Asiaczek Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 Cd. RED ROSE Asiaczek FCI Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us ROMANTIC SMILE Asiaczek FCI vel Roma Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cdn. Pzdr. Quote
Asiaczek Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 Cd. RICH BOY Asiaczek FCI Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Urosły od ostatnich fotek, prawda? Pzdr. Quote
aneta Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 [quote name='Ilka21'] (...) CÓRUNIA TATUNIA Innowacja http://lh3.ggpht.com/_jp0qOrb1_-4/TSBqv_bPBBI/AAAAAAAADFU/AshRwAW8EXM/corunia.JPG Imię superaśne a ta małą tfu tfu .... na psa urok ;) Białasy zamieniły się nie do poznania z białych myszek w tłuste świnki morskie :) Baski urocze :) Quote
Asiaczek Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 Gośka napisał(a):Piękne!!! A jakie tłuścioszki.Wiesz, ich jest tylko trójeczka:) aneta napisał(a):Imię superaśne a ta małą tfu tfu .... na psa urok ;) Białasy zamieniły się nie do poznania z białych myszek w tłuste świnki morskie :) Baski urocze :) Dziękować:) Pzdr. Quote
DżekiB Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Atomówka bardzo dziękuje za wyłapanie błędu -niestety brak snu bo córeczka mi się rozchorowała. Gratulacje dla wszystkich nowych mamusiek, niech maluszki wam zdrowo rosną! Proszę napiszcie kiedy szczeniaki powinny podwoić swoja wagę urodzeniową bo trafiłam na różne informacje ( od 7-12-go dnia) Moje szkraby nagrane przed godzinką http://www.youtube.com/watch?v=9temTY2oFxM pozdrawiam i mizianko dla wszystkich słodkich bobasków i ich dzielnych mamusi. Quote
sodalis Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 rodzice napisał(a):Fibi ma następujace odstępy miedzy cieczkami w miesiacach - 16-13-11-10-7 . Ostatnia cieczka 18 października 2010 . To dlatego tak teraz zareagowała, jeśli cieczkę miała od 18 października, to początek listopada była by pewnie do krycia, czyli na początku stycznia ruszyła by laktacja, czyli masz normalną ciąże urojoną z urojoną laktacją tylko pewnie z okazji obecności szczeniąt w bardzo dużym nasileniu, nie wydaje mi się by mogło to mieć wpływ na termin wystąpienia i przebieg kolejnej cieczki - jedyny minus jest taki, że organizm ma teraz trochę większy wysiłek, więc pewnie trzeba będzie ją do następnego krycia super karmić witaminki itd. ja bym kryła przy następnej cieczce bez obaw, hormonalnie to ona ma wszystko normalnie i wynikające z terminu cieczek - bardzo dużo sukk jak jest około 2 miesiące po cieczce i ma dostęp do szczeniąt produkuje mleko i zaczyna się maluchami zajmować. Quote
sodalis Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Asiaczek napisał(a): Matkooooo, 17 łebków..... a co będzie, jak zaczną się rozłazić...? I krzyczeć: jeść, jeść, jeść....... Będziemy mieć ręce pełne roboty :) W zeszłym roku też były 2 mioty na raz (co prawda nie tak liczne) ale daliśmy radę bez większych problemów. :) Quote
Asiaczek Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 [quote name='DżekiB']Atomówka bardzo dziękuje za wyłapanie błędu -niestety brak snu bo córeczka mi się rozchorowała. Gratulacje dla wszystkich nowych mamusiek, niech maluszki wam zdrowo rosną! Proszę napiszcie kiedy szczeniaki powinny podwoić swoja wagę urodzeniową bo trafiłam na różne informacje ( od 7-12-go dnia) Moje szkraby nagrane przed godzinką http://www.youtube.com/watch?v=9temTY2oFxM pozdrawiam i mizianko dla wszystkich słodkich bobasków i ich dzielnych mamusi. Na filmie - wbrew pozorom - się dzieje: Słyszałam szczek, piski i widziałam ruchy łapeczek:) [quote name='sodalis']Będziemy mieć ręce pełne roboty :) W zeszłym roku też były 2 mioty na raz (co prawda nie tak liczne) ale daliśmy radę bez większych problemów. :) NO, jak masz dodatkowe ręce, to pewnie, że łatwiej:) Pzdr. Quote
rodzice Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 dostałam poradę aby okolice sutek smarować jodyną . Mam nadzieję ze zatrzymamy laktacje . Quote
aneta Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Odnośnie tej ciąży urojonej to koleżanka po prostu rozdzieliła miot i obeszło się bez podawania chemii i sunia "pokarmiła" i "pomamkowała" za jakieś 3 tyg i nie było śladu, cieczka się pojawiła w normalnym terminie. To co jest problemem w przypadku urojonych ciąż to zastój mleka ... a to może nastąpić po sztucznym hamowaniu. Naturalne zasuszanie nawet z innymi szczeniakami które ściągną mleko jest dla mnie lepszym rozwiązaniem. W stadzie tak już jest że zawsze inne wilczyce nie mające maluchów mamkują - Twoja sunia ma po prostu b.silny instynkt :) Quote
Alojzyna Posted January 7, 2011 Author Posted January 7, 2011 ja też bym pozwoliła karmić maluchy :) przecież suczka normalnie rodząca i karmiąca swoje szczeniaki dostaje cieczkę w normalnym terminie, tak jakby nie rodziła i podczas tej cieczki też mogła by mieć szczeniaki tak jak pisze aneta - więcej szkody może dać chemiczne zatrzymywanie laktacji lub zastój pokarmu Quote
sodalis Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Asiaczek napisał(a): NO, jak masz dodatkowe ręce, to pewnie, że łatwiej:) Pzdr. Mam dodatkowe ręce na pełen etat + rodzinę. Sama bym nie dała rady :) Quote
Asiaczek Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 sodalis napisał(a):Mam dodatkowe ręce na pełen etat + rodzinę. Sama bym nie dała rady :) Dobrze masz, zazdroszczę;) Pzdr. Quote
rodzice Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 Alojzyna napisał(a):ja też bym pozwoliła karmić maluchy :) przecież suczka normalnie rodząca i karmiąca swoje szczeniaki dostaje cieczkę w normalnym terminie, tak jakby nie rodziła i podczas tej cieczki też mogła by mieć szczeniaki tak jak pisze aneta - więcej szkody może dać chemiczne zatrzymywanie laktacji lub zastój pokarmu teraz to juz mam zupełny mętlik w glowie . Bardzo zal mi Fibi bo dziewczyna rwie sie do maluszkow bardzo , w całym domu przeciez czuje ich zapach no i widzi je przeciez bo sa z nami w salonie . Gdyby nie to ze chce ja kryć nie mialabym nic przeciwko karmieniu , z drugiej strony , skoro i tak juz ma pokarm i jakies zmiany hormonalne nastapily to moze faktycznie czemu nie ? Quote
Ilka21 Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 Ja osobiście tj pisałam wolałabym dać suce mamkować, tylko karm ją karmą tj normalnie miałaby szczenięta. Mnie pewnie za jakiś rok czeka taka sama sytuacja, bo jak pokryję Fibi(córkę Molly) to na pewno Molly dostanie mleka na zawołanie bo ona zawsze ma urojone w momencie gdy nie jest kryta. Ostatnio nawet sama patrzyłam czy na forum jakiś zwierzaczek nie potrzebuje mamki a wybicie z głowy laktacji wyniosło prawie tyle co by maluchy odkarmiła... Quote
sodalis Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 rodzice napisał(a):jakies zmiany hormonalne nastapily to moze faktycznie czemu nie ? Tylko, że żadne zmiany hormonalne prawdopodobnie nie nastąpiły, laktacja 2 miesiące po cieczce jest z punktu widzenia psich hormonów czymś zupełnie normalnym niezależnie od tego czy suka byłą pokryta czy nie, tak już psi gatunek ma i stąd tak częste u suk ciąże urojone. Hormonalnie z nią jest najprawdopodobniej wszystko normalnie, po prostu z powodu obecności szczeniąt objawy ciąży urojonej, a teraz laktacji są u niej mocniej niż normalnie wyrażone. Quote
Ilka21 Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 nie moge się zdecydowac co wstawić wiec daję link do fotek http://picasaweb.google.com/innowacjakennel/8dni# Quote
Asiaczek Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 [quote name='Ilka21']nie moge się zdecydowac co wstawić wiec daję link do fotek http://picasaweb.google.com/innowacjakennel/8dni# Wiesz co? Niektóre z Twoich maluchów to zupełnie jak moje baski wyglądają...;) Pzdr. Quote
Ilka21 Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 to samo mi się skojarzyło jak zobaczyłam fotki małych basków hhaha Quote
Asiaczek Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 A może nam mioty zamienili...? Co prawda, u mnie łaciate - to niekoniecznie, no, ale najwyżej będa niehodowlane;) Pzdr. Quote
Olbrzymiasta Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Witam serdecznie,mam pytanko:dziś zauważyłam u swojej ciężarnej suki wydzielający się dość gęsty,białawy śluz.Jest w 37 dniu ciąży-czy to normalny objaw? Quote
Asiaczek Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Wydzielający się śluz pod koniec ciąży - to wiem, co to oznacza. Ale w trakcie ciąży...? Pzdr. Quote
Recommended Posts