemy. Dzisiaj przywiozłam pościel od teściowej której już nie potrzebowała a w przyszłym tygodniu robimy kojec.

Posted

Błyskotka napisał(a):
No też mam nadzieje że wszystko będzie ok.
Chciałabym wiedzieć czy wszystko w brzuszku ok a dowiem się też co i jak przy porodzie. Ostatnio była spokojna bo czekaliśmy długo w poczekalni. Dzisiaj jakoś wariowała :roll:. Ale powoli się przygotowujemy. Dzisiaj przywiozłam pościel od teściowej której już nie potrzebowała a w przyszłym tygodniu robimy kojec.

Błyskotko trzymam kciuki za przyszłe male chowki ! :loveu:

Posted

My też dołączamy do grona oczekujących :razz:. Taq- shiba była kryta 12 września, 15 pażdziernika robiliśmy USG i bedą 3 maluchy :lol:. Taq ma już ładny brzuszek, z apatytem już troszkę lepiej, bo w drugim tygodniu straciła zupełnie, ale i tak nigdy nie wiedomo na co będzie miałą ochotę ;), a po schodach każe się nosić :diabloti:.
My też w przyszłym tygodniu będziemy robić porodówkę.
Mam pytanie do doświadczonych ;) czy naprawdę w pmieszczeniu szczeniąt musi być temepratura 28-32 st.C? Nie wiem jak wytrzyma to Taq :shake:.

Posted

Ja nie wiem, jaka dokładnie powinna byc temperatura w pomieszczeniu dla rodzącej, ale moja wetka i inni zaprzyjaźnieni hodowcy powiedzieli o wyzszej niz normalna temperaturze.

Ale z kolei z książek wynika troche inna interpretacja wyzszej temperatury w porodówce:

"Pomieszczenie, w którym ma sie odbyć poród, musi być ciepłe, suche i dobrze przewietrzone. Niektórzy hodowcy w obawie przed zaziębieniem noworodków przegrzewają je. Nierzadko suka umieszczona jest zbyt blisko ośrodka ciepła. Jednak te środki ostrożności, podjęte z dobrej woli, działają szkodliwie. Prowadza do wydelikacenia suki, co sprzyja jej przeziębieniu się lub wystąpieniu innych chorób, Zupełnie wystarcza w pokoju temperatura 10-12 stopni C.".

Tyle wiedza książkowa.

Ponieważ basenji są rasą ciepłolubną, to gdy widzę, że zaczyna się poród - włączam piecyk olejowy i w pokoju jest cieplej niż normalnie. Okna są rozszczelnione. Tak więc cyrkulacja powietrza jest. A po za kończonym porodzie - wyłączam piecyk a maluchy leżą sobie na poduszce elektrycznej.
Wydaje mi się, że te środki wystarczą dla zabezpieczenia "ciepłego" porodu.
Pzdr.

Posted

[quote name='Asia1954']Moja suczka była kryta 26 września. W 27 dniu zrobiłam USG i lekarz stwierdził że chyba jest PUSTO . Kazał przyjść w poniedziałek 29 -go . Mam ogromną prośbę do wszystkich z Trójmiasta. Mieszkam w Gdyni i chcę iść do dobrego weterynarza , z dobrym sprzętem - ten ostatni badanie robił około 1 minuty i miał bardzo stary aparat do USG . Pomózcie i jeśli ktoś może mi podać namiary na dobrego ,dokładnego weterynarza z dobrym sprzętem -byłabym niezmiernie wdzięczna.

Nie moge wysłać PW wieć pisze tu.
Jeśli jesteś z 3miasta to z całego serca wet. Bohdana Rutkowiaka http://pl.wikipedia.org/wiki/Bohdan_Rutkowiak
Oprócz profesora przyjmuje tam też dr Sabina, przemiła i bardzo kompetenta. Znają się na rzeczy i posiadają dobry sprzęt. Przyjmują w Gdańsku na Migowie. Jakbyś była dalej zainteresowana to pisz.

Posted

Asia1954 napisał(a):
Moja suczka była kryta 26 września. W 27 dniu zrobiłam USG i lekarz stwierdził że chyba jest PUSTO . Kazał przyjść w poniedziałek 29 -go . Mam ogromną prośbę do wszystkich z Trójmiasta. Mieszkam w Gdyni i chcę iść do dobrego weterynarza , z dobrym sprzętem - ten ostatni badanie robił około 1 minuty i miał bardzo stary aparat do USG . Pomózcie i jeśli ktoś może mi podać namiary na dobrego ,dokładnego weterynarza z dobrym sprzętem -byłabym niezmiernie wdzięczna.

Hej
kompetenta wetka jest dr Magdalena Jankowiak, ma sprzet do robienia USG i prowadzila ciaze suczki mojej kolezanki. Przyjmuje w Gdansku na Morenie, ul. Amundsena 7 c, tel. 0-58-345-76-50 :)

Ja wlasnie jestem w trakcie oczekiwania na maluchy po moim psiaku.
Dzis wypada 66 dzien od pierwszego krycia i 64 dzien od drugiego krycia. Jestesmy troche niespokojne z wlascicielka suni gdyz nie wiemy ktora data sie kierowac :( Poza tym jest to pierwszy porod Bianki i nie bedzie zbyt wiele maluchow. Pewnie okolo 3.
Wczoraj w nocy temperatura suni spadla do 36,3 stopni. Dzisiaj jest odrobine wyzsza 36,5 st. Sunia dzisiaj rano nie chciala zjesc sniadanka ani swojej ulubionej kanapki z pasztetowa :) Jest strasznie niespokojna i z kazdego spaceru jak najpredzej chce wracac... Wlasnie niedawno zaczal jej wyplywac ze sromu zielony sluz.. No i czekamy co bedzie dalej... Oby bylo dobrze...

Posted

No szkoda ze nikt mnie tu wczoraj nie podniosl na duchu ale na szczescie udalo sie :))

o 1:14 po ciezkim porodzie pierwszego psiaka mamy dwoch chlopakow :))

Posted

amokk napisał(a):
No szkoda ze nikt mnie tu wczoraj nie podniosl na duchu ale na szczescie udalo sie :))

o 1:14 po ciezkim porodzie pierwszego psiaka mamy dwoch chlopakow :))

Gratulacje !!
Niech maluszki rosną zdrowo :loveu::loveu:
Prosimy o foteczki gwiazdorów :lol:

• 2 weeks later...
Posted

I nam już powiększyła się rodzinaka :cool3:. W nocy z 12 na 13 Taq urodziła aż 6 maluszków: 3 pieski czerwone i 3 suczki - 2 czarne i 1 czerwoną :loveu:. Taq jest wspaniałą mamą! :loveu:

Posted

Taq napisał(a):
I nam już powiększyła się rodzinaka :cool3:. W nocy z 12 na 13 Taq urodziła aż 6 maluszków: 3 pieski czerwone i 3 suczki - 2 czarne i 1 czerwoną :loveu:. Taq jest wspaniałą mamą! :loveu:

Gratuluję ! Jaka kolorowa rodzinka :loveu:.
Czekamy na fotki i relacje z rozwoju maluszków :loveu: