Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

betka-sp napisał(a):
rany ;) wiekie gratki dla bulkowej mamusi i maluszków ;) cudowne ;) naprawdę....i spory miot jak narase i jeszcze pierwiastke ;) a dziewczynki oprocz tej płowej łaciatki z czarnym ??

Dziekuję :) Nie przesadzajmy, nie pierwszy raz się zdarzyła taka liczba u pierwiastki. Nie jest to ewenement w tej rasie.
Dziewczynki to dwie czarnulki, płaszczowa ;) tak ja nazwijmy, żółta, i biała w czarne łatki

Posted

ppaula2 napisał(a):
Wspaniale jest wychować sobie najlepszego przyjaciela od takiego oseska.
Za jakiś czas wracać do zdjęć i wspominać jaka była malutka :)
Która jest Twoja?
Imiona już masz?
Bulwy przepiękne. Szok, że aż tyle maluszków :)

Jeszcze nie zdecydowałam chociaz mam faworytę, ale o tym jak maluszki podrosnął troszkę :)
Też byłam zaskoczona jak zobaczyłam RTG. Spodziewałam się sporego miotu bo brzuszek był wielki, ale mimo wszytsko ósemka mnie zaskoczyła. Nie mniej jednak zaskoczenie miłe, więcej pysiów do całowania :)
Imionka będa na literkę C. Jedno jest na 100% a nad reszta pracujemy :)

Posted

ppaula2 napisał(a):
Mogą, tylko trzeba je dopasować względem dziedziczenia koloru.
Ja akurat podjęłam pewne ryzyko powołując taki miot na świat.
Ryzyko polega na tym, że niektóre z biszkoptów mogą być PETami. Ale to się okaże za kilka dni.
Jednak nie żałuję swojej decyzji, bo reproduktor był idealnym partnerem dla mojej suczki aby powołać na świat wspaniałe kluski.

Wlasnie mialam o to pytac
Ja bardzo lubie "dziwne" polaczenia miedzy kolorami ale zawsze jest "ryzyko"
Z tego co mi sie wydaje to labki biszkoptowe sa rozjasnione z czarnego czyli te ktore beda rozjasniona czekolada beda PETami. Tak????
Tez z czerwona obrozka na 90% jest prawidlowy ;))) Ciekawe jak reszta.

PS
A moje dozki juz w nowych domach i fotek nie mam wiecej. Naszczescie jeden zostal w Krakowie ;))
A male bassetki juz za 11-12 dni. Nie moge sie doczekac....

Posted

PANGEA napisał(a):

Z tego co mi sie wydaje to labki biszkoptowe sa rozjasnione z czarnego czyli te ktore beda rozjasniona czekolada beda PETami. Tak????
Tez z czerwona obrozka na 90% jest prawidlowy ;))) Ciekawe jak reszta.

Wszystkie biszkopty są prawidłowe :)
Kwestia jest wybarwiających się nosków. Mogły być NBP (No Black Pigment), czyli biszkopty zamiast z czarnymi to z cielistymi noskami. Ale moje się wybarwiają :)

Posted

ppaula2, a jak to z tymi nosami jest? mój labek miał do roku czasu idealnie czarny nosek, przyszła zima, nosek się rozjaśnił do koloru cielistego, latem trochę ciemnije ale już nie powraca do dawnego koloru. Czemu?

Posted

[quote name='Fauka']ppaula2, a jak to z tymi nosami jest? mój labek miał do roku czasu idealnie czarny nosek, przyszła zima, nosek się rozjaśnił do koloru cielistego, latem trochę ciemnije ale już nie powraca do dawnego koloru. Czemu?
Fauka NBP oznacza, że labrador biszkoptowy nie posiada czarnych obwódek wokół oczu, czarnego nosa, czarnych fafli (ust) i nosa. Wszystko jest w kolorze cielistym/jasno brązowym. Twój labek nie jest NBP.
Tutaj pokażę Ci zdjęcie suni mojego kolegi (NBP)

Posted

Proszę - zdjęcie mojej suczki:

Różnią się niewiele od siebie (tylko tym pigmentem). Poza tym to zwykłe kochane laby :)
NBP jednaj uznawany jest przez hodowców jako PET.
Słyszałam o przypadkach gdzie NBP był wystawiany i dostawał wysokie oceny ale było też tak, że był nie do oceny dla sędziego.
Według wzorca rasy NBP jest PETem.
Hodowcy starają się uniknąć takich połączeń genów aby wyszły NBP.
Ja zaryzykowałam, bo bardzo zależało mi na tym kryciu.
Ale nerwów było dużo zanim zaczęły się wybarwiać.

Posted

Wracając do tematu... wkleję kilka zdjęć :)

Szczęśliwa mamusia

najmniejszy zwany wróbelkiem

a to kopia mamusi :)

pan największy, złodziejaszek cycochów, musi jeść więcej niż reszta z racji swoich gabarytó ;)

Czarnulka, są takie dwie.

A tu cała drużyna na stołówce ;)

Posted

Fajnie, prawda? ;) Mamuśka karmi tylko w ten sposób. Sama tak wymyśliła, a mnie to pasuje, bo wszystkie dzieciaki jedzą na raz :) Muszę tylko robić "barykady" bo obu bokach Toxi z ręczników, żeby im było wygodnie jeść. Ona tak śpi bez ruchu nawet 2 godziny a szeniorki wciągają mleczko :)

Posted

U nas już tłok przy bufecie:

Funia karmi tylko w takiej pozycji i szczeniaki muszą się nią dzielić. Czyli jedne jedzą inne śpią i odwrotnie ;)

A ona widać, że już zmęczona :)